Gena Rowlandsová

24. 4. 2008 - 22:05 | Téma | red

Gena Rowlandsová zdroj: tisková zpráva

Jen málokterá herečka dokáže zaujmout silou své osobnosti jako Gena Rowlandsová (nar. 19. 6

Jen málokterá herečka dokáže zaujmout silou své osobnosti jako Gena Rowlandsová (nar. 19. 6. 1930). I když nikdy nebyla v pravém smyslu slova hvězdou a jen občas dostala prostor pro skutečně velké úlohy, dovede se nesmazatelně zapsat do paměti diváka. Poslední z jejích rolí je despotická paní strašidelného domu ve filmu Klíč (2005), zcela jiná je lovkyně hereckých talentů ve filmu Noc na Zemi (1991), který přichází do kin v obnovené premiéře.

Gena Rowlandsová Vyrůstala jako dcera senátora, krátce navštěvovala wisconsinskou univerzitu a pak studovala herectví na newyorské akademii. Svou kariéru začínala na Broadwayi, kde slavila první úspěchy v padesátých letech v komedii Slaměný vdovec George Axelroda a dramatu Uprostřed noci Paddy Chayefského. V téže době začala vystupovat v televizi, velmi dobře byly přijaty seriály 87th Precinct (87. obvod) a Peyton Place (Peytonský hrádek).

Gena Rowlandsová a John Cassavetes V kinech se poprvé objevila v romantické komedii José Ferrera Vysoká cena lásky (1958). Její osobnost se však mohla naplno projevit až ve filmech Johna Cassavetese, s nímž žila od roku 1954. V tom prvním, melodramatu Dítě čeká (1962), ztělesnila matku retardovaného dítěte. Větší prostor dostala v polodokumentárně pojatém filmu Tváře (1968), kde hrála milenku stárnoucího ženatého muže. V té době Cassavetes začal rozvíjet svůj tvůrčí styl, vycházející ze spolupráce a do jisté míry řízené improvizace herců, většinou jeho přátel a blízkých. Jedním z plodů zmíněného procesu je charakterová studie Minnie a Moskowitz (1971), sledující s nadhledem peripetie vztahu usedlé pracovnice muzea a výstředního zřízence parkoviště. Vrcholem společné tvorby je Žena pod vlivem (1974), která jí přinesla Zlatý glóbus a první oscarovou nominaci. Ztělesnila tu ženu v domácnosti, která pro přílišnou citlivost a nedostatek sebejistoty neadekvátně reaguje vůči okolí a psychicky se zhroutí. Gena Rowlandsová tu předvedla nezapomenutelný rejstřík slovních, gestických a mimických projevů budících dojem autentického prožitku člověka na hranici šílenství.

Glorie Prvním dílem, v němž si John Cassavetes zahrál i jejího partnera na scéně, je Premiéra (1977), která znamenala pro Rowlandsovou Cenu za nejlepší ženský výkon na MFF v Berlíně. Roli herečky, která se dostane do emoční krize po zážitku ze smrtelné nehody své fanynky, ztvárnila s obdobnou psychickou vibrací jako v předchozím filmu. V psychologickém krimithrileru Glorie (1980) si zahrála milenku gangstera, která ochrání malého chlapce před pomstou mafie. Za podobně prožívanou roli se dočkala druhé oscarové nominace. Ve filmu Proudy lásky (1984) spolupracovala s manželem naposledy. Tentokrát pojala roli posesivní, excentrické sestry trpící osaměním po odchodu manžela a dcery trochu tlumeněji. Spolu s manželem si zahráli i v dalších třech filmech spřízněných režisérů, jako byl Giuliano Montaldo (Nedotknutelní, 1969), Larry Peerce (Dvě minuty varování,1976) a Paul Mazursky (volná adaptace Shakespearovy hry Bouře, 1982).

