Hunger Games se vracejí! Připomeňte si patero zajímavostí

21. 11. 2013 - 20:00 | Téma | Ladislav Loukota

Hunger Games se vracejí! Připomeňte si patero zajímavostí zdroj: tisková zpráva

Katniss Everdeen je zpět – po dvouleté odluce se vrací s druhým dílem série Hunger Games a zatímco minule šlo o přežití, tentokrát půjde o revoluci. Katniss se totiž na vítězném turné stane svědkem bujícího odboje, jehož je sama ikonou po událostech předešlého filmu. Začne být nepohodlná a začne tak znovu bojovat o svou existenci.

Hunger Games: Vražedná pomsta v režii Francise Lawrence (Já, legenda, Constantinte) můžete v kinech vidět od 21. listopadu – a připravit se na to můžete výběrem největších filmových zajímavostí.

Zkušený režisér

Francis Lawrence je zkušený režisér adaptací – jeho Já, legenda věrně zachytila atmosféru stejnojmenné předlohy (zvláště budeme-li dělat, že film končí alternativním koncem), za solidní transformaci na filmové plátno lze počítat i Constantina. Proto nepřekvapí, že zvýšenou pozornost věnoval předloze druhého dílu Hunger Games. Strávil tak údajně týden prací s autorkou knih Suzanne Collins, aby zajistil maximální věrnost.

reg_1024.hunger.ls.3813 zdroj: tisková zpráva

Havaj je náš vzor

To se například projevilo i na o fous vyšší filmové hodnotě druhého dílu Hunger Games. Ten první zrežíroval zkušený rutinér Gary Ross, jenž má na svém kontě spíše průměrnější filmy Lassie nebo Městečko Pleasantville. Lawrencův kvalitnější dotek bude navíc stát i na vykreslení většího množství Distriktů Panemu, po nichž bude Katniss cestovat. Předlohou jim stála Havaj, Severní Karolína nebo Atlanta s hotelem Atlanta Marriott Marquis, každoročním dějištěm sci-fi festivalu DragonCon.

catching-fire-madrid-premiere-jennifer-lawrence zdroj: tisková zpráva

Peeta je zpět

Ve druhém díle Hunger Games se krom Jennifer Lawrence (shoda s příjmením režiséra je náhodná) vrací i přeživší z předešlého dílu Josh Hutcherson (Peeta Mellark), Woody Harrelson, Elizabeth Banks či Donald Sutherland. Z nových rolí se dostaví naopak Jena Malone (jako vedoucí Districtu 7 Johanna Mason) nebo pekelně kvalitní Philip Seymour Hoffman (jako bývalý vítěz 65. her Plutarch Heavensbee).

thehungergams-catchingfire-ukposter zdroj: tisková zpráva

Blesková adaptace

Když už je řeč o věrnosti předloze, bylo by záhodno zmínit i knihu samotnou. Ty pocházejí "z pera" spisovatelky Suzanne Collins, původně autorky dětských pořadů, Hunger Games přitom bylo inspirováno starořeckými mýty – odtud ostatně pochází i vydatná porce stylizace filmů. Částí inspirace bylo i její dětství, kdy cestovala se svými otcem, důstojníkem amerického letectva – díky měnícímu se zasazení mohla poznat i chudší stránky existence. Její knihy se přitom uchytily s bleskovou rychlostí - první díl jménem Hunger Games (bez podtitulu) vyšel v roce 2008, a velkofilmová adaptace přišla sotva o čtyři roky později! 

catching-fire-photos-1 zdroj: tisková zpráva

Těžké chvíle Jennifer Lawrence

Jennifer Lawrence se původně musela rozhodovat, bude-li natáčet raději pokračování X-Men: První třída nebo druhý díl Hunger Games. Oba filmy ji přitom katapultovaly do pozice miláčka fandomu. Nakonec však došlo k odkladu natáčení Vražedné pomsty a tak bylo možné uvolnit se pro oba projekty. J-Law si mimochodem při natáčení Hunger Games poranila o svůj vlastní luk, vlivem čehož byla na šest dnů částečně hluchá...

zdroj: Archiv

ČLÁNKY O FILMU

Hunger Games: Síla vzdoru - 1. část - recenze dlouho očekávaného hitu

Hunger Games: Síla vzdoru - 1. část - recenze dlouho očekávaného hitu

20. 11. 2014 | Recenze | František Fuka

Především musím upozornit, že nejsem nejvhodnějším recenzentem tohoto filmu, neboť 1) knihy jsem nečetl, 2) předchozí filmy jsem viděl, ale každý jen jednou a už jsem je to značné míry zapomněl. Tudíž tato recenze bude mít značně omezenou praktickou hodnotu. Takže, s tímto vědomím... do toho!
Hunger Games se blíží! Nabízíme slavnou sérii pod drobnohledem

Hunger Games se blíží! Nabízíme slavnou sérii pod drobnohledem

13. 11. 2014 | Téma | Ladislav Loukota

I když po své premiéře první díl Hunger Games na mnohé působil jako variace na upírské Stmívání, s druhým a nyní i třetím dílem se ze série stává veskrze zajímavé dílo i pro diváky libující si v náročnější látce. Jádrem posledních filmů, včetně Hunger Games: Síla vzdoru, 1. část, která startuje 20. listopadu, totiž již není neustálé bojování v aréně, nýbrž revoluce proti totalitnímu zřízení fiktivního státu Panem. Leccos o směřování Hunger Games však (bez spoilerů!) naznačí už inspirací filmového stylu i literární předlohy. 
Ohodnoťte 20 nejúspěšnějších filmů roku 2013

Ohodnoťte 20 nejúspěšnějších filmů roku 2013

5. 1. 2014 | Téma | Karel Drda

Rok 2013 je za námi. Coby filmoví diváci můžeme být hodně spokojení, do kin dorazila celá řada skvělých snímků, z nichž některé lze bezesporu označit za ty výjimečné. Nabízíme vám jeden z prvních přehledů nejvýdělečnějších filmů v loňském roce.
Hunger Games: Vražedná pomsta - recenze

Hunger Games: Vražedná pomsta - recenze

22. 11. 2013 | Recenze | Karel Drda

Hunger Games mi nevadí. Naprosto chápu, že studia musí vydělávat a puberťáci potřebují filmy, o nichž budou debavovat. Naše generace tekla z Komanda, Terminátorů a posléze jsme zakotvili u středobodu intelektuální zábavy Pána prstenů. U prvních Hunger Games mi vlastně překvapilo jediné, že tohle má knižní předlohu. Než perex nakyne, musím rychle dodat, že dvojka je o něco lepší.
Listopadové herečky: Natalie Portman i hvězda HIMYM

Listopadové herečky: Natalie Portman i hvězda HIMYM

16. 11. 2013 | Téma | Ladislav Loukota

Listopadové premiéry a jejich nejkrásnější hvězdy!

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.