Jeff Daniels

25. 5. 2009 - 15:28 | Téma | red

Jeff Daniels zdroj: tisková zpráva

Jeff Daniels Tvář Jeffa Danielse již k divákům hovoří sama: je prototypem průměrného Američana. Nikoli mužem od vedle, na jehož slova i činy je spoleh, ale tuctového chlápka, který strávil dlouhá léta v hádkách se svojí ženou a který se od šedivého života utíká k milence anebo k láhvi alkoholu. Slabošští otcové od rodin, jimiž opovrhují manželky i odrůstající potomci. Zejména v letech devadesátých vešel ve známost Daniels ve zcela opačné podobě: jako potrhlý blázen v hollywoodských taškařicích. Za všechny jmenujme jedinou: Blbý a blbější (1994).

Jeffrey Warren Daniels pochází z amerického jihu, narodil se 19. února 1955 ve městě Athens, stát Georgia. Vyrostl však na severu, konkrétně v michiganské Chelsea. Jako syn majitele obchodu s potřebami pro kutily důkladně poznal ospalé americké maloměsto – a tuto zkušenost pak bohatě zúročil ve většině svých filmových úloh. Studoval anglickou literaturu na Central Michigan University s myšlenkami na učitelskou dráhu. Ve vysokoškolském divadelním souboru si jej povšiml režisér Marshall Mason, který mu nabídl angažmá v newyorské Circle Repertory Theater. Na divadle debutoval v roce 1976 rolí homosexuála Jeda v dramatu Fifht of July; čtyři roky nato si stejnou roli zopakoval na Broadwayi a roku 1982 v televizní adaptaci. Nejvýraznější Danielsův divadelní úspěch se pojí s monodramatem Johny Got His Gun, za níž obdržel cenu OBIE pro rok 1982.

Jeff Daniels Ve filmu debutoval dramatem Miloše Formana Ragtime (1981): získal malou úložku policisty O'Donnella. To v následujícím filmu už měl prostoru o poznání víc: oscarové melodrama Cena za něžnost (1983) jej představilo coby učitele Flapa, jenž selže ve vztahu s umírající manželkou (Debra Wingerová). Ojediněle viděl Danielse režisér Woody Allen. Pro své nostalgické komedie Purpurová růže z Káhiry (1985) a Zlaté časy rádia (1987) jej obsadil coby šarméra z filmového plátna, resp. rozhlasového éteru – ale také coby jejich o poznání lidštější alter ega.

V polovině osmdesátých let patřil ke stoupajícím hvězdám, hrával suchary vrhající se do víru života (Něco divokého, 1986; Řezníkova žena, 1991) anebo náhodné hrdiny (Arachnofobie, 1990). Danielsův příklon ke komediím dostoupal vrcholu v buranské ztřeštěnosti jménem Blbý a blbější (1994), kde coby slabomyslný Harry asistoval pitvořivému Jimu Carreymu. Do veseloher vstupuje i později, vrací se ale zpět ke svému prototypu tuctového muže, do jehož domu vtrhne pohroma: jednou v podobě psí smečky (101 dalmatinů, 1996), jindy coby pomatený emzák (Můj nejoblíbenější marťan, 1999).

Jeff Daniels ve filmu Pochybná sláva Nejvlastnější hereckou podobou Jeffa Danielse je slabý človíček, jenž je jenom výjimečně s to překročit svůj stín. To se podařilo některým jeho snílkům: Billu Johnsonovi ze satiry Pleasantville: Městečko zázraků (1998), který se odhodlá k umělecké kariéře, nebo Thomasovi z rodinného dramatu Cesta domů (1996), jenž se sblíží se svojí dcerkou (Anna Paquinová). Častěji je ale slabochem, jemuž není dáno vybřednout z reality, ať už fádní, nebo tragické. Jeho studie obyčejnosti z dramat Obyčejní hrdinové (2004) či Oliheň a velryba (2005) jsou silné díky Danielsově civilní neokázalosti.

Ve světle takovýchto rolí překvapí úlohy proslulých historických postav. Vždyť Daniels ve filmech Gettysburg (1993) a Bohové a generálové (2003) zosobnil hrdinu z občanské války plukovníka Joshuu Chamberlaina. V Generálovi (2000) hraje samotného George Washingtona. Důvod pro Danielsovo angažmá je zřejmá: zbavit oba muže sošnosti a ukázat je v jejich lidské podobě.

