Jean Reno

24. 2. 2009 - 7:57 | Téma | red

Jean Reno zdroj: tisková zpráva

Velká herecká hvězda na obou stranách Atlantiku. Herec, kterému se v první polovině 90. let málem podařilo vytlačit Gérarda Depardieua z pozice největší francouzské hvězdy, se prosazuje také v Hollywoodu

Herec, kterému se v první polovině 90. let málem podařilo vytlačit Gérarda Depardieua z pozice největší francouzské hvězdy, se prosazuje také v Hollywoodu.

Jean Reno Jean Reno nalezl svou domovinu ve Francii, narodil se však jako Juan Moreno Errere y Rimenes španělským rodičům v marocké Casablance. Zde se malý Juan věnoval dvěma velkým zálibám – poflakování se po pláži a návštěvám biografu. Především láska k Johnu Wayneovi, Marlonu Brandovi či Jeanu Gabinovi ho dovedla k přihlášce na místní hereckou školu. Osud a nepříznivá politická situace však tomu chtěly jinak, a Juan se znovu stěhoval, tentokrát do Francie, kde byl v roce 1968 povolán do armády.

Po roce služby Juan, nyní již Jean, konečně získal francouzské občanství a šel studovat herectví do Paříže. V průběhu 70. let se objevoval především na divadle, prvních krůčků na filmovém plátně se dočkal ve snímku Raoula Ruize L'Hypothese du tableau volé (1979). Nedlouho poté účinkuje také v dramatu Costy-Gavrase Clair de femme. Až o dva roky později došlo k jednomu veledůležitému setkání. Jeanovi byla svěřena úloha v krátkém snímku L'Avant dernier talentovaného Luca Bessona. V průběhu 80. let se Reno představil také v úspěšných titulech jiných režisérů - dramatu Bertranda Bliera Notre Historie (1984) s Alainem Delonem či kriminálním thrilleru Zone Rouge (1986). Přesto jsou pro jeho kariéru určující právě Bessonovy snímky.

Jean Reno Klíčovým režisérem Renovy kariéry však navždy zůstane právě Luc Besson, který Rena obsadil do valné většiny svých filmů. Na postkatastrofické sci-fi beze slov Le Dernier combat (1983) a drama Podzemka (1985) dnes vzpomínají převážně milovníci Bessonova díla a Reno v nich účinkuje ve výrazných rolích druhého sledu. Zlom přišel s třetím Bessonovým celovečerním filmem Magická hlubina (1987). Romantické drama o soupeření dvou sportovních potápěčů Renovi poskytlo úlohu mlčenlivého sportovního potápěče Itala Enza, který se střetává se svým francouzským rivalem Jacquesem (Jean-Marc Barr). Tento film patří ještě dnes ke kinofily celého světa vyhledávaným titulům. Nezapomenutelnou vedlejší postavu čističe Viktora svěřil Besson Renovi v thrilleru Brutální Nikita (1990). Příběh narkomanky, která se nedobrovolně stává zabijákem ve vládních službách, se stal událostí roku. Renovi (a také Anne Parillaudové a Tchékymu Karyovi) se náhle naskytla příležitost stát se opravdovou hvězdou. Jeanovi se podařilo tuto šanci využít nejlépe.

Jean Reno K rozletu hvězdné kariéry Renovi začátkem 90. let výrazně pomohla práce s režisérem Jeanem-Marie Poirém a hercem s scénáristou Christianem Clavierem. Vytvořili spolu sehraný tým. Reno se objevuje coby drsňák, Clavier jako popleta. Špionážní komedie Operace Corned Beef (1991) se stala jedním z nejúspěšnějších francouzských filmů sezóny. O dva roky mladší Návštěvníci se doma stali nejnavštěvovanějším snímkem vůbec (z této pozice film sesadil až Titanic). Následovalo jedno mnohem méně úspěšné pokračování z roku 1998 i americký remake Návštěvníci: Cesta do Ameriky (2001). Také v něm si všichni tři podrželi své úlohy; příběhy středověkého rytíře a jeho sluhy omylem ocitnuvších se v naší současnosti však s každým dalším zpracováním sází na stále hrubší humor.

Zatímco Reno hraje ve veleúspěšných komediích, píše pro něj jeho přítel Luc Besson titulní roli v thrilleru Leon (1994). Postava osamělého zabijáka, který se setká s čerstvě osiřelou dívkou (debutující Natalie Portmanová), byla inspirována Viktorem z Brutální Nikity. Reno Leona pojal jako zarputilého muže, jenž se rozhodne k ze svého pohledu morálnímu činu: pomstě za zmasakrovanou rodinu své mladé schovanky. Díky tomu, že Besson film natočil v angličtině, se Amerika konečně seznámila s talentem Jeana Rena.

