Mia Farrowová

11. 7. 2008 - 16:47 | Téma | red

Mia Farrowová zdroj: tisková zpráva

Hvězda Allenových filmů. Na první pohled nenápadná, na pohled druhý však étericky krásná tvář patří herečce, jež proslula úlohami jemných, citově nenaplněných žen – Mie Farrowové

Mia Farrowová Na první pohled nenápadná, na pohled druhý však étericky krásná tvář patří herečce, jež proslula úlohami jemných, citově nenaplněných žen – Mie Farrowové. Její herecká kariéra je spojena s dílem Woodyho Allena. V jeho snímcích ztělesňovala postavy afektovaných a neurotických intelektuálek, ale taky uťáplých hospodyněk. K velkým hvězdám Hollywoodu však patřila už před setkáním s Allenem, na přelomu šedesátých a sedmdesátých let zazářila v Polanského hororu Rosemary má děťátko (1968) nebo v retru Velký Gatsby (1974).

Maria de Lourdes Villiers-Farrowová, zvaná krátce Mia, se narodila 9. února 1945 v Los Angeles do „průměrné“ hollywoodské rodiny. Její rodiče, režisér a scenárista John Farrow a herečka Maureen O'Sullivanová, se seznámili při natáčení slavné série Tarzan s Johnnym Weissmullerem. Díky tatínkovi se Mia prvně objevila na plátnech, jako čtrnáctiletá se mihla Farrowovým vůbec posledním filmem, dobrodružným John Paul Jones (1959). Idylické dětství ve zlaté klícce ale za sebou Mia nemá. V devíti letech prodělala dětskou obrnu.

Mia Farrowová ve filmu Rosemary má děťátko Citlivou dívku to sice táhlo do světa showbyznysu, její otec však tvrdě proti myšlence stát se herečkou tvrdě bojoval a poslal nejstarší dceru do klášterních škol v Madridu, Londýně a poté i v rodném Los Angeles. Až jeho smrt (†1963 na infarkt) Mie umožnila následovat kariéru své matky. Do diváckého povědomí vstoupila zásluhou „nekonečné“ série Peyton Place (1964-66), když se představila v úloze křehké Allison MacKenzieové, ucházející se o hlavního hrdinu Rodneyho Harringtona (Ryan O'Neal). Už tehdy bylo jasné, že Farrowová se asi nikdy nebude hodit pro úlohy rozhodných, přesvědčených žen. A přesto její hrdinky nejsou zrovna ochotné ke společenským kompromisům. Spíše než pro boj se světem jsou ale zrozeny pro utrpení a soužení. Tento herecký osud naplňuje už od svých počátků prakticky dodnes.

Mia Farrowová O popularitu Farrowové se zasloužil rovněž sňatek s přeslavným Frankem Sinatrou. Ukvapené manželství dvou ambiciózních hvězd ale nemělo dlouhého trvání – v roce 1966 se Farrowová vdává, o dva roky později se se Sinatrou rozchází.

Snad vůbec nejslavnější je jako třiadvacetiletá. Právě v tomto věku získává svou životní úlohu a vstoupí jí do filmové historie. V psychologickém hororu Romana Polanského Rosemary má děťátko (1968) se ujala emocionálně vypjaté role Rosemary Woodhousové, pevně přesvědčené, že její nenarozené dítě je novou inkarnací Satana. Snímek dodnes tvoří absolutní žánrový vrchol; kromě precizní režie za to vděčí soustředěnému výkonu ústřední protagonistky, jež tak brilantně zvládla přerod zdánlivě vyrovnané mladé ženy v nedůvěřivou hysterku, proti níž se spikl celý svět.

Mia Farrowová ve filmu Arthur a Minimojové Přelom let šedesátých a sedmdesátých zastihuje Farrowovou jako ženu dvou tváří. Na jednu stranu těží ze svého mezinárodního věhlasu a jde z filmu do filmu. V See No Evil (1971) si zopakovala hororové schéma bezmocné hrdinky pronásledované úklady okolí. Často je obsazována do úloh žen marně hledajících lásku – ať už v podobě komické (černohumorný Doktor Popaul, 1972, s Jeanem-Paulem Belmondem), anebo tragické (milostné drama John a Mary, 1969, s Dustinem Hoffmanem; retro podle F. S. Fitzgeralda Velký Gatsby, 1974, s Robertem Redfordem). V osobním životě se Farrowová utíká k myšlenkám hnutí hippies. Opouští Hollywood a cestuje po Indii, popřípadě se stává členkou londýnské Royal Shakespeare Company (1975-76). S koncem sedmdesátých let bere Farrowová americký film na milost, ať už v podobě komerční (detektivka Smrt na Nilu, 1978), anebo společenskokritické (Altmanova freska Svatba, 1978).

