Piráti na stříbrném plátně

16. 5. 2007 - 22:15 | Téma | red

Piráti na stříbrném plátně zdroj: tisková zpráva

Věčná honba za divákem přiměla producenty a filmaře zkoušet štěstí s těmi nejsenzačnějšími tématy, která by v divákovi vzbudila touhu po dobrodružství

Věčná honba za divákem přiměla producenty a filmaře zkoušet štěstí s těmi nejsenzačnějšími tématy, která by v divákovi vzbudila touhu po dobrodružství. A co může být dobrodružnější než se přenést o několik století zpět na plavidla korzárů a společně s hrdiny vybojovat nejednu bitvu anebo se vydat za pokladem?

Příběhy lodí plujících pod černou vlajkou s lebkou a zkříženými hnáty přilákala pozornost nejednoho pokušitele lehké múzy. Stačí jenom zmínit dobrodružný román Roberta Louise Stevensona Ostrov pokladů (1883), anebo operetku autorského dua Gilbert a Sullivan The Pirates of Penzance (1879), obzvláště v anglosaském světě nesmírně oblíbenou. Ani filmový průmysl od počátků nezůstával pozadu. Vždyť už v roce 1909 se po plátně proháněla jedna z prvních hvězd francouzského filmu Jean-Marié de l'Isle v titulní úloze snímku Morgan le pirate. A Stevensonův Ostrov pokladů, vyprávějící o cestě zkušeného mořského vlka Dlouhého Johna Silvera a mladičkého Jima Hawinse za legendárním pokladem kapitána Flinta, se první filmové adaptace dočkal v roce 1912.

Černý pirát První zlaté období si však filmoví piráti užívali až v letech dvacátých. Rozmach kinematografie a s ním i rapidně rostoucí návštěvnost si vyžadovaly stále epičtější podívanou a pirátská dobrodružství patřila k nejoblíbenějším způsobům, jak na plátno přivést exotiku, romantiku i odvážné kaskadérské kousky. A barva ve filmu pirátským dobrodružstvím také jistě neubrala na popularitě. Legendární Černý pirát (1926) s Douglasem Fairbanksem byl teprve třetím snímkem natočeným v systému Technicolor. Příběh mladého šlechtice, který vstoupí do služeb bukanýrů, aby pomstil smrt svého otce, se ale do dějin filmu zapsal především slavnou scénou sjíždění po plachtě za pomocí dýky. Nebyl tu však jen Černý pirát, na plátna poprvé vstupují i pozdější oblíbení hrdinové Captain Kidd (1922), Captain Blood (1924) anebo The Sea Hawk (1924). Odvážným pokusem o (vcelku) věrnou historickou rekonstrukci pronásledování středomořských pirátů v 18. století byl snímek Old Ironsides (1926), který dopomohl ke slávě herci Wallaceovi Beerymu, později jednomu z nejproslulejších představitelů Johna Silvera (Treasure Island, 1934).

Errol Flynn a Olivia de Havillandová ve filmu Captain Blood Ani s příchodem zvuku se úspěchy korzárských dobrodružství nezmenšily. Spíše naopak. Lepší technické prostředky umožnily v letech třicátých a čtyřicátých tento subžánr ještě vyšperkovat. Legendou číslo jedna se v tomto období stává představitel elegánů Errol Flynn, který si pozornost publika vysloužil jako titulní hrdina snímku podle románové série Rafaela Sabatiniho Captain Blood (1935) o osudech irského lékaře Petera Blooda, jenž je nejprve zotročen, aby prchl a stal se pirátem. Na úspěšnou spolupráci s režisérem Michaelem Curtizem (Casablanca) pak Flynn navázal jako „Robin Hood na moři“ ve snímku The Sea Hawk (1940). A mezi bezpočet svých dobrodruhů přiřadil i další korzáry: Adventures Of Captain Fabian (1951), Against All Flags (1952), The Master of Ballantrae (1953). Ve Flynnových stopách pak kráčeli kupříkladu Tyrone Power (The Black Swan, 1942), Burt Lancaster (Pirát Vallo, 1952) a částečně též syn slavného otce souhlas Douglas Fairbanks Jr. jako titulní hrdina snímku Sinbad the Sailor (1947).

