Ian McShane

15. 11. 2008 - 6:35 | Téma | red

Ian McShane zdroj: tisková zpráva

Tvář buldoka předurčuje Iana McShanea do rolí nesmlouvavých drsňáků, lhostejno na které straně zákona se zrovna nacházejí

Tvář buldoka předurčuje Iana McShanea do rolí nesmlouvavých drsňáků, lhostejno na které straně zákona se zrovna nacházejí. Jeho doménou je a asi už navždy zůstane televizní obrazovka. Právě na ní slavil úspěchy díky detektivním seriálu Lovejoy, soap-opeře Dallas a především westernu Deadwood, kde ztělesňuje surového a vypočítavého majitele saloonu a nevěstince Ala Swearengena. Ve filmu se v posledních letech prosadil krimithrillerem Sexy bestie (2000) nebo v Allenově komedii Sólokapr (2006).

Ian McShane Ian McShane se narodil 29. září 1942 v anglickém Blackburnu. Je synem dlouholetého fotbalisty Manchesteru United Harryho McShanea a sám prý v mládí býval velmi dobrým sportovcem. V otcových šlépějích se však nevydal; podpořen několika úspěchy na amatérské divadelní scéně nastoupil po ukončení střední školy ke studiu herectví na londýnské Royal Academy of Dramatic Arts. Krátce před absolvováním však vzdělávání přerušil, aby se do školy už nikdy nevrátil. Důvod byl prostý: první nabídky od filmu. Jeho debutem před kamerami se stalo univerzitní drama The Wild and the Willing (1962), v němž ztělesnil nespoutaného studenta Harryho, obdivovaného dívkami, zato však nenáviděného vedením školy. Pro britské filmaře i divadelníky se náhle stal představitelem vášnivých mladíků, kteří naplno užívají všech slastí života. (Sám McShane byl ostatně taky takový – alespoň o tom svědčí zkazky o jeho pravidelných alkoholových dobrodružstvích.) Na divadle se takto objevil jako bonvivánský bankovní lupič v komedii Joea Ortona Loot (1965), v televizi ztělesnil Heathcliffa v seriálové adaptaci Bouřlivých výšin (1967). Ve filmu se v této podobě uplatnil rolí romského tuláka, prožívajícího neobvyklou lásku k prostinké dívce, v melodramatu Sky West and Crooked (1966) nebo jako Wolfe, bisexuální milenec gangstera Dakina (Richard Burton), jenž se zaplete do vydírání sadistického poslance, v kriminálním Villain (1971).

Ian McShane v seriálu Lovejoy S koncem šedesátých a začátkem sedmdesátých let Ian McShane patřil k populárním a pravidelně obsazovaným hercům a kdekdo mu věštil hvězdnou budoucnost. Nalézal uplatnění ve válečném velkofilmu (pilot Andy v Bitvě o Británii, 1969) i v komedii (mužný průvodce Charlie v Jestliže je úterý, musíme být v Belgii, 1969), v thrilleru (únosce letadla Ray ve Výkupném, 1975) nebo též v gangsterce (kriminálník Mitch ve Freelance, 1971). V polovině dekády ale jeho filmová stopa náhle končí a McShane je odkázán výhradně k účinkování na televizní obrazovce. Nutno ale jedním dechem doplnit, že se většinou jedná o ty z nejprestižnějších projektů. Vždyť ztělesnil Sira Erika ve slavném seriálu Kořeny (1977), Jidáše v Zeffirelliho Ježíši Nazaretském (1977) anebo britského premiéra Benjamina Disraeliho v ceněné životopisné minisérii Disraeli (1978). A to jmenuji jen tři nejvýraznější z několika desítek úloh. Smutnou pravdou ale taky zůstává, že televizi přizpůsobil své herectví. Ten tam je živočišný projev mladé hvězdy, McShane je mnohdy nevýrazný a snad i unavený a znuděný.

Ian McShane ve filmu We Are Marshall Osmdesátá léta zastihla Iana McShanea jako představitele samozvaných detektivů. Tady ostatně mohl nejlépe uplatnit své charisma skeptického, ale neústupného hrdiny. Těmto úlohám osamělost a životní rezignace svědčila nadmíru. Jednou z vůbec nejslavnějších rolí Iana McShanea se stal titulní hrdina seriálu Lovejoy (1986-1994), vždy zadlužený starožitník s neobvyklým talentem vyčmuchat kdejaký skrytý klenot. S cynickým sexistou, kterého provází láska ke všemu starému a tomu odpovídající nenávist k novotám, se McShane nadmí sžil – taky ho ztělesňoval dlouhých osm let a stal se za tu dobu diváckým oblíbencem.

Druhým z McShaneových detektivů pak je zaměstnanec dostihového závodiště David Cleveland, řešící „kobylkářské“ zločiny v minisérii Záhada Dicka Francise (1989). Na trojlístek doplnil McShane své odhodlané pátrače seriálem Madson (1996), věnovaným hrdinovi nespravedlivě obviněném s vraždy své manželky, jenž se po návratu na svobodu pokouší odhalit skutečného vraha, ale také pomstít se policistovi, který jej dostal do vězení. Z McShaneových „ostatních“ rolí si zmínku zasluhuje snad jedině šarmantní Don Lockwood, jenž proradnému J. R. Ewingovi odloudí manželku Sue Ellen, v soap-opeře Dallas (1989). A to bylo na dlouhou dobu vše.

