Emily Mortimerová

15. 7. 2009 - 13:43 | Téma | red

Emily Mortimerová zdroj: tisková zpráva

Emily Mortimerová neklame tělem. Je ženou ze seriozní britské rodiny. Právě takovou, jak ji ukazují mnozí filmaři v čele s Woodym Allenem (thriller Match Point – Hra osudu, 2005)

Emily Mortimerová Emily Mortimerová neklame tělem. Je ženou ze seriozní britské rodiny. Právě takovou, jak ji ukazují mnozí filmaři v čele s Woodym Allenem (thriller Match Point – Hra osudu, 2005). Decentní, možná až upjaté hrdinky, které tak obtížně konkurují v očích mladých mužů živelným kráskám. To je typická úloha pro herečku, jíž není cizí komedie ani drama.

Narodila se 1. prosince 1971 v londýnském Finsbury Parku do rodiny právníka a spisovatele Sira Johna Mortimera a jeho ženy Penelope Gollopové. Rodiče jí zajistili prvotřídní vzdělání, absolvovala dívčí internátní školu St Paul's (k jejím spolužačkám patřila Rachel Weiszová) a poté na oxfordské Lincoln College vystudovala ruštinu a angličtinu. Po škole nastoupila do deníku London Telegraph a vypadalo to, že se bude po vzoru svého otce živit psaným slovem. Převážila ale láska k herectví, jemuž se Emily příležitostně věnovala už na střední škole. Krátce po dokončení univerzity získává první drobné úložky na televizní obrazovce (romance Skleněná panna, dobrodružný Sharpe's Sword, oba 1995).

Emily Mortimerová Svého filmového debutu se Emily Mortimerová dočkala už v roce následném, objevila se v thrilleru Lovci lvů (1996). Dobrodužný příběh z Afriky nabídl pro Mortimerovou tak typickou úlohu: oddanou ženu, jež svého manžela (Val Kilmer) následuje doslova na kraj světa. Připomeňme třeba mladou Angličanku Cecil v historické romanci Se slovníkem v posteli (2003), před kterou snoubenec (Hugh Dancy) upřednostní domorodou Selimu (Jessica Alba). Historické kostýmní snímky vůbec patří do jejího rejstříku, po dramatu Královna Alžběta (1998) následoval muzikál Marná lásky snaha (2000). Mortimerová se objevila také ve společenské satiře Bright Young Things (2003) jako Nina Blountová, dívka z lepší společnosti, které chudý spisovatel Adam (Stephen Campbell Moore) nabídne lásku, nikoli už náležité finanční zajištění.

Emily Mortimerová ve filmu The 51st State V duši velké romantičky, které ale nedovedou překročit konvence a dát prostor svým vášním, takové byly Nina i Cecil. Ve vrcholné podobě pak takovouto hrdinku představila Mortimerová v thrilleru Match Point – Hra osudu (2005). Hrála tu opět ženu z vysokých kruhů, zamilovanou do okouzlujícího, ale amorálního floutka Chrise (Jonathan Rhys Meyers).

Emily Mortimerová je pro anglické tvůrce ideální představitelkou nešťastných citlivých žen. Vrcholný důkaz podala v satirizujícím životopisu Jeffrey Archer: The Truth (2002), kde ztělesnila princeznu Dianu. Prosadila se však rovněž do rolí ústředních hrdinek pro romance, například po boku Bruce Willise (Kid, 2000), Aleka Baldwina (sitcom 30 Rock, 2007), popřípadě Ryana Reynoldse (Chaos Theory, 2007). Osvědčit dokázala i komediální nadsázku, když v bláznivých komediích Růžový panter (2006) a Růžový panter 2 (2009) zosobnila obrýlenou a přehlíženou asistentku Nicole, objekt nesmělé touhy komisaře Clouseaua (Steve Martin).

