Úžasňákovi

30. 11. 2004 - 12:10 | Recenze | red

Úžasňákovi Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Ukryti pod maskou vrhají se superhrdinové do odvážných záchranářských akcí, ať už je v ohrožení polovina města, nebo pouze drobné koťátko

Ukryti pod maskou vrhají se superhrdinové do odvážných záchranářských akcí, ať už je v ohrožení polovina města, nebo pouze drobné koťátko. Nezřídka své zvláštní schopnosti využívají i v boji se zlotřilými padouchy. Jsou vzorem pro děti a patří k nejpopulárnějším postavám Ameriky. Kdo?

Kupříkladu pan Úžasňák či Elastička (v civilním životě novomanželé Bob a Helen Parrovi). Pan Úžasňák získává ocenění pro muže roku i desítky nových fanoušků jako na běžícím pásu. Řada z nich touží stejně jako malý Bóďa Pine stát se Úžasíkem, parťákem pana Úžasňáka. Nabídku k partnerství však samotářský hrdina odmítne. Zlatý věk superhdinů se však nachýlí, když jeden z hrdinně zachráněných občanů využije možnosti, které mu nabízí americký právní systém. Netrvá dlouho a na hrdiny se valí desítky žalob ze strany „poškozených“. Přijetí zákona zakazujícího používání superschopností přichází vzápětí a dřívější hrdinové alespoň od vlády získávají novou identitu... Po patnácti letech od ukončení kariéry je pan Parr pouze unuděným úředníčkem pojišťovny, do jehož života vnášejí vzruch pouze občasné záchranářské akce s bývalým kolegou Luciusem alias Mražounem. Nudu dovedou doma rozvířit také děti – pubertální Violeta a desetiletý hyperaktivní Dash – které často využívají zděděné schopnosti v domácích šarvátkách. Nebude trvat dlouho a Parrovým se budou jejich neobvyklé vlastnosti hodit. Na scénu se totiž blíží nový superpadouch…

Po sérii veleúspěšných rodinných komedií jako Toy Story - Příběh hraček, Příšerky s.r.o. či Hledá se Nemo se tentokrát studio Pixar, které se specializuje na trojrozměrné počítačem animované snímky, rozhodlo angažovat jako režiséra svého dalšího snímku Brada Birda. Zkušený tvůrce sice neměl žádnou zkušenost s počítačovou animací, hovořila za něj však jeho předchozí práce na seriálu Simpsonovi či scénář a režie animovaného dobrodružného snímku Železný obr (1999) o přátelství chlapce s obrovským robotem. V Pixaru opět zůstali věrni žánru podívané plné vtípků pro malé i větší diváky, v porovnání s předchozími snímky vsadili také na propracovanější příběh. Vedle toho je na Úžasňákových vidět pokrok jak v animaci, tak ve filmovosti snímku patrné například ve střihu.

Snímek Úžasňákovi samozřejmě nabízí řadu odkazů na americkou populární kulturu, comicsové příběhy jsou pouze jedním z několika zdrojů inspirace jak pro děj, tak i vizuální podobu snímku. Vynikajícím nápadem bylo zařazení příběhu do čtyřicátých až šedesátých let. Úvod snímku tak zastihuje hrdiny v době, jíž se nikoli nadarmo říká zlatý věk amerických comicsů. Období, které skončilo v polovině padesátých let, je ve filmu více než symbolicky ukončeno téměř mccarthyovskými „hony na čarodějnice“. Hlavní děj Úžasňákových se pak odehrává v letech šedesátých, kdy obliba comicsů opět vzrostla (tomuto období se dodnes přezdívá stříbrný věk). Tvůrci Úžasňáků se hrdě hlásí také k inspiraci bondovkami a ostatními špionážními sériemi (ve filmu je například odkaz na televizní seriál Mission: Impossible). Vizuální podoba filmu je inspirována nejen dílem popartového comicsového kreslíře Jima Steranka, ale také kulisami příběhů Jamese Bonda. Bondovský dojem navíc úspěšně podporuje výborná hudba Michaela Giacchina.

Hrdinové filmu však samozřejmě nacházejí svůj předobraz hlavně v comicsu. Pan Úžasňák patří mezi velečestné hrdiny ve stylu Supermana a ulice velkoměsta projíždí v supermoderním vozidle a la Batmobil, Elastička přejala schopnosti od hrdinů jako Plastic Man, Elongated Man či vůdce týmu Fantastic Four Mr. Fantastic. Malý Dash Parr zdědil supermanovskou rychlost, Violeta Parrová od další členky Fantastic Four Susan Stormové převzala schopnosti zneviditelnit se a vytvářet silová pole. Rodinný přítel Lucius Best alias Mražoun dovede po vzoru Icemana z X-Menů na požádání zmrazí vodu v širokém okolí. Terčem žertíků se ale v Úžasňákových nestávají pouze superschopnosti, ale i zdánlivě okrajové záležitosti jako jsou kostýmy hrdinů či padoušské monology (další z rysů společných pro bondovské i comicsové zloduchy).

Úžasňákovi potvrdili tendenci patrnou v comicsovém světě již několik let. Stejně jako tento snímek složili poctu superhrdinskému comicsu i přední comicsoví scenáristé Alan Moore (minisérie Top 10), Kurt Busiek (Astro City) či Mark Millar (Wanted). Tito tvůrci, kteří na Supermanových či Spider-Manových příbězích vyrůstali, si vymysleli vlastní comicsový svět zabydlený velkým počtem postav vkládajících své schopnosti do služeb dobra, či zla a takto comicsové superhrdiny oslavili. Birdovi se tak podařilo to, co si přál dokázat Robert Rodriguez svou trilogií Spy Kids: předvést stylovou podívanou, kterou by potěšil dětské publikum a zároveň složil hold hrdinům svého dětství.