Ian McShane v seriálu Deadwood Velký comeback Iana McShanea započal s rokem 2000. To si jej debutující režisér Jonathan Glazer vybral do svého krimithrilleru Sexy bestie a McShane se po boku Bena Kingsleyho nebo Raye Winstona rozhodně nechtěl nechat zahanbit. Coby organizátor nezdařené megaloupeže Teddy Bass se tak po letech výrazněji připomněl. A na další šance nemusel čekat dlouho. Vyzkoušel si úlisného Anglána se světovládnými choutkami Brinkmana v špionážní komedii Agent Cody Banks (2003). Série z právnického prostředí Trust (2003) mu umožnila zazářit rolí excentrického šéfa advokátní kanceláře Alana Cooper-Fozzarda. A k zabejčeným tvrďákům se McShane vrátil coby čerstvě zesnulé novinářské eso Joe Strombel v komedii Woodyho Allena Sólokapr (2006). Tentokrát jeho hrdinu nemůže zastavit ani smrt, za případem hodlá jít i přes (svoji) mrtvolu. Hraje též ve fantastickém snímku Probuzení tmy (2007) - je zde zástupcem strany dobra Merrimanem. Dalšího mentora, mechanika Kouče, ztělesnil ve futuristickém thrilleru Rallye smrti (2008).

Ian McShane ve filmu We Are Marshall Dosavadním vrcholem druhé mízy Iana McShanea je jistě majitel bordelu Al Swearengen ve westernovém seriálu Deadwood (od 2004). Ne nadarmo za tuto úlohu získal Zlatý glóbus. Jeho nesmlouvavý a manipulativní podnikavec Swearengen si celou sérii doslova přivlastnil – natolik zastiňuje své spoluhráče. Už démonický zjev, podpořený hustým černým knírem, podmračenou tváří a bodavým pohledem ostatně dal najevo, že s tímto mužem si není radno zahrávat…

V posledních letech je pracovní diář Iana McShanea naplněný až po okraj. Svou pozornost dělí mezi práci před kamerou (drama podle skutečných událostí We Are Marshall, akční komedie Hot Rod) a před mikrofonem. Z McShanea se totiž stal i oblíbený dabér. Namluvil kapitána Hooka v Shrekovi Třetím (2007), krále ledních medvědů Ragnara Sturlussona ve fantastickém snímku Zlatý kompas (2007) anebo ruského obra Pana Bobinského v dětském dobrodružství Coraline (2008).

ČLÁNKY O FILMU

Emily Mortimerová

Emily Mortimerová

15. 7. 2009 | Téma | red

Emily Mortimerová neklame tělem. Je ženou ze seriozní britské rodiny. Právě takovou, jak ji ukazují mnozí filmaři v čele s Woodym Allenem (thriller Match Point – Hra osudu, 2005)
Martin Landau

Martin Landau

13. 7. 2009 | Téma | red

Martin Landau patří do početné skupiny meziválečných brooklynských kluků převážně židovského původu, kteří se nadchli pro film a herectví
Jeff Daniels

Jeff Daniels

25. 5. 2009 | Téma | red

Paul Giamatti

Paul Giamatti

4. 5. 2009 | Téma | red

Po léta byl zapsán jako představitel vedlejších úloh v bláznivých komediích, proto takřka všechny překvapil jedinečnými výkony v nezávislých snímcích American Splendor a Bokovka
Liev Schreiber

Liev Schreiber

20. 4. 2009 | Téma | red

Pro Hollywood zůstává Liev Schreiber představitelem klíčových vedlejších úloh ve velkofilmech, od hororů (trilogie Vřískot, 1996-2000) přes science fiction (Koule, 1998) až k romancím (Kate a Leopold, 2001)
Charlize Theronová

Charlize Theronová

17. 3. 2009 | Téma | red

Svou kariéru začala jako baletka. Po skončení baletní kariéry se uplatnila jako herečka. Objevuje se hlavně v komerčně laděných snímcích, Oscarovým výkonem ve filmu Zrůda však přesvědčila o své schopnosti zvládnout i náročnější party
Drew Barrymoreová

Drew Barrymoreová

17. 3. 2009 | Téma | red

Začínala jako dětská hvězda ve filmu E. T. Bývalá dětská hvězda, která překonala své osobní problémy z puberty. Dokázala se vrátit do horních sfér Hollywoodu a opět se prosadit, tentokrát nejen jako herečka, ale také coby veleúspěšná producentka několika hitů, v nichž sama účinkovala
Kirsten Dunstová

Kirsten Dunstová

24. 12. 2008 | Téma | red

Mladá herečka, které se podařilo navázat na úspěšnou kariéru dětské hollywoodské hvězdy i v dospělosti
Jennifer Garnerová

Jennifer Garnerová

15. 10. 2008 | Téma | red

Za všechno může špionský seriál Alias (2001-06) a s ním ústřední role agentky Sydney Bristowové
Match Point - preview

Match Point - preview

30. 9. 2008 | Téma | red

V zápase jsou momenty, kdy míč zavadí o síť a na zlomek vteřiny se zdá, že půjde přes, anebo spadne zpátky

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.