Drew Barrymoreová

17. 3. 2009 - 10:59 | Téma | red

Drew Barrymoreová zdroj: tisková zpráva

Začínala jako dětská hvězda ve filmu E. T. Bývalá dětská hvězda, která překonala své osobní problémy z puberty. Dokázala se vrátit do horních sfér Hollywoodu a opět se prosadit, tentokrát nejen jako herečka, ale také coby veleúspěšná producentka několika hitů, v nichž sama účinkovala

Bývalá dětská hvězda, která překonala své osobní problémy z puberty. Dokázala se vrátit do horních sfér Hollywoodu a opět se prosadit, tentokrát nejen jako herečka, ale také coby veleúspěšná producentka několika hitů, v nichž sama účinkovala.

Drew Barrymoreová Teprve devětadvacetiletá Drew Barrymoreová může být s mírnou nadsázkou už dnes označována za hollywoodskou veteránku, vždyť se na plátnech kin objevuje již více než dvě desetiletí. A není se tomu co divit, pochází totiž z významné herecké rodiny (dědeček John Barrymore byl velkou divadelní a později též filmovou hvězdou meziválečného období). Již v jedenácti měsících se Drew poprvé objevila v reklamě. Televizní debut si odbyla v necelých třech letech zásluhou romantického dramatu Suddenly, Love. V kontroverzním hororu Mutace (1980) neméně kontroverzního tvůrce Kena Russella účinkovala pětiletá Drew po boku Williama Hurta coby dcera hlavního hrdiny. Již dva roky nato získala Barrymoreová od svého kmotra Stevena Spielberga bezmála životní roli malé Gertie v nejúspěšnějším filmu desetiletí, sci-fi E. T. - Mimozemšťan. Jí se zapsala do povědomí mnoha fanoušků na celém světě.

Drew Barrymoreová Nabídky na další role i obdivné dopisy se začaly hrnout. Zlaté dítě Hollywoodu se zakrátko objevilo v komedii Irreconcilable Differences (1984), za níž si Drew dokonce odnesla nominaci na Zlatý glóbus. Hrála i ve dvou hororech podle předloh Stephena Kinga. Ohnivých očích (1984) o dívence se schopností ovládat oheň a povídkovém Kočičím oku (1985). Zároveň se však seznámila s odvrácenou tváří Hollywoodu. V devíti letech poprvé okusila alkohol, rok na to marihuanu a získala i první zkušenosti s kokainem. Snímky jako dobrodružná fantasy Byli jednou dva (1986) či dramata Spiknutí lásky (1987) a Zítra nashledanou (1989) jsou jednoznačně zastíněny jejími skandály. Ty vyvrcholily v roce 1989, kdy čtrnáctiletá Drew nejprve stihla v thrilleru Far From Home zahrát dívku ohrožovanou psychopatem a objevit se televizním 15 and Getting Straight, ale poté již byla přinucena k léčbě svých závislostí. Po neúspěšném útěku z kliniky se pokusila o sebevraždu. Své noční můry se jí ale zanedlouho podařilo zaplašit; již o rok později vyšla její knižní autobiografie Little Girl Lost. Brzy nato se Drew Barrymoreová vrátila také na plátna kin.

Drew Barrymoreová Po druhořadých titulech jako Skica smrti či Voskové muzeum 2: Ztraceni v čase či televizní road movie Milenci se zbraní (za něž získala další nominaci na Zlatý glóbus) vsadila Drew na hlavní role svůdných lolitek. Objevila se také v thrilleru Jedovatý břečťan (vše 1992) a především v životopisném The Amy Fisher Story (1993). V příběhu šestnáctileté dívky, která zavraždila manželku svého milence, ukázala, že je schopna vrátit se zpět na výsluní. Jako nejmladší ze čtveřice bývalých prostitutek, které se usidlují na vlastní farmě, zazářila ve westernu Pistolnice (1994). O rok později hrála v ženské road movie Dámská jízda. Dvakrát se na filmovém plátně sešla Chrisem O'Donnellem: v teenagerské Šílené lásce a v menší roli comicsového Batmana navždy (vše 1995). Ve společnosti celé řady dalších hvězd se Drew rok nato objevila v muzikálu Woodyho Allena Všichni říkají: Miluji tě. Popularitu u teenagerů jí zvýšila úvodní scéna kultovního hororu Vřískot.