KlS předčasným odchodem Johna Cassavetese ovšem její kariéra neskončila. Z obdivu k jejímu a Cassavetesovu dílu ji obsadil např. Woody Allen do hlavní role komorního dramatu Jiná žena (1988). Citována je i její hlavní role v prvním TV filmu s lesbickou tématikou Otázka lásky (Jerry Thorpe, 1978) o boji mezi dvěma lesbičkami o péči o dítě, a také role matky mladíka postiženého AIDS ve filmu Časný mráz (John Erman, 1986). Od devadesátých let natáčí Rowlandsová i několik snímků ročně, střídavě pracuje ve filmu a televizi. K těm známějším filmům patří Jednou dokola (Lasse Hallström, 1991), Zamilovaná (Martha Coolidgeová, 1992), Neónová bible (Terence Davies, 1995), Síla lásky (L. Hallström, 1995), Jak ta je úžasná (Nick Cassavetes, 1997 - film soutěžil v Cannes), Max a Kevin (1998), Duševní slepota (2002), Zloděj životů (2004), Zápisník jedné lásky (N. Cassavetes, 2004) a Klíč (2005). Spolu se svým někdejším filmovým partnerem Benem Gazzarou se objevuje v jedné z povídek snímku Paříži, miluji tě (2006). Dodejme, že Rowlandsová je matkou režiséra Nicka Cassavetese a hereček-režisérek Zoe Cassavetesové a Alexandry Cassavetesové.

ČLÁNKY O FILMU

Emily Mortimerová

Emily Mortimerová

15. 7. 2009 | Téma | red

Emily Mortimerová neklame tělem. Je ženou ze seriozní britské rodiny. Právě takovou, jak ji ukazují mnozí filmaři v čele s Woodym Allenem (thriller Match Point – Hra osudu, 2005)
Martin Landau

Martin Landau

13. 7. 2009 | Téma | red

Martin Landau patří do početné skupiny meziválečných brooklynských kluků převážně židovského původu, kteří se nadchli pro film a herectví
Jeff Daniels

Jeff Daniels

25. 5. 2009 | Téma | red

Paul Giamatti

Paul Giamatti

4. 5. 2009 | Téma | red

Po léta byl zapsán jako představitel vedlejších úloh v bláznivých komediích, proto takřka všechny překvapil jedinečnými výkony v nezávislých snímcích American Splendor a Bokovka
Liev Schreiber

Liev Schreiber

20. 4. 2009 | Téma | red

Pro Hollywood zůstává Liev Schreiber představitelem klíčových vedlejších úloh ve velkofilmech, od hororů (trilogie Vřískot, 1996-2000) přes science fiction (Koule, 1998) až k romancím (Kate a Leopold, 2001)
Charlize Theronová

Charlize Theronová

17. 3. 2009 | Téma | red

Svou kariéru začala jako baletka. Po skončení baletní kariéry se uplatnila jako herečka. Objevuje se hlavně v komerčně laděných snímcích, Oscarovým výkonem ve filmu Zrůda však přesvědčila o své schopnosti zvládnout i náročnější party
Drew Barrymoreová

Drew Barrymoreová

17. 3. 2009 | Téma | red

Začínala jako dětská hvězda ve filmu E. T. Bývalá dětská hvězda, která překonala své osobní problémy z puberty. Dokázala se vrátit do horních sfér Hollywoodu a opět se prosadit, tentokrát nejen jako herečka, ale také coby veleúspěšná producentka několika hitů, v nichž sama účinkovala
Kirsten Dunstová

Kirsten Dunstová

24. 12. 2008 | Téma | red

Mladá herečka, které se podařilo navázat na úspěšnou kariéru dětské hollywoodské hvězdy i v dospělosti
Ian McShane

Ian McShane

15. 11. 2008 | Téma | red

Tvář buldoka předurčuje Iana McShanea do rolí nesmlouvavých drsňáků, lhostejno na které straně zákona se zrovna nacházejí
Jennifer Garnerová

Jennifer Garnerová

15. 10. 2008 | Téma | red

Za všechno může špionský seriál Alias (2001-06) a s ním ústřední role agentky Sydney Bristowové

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.