Robert Newton ve filmu Ostrov pokladů To už jsme ale částečně zabrousili do druhé poloviny čtyřicátých a na počátek padesátých let, kdy mezi hrdiny pirátských snímků končí nadvláda šermujících gentlemanů, usilujících o pomstu na proradném nepříteli a srdce spanilé dámy. Do popředí se naopak derou hrdinové o poznání prozaičtější, kteří před ctí upřednostňují truhlu plnou zlaťáků. Ty z nejslavnějších reprezentuje kupříkladu Captain Kidd (1945) a jeho představitel Charles Laughton, charakterní herec, jehož role měly vždy blíž k Richardu III. než k Robinu Hoodovi. Velkého návratu do kin se dočkal i Dlouhý John Silver. Zasloužila se o to hraná disneyovka Ostrov pokladů (1950) a herec Robert Newton, jenž se stal zosobněním nového prototypu filmového piráta – na hygienu nedbající opilec s pochybnou morálkou a celoživotním snem o velkém bohatství. Dlužno podotknout, že si Newton z postavy Johna Silvera učinil celkem prosperující živnost, když si ji zopakoval v pokračování úspěšného hitu Long John Silver's Return to Treasure Island (1954) i v navazující televizní sérii The Adventures of Long John Silver (1955). A k tomu ještě Newton připojil titulní úlohu obávaného korzára Černovouse ve snímku Blackbeard, the Pirate (1952).

Gene Kelly a Judy Garlandová ve filmu Pirát Na přelomu čtyřicátých a padesátých let byli v kurzu piráti na jakýkoli způsob. Zkoušejí to s nimi oblíbení komici jako Bob Hope (dobrodružná komedie Princezna a Pirát, 1944) anebo Bud Abbott a Lou Costello, kteří si do své taškařice Abbott and Costello Meet Captain Kidd (1952) neváhali vypůjčit samotného Charlese Laughtona. Objevují se rovněž bukanýři zpívající a tančící – jakkoli byl jejich pionýrem už v roce 1936 Charles Collins jako Dancing Pirate, jejich rozmach nastává až nyní. Vždyť vzniká třeba muzikál Vincenta Minelliho Pirát (1948) s Genem Kellym a Judy Garlandovou anebo romantická zpěvohra Buccaneer's Girl (1950). Na korzáry bohaté hollywoodské časy začínají končit, na scéně se ale objevuje nová země, která poponese prapor pirátského filmu zase kousek poponese – Itálie.

Syn kapitána Blooda Jestliže je od poloviny padesátých let světový film na piráty skoupý, o tom italském platí pravý opak. Přednost u tamních tvůrců dostává pirát-gentleman, i když už to tak úplně čítankový hrdina není. I tyto dobrodružné snímky mají své velké hvězdy – Jihoafričana Louise Haywarda (I Pirati di Capri, 1949; Fortunes of Captain Blood, 1950; Captain Pirate, 1952), amerického kulturistu a někdejšího představitele Herkula Steva Reevese (Morgan il pirata, 1961; I Pirati della Malesia, 1964) či budoucího představitele Old Shatterhanda Lexe Barkera (La Scimitarra del Saraceno, 1959; Robin Hood e i pirati, 1960). A nebo také syn slavného otce Sean Flynn, který ve snímku Syn kapitána Blooda (1962) pochopitelně ztělesnil potomka nejslavnějšího hrdiny Errola Flynna. Zbývá jenom dodat, že všechna tato dílka se nevyhnula nepěknému označení „béčko“ – vždyť vznikala bezmála pásovou výrobou, s minimálními náklady a podle osvědčeného příběhového mustru, zahrnujícího lásku, zradu i pomstu.

Walter Matthau ve filmu Piráti Také v časech pro pirátský film chudých se nějaký ten titul v kinech objevuje. Větší zájem o bukanýry se ale od padesátých let až dodneška vzbudit nepodařilo. A to i přesto, že se o oživení kdysi tak oblíbeného žánru tu a tam pokusila mnohá hollywoodská hvězda. Už v roce 1958 se takto objevil Yul Brynner v historickém dramatu The Buccaneer, který se věnoval osudům piráta a válečného hrdiny Jeana Lafitta. John Silver se pravidelně vracívá na Ostrov pokladů, jednou zosobněný Orsonem Wellesem (1972), podruhé zas Charltonem Hestonem (1990). A potřetí jako hrdina animované disneyovky (2002), která nezamířila na moře, ale mezi hvězdy. V roce 1976 se Hollywood pokusil oživit zašlou slávu pirátů à la Errol Flynn snímkem Nepřemožitelný bukanýr, kde si chrabrého kapitána Lynche zahrál Robert Shaw. A pak jsou tu dva velkofilmy, které skončily finančním krachem. Tím prvním jsou naturalističtí Piráti (1986) režiséra Romana Polanského, kde se v hlavní roli „silverovského“ kapitána Reda představil Walter Matthau. Druhým pak Ostrov hrdlořezů (1995) s Geenou Davisovou a Frankem Langellou, akční epos, který „dokázal“ položit filmové studio Carloco.

