Bruce Willis

11. 12. 2007 - 23:27 | Téma | red

Bruce Willis zdroj: tisková zpráva

Jedna z největších hvězd akčních filmů v 90. letech. Patřil k největším hollywoodským hvězdám konce devadesátých let, jako jeden z mála se dokázal vymanit z prokletí televizní obrazovky a vydobýt si slávu na stříbrném plátně

Bruce Willis Patřil k největším hollywoodským hvězdám konce devadesátých let, jako jeden z mála se dokázal vymanit z prokletí televizní obrazovky a vydobýt si slávu na stříbrném plátně. Jeho hvězda však v posledních několika letech s příchodem nové generace herců začala pomalu pohasínat.

Narodil se 19. března 1955 jako Bruce Walter Willis v německém Idar-Obersteinu, kam jeho amerického otce zavála vojenská služba. Když byly Bruceovi dva roky, přestěhoval se s svým otcem a německou matkou do Spojených států. Po herectví zatoužil na univerzitě, po jejím absolvování ale následovalo těžké období hledání angažmá. Práci dělníka, barmana, řidiče či ochranky nakonec vystřídala vytoužená práce… První divadelní roli získal v broadwayské hře Heaven and Earth. Celkem slušný úspěch na divadelních prknech přiměl mladého herce zkoušet štěstí v Hollywoodu. Odjel do Los Angeles, kde se zúčastnil konkurzu na roli ve filmu Hledám Susan. Zn.: Zoufale. Roli sice nedostal, zůstal však v centru filmového a televizního průmyslu a bylo jen otázkou času, kdy se na přitažlivého herce usměje štěstí.

Bruce Willis: Měsíční svit Po čase Bruce Willis získal hlavní roli svérázného soukromého detektiva Davida Addisona v seriálu Měsíční svit. Zastínil zde v té době známější hereckou partnerku Cybill Shepherdovou, za roli získal cenu Emmy i Zlatý glóbus a rázem se z něj stal miláček televizních diváků. Měl štěstí, že natrvalo neuvízl ve škatulce televizního herce, filmoví producenti v něm totiž rozpoznali hvězdný potenciál, který také náležitě využili. Po roli ve Schůzce naslepo, byl Willis obsazen do Smrtonosné pasti. Svěží akční snímek Johna McTiernana se brzy stal obrovským hitem a byl pasován na jeden z nejlepších akčních snímků 80. let. Bruce Willis se jako drsný hrdinný policista John McClane stal oblíbenou postavou stříbrného plátna. Herec se ke své dosud nejslavnější roli vrátil s nemenším úspěchem ještě třikrát. Naposledy v roce 2007, kdy jeho hrdina bojuje s počítačovým terorismem (Smrtonosná past 4.0).

Začátkem 90. let se z Willise stala hollywoodská hvězda. Svůj hlas propůjčil v komediální sérii Kdopak to mluví, zároveň však poprvé šlápl vedle, když přijal „charakterní“ roli v propadáku Briana De Palmy Ohňostroj marnosti. Reputaci si spravil následující rok v akčním snímku plném nezapomenutelných hlášek Poslední skaut. Tony Scott natočil dnes již kultovní snímek, ve kterém dal Willisovi možnost předvést dalšího stylového drsňáka. Willis hrál i zápornou postavu násilnického manžela v thrilleru Vražedné myšlenky, v němž se sešel se svou manželkou Demi Mooreovou (s níž byl od roku 1987, rozvedli se v roce 1998 a mají spolu tři děti).

Bruce Willis: Armageddon Příliš dobře nedopadla komedie Hudson Hawk ani další z Willisových dramatických rolí Barva noci; lehce zabodoval v černé komedii Smrt jí sluší, ale nebýt Quentina Tarantina, nejspíš by jeho kariéra začala pomalu stagnovat. Tarantino jej obsadil do jedné z rolí svého snímku Pulp Fiction a vzápětí i do své povídky z filmu Čtyři pokoje. Kromě toho mu uznávaný režisér Terry Gilliam svěřil hlavní roli ve sci-fi 12 opic. Willis se opět dostal do rolí drsňáků, ať už to bylo v gangsterce Poslední zůstává, sci-fi Luca Bessona Pátý element či v remakeu Šakala. Zdálo se, že už zůstane navždy u akčních rolích, které mu dokonale sedí, nasvědčovaly tomu i filmy Mercury, Stav obležení a nakonec i Armageddon Michaela Baye. Zároveň ale občas neváhá přijmout i menší roli v nezávislém snímku. To platilo už o Pulp Fiction, později se takto představil ve Snídani šampiónů, Fast Food Nation nebo naposledy v thrilleru podle skutečných událostí Alpha Dog.