Mia Farrowová ve filmu Velký Gatsby Další životní etapu Mii Farrowové musíme spojit s režisérem a scenáristou Woodym Allenem. Od jejich seznámení v roce 1982 až po bolestný partnerský rozchod o deset let později účinkovala Farrowová ve třinácti snímcích tohoto proslulého newyorského filmaře. Obvykle se jednalo o úlohy intelektuálek, jejichž osobní život výrazně pokulhává za profesní seberealizací. Ve vrcholné podobě se s Farrowovou setkáváme jako s herečkou Hanou v tragikomedii Hana a její sestry (1986) anebo jako podváděnou Judy Rothovou v dramatu Manželé a manželky (1992). Z několika Allenových nostalgických komedií (Sex noci svatojánské, Zlaté časy rádia) stojí za zmínku hlavně Purpurové růže z Káhiry (1985) a s ním atypická role zakřiknuté hospodyňky Cecilie, jež se nechává okouzlit hrdinným Tomem Baxterem (Jeff Daniels), právě sestoupivším do světa lidí z filmového plátna.

Mia Farrowová ve filmu Satan přichází Po svém allenovském období jako by Farrowová na hereckou kariéru už rezignovala. Objevuje se sice v několika zajímavých projektech, někdy nedotažených (vztahová komedie Rapsodie v Miami, 1995), jindy se nalézajících na pomezí výjimečného filmového díla (Návrší vdov, 1994, v němž představuje konzervativní slečnu O'Harovou, ostře vstupující proti „uvolněným mravům“ mladé vdovy Edwiny). Převážně se ale soustředí na svou rodinu (vychovala čtyři vlastní a jedenáct adoptovaných potomků) a také k dobročinným aktivitám. Věnuje se zejména otázce dětských práv; spolupracuje zejména s organizací UNICEF.

I když se stále a znovu před kamery navrací, nikdy už se blyštivým světem filmu nenechala nalákat na víc než do menších úložek. Přesto i dnes dokazuje svůj herecký formát – jen malá plocha stačí, aby předvedla mnohé ze svého talentu. Zaskvěla se například v podprůměrném horůrku Satan přichází (2006), kde pod maskou ctihodné dámy skrývá démonickou osobnost oddaně satanistky. Šibalským úsměvem doprovodila roli babičky titulního hrdiny dětského snímku Arthur a Minimojové (2006). V typické podobě poblázněné staré dámy se vrací i v komedii Prosíme přetočte (2008).

ČLÁNKY O FILMU

Emily Mortimerová

Emily Mortimerová

15. 7. 2009 | Téma | red

Emily Mortimerová neklame tělem. Je ženou ze seriozní britské rodiny. Právě takovou, jak ji ukazují mnozí filmaři v čele s Woodym Allenem (thriller Match Point – Hra osudu, 2005)
Martin Landau

Martin Landau

13. 7. 2009 | Téma | red

Martin Landau patří do početné skupiny meziválečných brooklynských kluků převážně židovského původu, kteří se nadchli pro film a herectví
Jeff Daniels

Jeff Daniels

25. 5. 2009 | Téma | red

Paul Giamatti

Paul Giamatti

4. 5. 2009 | Téma | red

Po léta byl zapsán jako představitel vedlejších úloh v bláznivých komediích, proto takřka všechny překvapil jedinečnými výkony v nezávislých snímcích American Splendor a Bokovka
Liev Schreiber

Liev Schreiber

20. 4. 2009 | Téma | red

Pro Hollywood zůstává Liev Schreiber představitelem klíčových vedlejších úloh ve velkofilmech, od hororů (trilogie Vřískot, 1996-2000) přes science fiction (Koule, 1998) až k romancím (Kate a Leopold, 2001)
Charlize Theronová

Charlize Theronová

17. 3. 2009 | Téma | red

Svou kariéru začala jako baletka. Po skončení baletní kariéry se uplatnila jako herečka. Objevuje se hlavně v komerčně laděných snímcích, Oscarovým výkonem ve filmu Zrůda však přesvědčila o své schopnosti zvládnout i náročnější party
Drew Barrymoreová

Drew Barrymoreová

17. 3. 2009 | Téma | red

Začínala jako dětská hvězda ve filmu E. T. Bývalá dětská hvězda, která překonala své osobní problémy z puberty. Dokázala se vrátit do horních sfér Hollywoodu a opět se prosadit, tentokrát nejen jako herečka, ale také coby veleúspěšná producentka několika hitů, v nichž sama účinkovala
Kirsten Dunstová

Kirsten Dunstová

24. 12. 2008 | Téma | red

Mladá herečka, které se podařilo navázat na úspěšnou kariéru dětské hollywoodské hvězdy i v dospělosti
Ian McShane

Ian McShane

15. 11. 2008 | Téma | red

Tvář buldoka předurčuje Iana McShanea do rolí nesmlouvavých drsňáků, lhostejno na které straně zákona se zrovna nacházejí
Jennifer Garnerová

Jennifer Garnerová

15. 10. 2008 | Téma | red

Za všechno může špionský seriál Alias (2001-06) a s ním ústřední role agentky Sydney Bristowové

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.