Nintendo (r)evoluce: Připomeňte si důležité milníky oblíbené značky

30. 8. 2023 - 10:33 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Nintendo (r)evoluce: Připomeňte si důležité milníky oblíbené značky zdroj: Jason Leung, unsplash.com

Nintendo, PlayStation a Xbox – tzv. velká trojka na poli dnešních konzolí. Ač v současnosti drží prim zařízení od Sony a Microsoftu, cestu k úspěchu jim vydláždilo právě Nintendo, a to už v 80. letech, kdy na světový trh uvedlo svůj Nintendo Entertainment System (NES). Předchůdci jako slavný Atari nebo vůbec první konzole Magnavox Odyssey se s ním nemohli měřit. Tady se začala psát budoucnost herního průmyslu.

Jak to všechno začalo

První konzole Nintendo se na japonském trhu objeví v roce 1977. Je to Color TV-Game 6, na jejímž vývoji se podílela i společnost Mitsubishi. Za hranice se dostává až v roce 1985 již zmíněný NES. Na něm si celý svět může zahrát klasiky jako například Donkey Kong, Super Mario Bros, sérii Final Fantasy, The Legend of Zelda nebo třeba hru Duck Hunt, k níž se dá pořídit i speciální ovladač ve tvaru zbraně.

Devadesátá léta a nástup konkurence

První polovina 90. let se stále nese na vlně Nintendo. Rok 1991 přivítá vylepšenou konzoli Super NES a s ní i spoustu novinek. Vychází dodnes oblíbené Super Mario Kart a další díly Final Fantasy. Ve stejný rok zaznamená také první konkurenci – společnost Sega vydává hru Sonic the Hedgehog, jejíž hlavní postava Sonic se stává protiváhou nintendovského Maria.

Nával protivníků však nekončí. V roce 1995 vstupuje na trh PlayStation od firmy Sony. Ač mu Sega a Nintendo zdatně konkurují, ujíždí jim vlak. PlayStation nabízí větší paměť a hry na CD.

Nintendo se v červnu 1996 předvede s modelem Nintendo 64. Bondovku GoldenEye 007 si hráči vychutnají už na sklonku následujícího léta, úspěch o další rok později slaví i nový díl The Legend of Zelda, nazvaný Ocarina of Time. V roce 1999 se představí ještě Super Smash Bros, poté už se Nintendo spíše stahuje do ústraní.

Začátek milénia a boj o moc

Roku 2001 na trh vstoupí novinka Nintendo GameCube. Cartridgové hry nahradí minidisky. Konzole se však se svými protivníky, kterými je japonský PlayStation 2 a americký Xbox, nemůže měřit. Soupeři jsou mnohem výkonnější, mají lepší grafiku i atraktivnější hry. Firma se tak začne zaměřovat na kapesní konzole. Vylepšuje svůj Game Boy, až nakonec v roce 2004 představí Nintendo DS.

Zlomový rok 2006

Konzole Nintendo Wii je ve své době naprostou senzací. V prodejích porazí PlayStation 3 i Xbox 360, a to i přes horší grafiku. Firma totiž vsadila na jinou kartu – propagaci multiplayerových her. Domácnosti rozveselí třeba Wii Sports nebo Wii Fit, k němuž se dá navíc přikoupit Wii Balance Board.

Dolů a zase nahoru

Co se povedlo v roce 2006 s Nintendo Wii, už se bohužel nepovede v roce 2012 s Nintendo Wii U. Firma narazí především kvůli špatnému marketingu, kdy konzoli nazve „ovladačem“. Prodá se pouhých 13 milionů kusů, což je v porovnání se 110 miliony u PS4 a 50 miliony u Xbox One opravdu směšný počet.

Naštěstí přichází rok 2017. Nintendo Switch se předvede v tom nejlepším světle. Obrovský boom způsobí i stárnutí fanoušků – ti, co měli jako děti Game Boy, dospěli a ke svým oblíbeným hrdinům se vracejí na modernější platformu. Super Smash Bros Ultimate nebo Animal Crossing: New Horizons a další kultovky na sebe totiž po vydání Nintendo Switch nenechají příliš dlouho čekat. A co přinese Nintendo dál? To se dozvíme snad už příští rok.

Kateřina Houšková

Copywriter

Psaní se věnuje od roku 2017, kdy začínala v redakci online magazínu. Přes něj se v roce 2019 dostala ke copywritingu, u nějž už zůstala. Na přání klienta s pečlivostí zhotoví srozumitelné texty, které osloví. Některé z nich naleznete také na produktvdetailu.cz.

Zdroje: Inzerce

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.