Ohodnoťte 20 nejúspěšnějších filmů roku 2013

5. 1. 2014 - 16:53 | Téma | Karel Drda

Ohodnoťte 20 nejúspěšnějších filmů roku 2013 zdroj: tisková zpráva

Rok 2013 je za námi. Coby filmoví diváci můžeme být hodně spokojení, do kin dorazila celá řada skvělých snímků, z nichž některé lze bezesporu označit za ty výjimečné. Nabízíme vám jeden z prvních přehledů nejvýdělečnějších filmů v loňském roce.

Velká překvapení se tentokrát nekonají, jen je zajímavé vysledovat, že vysoký rozpočet a vysoký příjem ještě neznamená ohromný zisk. Nabízíme vám přehlídku prvních dvaceti filmů, které uspěly v celosvětové distribuci.  

1. Iron Man 3 (napiš vlastní recenzi!)

Marvell v područí studia Walta Disneyho neuvěřitelně boduje. Série The Avengers si získala nejen komiksové fanoušky, ale dokázala oslovit i masovou populaci. Nejúspěšnějším filmem celého loňského roku se stalo třetí pokračování Iron Mana. Hned první díl znamenal pro hlavního představitele Roberta Downeyho Jr. definitivní restart kariéry po drogových eskapádách a pro Marvell pak signál, že studio kráší správným směrem. Právě Iron Man 3 je naším totálním vítězem, jde o snímek, který v loňském roce utržil nejvíce peněz. A pozor, finální částka bude pravděpodobně ještě vyšší, protože data jsou posbírána k září.

Rozpočet: $ 200 mil.
Celosvětové tržby: $ 1 215,4 mil.

zdroj: Archiv


2. Já, padouch 2 (napiš vlastní recenzi!)

Máte pocit, že napravený padouch může ještě někoho bavit? Evidentně ano, protože druhý díl animovaného filmu Já, padouch zaujal americké publikum natolik, že obsadil bronzovou třetí příčku. Zábavný příběh napraveného padoucha Grua, který začal na stará kolena páchat dobro, bavil malé i dospělé diváky a díky mnohdy až hodně bizarnímu humoru předběhl i „mnohem chytřejší“ animované hity roku 2013. V originálním dabingu diváky navíc bavili hlasově výrazní herci jako Steve Carell a Kristen Wiig.

Rozpočet: $ 76 mil.
Celosvětové tržby: $ 918,8 mil.

zdroj: Archiv


3. Hunger Games: Vražedná pomsta (napiš vlastní recenzi!)

Teenagerská moderní verze japonského Battle Royale opírající se knižní sérii Hunger Games se stala druhým nejvýdělečnějším filmem roku 2013. Je vidět, že dokonale zafungoval marketing, říkají převážně škarohlídi. Fanatičtí fanoušci budou tvrdit, že série je dokonalým dílem, které by se obešlo i bez reklamy. Objektivně však musíme uznat, že druhý díl nebyl vůbec špatný. Hlavní hrdinové Katniss Everdeen a Peeta Mellark se vrací po vítězství ve vražedné soutěži domů, aby se stali živou atrakcí pro obyčejné lidi. Jejich příběh však nakonec obyvatele Panemu inspiruje ke vzpouře.

Rozpočet: $ 130 mil.
Celosvětové tržby: $797,5 mil.

zdroj: Archiv


4. Rychle a zběsile 6 (napiš vlastní recenzi!)

Vin Diesel, Paul Walker, Dwayne Johnson a další… Tak tedy šesté pokračování série o rychlých autech opět přitahovalo do kin tisíce diváků. Příběh? Po Domovi (Vin Diesel) a Brianovi (Paul Walker) i nadále pase agent Hobbs (Dwayne Johnson). Nakonec však mezi nimi dojde k dohodě. Tajný policista je chce využít k tomu, aby infiltrovali skupinu námezdních řidičů, kteří svého talentu využívají k páchání zločinů. Za tuto pomoc je čeká úplné očištění a svoboda. A pozor, bude sedmý díl.

