Charlize Theronová

17. 3. 2009 - 11:13 | Téma | red

Charlize Theronová zdroj: tisková zpráva

Svou kariéru začala jako baletka. Po skončení baletní kariéry se uplatnila jako herečka. Objevuje se hlavně v komerčně laděných snímcích, Oscarovým výkonem ve filmu Zrůda však přesvědčila o své schopnosti zvládnout i náročnější party

Po skončení baletní kariéry se uplatnila jako herečka. Objevuje se hlavně v komerčně laděných snímcích, Oscarovým výkonem ve filmu Zrůda však přesvědčila o své schopnosti zvládnout i náročnější party.

Charlize Theronová Charlize Theronová se narodila 7. srpna 1975 a vyrůstala na farmě poblíž jihoafrického města Benoni. Již od dětství se věnovala baletu, objevila se v například v představeních Labutího jezera či v Louskáčkovi. V šestnácti letech Charlize na čas odjela do Milána, kde se pokusila prorazit jako modelka. Po krátké zastávce v domovské Jižní Africe odcestovala do New Yorku, aby se zde věnovala baletu. Brzy však přišlo zranění kolena, které znamenalo konec taneční kariéry. V roce 1993 se proto rozhodla zkusit štěstí u filmu a přestěhovala se do Los Angeles. Šťastnou náhodou zaujala vyhledavače hereckých talentů a zanedlouho získala roli ve svém prvním snímku, hororu Kukuřičné děti 3 (1994).

Na slibný začátek však Charlize Theronová dlouho nedokázala navázat, nezbylo jí než navštěvovat hodiny herectví a doufat v další příležitost. Ta přišla v roce 1996, kdy se Theronová objevila hudební v retrokomedii To je náš hit!, režírované Tomem Hanksem, a také v thrilleru Drsný a drsnější. Ani tyto snímky, ani komedie Ještě blbější (1997) s Jeffem Danielsem se ale nestaly tím filmem, po němž by si diváci její jméno zapamatovali. Výraznější úspěch měl až thriller Ďáblův advokát (1997). Příběh právníka (Keanu Reeves) a jeho ženy, které si oba stále více podmaňuje ďábelský šéf advokátní kanceláře v podání Ala Pacina, byl jedním z hitů sezóny a výrazně pomohl kariérám protagonistů hlavních rolí.

Charlize Theronová Astronautova žena První hlavní úloha se Theronové naskytla v roce 1998 v až dětsky naivním dobrodružném filmu Velký Joe o moderním King Kongovi, soupeřícím s nelítostnými pytláky. Ve snímku Woodyho Allena Celebrity (1998) Theronová v malé roličce pouze doplnila hvězdné herecké obsazení (hlavní roli hrál Kenneth Branagh). Ve sci-fi hororu Astronautova žena (1999) se Theronová představila po boku Johnnyho Deppa. Ale ani zajímavé herecké obsazení tomuto neinvenčnímu snímku, jehož tvůrci se inspirovali filmy jako Rosemary má děťátko a Contact, nepomohlo k úspěchu. Oscarová adaptace románu Johna Irvinga Pravidla moštárny (1999) byla výraznou příležitostí především pro Tobeyho Maguirea a Michaela Cainea, avšak ani Theronová se ve filmu neztratila.

Charlize Theronová Head in the Clouds Zfilmovaný životopis prvního černošského vojenského potápěče s Robertem De Nirem a Cubou Goodingem Jr. Ten nejlepší, ani mafiánské drama s Markem Wahlbergem a Joaquinem Phoenixem Temná zákoutí (oba 2000) nedokázaly naplnit velká očekávání. Stejně tak hraje Theronová „třetí housle“ v sympatickém golfovém retru Roberta Redforda Legenda o slavném návratu (2000). V podprůměrném akčním thrilleru Falešné hry (2000) účinkovala Theronová po boku Bena Afflecka. Listopadová romance (2001) o umírající mladé ženě, která do každého měsíce vstupuje s novým partnerem, svedla opět dohromady Theronovou s Keanu Reevesem. Roli spíše epizodní hrála Theronová v thrilleru 15 minut (2001). V menší úloze se Theronová představila také ve snímku Woodyho Allena Prokletí žlutozeleného škorpiona (2001), variaci na detektivky a romantické komedie meziválečného Hollywoodu.