Emily Mortimerová S pokusy vymanit se zažitých stereotypů začala Emily Mortimerová v hororu Vřískot 3 (2000), kde se coby herečka Angelina poprvé výrazněji představila americkému publiku. Během své stěží patnáctileté filmové kariéry vyzkoušela již všechny možné žánry, nejdále ve své proměně zašla v akčním thrilleru The 51st State (2001), zosobnila tu dominantní vražedkyni Dakotu. Mortimerové však mnohem víc svědčí procítěné, komplexně pojímané úlohy v intimních příbězích. Dosvědčuje to v tragikomedii Krásní & úžasní (2001) coby začínající herečka Elizabeth spoutávaná svými nejistotami, popřípadě v rodinném dramatu Milý Frankie (2004). Ke dvěma výrazným rolím jí pomohla někdejší studia ruštiny. V hořké komedii Vidláci v Rusku (2003) ztělesnila dokumentaristku Angelu, jež sleduje bratry (David Arquette, Tim Blake Nelson), kteří si v Rusku hledají nevěsty. V hitchcockovsky laděném thrilleru Transsiberian (2008) hraje misionářku navracející se domů po transsibiřské magistrále.

Emily Mortimerová právě proniká do hlavních rolí, českým kinům se však tato drobná nezávislá dramata vyhýbají. I díky okrajovým úlohám v hollywoodských kusech ale můžeme ocenit její křehkou krásu v kombinaci s nevtíravým, střídmým hereckým projevem.

ČLÁNKY O FILMU

Martin Landau

Martin Landau

13. 7. 2009 | Téma | red

Martin Landau patří do početné skupiny meziválečných brooklynských kluků převážně židovského původu, kteří se nadchli pro film a herectví
Jeff Daniels

Jeff Daniels

25. 5. 2009 | Téma | red

Paul Giamatti

Paul Giamatti

4. 5. 2009 | Téma | red

Po léta byl zapsán jako představitel vedlejších úloh v bláznivých komediích, proto takřka všechny překvapil jedinečnými výkony v nezávislých snímcích American Splendor a Bokovka
Liev Schreiber

Liev Schreiber

20. 4. 2009 | Téma | red

Pro Hollywood zůstává Liev Schreiber představitelem klíčových vedlejších úloh ve velkofilmech, od hororů (trilogie Vřískot, 1996-2000) přes science fiction (Koule, 1998) až k romancím (Kate a Leopold, 2001)
Charlize Theronová

Charlize Theronová

17. 3. 2009 | Téma | red

Svou kariéru začala jako baletka. Po skončení baletní kariéry se uplatnila jako herečka. Objevuje se hlavně v komerčně laděných snímcích, Oscarovým výkonem ve filmu Zrůda však přesvědčila o své schopnosti zvládnout i náročnější party
Drew Barrymoreová

Drew Barrymoreová

17. 3. 2009 | Téma | red

Začínala jako dětská hvězda ve filmu E. T. Bývalá dětská hvězda, která překonala své osobní problémy z puberty. Dokázala se vrátit do horních sfér Hollywoodu a opět se prosadit, tentokrát nejen jako herečka, ale také coby veleúspěšná producentka několika hitů, v nichž sama účinkovala
Kirsten Dunstová

Kirsten Dunstová

24. 12. 2008 | Téma | red

Mladá herečka, které se podařilo navázat na úspěšnou kariéru dětské hollywoodské hvězdy i v dospělosti
Ian McShane

Ian McShane

15. 11. 2008 | Téma | red

Tvář buldoka předurčuje Iana McShanea do rolí nesmlouvavých drsňáků, lhostejno na které straně zákona se zrovna nacházejí
Jennifer Garnerová

Jennifer Garnerová

15. 10. 2008 | Téma | red

Za všechno může špionský seriál Alias (2001-06) a s ním ústřední role agentky Sydney Bristowové
Match Point - preview

Match Point - preview

30. 9. 2008 | Téma | red

V zápase jsou momenty, kdy míč zavadí o síť a na zlomek vteřiny se zdá, že půjde přes, anebo spadne zpátky

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.