Rozpočet: $ 160 mil.
Celosvětové tržby: $788,7 mil.

zdroj: Archiv


5. Univerzita pro příšerky (napiš vlastní recenzi!)

Studio Pixar má čuch na úspěšná témata. Kritici se tahají v posledních letech sice za vlasy, ale propojení filmu, hraček, knih a her, funguje naprosto bezvadně. Pokračování příběhu příšerek Mikea a Jamese je vlastně jakýmsi prequelem, který nás zavede na vysokou školu, kterou oba hrdinové studují. Animák pro nejmenší, který vychytrale nabízí něco málo frků a hlášek pro dospělé, aby s ratolestmi vydrželi v kinosále, se umístil na páté příčce nejúspěšnějších filmů. Američtí diváci jsou prostě s takovými příběhy spokojení.

Rozpočet: neuveden
Celosvětové tržby: $ 743,6 mil.

zdroj: Archiv


6. Muž z oceli (napiš vlastní recenzi!)

Mladý chlapec zjistí, že má zvláštní super schopnosti, že není z této planety, že si stačí vzít červenomodré elasťáky a nikdo jej nepozná. Ano, Superman filmaře stále táhne. Kdyby nám někdo řekl, že zrovna Man of Steel se zařadí do první pětky nejúspěšnějších amerických filmů, vysmějeme se mu. Kupodivu zpracování Zacka Snydera vyšlo vlastně na výbornou a utřelo zrak všem, kteří tvrdili, že Superman jako komiksový hrdina je dávno mrtvou veličinou. Clarka Kenta si zahrál Henry Cavill a jeho femme fatale Lois Lane ztvárnila Amy Adams. Úspěch filmu však nelze poměřovat jen hrubým výdělkem. Když se totiž podíváte na celkový rozpočet snímku, dojde vám, že očekávání producentů byla určitě někde jinde.

Rozpočet: $ 225 mil.
Celosvětové tržby: $ 662,8 mil.

zdroj: Archiv


7. Gravitace (napiš vlastní recenzi!)

Úspěšné filmy se nemusí zrovna zabývat záchranou zeměkoule a nabízet jen maskulinní hrdiny bez bázně a hany. Někdy k tomu stačí jedna kosmonautka, která bojuje o holý život na orbitu Země. Snímek Gravitace vzbudil neuvěřitelný ohlas mezi kritiky a současně dokázal uhranout i diváky. Alfonso Cuarón natočil příběh odehrávající na samotné hranici vesmíru, ale řeší v něm ty nejobyčejnější věci, jako je touha člověka žít. V hlavní roli jsme si mohli vychutnat Sandru Bullock. Partnerem jí byl George Clooney. Šesté místo v přehlídce nejúspěšnějších filmů je pro Gravitaci bezesporu velkým úspěchem.

Rozpočet: $ 100 mil.
Celosvětové tržby: $ 653,3 mil.

zdroj: Archiv


8. Thor: Temný svět (napiš vlastní recenzi!)

Chris Hemsworth je možná nejprkennějším marvelovským hrdinou, ale lidem to nevadí a jeho dobrodružství mají rádi. Solidně bodoval už předchozí díl a dvojka, v níž Thor usiluje o mír celého vesmíru tím, že všem nakope zadnice, se opět povedl. Vážnější atmosféru jedničky tentokrát vystřídala tentokrát jednodušší dějová linka, ale Thor více baví a je živějším hrdinou. Jedenáctá příčka je zaslouženým a překvapivým umístěním. Marvel si může odškrtnout další úspěch.

Rozpočet: $ 170 mil.
Celosvětové tržby: $ 629,5 mil.

zdroj: Archiv


9. Hobit: Šmakova dračí poušť (napiš vlastní recenzi!)

Devátá příčka pro Hobita je svým způsobem fenomenální úspěch, vezmeme-li v potaz, že film dorazil do kin krátce před vánočními svátky. Je tedy jasné, že celkový příjem Jacksonova druhého Hobita bude stažení z kin úplně někde jinde. Kdyby se neuzavřel kalendářní rok, určitě by se film objevil v první pětce. Bilbo s trpaslíky se konečně dostal k drakovi a divákovi se tak v druhém dílu dostává neuvěřitelně akční a napínavý příběh, který je už hodně volným zpracováním knihy, ale je o to poutavější.