Charlize Theronová Pravidla moštárny Jako propadák skončila jak komedie Probuzení v Renu (2002), v níž se objevili též Billy Bob Thornton a Patrick Swayze. Stejně dopadl i thriller Trapped (2002). Akční podívaná Loupež po italsku (2003) lákala diváky hlavně na početné pole hereckých hvězd (Mark Wahlberg, Edward Norton, Theronová...). Scénář k remakeu klasické zlodějské komedie z roku 1969 už bohužel k přednostem filmu nepatřil. Překvapením, které Theronová jako producentka a představitelka hlavní role nachystala pro diváky i kritiky, se stal snímek Zrůda (2003). Pro životopis prostitutky a masové vražedkyně Aileen Wuornosové se Theronová odhodlala ztloustnout a změnit vizáž a potvrdila v něm, že na svých hereckých schopnostech od počátku kariéry hodně zapracovala. Oscar, Zlatý glóbus a řada dalších ocenění byly více než zaslouženou odměnou za odvahu riskovat a pokusit se předvést se v takto náročné úloze.

Ve snaze stát se uznávanou charakterní herečkou Theronová pokračuje úlohou Britt Eklandové, herecké hvězdy sedmdesátých let, v biografii Život a smrt Petera Sellerse (2004). V titulní roli světoznámého komika se ve filmu představuje Geoffrey Rush. Po další oscarové nominaci za drama podle skutečných událostí Její případ (2005) jsme ji spatřili v kriminálně laděném dramatu V údolí Elah (2007), kde představuje angažovanou policistku Sandersovou. K blonďatému přelivu a s ním i k jednoduché podívané se vrací jako superžena v comicsové komedii Hancock (2008). Hrála též v režijním debutu svého partnera Stuarta Townsenda v jeho pokrokové agitce Vzpoura v Seattlu (2007).

ČLÁNKY O FILMU

Emily Mortimerová

Emily Mortimerová

15. 7. 2009 | Téma | red

Emily Mortimerová neklame tělem. Je ženou ze seriozní britské rodiny. Právě takovou, jak ji ukazují mnozí filmaři v čele s Woodym Allenem (thriller Match Point – Hra osudu, 2005)
Martin Landau

Martin Landau

13. 7. 2009 | Téma | red

Martin Landau patří do početné skupiny meziválečných brooklynských kluků převážně židovského původu, kteří se nadchli pro film a herectví
Jeff Daniels

Jeff Daniels

25. 5. 2009 | Téma | red

Paul Giamatti

Paul Giamatti

4. 5. 2009 | Téma | red

Po léta byl zapsán jako představitel vedlejších úloh v bláznivých komediích, proto takřka všechny překvapil jedinečnými výkony v nezávislých snímcích American Splendor a Bokovka
Liev Schreiber

Liev Schreiber

20. 4. 2009 | Téma | red

Pro Hollywood zůstává Liev Schreiber představitelem klíčových vedlejších úloh ve velkofilmech, od hororů (trilogie Vřískot, 1996-2000) přes science fiction (Koule, 1998) až k romancím (Kate a Leopold, 2001)
Drew Barrymoreová

Drew Barrymoreová

17. 3. 2009 | Téma | red

Začínala jako dětská hvězda ve filmu E. T. Bývalá dětská hvězda, která překonala své osobní problémy z puberty. Dokázala se vrátit do horních sfér Hollywoodu a opět se prosadit, tentokrát nejen jako herečka, ale také coby veleúspěšná producentka několika hitů, v nichž sama účinkovala
Kirsten Dunstová

Kirsten Dunstová

24. 12. 2008 | Téma | red

Mladá herečka, které se podařilo navázat na úspěšnou kariéru dětské hollywoodské hvězdy i v dospělosti
Ian McShane

Ian McShane

15. 11. 2008 | Téma | red

Tvář buldoka předurčuje Iana McShanea do rolí nesmlouvavých drsňáků, lhostejno na které straně zákona se zrovna nacházejí
Jennifer Garnerová

Jennifer Garnerová

15. 10. 2008 | Téma | red

Za všechno může špionský seriál Alias (2001-06) a s ním ústřední role agentky Sydney Bristowové
Match Point - preview

Match Point - preview

30. 9. 2008 | Téma | red

V zápase jsou momenty, kdy míč zavadí o síť a na zlomek vteřiny se zdá, že půjde přes, anebo spadne zpátky

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.