Český název filmu i jména hrdinů působí podivně a potvrzuje zvyk, že jména comicsových postav a týmů není radno překládat. Netopýřího muže nebo X-lidí jsme naštěstí byli ušetřeni, místní distributor se však rozhodl nahradit jména Mr. Incredible, Elastigirl či Frozone, přízvisky jako pan Úžasňák, Elastička a Mražoun…

ČLÁNKY O FILMU

Úžasňákovi 2 - scénář je hotov!

Úžasňákovi 2 - scénář je hotov!

15. 9. 2015 | Novinky | Vojtěch Karlík

Není tomu tak dávno, kdy studio Disney oficiálně potvrdilo, že chce v Pixaru nechat natočit druhý díl populárního animovaného filmu Úžasňákovi. Režisér Brad Bird nyní potvrdil, že scénář ke dvojce je konečně hotov.
Star Wars: Rogue One - Disney odhalil na D23 obsazení očekávaného hitu

Star Wars: Rogue One - Disney odhalil na D23 obsazení očekávaného hitu

17. 8. 2015 | Téma | Vojtěch Karlík

Fanclub Walta Disneyho D23 uspořádal v Kalifornii v pořadí čtvrté setkání příznivců studia Walta Disneyho a opět to bylo hlavně nových filmech a očekávaných premiérách. V současné době se už pod tímto názvem skrývá celá řada žánrů i studií. Takže se dočkali nejen milovníci pohádek, ale také komiksových filmů a bylo zde oznámeno rozšíření Disneylandu o atrakce ze světa Hvězdných válek.
Úžasňákovi 2 - režie se ujal opět Brad Bird

Úžasňákovi 2 - režie se ujal opět Brad Bird

11. 5. 2015 | Novinky | Vojtěch Karlík

O chystaném pokračování výborného animovaného filmu Úžasňákovi se ví už delší dobu. Nejnovější zprávou je, že režie se ujal Brad Bird, který ve studiu Pixar patří k nejdůležitějším tvářím.
Úžasňákovi 2 - co víme o chystaném pokračování

Úžasňákovi 2 - co víme o chystaném pokračování

27. 3. 2015 | Novinky | Vojtěch Karlík

O pokračování populárního animovaného filmu Úžasňákovi se mluví už hodně dlouho. Fanoušci si film přejí, ale zřetelnější obrysy dostal snímek až nyní. O dvojce se zmínil šéf studia Disney na začátku března a od té doby všichni čekají na další informace. Co tedy víme?
Nejlepší animované filmy, které vás pobaví i jako dospělého diváka

Nejlepší animované filmy, které vás pobaví i jako dospělého diváka

16. 6. 2014 | Téma | Vojtěch Karlík

Tento týden do kin dorazí zbrusu nový animovaný příběh pro děti i jejich rodiče. Druhý díl drakobijeckého příběhu Jak vycvičit draka je téměř sázkou na jistotu. Rodiče si zcela jistě oblíbí několik dospěláckých hlášek, jejich ratolesti pak dobrodružný příběh hlavních hrdinů a nějaké to pitvoření k tomu. Dostat do kina dospělé a děti současně umí  studia jako Dreamworks, Pixar, nebo 20th Century Fox na výbornou. Zkusili jsme vybrat nejznámější a podle nás i nejlepší animované filmy, které stojí za to vidět i několik let od premiéry. Schválně, zda s námi budete souhlasit.
Kinům vládnou Letadla: připomeňte si ty nejlepší filmy Pixaru

Kinům vládnou Letadla: připomeňte si ty nejlepší filmy Pixaru

27. 8. 2013 | Téma | Ladislav Loukota

Počínaje tímto čtvrtkem můžete své nejmenší vzít na animovaný snímek Letadla, jenž se odehrává ve světě Aut, dřívějším animáku studia Pixar. Jejich hlavním hrdinou je odvážný letoun Prášek, který se navzdory své prosté konstrukci dostane do velkolepého světového závodu rovnou mezi drsné konkurenty s proudovými motory. Letadla však ve skutečnosti pocházejí z produkce studia DisneyToon a nikoliv Pixaru, přesto se sluší při této příležitosti vzpomenout na skoro dvacetiletou tradici pixarovských animáků.
Úžasňákovi - trend současného filmu?

Úžasňákovi - trend současného filmu?

28. 1. 2008 | Recenze | red

Dokonalé digitální triky, špičková 3D animace, závratné rozpočty, velká studia a bezduchý nebo přinejlepším kompilativní obsah na jedné straně
Michael Giacchino:The Incredibles – soundtrack

Michael Giacchino:The Incredibles – soundtrack

25. 1. 2008 | Téma | red

Když jsem poprvé v ruce držel soundtrack z Úžasňákových, hlavou se mi honila vesměs jediná otázka: Kdo je to vlastně ten Michael Giacchino? Odpověď byla nasnadě: No přeci autor hudby k herní verzi bondovky Tommorow Never Dies! (mj
Madagaskar

Madagaskar

17. 6. 2005 | Téma | red

Dosavadní produkce studií Pixar a DreamWorks se vyznačovala vysokou a téměř nekolísající kvalitou
Úžasňákovi - film pro celou rodinu

Úžasňákovi - film pro celou rodinu

28. 2. 2005 | Téma | red

Film získal Oscara za rok 2004 v kategoriích Nejlepší animovaný film a nejlepší střih zvukových efektů (Michael Silvers, Randy Thom)

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.