Rozpočet: neuveden pro jednotlivé díly
Celosvětové tržby: $ 625,3 mil.

zdroj: Archiv


10. Croodsovi (napiš vlastní recenzi!)

Byla a žila kdesi v pravěku jedna rodinka. Bydlela v jeskyni a hlavou rodiny byl otec, který vládl železnou rukou. Tedy až do doby, kdy jim spadla střecha nad hlavou a ukázalo se, že zažitá pravidla neplatí. Croodsovi jsou vtipným animovaným hitem pro děti i dospělé od tvůrců Doby ledové. Prehistorická kreslená komedie pro děti nás bavila na jaře a po právu se zařadila do našeho přehledu. V originálním znění jste si mohli v jedné z rolí vychutnat Nicolase Cage.

Rozpočet: $ 135 mil.
Celosvětové tržby: $ 587,2 mil.

zdroj: Archiv


11. Světová válka Z (napiš vlastní recenzi!)

Brad Pitt je vědec, který pracoval pro OSN a navštěvoval všechna ta epicentra válek i chorob a pátral po příčinách. Svět se začal hroutit a jeho jediná šance, jak uchránit rodinu před globální invazí zombie, je najít původ nákazy. Marc Foster natočil vizuálně parádní snímek, který funguje i díky dobrému scénáři. Příběh je tak trochu dobrodružnými questy, na jejichž konci čeká diváka nijak nepřekvapivé rozuzlení. Na druhou stranu, bavit i děsit se budete královsky.

Náklady: $ 190 mil.
Celosvětové tržby: $ 540 mil.

12. Ledové království (napiš vlastní recenzi!)

Animované filmy se pravidelně umísťují v přehledech vysokých návštěvností. Nadílka v roce 2013 u digitálních animáků byla překvapivě vysoká a dalším takovým hitem se stala pohádka Ledové království. Holčička Anna se vydává na dalekou cestu, aby společně s horalem Kristoffem a jeho věrným sobem nalezli její sestru Elsu, jejíž čarodějné kousky uvrhly kdysi krásné království do hluboké zimy. Kdo má malé děti a na film vyrazil, jistě si zapamatoval postavu sněhuláka Olafa, který by klidně mohl vyhrát cenu o nejvtipnější dětskou postavu roku 2013. Za nás je umístění v první desítce určitě zasloužené.

Rozpočet: $ 150 mil.
Celosvětové tržby:
$ 506,6 mil.

13. Mocný vládce Oz (napiš vlastní recenzi)

Napadlo by vás to? Ptáte se, co? Že se objeví nejnovější zpracování klasické americké pohádky mezi první dvacítkou nejvýdělečnějších filmů roku 2013, by asi napadlo málokoho. Jenže čísla nelžou. Když se Oscar Diggs (James Franco), druhořadý cirkusový kouzelník s pochybnou morálkou, dostane z prašného Kansasu do životem pulsující Země Oz, myslí si, že vyhrál v loterii. Sláva a bohatství jsou jeho, dokud nepotká tři čarodějky: Theodoru (Mila Kunis), Evanoru (Rachel Weisz) a Glindu (Michelle Williams). Rozdíl mezi náklady a příjmy je však děsivě malý. Producenti tak mohou být rádi, že se snímek v amerických kinech vůbec zaplatil.

Rozpočet: $ 215 mil.
Celosvětové tržby: $ 493,3 mil.

14. Star Trek: Do temnoty (napiš vlastní recenzi!)

J. J. Abrams upadající značku dokonale oživil již předchozím filmem. Tentokrát se kapitán Kirk v podání Chrise Pinea vydává do hlubin vesmíru na lov člověka, který bojuje proti galaktickému řádu, kterého systém zradil a on se nyní s nejničivější zbraní, která je k dispozici, mstí. Star Trek se díky Abramsovi definitivně stal masovou záležitostí a svět „trekkies“ patří nám všem. Desátá příčka zcela jistě v očích producentů není velkým úspěchem a lze jen dovozovat, že čekali asi větší příjem.

