John Turturro

14. 8. 2008 - 14:24 | Téma | red

John Turturro zdroj: tisková zpráva

Do rolí nesmělých chlapíků vláčených osudem jej předurčuje prchavý pohled i rozpačitý úsměv

John Turturro Do rolí nesmělých chlapíků vláčených osudem jej předurčuje prchavý pohled i rozpačitý úsměv. Přesto je hercem variabilním. Hercem pro drama i pro komedii. Pro úlohu malého človíčka i zvířeckého násilníka, jenž se nehodlá omezovat. V takových případech Turturro konečně využije svých 185 centimetrů. Ale jindy bychom jeho hrdinovi hádali o dobrý decimetr méně. Postoj, chůze i hlas, to vše dovede Turturro variovat za jediným cílem – převtělit se ve svého hrdinu. Hollywood Johna Turturra v začátcích kariéry odvrhl a dodnes mu svěřuje zejména vedlejší figurky v rozmanitých žánrových titulech, od bláznivých komedií až po akční sci-fi. Naštěstí se jej ujali režiséři Spike Lee a bratři Ethan a Joel Coenovi, kteří z něj učinili jednu z hvězd svých snímků a také přední hereckou osobnost americké nezávislé kinematografie.

John Michael Turturro se narodil 28. února 1957 v newyorském Brooklynu. Vyrostl v rodině italského tesaře Nicholase Turturra a jeho ženy, amatérské jazzové zpěvačky Katherine. Kumšt se stal osudem pro celou rodinu Turturrových, John to dotáhl nejdále, avšak hercem je i jeho starší bratr Nicholas (seriál Policie – New York) a sestřenice Aida (nominace na cenu Emmy za sérii Sopránovi). Mezi herečkami si John Turturro nalezl také ženu, Katherine Borowitzovou. Dnes už se hraní věnují i jeho potomci Amedeo a Diego.

John Turturro ve filmu Barton Fink Klasické herecké vzdělání John Turturro získal na State University of New York a Yale Drama School. V New Yorku zahájil svou divadelní i filmovou kariéru. Hrával na mimobroadwayských scénách, představil se ve hrách Ioneskových, Brechtových i Steinbeckových. Objevil se také na Broadwayi, kupříkladu v Millerově Smrti obchodního cestujícího. Za drama J.P. Shanleyho Danny a hluboké modré moře obdržel ceny World Theatre Award a Obie.

Ve filmu se Turturro poprvé představil už v Zuřícím býkovi (1980), na průlom si však musel ještě takřka jednu dekádu počkat. V počátcích své dráhy, kdy ztělesňoval spíše drobné roličky, se mihl například snímky Hana a její sestry (1986) od Woodyho Allena, Scorseseho Barvou peněz (1986) či Ciminovým Siciliánem (1987). Herecký průlom mu umožnilo dobové drama z Bronxu Pět rohů (1987), kde zosobnil psychopatického kriminálníka Heinze. S koncem osmdesátých let Turturra na divadle objevil další Newyorčan, režisér Spike Lee. Připravoval se tehdy k natáčení svého průlomového snímku, sociálního dramatu z Brooklynu Jednej správně (1989) - a Turturro u toho neměl chybět. Zosobnil rasistického prodavače pizzy Pina. Také později na něj Lee často, celkově devětkrát, myslel při výběru protagonistů do svého snímku. Turturro se představil v jazzovém dramatu Mý lepší blues (1990), vztahových dramatech Horečka džungle (1991), krimi Hra se smrtí (1995) nebo komedii Sex po telefonu (1996).

John Turturro ve filmu Lužinova obrana Aby byl John Turturro vnímán jako představitel drobných človíčků, ovládaných svými slabostmi a malými vášněmi, o to se postarala zejména autorská dvojice Ethan a Joel Coenovi. Poprvé jsme jej mohli vidět ve stylové gangsterce Millerova křižovatka (1990), která znamenala úlohu křiváckého Bernieho, aby vzápětí získal roli titulní. V satirizujícím Bartonu Finkovi (1991) ztělesnil levicového dramatika, který přijme nabídku od filmu. A nestačí se divit... Turturro svého hrdinu pojal jako vyjukaného chlapíka, jenž se nechává semlít sto a jednou zvláštnůstkou Továrny na sny. Za svůj výkon obdržel hereckou cenu na festivalu v Cannes. Později jsme ho u Coenů viděli ještě dvakrát: v komedii Big Lebowski (1998) přitvrdil a stal se excentrickým kuželkářem s pedofilními sklony, v bluesovém muzikálu Bratříčku, kde jsi? (2000) jedním ze tří trestanců na útěku před zákonem.

