Radha Mitchellová

18. 10. 2007 - 22:10 | Téma | red

Radha Mitchellová zdroj: tisková zpráva

Radha Mitchellová Zástupkyně australské herecké školy se úspěšně prosadila nejen do hollywoodských velkofilmů, do svých snímků si ji už několikrát vyhlédli i tvůrci zvučných jmen jako Woody Allen (který ji obsadil do titulní úlohy své hořké komedie Melinda a Melinda) anebo Marc Forster (psychodrama Everything Put Together, životopisné drama Hledání Země Nezemě).

Radha Mitchellová se narodila 1. ledna 1973 v australském Melbourne, kde během středoškolských studií započala svou profesionální hereckou dráhu. Vedle divadla se rychle prosadila na televizní obrazovky, kde ztvárňovala buď éterické a naivní dívky, anebo ambiciózní mladé ženy, které na cestě za úspěchem směle využívají své půvaby. Do povědomí diváků se dostala už svou první (a hned ústřední) úlohou v retro seriálu z Austrálie dvacátých let Sugar and Spice (1988). V první polovině devadesátých let se pak s úspěchem objevovala v celé řadě dalších sérií, ať už kriminálních (Phoenix, Law of the Land, Halifaxová, soudní psychiatr, Blue Heelers), anebo lékařských (G.P., The Flying Doctors). O popularitu v domovině Mitchellové se však postarala hlavně zapřísáhlá vegetariánka a ochránkyně přírody Catherine O'Brienová, hrdinka, kterou blonďatá kráska s úspěchem ztělesňovala v letech 1996 a 1997 v nejúspěšnější australské soap opeře Neighbours.

Radha Mitchellová ve filmu Melinda a Melinda Do světa filmu vtrhla Radha Mitchellová obdobně razantně jako na televizní obrazovky – už ve své premiéře, vztahové komedii Láska a jiné katastrofy (1996), zazářila jako romantická lesbička Danni, zamilovaná do spolubydlící Mii. Nízkorozpočtový snímek se stal překvapivým hitem australských kin a protagonistkám, Mitchellové a Frances O'Connorové, zajistil pozornost ze strany amerických tvůrců, která se brzy měla proměnit v lákavé herecké nabídky pro obě mladé herečky. V případě Mitchellové se takovýmto titulem stalo americké nezávislé drama High Art (1998) a s ním role mladičké novinářky Syd, zaplétající se do milostného vztahu se zralou fotografkou Lucy (Ally Sheedyová). Z Mitchellové tak jako by se začínala stávat specialistka na citlivé, nezralé či dokonce snadno manipulovatelné dívky v nejrůznějších psychodramatech. Potvrzovaly by to i její úlohy v dalších nezávislých dramatech, Cleopatra's Second Husband (1998) a Everything Put Together (2000), v tom druhém, režírovaném Markem Forsterem, se představila v roli perfektní manželky a nastávající matky Angie, jejíž štěstí zruinuje smrt čerstvě narozeného synka. Stačil však jediný snímek, aby se herecká pověst Mitchellové radikálně proměnila.

Radha Mitchellová ve filmu Silent Hill Tím snímkem byl sci-fi horor Černočerná tma (2000) a Radhu Mitchellovou posunul tam, kde by ji předtím hledal málokdo – mezi hvězdičky mainstreamových titulů, obvykle úlohách žen věrně stojících po boku akčních hrdinů. To ale kvality horůrku s profláklým, avšak invenčně natočeným příběhem posádky ztroskotané vesmírné lodi čelící vraždícím monstrům, nikterak nesnižovalo. Film nejen proslavil drsoně Vina Diesela, ztělesňujícího trestance Riddicka, ale také pomohl Mitchellové k sérii rolí v thrillerech jako Telefonní budka (2002) nebo Muž v ohni (2004). Oba hity však drobnou blondýnku zaměstnaly pouze okrajově, v prvním se proměnila v manželku ústředního hrdiny (Colin Farrell) ohrožovaného ostřelovačem, ve druhém v matku unesené holčičky (Dakota Fanningová), po níž pátrá bývalý agent CIA (Denzel Washington). Svou misi po hollywoodských podívaných však prozatím Mitchellová završuje úlohou hlavní, když v hororové adaptaci počítačové hry Silent Hill (2006) coby Rose pátrá po své zmizelé dcerce.