Rozpočet: $ 190 mil.
Celosvětové tržby: $ 467,4 mil.

15. Wolverine (napiš vlastní recenzi!)

Hugh Jackman je asi nejvýraznějším představitelem saérie o X-menech a vysloužil si za to už svůj vlastní druhý film. Režisér James Mangold nás zavede do současného Japonska, kde se Wolverine utká s celou řadou nepřátel a je i konfrontován se svojí smrtelností. V přehlídce nejúspěšnějších filmů roku 2013 pomohla snímku hodně Evropa. V americkém přehledu se vlkodlačí hrdina do první dvacítky neprobojoval.

Rozpočet: $ 120 mil.
Celosvětové tržby: $ 414,8 mil.

16. Pacific Rim: Útok na Zemi (napiš vlastní recenzi!)

Na dně oceánu se objeví trhlina a tou se do našeho světa dostávají ohromné příšery, které likvidují naší civilizaci. Lidstvo vymyslí obrovské stroje, které ovládají vždy dva piloti spojeni dokonce svými mozky. Bitvy se zdají být vyhrány, ale schyluje se k poslední velké a ta rozhodne všechno. Idris Elba v roli důstojníka, který dává dohromady tým složený z herců jako Charlie Hunnan a Rinko Kikuchi americké publikum asi nezaujal. V USA se snímek nezaplatil, ale výrazně pomohl zbylý svět a Pacific Rim se vyhoupl do dvacítky nejúspěšnějších filmů.

Rozpočet: $ 190 mil.
Celosvětové tržby: $ 407,6 mil.

17. G.I. Joe: Odveta (napiš vlastní recenzi!)

Modrá planeta se ocitla na pokraji zkázy vinou intrik mocné organizace Cobra, která má s G. I. Joe nevyřízené účty. Jak moc leží jejím vůdcům v žaludku, se ukáže ve chvíli, kdy rafinovanou lstí ovládnou Bílý dům a z Oválné pracovny označí příslušníky této jednotky za vlastizrádce a zahájí jejich řízenou likvidaci. Ve filmu se objevuje nejúspěšnější herec loňského roku Dwayne Johnson a my se můžeme znovu ponořit do boje speciální jednotku proti všem zlounům

Rozpočet: $ 130 mil.
Celosvětové tržby: $ 375,7 mil.

18. Podfukáři (napiš vlastní recenzi!)

Skupina čtyř špičkových iluzionistů „Four Horseman" v napínavé hře na kočku a myš s FBI a finančními magnáty a pro náš žebříček je to asi největší překvapení loňského roku. Jesse Eisenberg, Morgan Freeman, Woody Harrelson, Mélanie Laurent, Mark Ruffalo, Michael Caine a Dave Franco, jsou hvězdami, které celosvětově lákali diváky do kin, aby nakonec filmovému studiu vydělali solidní sumičku peněz. A bude dvojka…

Rozpočet: $ 75 mil.
Celosvětové tržby: $ 351,7 mil.

19. Pařba na třetí (napiš vlastní recenzi!)

Jsou to už dva roky. Phil (Bradley Cooper), Stu (Ed Helms) a Doug (Justin Bartha) žijí poklidně ve svých domovech. Tetování byla odstraněna laserem, rejstřík vymazán. Poslední zprávy o magnetu na pohromy Lesliem Chowovi (Ken Jeong) mluvili o tom, že byl uvržen do thajského vězení a tak teď, když jim zmizel ze života, se kluci téměř vzpamatovali z nočních toulek pochybnými čtvrtěmi Las Vegas v roháčkovém opojení, z únosu, střelby a pronásledování drogovými gangstery v Bangkoku. Teď se skupinka přátel vrací rozjet pařbu do Las Vegas, do města jejich první kalby.

