Helena Bonham Carterová

17. 7. 2007 - 14:12 | Téma | red

Helena Bonham Carterová zdroj: tisková zpráva

Jedna z nejvýraznějších britských hereček proslula jako protagonistka kostýmních dramat a shakespearovských adaptací

Helena Bonham Carterová Jedna z nejvýraznějších britských hereček proslula jako protagonistka kostýmních dramat a shakespearovských adaptací. Jako romantická hrdinka odmítající se podrobit dobovým konvencím se představila například v Ivoryho snímcích Pokoj s vyhlídkou a Howards End. Známe ji však též jako Ofélii z Hamleta či Olívii z Večera tříkrálového. Ve druhé polovině devadesátých let se pak výrazněji prosadila v Hollywoodu, když se objevila také v soudobých látkách (Mocná Afrodité, Klub rváčů). Drobná herečka neobvyklé krásy stále a znovu dovede překvapit intenzitou vášní, které propůjčuje svým zraňovaným i zraňujícím hrdinkám.

Helena Bonham Carterová se narodila 26. května 1966 v Londýně, a přestože pochází z velevážené rodiny (její pradědeček Lord Asquith byl na počátku dvacátého století britským premiérem), mezi jejími příbuznými lze nalézt i legendárního filmového režiséra Anthonyho Asquitha. Také Helena odmalička toužila po herecké kariéře, když se zhlédla v jedné z hvězd seriálu Charlieho andílci. Od svých šestnácti se začala prosazovat na divadelních jevištích, v roce 1983 pak v Bonham Carterové našli tvůrci televizního snímku A Pattern of Roses ideální představitelku dívky z počátku dvacátého století. Již od počátku kariéry se tak prosazovala v dobové tematice a historické látky se Heleně měly stát na dlouhou dobu osudem. Vzápětí se totiž představila titulní úlohou v životopisném dramatu Lady Jane a přišla rovněž nabídka od věhlasného Jamese Ivoryho. Role mladičké Lucy v dobové romanci Pokoj s vyhlídkou (1985) se pak pro Carterovou stala vstupenkou mezi smetánku britských herců. Jako mladá hvězdička, která se čerstvě proslavila na obou stranách Atlantiku, ale na kostýmy načas zanevřela, aby se mohla objevit v krimiseriálu Miami Vice (1987).

Helena Bonham Carterová Pro britské tvůrce však Helena Bonham Carterová zůstávala představitelkou vznešených šlechtických dcerek, jako například v televizním dramatu Hazard srdcí (1987). Ve dvojici evropských historických velkofilmů se pak nejdříve stala zbožnou souputnicí Františka z Assisi svatou Klárou v dramatu Francesco (1989), aby se posléze v Zeffirelliho Hamletovi (1990) představila po boku Mela Gibsona coby Ofélie. Hereckou specialistku na adaptace dobových románů E. M. Fostera z ní pak učinily úlohy v Ivoryho zpracování Maurice (1987) a především snímek Howards End (1991). Působivé drama o setkávání dvou rodin, idealistických Schlegelů a pragmatických Wilcoxů, však Carterovou ještě více uvěznilo v herecké škatulce protagonistky historických látek. Ojedinělé pokusy o soudobé látky, jako byla romantická komedie ze současnosti Správná věc (1989), v níž se Helena představila v úloze proradné a sobecké Lady Minervy, střídá snímek Kam se i andělé bojí vstoupit (1991), natočený opět podle E. M. Fostera, či tragická úloha snoubenky ústředního hrdiny v adaptaci literárního hororu Frankenstein, kterou v roce 1994 natočil Kenneth Branagh.

Helena Bonham Carterová ve filmu Stínohra Potenciál Bonham Carterové v látkách současných odhalili až tvůrci televizní, díky nimž získává například úlohu striptérky Pandory v romanci Tančící královna či titulní roli v životopisném dramatu o manželce Kennedyho vraha Osudný podvod: Paní Oswaldová (1993), které své protagonistce přineslo nominaci na Zlatý glóbus. Do své komedie Mocná Afrodité (1995) si pak Carterovou vyhlédl dokonce Woody Allen, přesto ale zůstávala hlavně hvězdou ekranizací literárních klasiků. Objevuje se tak jako počestná Olívie v shakespearovské komedii Večer tříkrálový (1996) či v přepisu komorní romance Henryho Jamese Křídla vášně (1997). Úloha Kate Croyové, která volí mezi chudým milencem a vstupem mezi společenskou smetánku, navíc Carterové vynesla dosud jedinou oscarovou nominaci.

