6 netradičních filmů s vánočním motivem

21. 12. 2015 - 23:00 | Téma | Ladislav Loukota

6 netradičních filmů s vánočním motivem zdroj: Falcon

Každoroční šílenství vánočních svátků je na spadnutí, a bude tomu odpovídat i program některých kin, o jeho televizním protipólu nemluvě. Filmy, které se snaží vánoce pojmout dojemně a láskyplně budou převládat, leckde bude k nalezení i snímek, který si z vánoc spíše utahuje, třebas známý Santa je úchyl. Jsou však filmy, které se vzdor využití motivu vánoc vyhýbají první i druhé škatulce. Vybrali jsme šest z nich, kterými můžete rebelantsky oživit svůj kinematografický jídelníček, aniž byste se zcela vzdálili nynější atmosféře.

Rare Exports

Celá řada béčkových hororů si pohrává s vraždícím Santa Clausem, ale jenom Rare Exports dotáhl tuto myšlenku do logického důsledku, navíc v unikátním severském podání. Namísto vraha v převleku Santa Clause totiž tentokrát snímek připomíná spíše cosi jako mysterióní Věc - jeho premisou je možnost, že legenda o fousatém pánovi, který odměňuje hodné děti, ale trestá ty zlé, vychází ze skandinávských mýtů o skutečné nadpřirozené entitě. Ta se nyní kdesi na severu Evropy probudila a to není dobrá zpráva pro nikoho z okolí. Rare Exports byl původně natočen jako krátký film režiséra Jalmariho Helandera, posléze byl ale překován do celovečerního snímku, který je doslova labužnickým pokoukáním pro fanoušky dobrého hororu a zároveň lehce podvratné látky.

zdroj: Archiv

Gremlins

Když se řekne vánoční horor, mnozí vzpomenou i na solidní Nightmare Before Christmas od Tima Burtona. Ještě před ním však vznikl film, který povedeně a hravě kombinoval vánoční období s porcí kreativního černého humoru. Gremlini z roku 1984 mohou leckoho zmást svými zrůdičkami působícími spíše jako dětské hračky, příběh o nešťastném vánočním dárku, který se vydá na bizarní cestu teroru je však doslova filmem pro celou rodinu.

zdroj: Archiv

 

Prometheus

Jeden z nejskrytějších “vánočních“ filmů je zároveň i jedním z nejkontroverznějších snímků poslední dekády, alespoň co do rozdílu mezi kritickým a finančním úspěchem. Fatálně nepodařený prequel Vetřelce a dost možná nejhorší film Ridleyho Scotta totiž natolik umně maskoval své dějové body, že leckomu unikla i nápadná přítomnost motivu vánoc, během nichž se filmová mise na LV-223 odehrává. Ten je přitom jedním z pomocných vodítek, jak Promethea vůbec dešifrovat. Tím dalším je motiv obětování a znovuzrození, stejně jako informace, že zdejší mimozemská rasa se jala vyhubit lidstvo zhruba kolem Kristova života. V důsledku Prometheus okatě říká cosi v tom smyslu, že Ježíš byl mimozemšťan, díky hrubě chaotickému vyprávění si však této finesy původně v kinech všiml jenom málokdo.

zdroj: 20th Century Fox

Iron Man 3

Vánoce a akční film jsou tu již pěkných pár dekád. Taková Smrtonosná past vytane na mysli leckomu. Režisér a scénárista Shane Black, podepsaný pod ní, ale i řadou dalších filmů, se ale vůbec proslavil vánočním zasazením svých akčních drsňáren, od Smrtonosné zbraně po Kiss Kiss Bang Bang. Teprve v Iron Manovi 3 ale tento svůj opakovaný vtip dotáhl do zajímavé pointy, když nechal rolničky vloudit do soundtracku, darování dárků zase do scénáře, z baněk udělal součást výzbroje - a to celé i filmu, který do distribuce vyrazil na počátku léta!

zdroj: Archiv

 

Život Briana

V éře konzumních vánoc by jeden skoro zapomněl, že prapůvod tohoto obyčeje vězí v církevní a náboženské tradici k příležitosti narození Ježíše Krista. Životem této křesťanské ikony se jistě zabývá celá řada filmů od Posledního pokušení Krista po Umučení Krista - jenom jeden snímek o spasiteli ale vyvolal takové emoce jako Život Briana. Film slavné formace komiků Monty Python z roku popisuje příběh muže, který se narodil na stejný nos jako slavný mesiáš, a lidé se jej s ním proto stále pletou. Na dnešní poměry vcelku nevinné utahování si z náboženských dogmat, nota bene těch křesťanských, však v době premiéry vyústilo v lavinu zákazů nebo absurdních ratingů nad 18 let jen v částech Spojeného království, některé státy jako Irsko a Norsko pak film do distribuce nevpustily vůbec.

zdroj: Archiv

Go (1999)

Předtím, než Doug Liman vdechl život Jasonu Bourneovi, zrežíroval i pozapomenutou (a otřesně pojmenovanou) “hyperlinkovou” gangsterku kříženou s ujetou komedií pro teenagery jménem Go. Její štědrovečerní zápletka v sobě kombinuje trojici vzájemně provázaných dějových linií - nejprve prodavačku, která si přivydělává prodejem drog, následně dvojici herců v roli volavek a nakonec také policistů, kteří za tím vším stojí. Je to bláznivé, kapku nedospělé, ale k všeobecné zábavě navíc veskrze neznámé. Pokud hledáte komedii, jakých mnoho není, Go je velmi příjemnou volbou.

zdroj: Archiv

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.