Kirsten Dunstová

24. 12. 2008 - 11:27 | Téma | red

Kirsten Dunstová zdroj: tisková zpráva

Mladá herečka, které se podařilo navázat na úspěšnou kariéru dětské hollywoodské hvězdy i v dospělosti

Mladá herečka, které se podařilo navázat na úspěšnou kariéru dětské hollywoodské hvězdy i v dospělosti. Zásluhou filmové adaptace comicsu Spider-Man, ale i dalších filmů, získala tisíce fanoušků po celém světě.

Kirsten Dunstová Věčný svit neposkvrněné mysli Kirsten Caroline Dunstová se narodila 30. dubna 1982 v Point Pleasant ve státě New Jersey. Jako tříletou si ji vyhlédli tvůrci reklamy na mýdlo a o čtyři roky později měla už Kirsten na svém kontě 68 reklam a navíc i roličku v komediální show Saturday Night Live. Debutem ve větší roli v hraném filmu pro ni byla povídka Woodyho Allena Oidipus ničitel z filmu tří režisérů Příběhy z New Yorku (1989), v níž hrála společně s Miou Farrowovou. Kirstenina matka se poté odhodlala k přestěhování do Los Angeles, aby Kirsten měla větší šanci stát se hvězdou.

V hlavním městě filmového průmyslu nemusela Kirsten Dunstová na další herecké příležitosti čekat dlouho. Již v roce 1990 se objevila v několika dílech soap-opery Loving a režisér Brian De Palma si ji vybral do filmu Ohňostroj marnosti. V komerčně neúspěšné adaptaci románu Toma Wolfea hrála po boku Toma Hankse. Na počáteční úspěchy navázala až v roce 1993, kdy se objevila v několika epizodách televizní série Sisters, v sci-fi seriálu Star Trek: Nová generace a v dramatu Darkness Before Dawn. Následující rok byl ještě úspěšnější. Hrála členku rozhádané rodiny v komedii Hamouni (za spoluhráče měla například Michaela J. Foxe a Kirka Douglase) či v adaptaci klasického romantického románu Louisy May Alcottové Malé ženy. V ní zazářily také Susan Sarandonová a Winona Ryderová.

Kirsten Dunstová Interview s upírem Prozatímním vrcholem její kariéry se stal horor Interview s upírem (1994). V konkurzu na úlohu upírky Claudie, navždy uvězněné v těle jedenáctiletého děvčete, Kirsten porazila více než 5000 soupeřek a výborným výkonem pak zastínila i své slavnější kolegy Brada Pitta a Toma Cruise. Odměnou byla nominace na Zlatý glóbus za nejlepší výkon ve vedlejší roli. V roce 1995 se Dunstová objevila společně s Robinem Williamsem a řadou počítačových efektů v dobrodružném snímku Jumanji. K tomu lepšímu z filmografie Dunstové patří adaptace románu Kurta Vonneguta Matka noc (1996), kde hlavní roli měl Nick Nolte. Ve vynikající satiře Vrtěti psem (1997), v níž excelovali Robert De Niro a Dustin Hoffman, byla Dunstová jen v okrajové roli. K naopak výrazným rolím patří účast v televizním rodinném dramu s vše říkajícím názvem Těhotná v patnácti (1998).

Kirsten Dunstová Holka jako lusk Další zajímavá příležitost přišla s filmem Ďáblova čísla (1999), který se věnoval hrůzám holocaustu. V tomto dramatu i v satiře o soutěži miss Krása na zabití (1999) Dunstová hrála se svou kamarádkou Brittany Murphyovou. Satirické prvky obsahovala také komedie Čmuchalky (1999) o dvou středoškolačkách (Dunstová, Michelle Williamsová), které se stanou poradkyněmi prezidenta Richarda Nixona. V režijním debutu Sofie Coppolové Smrt panen (1999) účinkovala Dunstová s Kathleen Turnerovou, Jamesem Woodsem či Joshem Hartnettem. Film vznikl podle románu Jefferyho Eugenidese.

Po několika nekonvenčních filmech, které se netěšily příliš velké pozornosti ze strany publika, vsadila Dunstová na snímky zaměřené mnohem komerčněji. Objevila se v hororu Vrána 3, který jen vzdáleně navazoval na kultovní comicsovou předlohu i na první díl filmové série, či v komedii o týmu roztleskávaček Bravo, girls! (oba 2000). Právě v teenagerských filmech měla Dunstová u publika největší úspěchy: po hitu Bravo, girls! zazářila i v komedii Holka jako lusk (v ČR byl film uveden na videu) a v romantickém dramatu šílená/krásný (oba 2001).