Drew Barrymoreová Životní zklidnění, po kterém se Drew vzdala image rebelky a spíše se věnuje rozličným charitativním akcím, přišlo s rokem 1998. Drew se přiklání ke komediálnímu žánru a romancím; stává se partnerkou Adama Sandlera v romantické komedii Píseň pro nevěstu a účinkuje ve Věčném příběhu, pohádce o Popelce oděné do renesančního hávu. V sérii až nečekaně velkých hitů Barrymoreová pokračovala komedií Nepolíbená o mladé reportérce tajně vyslané zjistit, jací vlastně jsou dnešní středoškoláci. Od Charlieho andílků (2000), v nichž trojice mladých hereček (Barrymoreová, Lucy Liu, Cameron Diazová) navazuje na představitelky televizního seriálu a bojuje s těmi nejnebezpečnějšími zločinci světa, se velký úspěch čekal. Nemenších tržeb dosáhlo i jeho pokračování Charlieho andílci 2: Na plný pecky (2003), podobné prvnímu dílu jako vejce vejci.

Filmem Penny Marshallové Kluci v mém životě (2001), kde Drew hrála jak naivní pubertální dívku, tak i matku dospělého muže, se nepodařilo naplnit ambiciózní naděje. Z příběhu jednoho lidského osudu se stala pouze průměrná podívaná s nevalným úspěchem u diváků. Milujte svého zabijáka (2002), snímek režijně debutujícího George Clooneyho podle fiktivní autobiografie televizního moderátora Chucka Barrise, sice rovněž na přední příčky filmových žebříčků nedosáhl, přesto se malý film několika hollywoodských přátel stal (především pro evropské publikum) vítaným zpestřením nabídky kin. Letos Barrymoreová vsadila na komedie. V Babě na zabití se setkává s Benem Stillerem. V poslední době se věnuje převážně romantickému žánru, v 50x a stále poprvé opět pracuje ve dvojici s Adamem Sandlerem, v Hudbu složil, slova nazval... se poprvé setkává s Hughem Grantem. Objevujeme ji i v tragikomické romanci Až tak moc tě nežere (2009).

ČLÁNKY O FILMU

Emily Mortimerová

Emily Mortimerová

15. 7. 2009 | Téma | red

Emily Mortimerová neklame tělem. Je ženou ze seriozní britské rodiny. Právě takovou, jak ji ukazují mnozí filmaři v čele s Woodym Allenem (thriller Match Point – Hra osudu, 2005)
Martin Landau

Martin Landau

13. 7. 2009 | Téma | red

Martin Landau patří do početné skupiny meziválečných brooklynských kluků převážně židovského původu, kteří se nadchli pro film a herectví
Jeff Daniels

Jeff Daniels

25. 5. 2009 | Téma | red

Paul Giamatti

Paul Giamatti

4. 5. 2009 | Téma | red

Po léta byl zapsán jako představitel vedlejších úloh v bláznivých komediích, proto takřka všechny překvapil jedinečnými výkony v nezávislých snímcích American Splendor a Bokovka
Liev Schreiber

Liev Schreiber

20. 4. 2009 | Téma | red

Pro Hollywood zůstává Liev Schreiber představitelem klíčových vedlejších úloh ve velkofilmech, od hororů (trilogie Vřískot, 1996-2000) přes science fiction (Koule, 1998) až k romancím (Kate a Leopold, 2001)
Charlize Theronová

Charlize Theronová

17. 3. 2009 | Téma | red

Svou kariéru začala jako baletka. Po skončení baletní kariéry se uplatnila jako herečka. Objevuje se hlavně v komerčně laděných snímcích, Oscarovým výkonem ve filmu Zrůda však přesvědčila o své schopnosti zvládnout i náročnější party
Kirsten Dunstová

Kirsten Dunstová

24. 12. 2008 | Téma | red

Mladá herečka, které se podařilo navázat na úspěšnou kariéru dětské hollywoodské hvězdy i v dospělosti
Ian McShane

Ian McShane

15. 11. 2008 | Téma | red

Tvář buldoka předurčuje Iana McShanea do rolí nesmlouvavých drsňáků, lhostejno na které straně zákona se zrovna nacházejí
Jennifer Garnerová

Jennifer Garnerová

15. 10. 2008 | Téma | red

Za všechno může špionský seriál Alias (2001-06) a s ním ústřední role agentky Sydney Bristowové
Match Point - preview

Match Point - preview

30. 9. 2008 | Téma | red

V zápase jsou momenty, kdy míč zavadí o síť a na zlomek vteřiny se zdá, že půjde přes, anebo spadne zpátky

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.