Jean Reno S nabídkami z Hollywoodu se po úspěchu Leona roztrhl pytel, pohříchu však zde Reno zůstal zaškatulkován v úloze nekompromisního francouzského policisty či špiona. Takový je jeho detektiv v romantické komedie Francouzský polibek (1995), v níž vytvořili ústřední pár Meg Ryanová a Kevin Kline, dále tajný agent z prvního dílu Mission: Impossible (1996) i zaměstnanec bezpečnostních složek, který v katastrofickém sci-fi Godzilla (1998) pronásleduje titulní monstrum přes půlku světa až do New Yorku. V akčním thrilleru Ronin (1998), svém patrně nejlepším americkém filmu, je zástupcem Francie v týmu bývalých špiónů, kteří se nechávají najmout na ne zcela legální akci. Spoluhráči mu zde byli Robert De Niro, Stellan Skarsgård a Sean Bean. Roli agenta Smithe z Matrixu naopak Reno svého času odmítl. Kdyby se ho však na toto rozhodnutí ptali novináři nyní, patrně by odpověděl stejně lakonicky jako před lety: „Když nějakou úlohu dostanu, tak fajn. Když ne, taky se nic nestane.”

Jean Reno Přestože se Jean věnoval budování zámořské kariéry, pracoval také ve Francii, věren svému předsevzetí „Jeden film americký – jeden film evropský”. I zde dává přednost oddechovým žánrům. Komediální specialista Francis Veber ho poprvé obsadil v roce 1996 do snímku Jaguár, vyprávějícího o trampotách šamana z Amazonie v Paříži. Jejich další společnou prací je komedie Drž hubu!, v níž tím hloupějším v nerovné dvojici je Gérard Depardieu. Pokusem vybřednout z postav mlčenlivých detektivů, kteří s rozdáváním ran neotálejí, byla romantická komedie Félix a Rose: Láska po francouzsku (2002) o setkání a následné lásce dvou zcela rozdílných lidí, s neméně hvězdnou partnerkou Juliette Binocheovou a Jeanem v úloze nervově labilního muže. Přesto netrvalo dlouho a Reno se k rolím drsňáků vrátil. Na úspěšnou spolupráci s Christianem Clavierem (Operace Corned Beef, filmová série Návštěvníci) navázal v detektivní komedii Korsický případ (2004). A ani v dalších projektech Luka Bessona, který se v posledních letech stal producentem francouzského mainstreamu, ani tentokrát nemůže Jean Reno chybět. Objevuje se nejen coby policajt, který se vydává do Japonska zachraňovat svou dceru v akční komedii Wasabi (2001), ale i v pokračování Purpurových řek, které vzniklo pod názvem Purpurové řeky 2: Andělé apokalypsy (2004). Film volně navazuje na čtyři roky starý thriller o detektivech pátrajících po pachateli záhadných vražd (Besson po jeho úspěchu odkoupil autorská práva od původních producentů). Vedle toho se Reno představuje také v akčním dramatu Říše vlků (2005), znovu a znovu ztělesňuje francouzského policistu (popřípadě vojáka) v americkém spektáklu (bláznivé komedie Růžový panter, 2005, a Růžový panter 2, 2009; dobrodružná podívaná Šifra mistra Leonarda, 2006; válečné drama Rytíři nebes, 2006), a překvapivě se objevuje také v úloze iráckého intelektuála Fuada v nejnovějším snímku Roberta Benigniho Tygr a sníh (2005).

ČLÁNKY O FILMU

Natalie Portmanová

Natalie Portmanová

22. 10. 2008 | Téma | red

Proslavila ji role v trilogii Star Wars. Mladá herečka, která dokázala úspěšně navázat na svá dětská léta a tehdejší působení před kamerou
Arthur a Minimojové - preview

Arthur a Minimojové - preview

29. 9. 2008 | Téma | red

Luc Besson se pustil do adaptace vlastních pohádek o desetiletém chlapci Arthurovi Arthur and the Minimoys
Marion Cotillardová

Marion Cotillardová

25. 2. 2008 | Téma | red

Mladá hvězdička navazuje na smyslné krásky s velkýma mandlovýma očima a okouzlujícím úsměvem
Anja Garbarek: Angel-A – soundtrack

Anja Garbarek: Angel-A – soundtrack

25. 1. 2008 | Téma | red

Luc Besson se po šesti letech vrátil zpět na režisérskou sesli a natočil snímek Angel-A
Milla Jovovichová

Milla Jovovichová

23. 1. 2008 | Téma | red

Bývalá modelka úspěšná také na stříbrném plátně. Úspěšná fotomodelka, která se dokázala prosadit také na stříbrném plátně. K filmové kariéře Jovovichové dopomohl především její bývalý životní partner, francouzský tvůrce Luc Besson, který ji obsadil do svých snímků Pátý element a Johanka z Arku
Bruce Willis

Bruce Willis

11. 12. 2007 | Téma | red

Jedna z největších hvězd akčních filmů v 90. letech. Patřil k největším hollywoodským hvězdám konce devadesátých let, jako jeden z mála se dokázal vymanit z prokletí televizní obrazovky a vydobýt si slávu na stříbrném plátně
Taxi 4

Taxi 4

11. 4. 2007 | Téma | red

Slavný francouzský režisér a dnes hlavně velkoproducent a scenárista Luc Besson stále nemá dost
Arthur a Minimojové

Arthur a Minimojové

9. 3. 2007 | Téma | red

Desetiletý Arthur ( Freddie Highmore) je z chlapců, pro které je únik do fantazie vším. Žije na farmě se svojí babičkou ( Mia Farrowová) a v dobrodružných výpravách ho podporuje snad jedině jeho psí kamarád
Angel-A

Angel-A

3. 7. 2006 | Téma | red

Černobílá Angel-A Luca Bessona obsahuje esenci režisérovy tvorby a zároveň se z ní příjemně vymaňuje

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.