Helena Bonham Carterová Ve druhé polovině let devadesátých se Bonham Carterová začíná přehrávat z váhavých romantiček do rolí žen ovládaných silnými emocemi, ať už je to touha ochrnulé Jane po intimitě v tragikomedii Teorie létání (1998), nenávistí ovládané Morgany v televizním snímku Merlin (1998) nebo mstivé hraběnky Karen v komedii Pomsta bude sladká (1998). V roce 1999 následoval velký hollywoodský úspěch Carterové zásluhou neurotické a vášněmi zmítané Marly v anarchistickém thrilleru Davida Finchera Klub rváčů. Také velkofilm Tima Burtona Planeta opic (2001) svůj komerční potenciál bezezbytku naplnil a přestože byl snímek přijat s rozpaky, výkon Carterové v úloze šimpanzí vědkyně Ari patřil k jeho nejsvětlejším bodům. Během natáčení se navíc Helena sblížila s režisérem Burtonem, s nímž ji dodnes pojí partnerské pouto. Navíc se již stalo pravidlem, že se Bonham Carterová objevuje v jeho posledních snímcích, v tragikomedii o síle imaginace Velká ryba (2003) a v dětské fantastické podívané Karlík a továrna na čokoládu (2005). Brzy se představí v historickém hororu Sweeney Todd (2007). Obdobně laděným jako Burtonovy filmy je i pátý příběh potterovské série Harry Potter a Fénixův řád (2007) - Bonham Carterová si zgustla na roličce hystericky šílené černokněžnice Bellatrix Lestrangeové.

Při svém americkém působení účinkuje spíše v úlohách vedlejších, potvrzují to rovněž dvě nejvýraznější televizní příležitosti: životopisné drama Jindřich VIII. (2003), v němž se představila jako Anna Boleynová, či drama Živě z Bagdádu (2002), vyprávějící o novinářských osudech během první války v Perském zálivu. Často se věnuje také dabingu, kromě titulní úlohy v loutkovém hororu Mrtvá nevěsta Tima Burtona (2005) se zhostila i hrdinky animované komedie Wallace & Gromit: Prokletí králíkodlaka (2005).

ČLÁNKY O FILMU

Emily Mortimerová

Emily Mortimerová

15. 7. 2009 | Téma | red

Emily Mortimerová neklame tělem. Je ženou ze seriozní britské rodiny. Právě takovou, jak ji ukazují mnozí filmaři v čele s Woodym Allenem (thriller Match Point – Hra osudu, 2005)
Martin Landau

Martin Landau

13. 7. 2009 | Téma | red

Martin Landau patří do početné skupiny meziválečných brooklynských kluků převážně židovského původu, kteří se nadchli pro film a herectví
Jeff Daniels

Jeff Daniels

25. 5. 2009 | Téma | red

Paul Giamatti

Paul Giamatti

4. 5. 2009 | Téma | red

Po léta byl zapsán jako představitel vedlejších úloh v bláznivých komediích, proto takřka všechny překvapil jedinečnými výkony v nezávislých snímcích American Splendor a Bokovka
Liev Schreiber

Liev Schreiber

20. 4. 2009 | Téma | red

Pro Hollywood zůstává Liev Schreiber představitelem klíčových vedlejších úloh ve velkofilmech, od hororů (trilogie Vřískot, 1996-2000) přes science fiction (Koule, 1998) až k romancím (Kate a Leopold, 2001)
Charlize Theronová

Charlize Theronová

17. 3. 2009 | Téma | red

Svou kariéru začala jako baletka. Po skončení baletní kariéry se uplatnila jako herečka. Objevuje se hlavně v komerčně laděných snímcích, Oscarovým výkonem ve filmu Zrůda však přesvědčila o své schopnosti zvládnout i náročnější party
Drew Barrymoreová

Drew Barrymoreová

17. 3. 2009 | Téma | red

Začínala jako dětská hvězda ve filmu E. T. Bývalá dětská hvězda, která překonala své osobní problémy z puberty. Dokázala se vrátit do horních sfér Hollywoodu a opět se prosadit, tentokrát nejen jako herečka, ale také coby veleúspěšná producentka několika hitů, v nichž sama účinkovala
Kirsten Dunstová

Kirsten Dunstová

24. 12. 2008 | Téma | red

Mladá herečka, které se podařilo navázat na úspěšnou kariéru dětské hollywoodské hvězdy i v dospělosti
Ian McShane

Ian McShane

15. 11. 2008 | Téma | red

Tvář buldoka předurčuje Iana McShanea do rolí nesmlouvavých drsňáků, lhostejno na které straně zákona se zrovna nacházejí
Jennifer Garnerová

Jennifer Garnerová

15. 10. 2008 | Téma | red

Za všechno může špionský seriál Alias (2001-06) a s ním ústřední role agentky Sydney Bristowové

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.