Úžasňákovi - zajímavosti z natáčení

10. 11. 2004 - 16:09 | Téma | red

Úžasňákovi - zajímavosti z natáčení zdroj: tisková zpráva

Na začátku filmaři sehnali módního návrháře a krejčího, aby jim pomohl různorodé hrdiny filmu ošatit

Na začátku filmaři sehnali módního návrháře a krejčího, aby jim pomohl různorodé hrdiny filmu ošatit. Celkem bylo navrženo přes 150 různých oděvních prvků. Technické oddělení poté vyvinulo nový software, který umožnil oblečení „zapéct“ do postav a realisticky simulovat jeho pohyb.

Akcí nabitý příběh filmu se odehrává téměř na 100 různých místech, mezi která patří hustě obydlené město, předměstí i přerostlá džungle na vzdáleném ostrově.

Technický tým musel vymyslet nový způsob, jak ve filmu znázornit dlouhé vlasy, zejména kvůli postavě Violet. Vlasy tvoří několik milionů samostatných vláken, která jsou na sobě v mnoha vrstvách. Nejdůležitější bylo přijít na to, jakým způsob kadeře reagují při doteku s pažemi a rameny, a jak se mají chovat v souvislosti s okolními vlivy (vítr, voda apod.). Pro postavy filmu bylo navrženo přes 20 různých účesů.

K vytváření animací a renderování bylo použito přibližně 1800 počítačů. Od doby, kdy Pixar pracoval na předchozím filmu Hledá se Nemo, se výrazně zvýšily výpočetní možnosti počítačů – procesory jsou nyní přibližně 6x rychlejší.

Úžasňákovi jsou prvním filmem z dílny Pixaru, v němž mají postavy svaly. Proto byl pro tento snímek navržen zcela nový svalový systém, který umožňoval jejich natahování, zatnutí, kroucení a podobně. Základní svalový model byl poté upraven na míru každé postavě.

Ke znázornění pohybu svalů pod kůží byla vyvinuta technologie s názvem „goo“. Povrchu kůže pak dodala realistickou vizáž stínovací technika zvaná „subsurface scattering“, zohledňující vlastnost některých materiálů (které se jeví za běžných podmínek jako neprůhledné, avšak při nasvícení prudkým světlem se stávají částečně průhlednými) rozptýlit světlo ve své hmotě a dále ho vyzařovat.

V tomto filmu použilo studio Pixar dosud nejnáročnější počítačové triky. Byl vytvořen stínovací program „Atmos“, který pomocí volumetrické průhlednosti dodal oblakům a explozím více realističnosti. Mezi další mimořádně pokročilé efekty patří zobrazení vodních hladin, podvodních prostředí a šlehajících plamenů.

ČLÁNKY O FILMU

Úžasňákovi 2 - scénář je hotov!

Úžasňákovi 2 - scénář je hotov!

15. 9. 2015 | Novinky | Vojtěch Karlík

Není tomu tak dávno, kdy studio Disney oficiálně potvrdilo, že chce v Pixaru nechat natočit druhý díl populárního animovaného filmu Úžasňákovi. Režisér Brad Bird nyní potvrdil, že scénář ke dvojce je konečně hotov.
Star Wars: Rogue One - Disney odhalil na D23 obsazení očekávaného hitu

Star Wars: Rogue One - Disney odhalil na D23 obsazení očekávaného hitu

17. 8. 2015 | Téma | Vojtěch Karlík

Fanclub Walta Disneyho D23 uspořádal v Kalifornii v pořadí čtvrté setkání příznivců studia Walta Disneyho a opět to bylo hlavně nových filmech a očekávaných premiérách. V současné době se už pod tímto názvem skrývá celá řada žánrů i studií. Takže se dočkali nejen milovníci pohádek, ale také komiksových filmů a bylo zde oznámeno rozšíření Disneylandu o atrakce ze světa Hvězdných válek.
Úžasňákovi 2 - režie se ujal opět Brad Bird