Hook V komediální podobě se pirátům v posledním desetiletí vedlo daleko lépe. Alespoň z kvantitativného pohledu, s kvalitou už je to horší. Posměšný pohled na piráty (nebo alespoň na pirátské snímky) zastupuje už komedie Blackbeard's Ghost (1968) s Peterem Ustinovem jako kapitánem Černovousem. A ve výčtu můžeme pokračovat třeba přes italskou crazy komedii Pomsta Černého korzára (1971) s Budem Spencerem a Terrencem Hillem nebo australskou parodii se zpěvy The Pirate Movie (1982). Pirátskou komedii natočilo také několik členů Monty Python v čele s Grahamem Chapmanem jako Žlutovousem (1983) – ti přeživší toho jistě litují podnes. Piráti v komediálním provedení se podívali rovněž do vesmíru (sympatická sci-fi Ledoví piráti, 1984). V letech osmdesátých se bukanýrský motiv vůbec stal oblíbeným doplňkem řady titulů, ať to bylo dětské dobrodružství (Rošťáci, 1985) anebo pohádka (Princezna nevěsta, 1987). Pravdou však je, že to úplně nový nápad nebyl. Vždyť už J. M. Barrie postavil proti svému nejslavnějšímu hrdinovi Peteru Panovi nelítostného piráta kapitána Hooka. A poskytl tak námět několika generacím filmařů, od němého Petera Pana z roku 1924, přes stejnojmennou disneyovku (1953) a hollywoodský velkofilm (2003) až ke Spielbergově odmítané variaci Hook (1991).

Zatím poslední návrat do kin zažívají korzáři díky dobrodružné komedii Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly (2003), která nabídla strhující akci, humorný nadhled i třešničku v podobě skvělého výkonu Johnnyho Deppa jako excentrického kapitána Jacka Sparrowa. A přestože druhý díl Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže (2006) jiskru jedničky postrádá, díky úspěchu obou snímků se lze nadát, že nás nová vlna pirátských dobrodružství tentokrát nemine. Slavnou sérii dnes uzavírají na trilogii Piráti z Karibiku: Na konci světa (2007),už nyní se ale nahlas hovoří o čtyřce... anebo dokonce dalším triptychu.

ČLÁNKY O FILMU

Veřejní nepřátelé

Veřejní nepřátelé

7. 7. 2009 | Téma | red

Zhruba půl roku po francouzském „veřejném nepříteli č. 1“ Jacquesu Mesrinovi, jenž se představil ve stejnojmenném dvoudílném filmu, se na plátnech českých kin objevuje i jeho americký „předchůdce“ John Dillinger (1903–1934)
Vince Vaughn

Vince Vaughn

9. 12. 2008 | Téma | red

Herec, který v začátcích své kariéry proslul jako hvězda nezávislých filmů, se v posledních letech objevuje především v hollywoodských taškařicích jako Starsky & Hutch či Vybíjená: Běž do toho na plný koule
Piráti z Karibiku – Na konci světa - preview

Piráti z Karibiku – Na konci světa - preview

3. 7. 2008 | Téma | red

INSPIRACE: Jako mnoho filmů tohoto roku se zabývá koncem éry (zde pirátů) a proplétáním dobra a zla, nejasnostmi lidských vztahů
Oscary 2004: herec, herečka v hlavní roli

Oscary 2004: herec, herečka v hlavní roli

3. 7. 2008 | Téma | red

Nejlepší herec v hlavní roli: Jamie Foxx za ztvárnění Raye Charlese ve filmu Ray Nominace: Mezi nominovanými se objevuje černošský herec Don Cheadle za drama podle skutečných událostí Hotel Rwanda
Intolerable Cruelty – soundtrack

Intolerable Cruelty – soundtrack

25. 1. 2008 | Téma | red

Zřejmě v tom bude nějaká zvláštní vypočítavost bratří Coenů či co, že jejich soundtracky jsou totiž zvláštně a originálně úchylné a příjemně soudržné
Various Artist and Carter Burwell: Big Lebowski - soundtrack

Various Artist and Carter Burwell: Big Lebowski - soundtrack

25. 1. 2008 | Téma | red

Tenhle soundtrack, stejně jako hláška „Nikdo nevyjebe s Ježíšem." patří mezi zaručený kult a vůbec největší extrém v Coenovic soundtrackové tvorbě
Piráti na stříbrném plátně

Piráti na stříbrném plátně

16. 5. 2007 | Téma | red

Věčná honba za divákem přiměla producenty a filmaře zkoušet štěstí s těmi nejsenzačnějšími tématy, která by v divákovi vzbudila touhu po dobrodružství
Jared Leto

Jared Leto

12. 1. 2007 | Téma | red

Talentovaný herec, jenž se měl stát nástupcem hollywoodských sex symbolů jako je Brad Pitt a Johnny Depp, namísto toho však volí úlohy pohledných mladíků s temnou osobností
Libertin

Libertin

26. 4. 2006 | Téma | red

Mezi umělci se vyskytnou různě výstřední osobnosti, které odmítají dobové konvence, ba přímo se vyžívají v jejich porušování
Karlík a továrna na čokoládu

Karlík a továrna na čokoládu

18. 8. 2005 | Téma | red

Tim Burton je už téměř dvě desetiletí znám jako režisér, který ve svých filmech dokáže jedinečně stmelit poetiku pohádky a hororu, dětskou naivitu a temné spodní proudy

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.