Kirsten Dunstová Cats Meow Drama The Cat's Meow (2001) bylo pokusem rekonstruovat události na jachtě tiskového magnáta W.R. Hearsta, které vedly v 30. letech k tragické smrti režiséra Thomase Inceho. Po tomto komorním nezávislém filmu byla Dunstová obsazena do jednoho z nejdražších snímků roku: v roce 2002 hrála v adaptaci comicsové série Spider-Man. Film se stal obrovským hitem a vynesl jak Tobeyho Maguirea, představitele titulní postavy, tak i Kirsten Dunstovou mezi hollywoodské hvězdy. V dramatu Muž, který zabil (2003) o propuštěném trestanci jenž se chce vyrovnat s minulostí, se Dunstová spokojila s vedlejší úlohou. Úsměv Mony Lisy (2003), drama z padesátých let o střetu nekonvenční učitelky s vedením dívčí školy, měl svou hlavní hvězdu v Julii Robertsové.

V roce 2004 se Dunstová objevila nejen v netradiční antiromanci Věčný svit neposkvrněné mysli, ale zopakovala si také úlohu supermodelky Mary Jane v comicsovém dobrodružství Spider-Man 2, které opět zaútočilo na rekordy v návštěvnosti, a v romantické komedii Wimbledon. Stejnému žánru pak zůstává věrna i v dalších letech, když se objevuje ve snímcích Elizabethtown (2005) anebo Jak se zbavit přátel a zůstat úplně sám (2008). Svou megasmlouvu na spider-manovskou trilogii pak uzavírá Spider-Manem 3 (2007).

ČLÁNKY O FILMU

Emily Mortimerová

Emily Mortimerová

15. 7. 2009 | Téma | red

Emily Mortimerová neklame tělem. Je ženou ze seriozní britské rodiny. Právě takovou, jak ji ukazují mnozí filmaři v čele s Woodym Allenem (thriller Match Point – Hra osudu, 2005)
Martin Landau

Martin Landau

13. 7. 2009 | Téma | red

Martin Landau patří do početné skupiny meziválečných brooklynských kluků převážně židovského původu, kteří se nadchli pro film a herectví
Jeff Daniels

Jeff Daniels

25. 5. 2009 | Téma | red

Paul Giamatti

Paul Giamatti

4. 5. 2009 | Téma | red

Po léta byl zapsán jako představitel vedlejších úloh v bláznivých komediích, proto takřka všechny překvapil jedinečnými výkony v nezávislých snímcích American Splendor a Bokovka
Liev Schreiber

Liev Schreiber

20. 4. 2009 | Téma | red

Pro Hollywood zůstává Liev Schreiber představitelem klíčových vedlejších úloh ve velkofilmech, od hororů (trilogie Vřískot, 1996-2000) přes science fiction (Koule, 1998) až k romancím (Kate a Leopold, 2001)
Charlize Theronová

Charlize Theronová

17. 3. 2009 | Téma | red

Svou kariéru začala jako baletka. Po skončení baletní kariéry se uplatnila jako herečka. Objevuje se hlavně v komerčně laděných snímcích, Oscarovým výkonem ve filmu Zrůda však přesvědčila o své schopnosti zvládnout i náročnější party
Drew Barrymoreová

Drew Barrymoreová

17. 3. 2009 | Téma | red

Začínala jako dětská hvězda ve filmu E. T. Bývalá dětská hvězda, která překonala své osobní problémy z puberty. Dokázala se vrátit do horních sfér Hollywoodu a opět se prosadit, tentokrát nejen jako herečka, ale také coby veleúspěšná producentka několika hitů, v nichž sama účinkovala
Ian McShane

Ian McShane

15. 11. 2008 | Téma | red

Tvář buldoka předurčuje Iana McShanea do rolí nesmlouvavých drsňáků, lhostejno na které straně zákona se zrovna nacházejí
Jennifer Garnerová

Jennifer Garnerová

15. 10. 2008 | Téma | red

Za všechno může špionský seriál Alias (2001-06) a s ním ústřední role agentky Sydney Bristowové
Match Point - preview

Match Point - preview

30. 9. 2008 | Téma | red

V zápase jsou momenty, kdy míč zavadí o síť a na zlomek vteřiny se zdá, že půjde přes, anebo spadne zpátky

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.