Sydney Pollack

11. 7. 2008 - 16:56 | Téma | red

Sydney Pollack zdroj: tisková zpráva

Sydney Pollack nepochybně patřil k hollywoodským legendám - ovlivňoval podobu americké kinematografie zejména v sedmdesátých a osmdesátých letech, kdy dokázal i pouhou zábavu povýšit k sebezpytné úvaze o stínech různých amerických mýtů

Sydney Pollack Sydney Pollack nepochybně patřil k hollywoodským legendám - ovlivňoval podobu americké kinematografie zejména v sedmdesátých a osmdesátých letech, kdy dokázal i pouhou zábavu povýšit k sebezpytné úvaze o stínech různých amerických mýtů. Zvláště pak toho o bezpodmínečném sebeprosazení. I když těžiště jeho tvorby pokrývala režie, bravurně zvládal i epizodní role ve filmech svých i u kolegů (Woody Allen mu svěřil velkou roli v komedii Manželé a manželky). Vysvětlení je jednoduché: v mládí prošel hereckým školením, teprve poté jej přitáhla druhá strana kamery. Sám později vzpomínal, jak inspirativní pro něho byla příprava anglické verze Viscontiho arcidíla Gepard – důvěrně se tak mohl obeznámit s každým záběrem a poznat skladbu špičkového díla.

Poté, co zkusil televizní seriály, zakotvil v Hollywoodu, kde v rychlém sledu natočil několik žánrově i tematicky rozdílných filmů. Povětšinou je spojuje herecká účast Burta Lancastera. Ještě příliš nevybočovaly, ale přesto zaujaly lehkostí, s jakou byly vytvořeny (drama Na vlásku pojednává o zachraňování ženy se sebevražednými úmysly; western Lovci skalpů trochu operetně laškoval s brutalitou; poté následoval rozpačitý pokus o podobenství Plavec se spolurežisérem Frankem Perrym; válečná komedie Hájili jsme hrad).

Koně se také střílejí V roce 1969 přišel v Pollackově kariéře zásadní zlom se snímkem Koně se také střílejí (dostal se počátkem sedmdesátých let i do československých kin). Odehrává se za velké hospodářské krize a zobrazuje událost, která by mohla posloužit i pro zasmání - vytrvalostní taneční soutěž, jíž se účastní mimořádně mnoho účastníků. Pollack přitom vyhmátl z množství atraktivních dějů podstatný rys: šance výhry žene tanečníky do zoufalého pokusu zvítězit za každou cenu. Nehledí na sebevražedné tempo, zábrany padají. Vidíme vyčerpané, zpocené tváře, oči s nepřítomným výrazem transu, ztěžklé, jakoby zmechanizované pohyby - a to vše kvůli vidině zisku, který by mohl zvrátit jejich sociální propad. Michael Sarrazin a Jane Fondová v hlavních úlohách byli strhující.

Jeremiah Johnson O několik let později Pollack přidal další zamyšlení nad zákruty americké společnosti v dramatu Takoví jsme byli (1973), kde ústřední mileneckou dvojici nechal procházet početnými zvraty novodobých dějin. Na protikladu mezi nadšenou komunistkou (Barbra Streisandová) a opatrnickým konformistou (Robert Redford) věrohodně postihl, jak i velkou lásku může pohltit nepřízeň doby. Redford byl v oné době hvězdou jeho filmů – sešli se spolu mnohokrát, většinou v napínavých podívaných, kde hlavní hrdina zpravidla prosazoval ušlechtilé skutky či přímo zápasil o holý život. Ve westernu Jeremiah Johnson jej pronásledovala třeskutá zima, indiáni i bílí padouši, v thrilleru Tři dny Kondora prchá před zabijáky, kteří chladnokrevně zlikvidovali jeho kolegy, aniž tuší, proč se stal lovnou zvěří. Jindy hrál Redford dojemného outsidera, hledajícího lásku – viz exotické melodrama Vzpomínky na Afriku. Ovšem další pokus navázat na úspěch tropických vášní filmem Havana už nevyšel.

Tootsie Pak jediný snímek na dlouhou dobu zastínil vše ostatní. Je jím převleková komedie Tootsie (1982), možná jeho nejpůsobivější film, jemuž vévodí Dustin Hoffman v jedné ze svých životních rolí. Sehrál tu nezaměstnaného herce, který práci sežene teprve v ženském převlečení. Spousta vděčných, vtipně pointovaných situací se točí kolem milostných vztahů, mezi partnery vzniká nejistota kolem hrdinovy (hrdinčiny) sexuální orientace. Hoffman přidal mnohé navíc - bravurní studii ženské psýchy, postihl vývojový oblouk od pasivního oblečení ženských šatů až k převzetí ryze ženské koketnosti. Ve filmu nechybí ani tvrdá invektiva vůči stupidním, přesto však nekonečným televizním seriálům (samozřejmě z lékařského prostředí). Paradoxně právě tady se hrdina coby Tootsie prosadí, ale dlouhodobější setrvání i ustavičná přetvářka se ukáží být na nad jeho sílu. V přímém přenosu pak vystoupí ze své role, aby dal najevo, co si o ní i seriálu, v němž účinkoval, myslí.