Rozpočet: $ 103 mil.
Celosvětové tržby: $ 351 mil.

20. Velký Gatsby (napiš vlastní recenzi!)

Scénárista, producent a režisér Baz Luhrmann s pomocí své mimořádné představivosti znovu převedl na filmové plátno román F. Scotta Fitzgeralda "Velký Gatsby". Luhrmann nabízí svoji vlastní vizuální interpretaci klasického příběhu a oživuje děj příběhu dosud nevídaným způsobem. Hlavní roli v jeho filmu ztvárnil Leonardo DiCaprio. Vizuální snímek nabízí klasiku v modernějším hávu a překvapivě se propracoval do Top 20.

Rozpočet: $ 105 mil.
Celosvětové tržby: $ 348,8 mil.

Zdroje: Box Office Mojo

ČLÁNKY O FILMU

6 netradičních filmů s vánočním motivem

6 netradičních filmů s vánočním motivem

21. 12. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Každoroční šílenství vánočních svátků je na spadnutí, a bude tomu odpovídat i program některých kin, o jeho televizním protipólu nemluvě. Filmy, které se snaží vánoce pojmout dojemně a láskyplně budou převládat, leckde bude k nalezení i snímek, který si z vánoc spíše utahuje, třebas známý Santa je úchyl. Jsou však filmy, které se vzdor využití motivu vánoc vyhýbají první i druhé škatulce. Vybrali jsme šest z nich, kterými můžete rebelantsky oživit svůj kinematografický jídelníček, aniž byste se zcela vzdálili nynější atmosféře.
Smrtonosná past i úchylný Santa: dopřejte si sedm antivánočních filmů

Smrtonosná past i úchylný Santa: dopřejte si sedm antivánočních filmů

23. 12. 2013 | Téma | Ladislav Loukota

V posledních letech se do módy dostala póza Vánoce nenávidět. Není se moc co divit, ze všech stran se na člověka během prosince valí "sluníčková pohoda" takového kalibru, až jeden zatouží jim natura po trochu alternativním prožití konce roku. Jste-li však někde uprostřed obou nálad, možná vezmete za vděk kompromisem - nabízíme tedy sedmero filmů, jež se sice odehrávají na vánoční svátky, pohodovou atmosféru v nich však nahrazuje štěkání kulometů a všudypřítomný cynismus.
Filmovým hitům léta vládnul Iron Man 3

Filmovým hitům léta vládnul Iron Man 3

2. 9. 2013 | Téma | Ladislav Loukota

Letní měsíce jsou za námi, je proto třeba tradičně vykreslit vítěze a poražené a dojít k tomu, který herec si zašetřil na nový ostrov, kdo naopak bude muset prodat svou flotilu vozů Porsche, a především které snímky se nejspíše dočkají pokračování a které naopak nikoliv.
Iron Man 3 - recenze

Iron Man 3 - recenze

2. 5. 2013 | Recenze | Aleš Smutný

V rámci velkého tažení Marvelu světovými kinosály se po megaúspěšných Avengers vrací Iron Man a to se svým již třetím dílem. Multimiliardář Tony Stark, respektive jeho hrdinské alter ego Iron Man, přitom v rámci komiksů nepatřil mezi ty nejzářivější hvězdy. Jenže klukovské nadšení režiséra Jona Favreau a hlavně titánské charisma užvaněného Roberta Downeyho Jr. dokázaly Iron Mana protlačit na pozici vlajkových lodí Marvelu a následně jej přetransformovat do doposud nevídané superhrdinské týmovky Avengers. Díky jejímu úspěchu zahájili takzvanou Fázi dvě, která bude řešit osudy jednotlivých hrdinů do doby, než přijdou další Avengers.
Iron Man 3

Iron Man 3

27. 4. 2013 | Téma | Michal Burkoň

Ve filmu společnosti Marvel Studios Iron Man 3 je svérázný, ale geniální průmyslník Tony Stark / Iron Man nucen čelit nepříteli, jehož dosah nezná hranic.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.