Smrtonosná past i úchylný Santa: dopřejte si sedm antivánočních filmů

23. 12. 2013 - 1:29 | Téma | Ladislav Loukota

Smrtonosná past i úchylný Santa: dopřejte si sedm antivánočních filmů zdroj: tisková zpráva

V posledních letech se do módy dostala póza Vánoce nenávidět. Není se moc co divit, ze všech stran se na člověka během prosince valí "sluníčková pohoda" takového kalibru, až jeden zatouží jim natura po trochu alternativním prožití konce roku. Jste-li však někde uprostřed obou nálad, možná vezmete za vděk kompromisem - nabízíme tedy sedmero filmů, jež se sice odehrávají na vánoční svátky, pohodovou atmosféru v nich však nahrazuje štěkání kulometů a všudypřítomný cynismus.

Iron Man 3

S letošním vyvrcholením ságy Iron Man přišlo i netradiční zasazení do svátečního období. Netradiční protože třetí Iron Man premiéroval na vrcholu jara, a všechny ty vánoční stromky i finální Tonyho splnění přání Pepper tak působilo poněkud nemístně.

Není se však moc co divit – scénář a režii převzal zkušený hollywoodský fachman Shane Black. Zapamatujte si to jméno, v našem seznamu ho zdaleka nevidíme poprvé!

Santa je úchyl!

Co by to byl za seznam hardcore Vánoc bez kultovní záležitosti plné suchého humoru, promočeného Santova kostýmu a věčně opilého Billyho Boba Thorntona? Santa je úchyl! je jedním z pouhých tří filmů svého režiséra, pro všechny vánoční škarohlídy se však jedná doslova o nejstěžejnější film poslední geologické éry.

Za všechny prasárny mluví skutečnost, že slovíčko "fuck" v něm zazní skoro stopadesátkrát (v necenzurované verzi ještě mnohem vícekrát). Jak něco podobného mohlo v USA vzniknout? Inu, Santa je úchyl! je de facto nezávislým filmem. Netradiční produkce vyplývá i ze skutečnost, že Billy Bob Thornton byl při jeho natáčení skutečně konstantně opilý.

Batman se vrací

Ačkoliv není duch Vánoc ve druhém díle Batmana od Tima Burtona z roku 1992 tak hmatatelný jako v našich dalších příkladech, zasněžený Gotham jinde v batmanovské sérii nenajdete (s výjimkou otřesného konce neméně otřesného Batman a Robin).

Batman se vrací přitom platí za trestuhodně pozapomenuté dílo v rámci dalších snímků s netopýřím mužem. Dnes si totiž diváci vzpomenout hlavně na novou trilogii od Christophera Nolana, na předešlé dva příšerné filmy nebo na originální první Burtonův díl. Přitom však byl Batman se vrací zdaleka tím nejtemnějším a nejdospělejším filmem až do příchodu nedávných Nolanových rebootů.

Silent Night, Deadly Night

Mohli bychom na čtvrtém místě zmínit některé starší kusy (The Apartment) nebo méně očividné díla (V Bruggách), nejde však opomenout prakticky neznámý a o to famóznější vyvražďovací horor (slasher) Silent Night, Deadly Night o vraždícím Santa Clausovi – což je přesně tak kvalita, kterou má správný drsný vánoční film mít...

V hlavní roli se zde představí muž, jemuž kdysi rodiče zabil zloděj ukrytý v Santově obleku. V dospělosti tak někdejší chlapec učiní jediné logické rozhodnutí a sám se vydá na dráhu násilí, majíc na sobě totožný oděv. Santa se sekerou je sice pokoukáním, kterým můžete své známé a rodinu počastovat kdykoliv v roce, právě na Štědrý den však bude mít ty nejlepší grády!

Silent Night Deadly Night zdroj: tisková zpráva

Rare Exports

A když už jsme u těch pozapomenutých filmů, nabízí se nám i finsko-norská akční fantasy Rare Exports, u nás k dostání i pod počeštěným názvem Vzácný export. I v něm se dostane na Santu... ale trochu jiného, v rámci severské depresivity opět stojícího na straně zla.

Vše začíná, když je cosi vykopáno několika lovci a vědci kdesi na dalekém severu. Brzy na to začnou umírat lidé a z blízkého městečka rovněž mizet suroviny i děti. Následně se ukáže, že probuzená entita je skutečně prapůvodem mýtu o Santovi – jde totiž o nadpřirozené stvoření, které sice odmění hodné děti, ale jedním vrzem potrestá i ty zlé...

Potomci lidí

Těsně u konce našeho seznamu se tak trochu vrátíme k prapůvodní myšlence Vánoc, totiž nikoliv požírat bramborový salát a čekat na nával fuseklí, nýbrž oslavovat zrození Ježíška. Právě v téhle tématice se rochní dystopická post-apokalyptická záležitost Potomci lidí od režiséra Alfonse Cuaróna.

Na první pohled jde o depresivní, naturalistickou sci-fi o nepříliš vzdáleném světě, v němž se lidstvo stalo neplodné – leč hle, najednou se vyloupne jedna žena, která je těhotná. Náboženské téma o zrození spasitele je však pod povrchem všudypřítomné, a k tomu ho doprovází Cuaronóva roztřesená kamera, brutální válečné obrazy plné vybuchujících tanků a nemytá tvář Clivea Owena.

Smrtonosná past

Na prvním místě seznamu nemůže být nic jiného než série Smrtonosná past. Story o upoceném, hláškujícím policajtovi Johnu McClaneovi, který musí na vánoce vyčistit losangeleský mrakodrap od německých teroristů s falešným přízvukem, platí za totální antitezi všech štědrovečerních pohádek na ČT1...  A na Vánoce se navíc McClane nezapotí poprvé.

Dokonce i pokud si Smrtonosnou past pletete s „konkurenční" Smrtonosnou zbraní (Mel Gibson, Danny Glover), z hlediska vánoc se nemýlíte – i tento film se odehrává během Vánoc! A dal film zrodit jedné méně známé legendě – režisérovi a scénáristovi Shaneovi Blackovi. Ano, přesně ten pán, co do vánoc zasadil i Iron Mana 3, se ve vánoční tématice rochní skoro ve všech svých filmech, včetně Kiss Kiss Bang Bang nebo Dlouhého polibku na dobrou noc.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.