Radha Mitchellová ve filmu Melinda a Melinda Nejen thrillery však byla Radha Mitchellová v posledních letech živa. Naopak – dnes se už opět stále více zdá, že tyto snímky byly pouze úlitbou molochu jménem Hollywood. Její srdce ale zdá se patří malým příběhům lidí obyčejných, zvláštních i výjimečných. Podivínům je Mitchellová ochotna herecky sekundovat, jak předvedla v úloze sešněrované manželky spisovatele J. M. Barrieho (Johnny Depp) v životopisném dramatu Hledání Země Nezemě (2004), ale také je sama ztělesňuje. Při jednom z mála pracovních návratů do Austrálie se totiž představila jako Georgia Perryová, kterou snímek Visitors (2003) zachycuje během pokusu obeplout svět na jednomístné jachtě, v netradiční romanci Mozart and the Whale (2005) pak ztělesnila autistku Isabelle, které vzácné onemocnění brání navázat plnohodnotný vztah s obdobně postiženým mladíkem (Josh Hartnett). Dosud nejpozoruhodněji ale z hereckého charismatu Radhy Mitchellové těžil Woody Allen, jenž australskou herečku obsadil do titulní úlohy v tragikomedii Melinda a Melinda (2004). Postavil ji totiž do centra dvou historek, v nichž mladou šarmantní neurotičku čeká jeden romanticky naplněný a jeden depresivně nevydařený vztah. Že je její dominantou film věnovaný obyčejným lidem a jejich vztahům, prokazuje i v melodramatu Chuť lásky (2007).

V roce 2002 Radha Mitchellová naplnila své autorské sny, když debutovala coby režisérka a scenáristka snímkem Four Reasons. Ve filmu se navíc představila i herecky, a to po boku Joshe Lucase (jehož si předtím vyhlédla během společného účinkování v thrilleru Cizinec na útěku, 2001).

ČLÁNKY O FILMU

Emily Mortimerová

Emily Mortimerová

15. 7. 2009 | Téma | red

Emily Mortimerová neklame tělem. Je ženou ze seriozní britské rodiny. Právě takovou, jak ji ukazují mnozí filmaři v čele s Woodym Allenem (thriller Match Point – Hra osudu, 2005)
Martin Landau

Martin Landau

13. 7. 2009 | Téma | red

Martin Landau patří do početné skupiny meziválečných brooklynských kluků převážně židovského původu, kteří se nadchli pro film a herectví
Jeff Daniels

Jeff Daniels

25. 5. 2009 | Téma | red

Paul Giamatti

Paul Giamatti

4. 5. 2009 | Téma | red

Po léta byl zapsán jako představitel vedlejších úloh v bláznivých komediích, proto takřka všechny překvapil jedinečnými výkony v nezávislých snímcích American Splendor a Bokovka
Liev Schreiber

Liev Schreiber

20. 4. 2009 | Téma | red

Pro Hollywood zůstává Liev Schreiber představitelem klíčových vedlejších úloh ve velkofilmech, od hororů (trilogie Vřískot, 1996-2000) přes science fiction (Koule, 1998) až k romancím (Kate a Leopold, 2001)
Charlize Theronová

Charlize Theronová

17. 3. 2009 | Téma | red

Svou kariéru začala jako baletka. Po skončení baletní kariéry se uplatnila jako herečka. Objevuje se hlavně v komerčně laděných snímcích, Oscarovým výkonem ve filmu Zrůda však přesvědčila o své schopnosti zvládnout i náročnější party
Drew Barrymoreová

Drew Barrymoreová

17. 3. 2009 | Téma | red

Začínala jako dětská hvězda ve filmu E. T. Bývalá dětská hvězda, která překonala své osobní problémy z puberty. Dokázala se vrátit do horních sfér Hollywoodu a opět se prosadit, tentokrát nejen jako herečka, ale také coby veleúspěšná producentka několika hitů, v nichž sama účinkovala
Kirsten Dunstová

Kirsten Dunstová

24. 12. 2008 | Téma | red

Mladá herečka, které se podařilo navázat na úspěšnou kariéru dětské hollywoodské hvězdy i v dospělosti
Ian McShane

Ian McShane

15. 11. 2008 | Téma | red

Tvář buldoka předurčuje Iana McShanea do rolí nesmlouvavých drsňáků, lhostejno na které straně zákona se zrovna nacházejí
Jennifer Garnerová

Jennifer Garnerová

15. 10. 2008 | Téma | red

Za všechno může špionský seriál Alias (2001-06) a s ním ústřední role agentky Sydney Bristowové

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.