Sydney Pollack v Eyes Wide Shut Až do konce devadesátých let se Pollack přimykal k dobrodružnému žánru, méně se už mu vede v melodramatu. Obsazuje nejsvítivější hvězdy, které většinou i jeho zásluhou zazáří ještě jasněji: Robert Mitchum (Japonská mafie), Al Pacino (Bobby Deerfield), Paul Newman (Bez zášti), Tom Cruise (Firma), Harrison Ford (Náhodné setkání), nejnověji Nicole Kidmanová (Tlumočnice). Svůj vůbec první dokumentární snímek (Skici Franka Gehryho) věnoval životu a dílu světoznámého architekta.

Tootsie představuje v Pollackově tvorbě výjimku – další pokus uspět s komedií se již nevydařil. Sabrina (1995) se totiž vrátila k tématu moderní Popelky, které kdysi s roztomilou naivitou pojednal Billy Wilder. Avšak aktualizace odhalila jedině vyumělkovanost. Pollack se nikdy nevyznačoval vypravěčským novátorstvím, spoléhal na osvědčené postupy, které ovšem v jeho nejlepších dílech, kde se mohl opřít o nosný scénář, spolehlivě fungovaly. V okamžiku, kdy klasické příběhy ztratily přitažlivost, proniká navenek zdlouhavost a výrazové staromilství. Stihl jej tak osud jiného uznávaného klasika, Mika Nicholse – také je přijímán s úctou, ale aktuální filmové dění se již ubírá jinými cestami. Zajímavé jsou jeho herecké kreace, jako třeba Victor Ziegler v Kubrickově posledním filmu Eyes Wide Shut anebo právník Marty Bach v thrilleru Michael Clayton. Jeho hereckou rozlučkou je romance Jak ukrást nevěstu.

Sydney Pollack zemřel 26. května 2008 v Los Angeles na rakovinu.

ČLÁNKY O FILMU

Emily Mortimerová

Emily Mortimerová

15. 7. 2009 | Téma | red

Emily Mortimerová neklame tělem. Je ženou ze seriozní britské rodiny. Právě takovou, jak ji ukazují mnozí filmaři v čele s Woodym Allenem (thriller Match Point – Hra osudu, 2005)
Martin Landau

Martin Landau

13. 7. 2009 | Téma | red

Martin Landau patří do početné skupiny meziválečných brooklynských kluků převážně židovského původu, kteří se nadchli pro film a herectví
Jeff Daniels

Jeff Daniels

25. 5. 2009 | Téma | red

Paul Giamatti

Paul Giamatti

4. 5. 2009 | Téma | red

Po léta byl zapsán jako představitel vedlejších úloh v bláznivých komediích, proto takřka všechny překvapil jedinečnými výkony v nezávislých snímcích American Splendor a Bokovka
Liev Schreiber

Liev Schreiber

20. 4. 2009 | Téma | red

Pro Hollywood zůstává Liev Schreiber představitelem klíčových vedlejších úloh ve velkofilmech, od hororů (trilogie Vřískot, 1996-2000) přes science fiction (Koule, 1998) až k romancím (Kate a Leopold, 2001)
Charlize Theronová

Charlize Theronová

17. 3. 2009 | Téma | red

Svou kariéru začala jako baletka. Po skončení baletní kariéry se uplatnila jako herečka. Objevuje se hlavně v komerčně laděných snímcích, Oscarovým výkonem ve filmu Zrůda však přesvědčila o své schopnosti zvládnout i náročnější party
Drew Barrymoreová

Drew Barrymoreová

17. 3. 2009 | Téma | red

Začínala jako dětská hvězda ve filmu E. T. Bývalá dětská hvězda, která překonala své osobní problémy z puberty. Dokázala se vrátit do horních sfér Hollywoodu a opět se prosadit, tentokrát nejen jako herečka, ale také coby veleúspěšná producentka několika hitů, v nichž sama účinkovala
Kirsten Dunstová

Kirsten Dunstová

24. 12. 2008 | Téma | red

Mladá herečka, které se podařilo navázat na úspěšnou kariéru dětské hollywoodské hvězdy i v dospělosti
Ian McShane

Ian McShane

15. 11. 2008 | Téma | red

Tvář buldoka předurčuje Iana McShanea do rolí nesmlouvavých drsňáků, lhostejno na které straně zákona se zrovna nacházejí
Jennifer Garnerová

Jennifer Garnerová

15. 10. 2008 | Téma | red

Za všechno může špionský seriál Alias (2001-06) a s ním ústřední role agentky Sydney Bristowové

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.