Články autora: Ladislav Loukota

Pět největších oscarových omylů

Pět největších oscarových omylů

28. 2. 2016 | Magazín | Ladislav Loukota

Už za pár hodin zjistíme vítěze a poražené v dalším ročníku udílení cen Americké filmové akademie, neboli Oscarů. A jak lze očekávat, druhý den budou mít fanoušci plné ruce práce s argumentováním pro či proti rozhodnutím Akademie. Objektivní hodnocení filmů je nemožné – platí totiž přísloví každý pes, jiná ves. Bohatá historie Oskarů ale přesto přinesla řadu rozhodnutí, nad nimiž zůstává rozum stát snad všem.
Sedm nejšílenějších oscarových projevů

Sedm nejšílenějších oscarových projevů

27. 2. 2016 | Magazín | Ladislav Loukota

V noci z neděle na pondělí (28. února) proběhne Los Angeles již 88. udílení Oscarů. Ať už zvítězí kterýkoliv nominovaný film, herec či režisér, zlatou třešničkou každé kategorie obvykle bývá děkovná řeč. V historii ocenění se však našly nejen děkovačky upřímné a kreativní, ale i notně prapodivné. Mrkněte na sedm z nich.
13 nejočekávanějších filmů roku 2016

13 nejočekávanějších filmů roku 2016

31. 12. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Rok se s rokem sešel a pomalu je třeba uvítat novou filmovou sezónu. Zatímco letošní rok patřil především očekávání kladeným na nové Hvězdné války, příští rok se zatím vybarvuje jako souboj mezi komiksy DC a Marvelu. Možná však, že se ještě dočkáme podobného překvapení, jakým byl letos Šílený Max nebo Sicario. Mezi třinácti nejočekávanějšími filmy si něco svého vybere každý. 
6 netradičních filmů s vánočním motivem

6 netradičních filmů s vánočním motivem

21. 12. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Každoroční šílenství vánočních svátků je na spadnutí, a bude tomu odpovídat i program některých kin, o jeho televizním protipólu nemluvě. Filmy, které se snaží vánoce pojmout dojemně a láskyplně budou převládat, leckde bude k nalezení i snímek, který si z vánoc spíše utahuje, třebas známý Santa je úchyl. Jsou však filmy, které se vzdor využití motivu vánoc vyhýbají první i druhé škatulce. Vybrali jsme šest z nich, kterými můžete rebelantsky oživit svůj kinematografický jídelníček, aniž byste se zcela vzdálili nynější atmosféře.
Herci pod stromeček? Sexy Murphy i klasik Hanks!

Herci pod stromeček? Sexy Murphy i klasik Hanks!

18. 12. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Že před Vánoci nevíte, kde vám hlava stojí? Nechte jí odpočinout v kině! Adventní čas rozhodně nouzí o filmové trháky netrpí. Krom netrpělivě očekávaných Hvězdných válek, bude třeba i špetka špiónštiny nebo dojemné drama. Které mužské herecké tváře vás v prosinci potěší?
Filmový hrob: osudy mnoha představitelů Hvězdných válek skončily hereckou smrtí

Filmový hrob: osudy mnoha představitelů Hvězdných válek skončily hereckou smrtí

14. 12. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Snad jen málokdo od nejnovějšího dílu Hvězdných válek očekává kasovní nebo kritický neúspěch. Síla se probouzí má nastartovat novou trilogii, ale i pomoct vdechnout životu antalogii dalších filmů z předaleké galaxie. Ne vždy byl však sukces Hvězdných válek pro všechny dobrou zprávou. Minimálně řada herců z původní trilogie i prequelů totiž popularitě navzdory skončila kariérně na bodu mrazu. Výjimečně se filmy podepsaly i nad tragickým osudem jejich životů. V předvečer premiéry sedmého filmu z Hvězdných válek je tak dobré si na jejich příběhy po konci Hvězdných válek připomenout, že očekávání mají mnohdy velmi ironická zakončení. 
Adaptace Malého prince: od vinylové potěchy po soudní pře o muzikál

Adaptace Malého prince: od vinylové potěchy po soudní pře o muzikál

11. 12. 2015 | Dokina.cz | Ladislav Loukota

Na první pohled může nejnovější adaptace Malého prince působit notně kacířsky – namísto čistého převyprávění kapitol Saint-Exupéryho knihy se totiž digitálně animovaný část zápletky soustřeďuje na běžnou holčičku v dnešním světě. Stejně jako pro milióny lidí na světě, i její všední život však změní seznámení s příběhy titulního Malého prince animovanými klasickou stop animací. 
Prosincové herečky zazáří v komediích i Star Wars

Prosincové herečky zazáří v komediích i Star Wars

10. 12. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Byť do naší distribuce stále míří opoždění oscaroví kandidáti, snad pro snahu uklidnit lidem hektické vánoční časy se v kinech objeví spíše nenáročné války. Je přitom ironické, že prosincové komedie skoro působí jako odkladiště pro kdysi ambiciózní, leč nakonec nepříliš úspěšná jména jako Olga Kurylenko nebo Olivia Wilde. Snad jejich osud nepostihne i novou krásku z Hvězdných válek, která byla doslova přes noc katapultována do světel reflektorů.