Jenže pak se zčistajasna na hollywoodské scéně objevil režisér M. Night Shyamalan a obsadil Willise do zcela neakční role dětského psychiatra v duchařském thrilleru Šestý smysl. Byl z toho překvapivě největší hit ve Willisově kariéře a Shyamalan si úspěšnou spolupráci s Willisem zopakoval i v dalším snímku Vyvolený, kde Willis ztvárnil zřejmě nejzajímavější postavu celé své filmografie. Zahrál si zde obyčejného člověka, který zjistí, že je nezranitelný a má možnost stát se hrdinou. Willis však nezapomněl ani na televizi, která jej proslavila, a hostoval hned v několika populárních seriálech (Přátelé, Ally McBealová či Jsem do tebe blázen).

Bruce Willis: Pátý element Bruce Willis na konci devadesátých let začal postupně vyhledávat rodinnější snímky, jako byla Druhá šance či Kid. Kromě toho ale slavil úspěch s komedií Můj soused zabiják, která se dočkala i pokračování Můj soused zabiják 2.

S počátkem nového tisíciletí se však Willis opět přiklání k žánrům svého mládí. Kromě další komedie Banditi, si dopřál hlavní role hned ve dvou válečných snímcích, v Hartově válce, která se natáčela v České republice, a v dramatu Slzy slunce. Na své předchozí účinkování v akčních snímcích navázal v thrilleru Rukojmí - následovala ho ostatně celá série akčních titulů. Do adaptace noirového comicsu Sin City - město hříchu ho režisér Robert Rodriguez obsadil do úlohy čestného detektiva Hartigana, jdoucího nejen proti podsvětí, ale i zkorumpovaným kolegům. Podobnou roli dostal i v kriminálním thrilleru 16 bloků. Gangsterka Nabít a zabít jej naopak představuje jako nájemný zabiják Dobroděj. U Rodrigueze se objevil i v menší roličce v zombie hororu Grindhouse: Planeta Teror. Thriller Neznámý svůdce jej pak zastihuje jako významného obchodníka a zároveň domnělého vraha Harrisona Hilla. Pro tentokrát se tedy ocitá na opačné straně podezření než valná většina jeho hrdinů... Lehký ústup ze slávy z posledních let se pokusil zastavit už zmiňovanou Smrtonosnou pastí 4.0.

Bruce Willis je sice stále na vrcholu, otázkou ale je, jak dlouho se v této pozici udrží, vzhledem k tomu, že jeho filmy v poslední době nevydělávají tolik peněz. Jeho herecký talent není kdovíjak oslnivý, to vynahrazuje síla jeho charisma i píle, s jakou se pouští do natáčení každého nového filmu.

ČLÁNKY O FILMU

Jean Reno

Jean Reno

24. 2. 2009 | Téma | red

Velká herecká hvězda na obou stranách Atlantiku. Herec, kterému se v první polovině 90. let málem podařilo vytlačit Gérarda Depardieua z pozice největší francouzské hvězdy, se prosazuje také v Hollywoodu
Natalie Portmanová

Natalie Portmanová

22. 10. 2008 | Téma | red

Proslavila ji role v trilogii Star Wars. Mladá herečka, která dokázala úspěšně navázat na svá dětská léta a tehdejší působení před kamerou
Arthur a Minimojové - preview

Arthur a Minimojové - preview

29. 9. 2008 | Téma | red

Luc Besson se pustil do adaptace vlastních pohádek o desetiletém chlapci Arthurovi Arthur and the Minimoys
Marion Cotillardová

Marion Cotillardová

25. 2. 2008 | Téma | red

Mladá hvězdička navazuje na smyslné krásky s velkýma mandlovýma očima a okouzlujícím úsměvem
Anja Garbarek: Angel-A – soundtrack

Anja Garbarek: Angel-A – soundtrack

25. 1. 2008 | Téma | red

Luc Besson se po šesti letech vrátil zpět na režisérskou sesli a natočil snímek Angel-A
Milla Jovovichová

Milla Jovovichová

23. 1. 2008 | Téma | red

Bývalá modelka úspěšná také na stříbrném plátně. Úspěšná fotomodelka, která se dokázala prosadit také na stříbrném plátně. K filmové kariéře Jovovichové dopomohl především její bývalý životní partner, francouzský tvůrce Luc Besson, který ji obsadil do svých snímků Pátý element a Johanka z Arku
Taxi 4

Taxi 4

11. 4. 2007 | Téma | red

Slavný francouzský režisér a dnes hlavně velkoproducent a scenárista Luc Besson stále nemá dost
Arthur a Minimojové

Arthur a Minimojové

9. 3. 2007 | Téma | red

Desetiletý Arthur ( Freddie Highmore) je z chlapců, pro které je únik do fantazie vším. Žije na farmě se svojí babičkou ( Mia Farrowová) a v dobrodružných výpravách ho podporuje snad jedině jeho psí kamarád
Angel-A

Angel-A

3. 7. 2006 | Téma | red

Černobílá Angel-A Luca Bessona obsahuje esenci režisérovy tvorby a zároveň se z ní příjemně vymaňuje

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.