Jeff Daniels ve filmu Oliheň a velryba Daniels rozhodně nepatří k hercům, kteří by se zalekli malých rolí. Naopak, mnohé z nich ho dokázaly zviditelnit, ať to byla dramata Hodiny (2002) a Dobrou noc a hodně štěstí (2005), anebo krimithriller Lookout (2007). Druhé či třetí housle mu svěřili i režiséři thrillerů Nebezpečná rychlost (1994), Zrádce (2008) anebo Na odstřel (2009) – a vždy se mohli spolehnout, že s Danielsem bude jejich snímek o něco působivější.

Dvakrát se Jeff Daniels vrhl na filmovou režii, komedie Escanaba in da Moonlight (2001) a Super lux (2002) ale si výraznější odezvu nevysloužily. Kariéru však učinil jako folkový zpěvák, natočil dvě desky: Grandfather's Hat a Jeff Daniels Live and Unplugged.

V bulvárních magazínech o Jeffu Danielsovi zmínku nehledejte: v roce 1986 se s manželkou Kathleen Treadovou vrátil zpět do Chelsea, městečka jejich dospívání, a se svými třemi dětmi tam dodnes žijí. Daniels tu vede neziskové divadlo Purple Rose Theatre Company, pro které napsal celkem jedenáct dramat.

ČLÁNKY O FILMU

Emily Mortimerová

Emily Mortimerová

15. 7. 2009 | Téma | red

Emily Mortimerová neklame tělem. Je ženou ze seriozní britské rodiny. Právě takovou, jak ji ukazují mnozí filmaři v čele s Woodym Allenem (thriller Match Point – Hra osudu, 2005)
Martin Landau

Martin Landau

13. 7. 2009 | Téma | red

Martin Landau patří do početné skupiny meziválečných brooklynských kluků převážně židovského původu, kteří se nadchli pro film a herectví
Paul Giamatti

Paul Giamatti

4. 5. 2009 | Téma | red

Po léta byl zapsán jako představitel vedlejších úloh v bláznivých komediích, proto takřka všechny překvapil jedinečnými výkony v nezávislých snímcích American Splendor a Bokovka
Liev Schreiber

Liev Schreiber

20. 4. 2009 | Téma | red

Pro Hollywood zůstává Liev Schreiber představitelem klíčových vedlejších úloh ve velkofilmech, od hororů (trilogie Vřískot, 1996-2000) přes science fiction (Koule, 1998) až k romancím (Kate a Leopold, 2001)
Charlize Theronová

Charlize Theronová

17. 3. 2009 | Téma | red

Svou kariéru začala jako baletka. Po skončení baletní kariéry se uplatnila jako herečka. Objevuje se hlavně v komerčně laděných snímcích, Oscarovým výkonem ve filmu Zrůda však přesvědčila o své schopnosti zvládnout i náročnější party
Drew Barrymoreová

Drew Barrymoreová

17. 3. 2009 | Téma | red

Začínala jako dětská hvězda ve filmu E. T. Bývalá dětská hvězda, která překonala své osobní problémy z puberty. Dokázala se vrátit do horních sfér Hollywoodu a opět se prosadit, tentokrát nejen jako herečka, ale také coby veleúspěšná producentka několika hitů, v nichž sama účinkovala
Kirsten Dunstová

Kirsten Dunstová

24. 12. 2008 | Téma | red

Mladá herečka, které se podařilo navázat na úspěšnou kariéru dětské hollywoodské hvězdy i v dospělosti
Ian McShane

Ian McShane

15. 11. 2008 | Téma | red

Tvář buldoka předurčuje Iana McShanea do rolí nesmlouvavých drsňáků, lhostejno na které straně zákona se zrovna nacházejí
Jennifer Garnerová

Jennifer Garnerová

15. 10. 2008 | Téma | red

Za všechno může špionský seriál Alias (2001-06) a s ním ústřední role agentky Sydney Bristowové
Match Point - preview

Match Point - preview

30. 9. 2008 | Téma | red

V zápase jsou momenty, kdy míč zavadí o síť a na zlomek vteřiny se zdá, že půjde přes, anebo spadne zpátky

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.