John Turturro ve filmu Big Lebowski Krátce po svém úspěchu s rolí Bartona Finka se Turturro stává jednou z nejviditelnějších ikon amerických nezávislých. Tradičně hraje smolařské chlapíky s životní prohrou vepsanou ve tváři. U Toma DiCilla tak v tragikomedii Život v sedmém nebi (1996) ztělesnil elektrikáře s krizí středního věku na krku, který se vrací do místa svého dětství. Do svých snímků si jej vyhlédli i Peter Weir (Beze strachu, 1993) nebo Sally Potterová (Muž, který plakal, 2000), ale taky mnozí režírující herci, od Tima Robbinse (Craddle Will Rock, 1999) až po Roberta De Nira (Kauza CIA, 2006) a Robert Redford (Otázky a odpovědi, 1994). Snad nejvýrazněji jej obsadila Diane Keatonová do retra Hrdinové mého dětství (1995). Turturro hraje (ne)obyčejného tatínka s ambicemi stát se velkým vynálezcem. Mnohdy ale zajdou tvůrci ještě dále, když v Johnu Turturrovi hledají příkladného podivína s čistou duší. Je jím kupříkladu Alexandr Lužin, šachový génius neschopný společenského života, v historické romanci Lužinova obrana (2000) či Ambrose Monk, chytřejší, ale bojácnější bratr titulního hrdiny, v detektivní sérii Můj přítel Monk (2004-05).

John Turturro ve filmu Cradle Will Rock Ve výjimečných případech po službách Johna Turturra sáhne samotný Hollywood. Šanci získal v několika akčních titulech, od thrilleru Protiúder (2002) až po dobrodružné Transformers (2007). Obvyklé jsou spíše komediální figurky, jimž se divák s chutí zasměje pro jejich extraordinérní povahové rysy. Příkladem jsou komedie s Adamem Sandlerem Mr. Deeds – náhodný milionář (2002), Kurs sebeovládání (2003) nebo Zohan: Krycí jméno Kadeřník (2008). Plnohodnotný herecký výkon se tak od Turturra očekával snad jedině v psychologickém dramatu Tajemné okno (2004) – Turturro je zcela typicky za pomateného Johna Shootera, obviňujícího úspěšného spisovatele Raineyho (Johnny Depp) z plagiátorství.

Vedle své bohaté herecké kariéry se John Turturro věnuje rovněž filmové režii, scenáristice a produkci. Jako autor hledá inspiraci převážně v historii. Jedenkrát také v minulostí své rodiny. Jeho prvotina Mac (1992) byla příběhem Turturrova otce v amerických začátcích; režisér se představil také v titulní úloze. Druhý z Turturrových snímků snese žánrové zařazení mezi historická dramata: přesouváme se na počátek dvacátého století a sledujeme osudy divadelníků tělem a duší: dramatika Tuccia (Turturro) či členů divadelní společnosti (Katherine Borowitzová, Rufus Sewell...). Dělnický muzikál Romance & Cigarettes (2005) do minulosti míří především prostřednictvím hitů padesátých i osmdesátých let, které byly do děje zakomponovány.

ČLÁNKY O FILMU

Emily Mortimerová

Emily Mortimerová

15. 7. 2009 | Téma | red

Emily Mortimerová neklame tělem. Je ženou ze seriozní britské rodiny. Právě takovou, jak ji ukazují mnozí filmaři v čele s Woodym Allenem (thriller Match Point – Hra osudu, 2005)
Martin Landau

Martin Landau

13. 7. 2009 | Téma | red

Martin Landau patří do početné skupiny meziválečných brooklynských kluků převážně židovského původu, kteří se nadchli pro film a herectví
Jeff Daniels

Jeff Daniels

25. 5. 2009 | Téma | red

Paul Giamatti

Paul Giamatti

4. 5. 2009 | Téma | red

Po léta byl zapsán jako představitel vedlejších úloh v bláznivých komediích, proto takřka všechny překvapil jedinečnými výkony v nezávislých snímcích American Splendor a Bokovka
Liev Schreiber

Liev Schreiber

20. 4. 2009 | Téma | red

Pro Hollywood zůstává Liev Schreiber představitelem klíčových vedlejších úloh ve velkofilmech, od hororů (trilogie Vřískot, 1996-2000) přes science fiction (Koule, 1998) až k romancím (Kate a Leopold, 2001)
Charlize Theronová

Charlize Theronová

17. 3. 2009 | Téma | red

Svou kariéru začala jako baletka. Po skončení baletní kariéry se uplatnila jako herečka. Objevuje se hlavně v komerčně laděných snímcích, Oscarovým výkonem ve filmu Zrůda však přesvědčila o své schopnosti zvládnout i náročnější party
Drew Barrymoreová

Drew Barrymoreová

17. 3. 2009 | Téma | red

Začínala jako dětská hvězda ve filmu E. T. Bývalá dětská hvězda, která překonala své osobní problémy z puberty. Dokázala se vrátit do horních sfér Hollywoodu a opět se prosadit, tentokrát nejen jako herečka, ale také coby veleúspěšná producentka několika hitů, v nichž sama účinkovala
Kirsten Dunstová

Kirsten Dunstová

24. 12. 2008 | Téma | red

Mladá herečka, které se podařilo navázat na úspěšnou kariéru dětské hollywoodské hvězdy i v dospělosti
Ian McShane

Ian McShane

15. 11. 2008 | Téma | red

Tvář buldoka předurčuje Iana McShanea do rolí nesmlouvavých drsňáků, lhostejno na které straně zákona se zrovna nacházejí
Jennifer Garnerová

Jennifer Garnerová

15. 10. 2008 | Téma | red

Za všechno může špionský seriál Alias (2001-06) a s ním ústřední role agentky Sydney Bristowové

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.