Úžasňákovi 2 - režie se ujal opět Brad Bird

11. 5. 2015 | Novinky | Vojtěch Karlík

O chystaném pokračování výborného animovaného filmu Úžasňákovi se ví už delší dobu. Nejnovější zprávou je, že režie se ujal Brad Bird, který ve studiu Pixar patří k nejdůležitějším tvářím.
Úžasňákovi 2 - co víme o chystaném pokračování

Úžasňákovi 2 - co víme o chystaném pokračování

27. 3. 2015 | Novinky | Vojtěch Karlík

O pokračování populárního animovaného filmu Úžasňákovi se mluví už hodně dlouho. Fanoušci si film přejí, ale zřetelnější obrysy dostal snímek až nyní. O dvojce se zmínil šéf studia Disney na začátku března a od té doby všichni čekají na další informace. Co tedy víme?
Nejlepší animované filmy, které vás pobaví i jako dospělého diváka

Nejlepší animované filmy, které vás pobaví i jako dospělého diváka

16. 6. 2014 | Téma | Vojtěch Karlík

Tento týden do kin dorazí zbrusu nový animovaný příběh pro děti i jejich rodiče. Druhý díl drakobijeckého příběhu Jak vycvičit draka je téměř sázkou na jistotu. Rodiče si zcela jistě oblíbí několik dospěláckých hlášek, jejich ratolesti pak dobrodružný příběh hlavních hrdinů a nějaké to pitvoření k tomu. Dostat do kina dospělé a děti současně umí  studia jako Dreamworks, Pixar, nebo 20th Century Fox na výbornou. Zkusili jsme vybrat nejznámější a podle nás i nejlepší animované filmy, které stojí za to vidět i několik let od premiéry. Schválně, zda s námi budete souhlasit.
Kinům vládnou Letadla: připomeňte si ty nejlepší filmy Pixaru

Kinům vládnou Letadla: připomeňte si ty nejlepší filmy Pixaru

27. 8. 2013 | Téma | Ladislav Loukota

Počínaje tímto čtvrtkem můžete své nejmenší vzít na animovaný snímek Letadla, jenž se odehrává ve světě Aut, dřívějším animáku studia Pixar. Jejich hlavním hrdinou je odvážný letoun Prášek, který se navzdory své prosté konstrukci dostane do velkolepého světového závodu rovnou mezi drsné konkurenty s proudovými motory. Letadla však ve skutečnosti pocházejí z produkce studia DisneyToon a nikoliv Pixaru, přesto se sluší při této příležitosti vzpomenout na skoro dvacetiletou tradici pixarovských animáků.
Úžasňákovi - trend současného filmu?

Úžasňákovi - trend současného filmu?

28. 1. 2008 | Recenze | red

Dokonalé digitální triky, špičková 3D animace, závratné rozpočty, velká studia a bezduchý nebo přinejlepším kompilativní obsah na jedné straně
Michael Giacchino:The Incredibles – soundtrack

Michael Giacchino:The Incredibles – soundtrack

25. 1. 2008 | Téma | red

Když jsem poprvé v ruce držel soundtrack z Úžasňákových, hlavou se mi honila vesměs jediná otázka: Kdo je to vlastně ten Michael Giacchino? Odpověď byla nasnadě: No přeci autor hudby k herní verzi bondovky Tommorow Never Dies! (mj
Madagaskar

Madagaskar

17. 6. 2005 | Téma | red

Dosavadní produkce studií Pixar a DreamWorks se vyznačovala vysokou a téměř nekolísající kvalitou
Úžasňákovi - film pro celou rodinu

Úžasňákovi - film pro celou rodinu

28. 2. 2005 | Téma | red

Film získal Oscara za rok 2004 v kategoriích Nejlepší animovaný film a nejlepší střih zvukových efektů (Michael Silvers, Randy Thom)

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.