Batman ve filmu

11. 7. 2005 - 9:33 | Téma | red

Batman ve filmu zdroj: tisková zpráva

Je comicsovým hrdinou, jehož si během více než šedesáti let od jeho prvního dobrodružství zamilovaly cele generace fanoušků

Je comicsovým hrdinou, jehož si během více než šedesáti let od jeho prvního dobrodružství zamilovaly cele generace fanoušků. Ale nejen to: příběhy milionáře Bruce Waynea, který se v masce Batmana mstí za násilnou smrt svých rodičů a který bojuje s nejrozmanitějšími zločinci města Gotham City, se již periodicky vracejí také na filmové plátno a televizní obrazovku.

Kdo je kdo mezi hrdiny - Kdo je kdo mezi padouchy

Batman (1966) Ve filmu se Batman poprvé objevil již v roce 1943, tedy pouhé čtyři roky poté, co se v hlavě comicsového scenáristy Boba Kanea zrodil. Jeho debut obstarala filmová série The Batman s Lewisem Wilsonem, která se nijak nevymykala z obvyklé produkce předfilmů, jichž tehdy Hollywood produkoval neuvěřitelná kvanta. Zápletkou snímku značně zamávala „povinná“ dávka propagandy, všechny oblíbené comicsové protivníky navíc filmová cenzura zapověděla a ze samozvaného bojovníka proti zločinu Batmana a jeho mladičkého parťáka Robina se stali agenti FBI. Věrnost comicsové podobě naopak zachoval filmový seriál Batman and Robin (1949) s Robertem Lowerym a Johnnym Duncanem. Střet našich hrdinů s padouchem Wizardem, usilujícím o světovládu, navíc zaujal vcelku obstojným zpracování a dodnes je nejuznávanější z batmanovských adaptací vzniklých před verzí od Tima Burtona. Jako na zdroj inspirace na ní dokonce dodnes vzpomínají i pánové Lucas a Spielberg.

Batman (1966) V roce 1966 se na televizní obrazovce objevil pop artem ovlivněný televizní seriál Batman s Adamem Westem v titulní úloze a Burtem Wardem coby Robinem. Komediálně odlehčené příběhy oslovily hlavně dětské publikum, jež se spokojilo s prostinkými dialogy a lacinými kulisami, v nichž si to hrdinové rozdávali s nejrozmanitějšími protivníky, od Jokera až po Catwoman. Úspěch byl zpočátku takový, že vyvolal vznik filmového pokračování Batman: The Movie (1966), seriál však brzy začal ztrácet příznivce a v roce 1968 skončil úplně. Ještě v témže roce na něj ale navázala animovaná série The Batman/Superman Hour a v letech následujících seriály The Adventures of Batman (1969), týmovka SuperFriends (1973-1977) a The New Adventures of Batman (1977-1978). Vedle toho se v šedesátých letech objevila i dvojice „pirátských snímků“ s Batmanem: kraťas Andyho Warhola Batman Dracula (1964) a filipínský snímek Batman Fights Dracula (1967).

jack Nicholson jako Joker Další, tentokrát velkorozpočtová, filmová verze Batmana se začala rodit po úspěchu snímku Richarda Donnera Superman (1978) již v roce 1979 a mezi uvažovanými kandidáty na její režii se vystřídali například Steven Spielberg či bratři Coenové. Titulní roli si pak málem zahráli Mel Gibson a Pierce Brosnan. Nakonec se však film v kinech objevil až v roce 1989, k Batmanovým padesátinám. Ujal se ho doté doby téměř neznámý režisér Tim Burton (měl za sebou dva snímky včetně duchařské komedie Beetlejuice), který i přes velké protesty skalních fandů do hlavní role obsadil komika Michaela Keatona. Ovlivněn temnými vizemi batmanovského světa od předních comicsových tvůrců Franka Millera (Batman: Návrat Temného rytíře, 1986) a Alana Moorea (Batman: Kameňák, 1988) pak Burton publikum překvapil svým goticko-expresionistickým pojetím, které ukázalo Gotham City jako zločinem prolezlé velkoměsto, které nemá daleko k zániku. Hlavní hvězdou snímku se stal Jack Nicholson v roli vládce podsvětí Jokera, kterého pojal jako ďábelského šílence schopného pro zábavu vyvraždit miliony. I přes smíšená očekávání vyvolal snímek v Americe skutečnou batmánii – černožluté netopýří logo bylo v létě 1989 k vidění téměř na každém kroku a film se přiřadil k nejúspěšnějším titulům desetiletí. A samozřejmě si vynutil pokračování, opět v režii Tima Burtona.

Michael Keaton jako Batman I ve snímku Batman se vrací (1992) se do kostýmu Netopýřího muže oblékl Michael Keaton, který tentokrát bojoval s prohnilým Tučňákem (Danny DeVito) a bezcitným miliardářem Maxem Schreckem (Christopher Walken). A zpočátku také s Catwoman (Michelle Pfeifferová), která se posléze připojila na Batmanovu stranu. Přestože se snímek Batman se vrací přiřadil k hitům, úspěchu prvního dílu se ni zdaleka nevyrovnal. A protože studio Warner Bros. vyděsila stále temnější Burtonova vize Gotham City, režisér prvních dvou snímků byl odejit a na režijní stoličku dalšího batmanovského velkofilmu usedl tvůrce nový: Joel Schumacher. Bývalý kostýmní výtvarník si svého Batmana vysnil v mnohem zářivějších, neonových barvách. A když se v kinech objevil snímek Batman navždy (1995), publikum bylo jeho představou nadšeno. V úspěchu nepřekáželo ani nahrazení původního představitele Batmana Michaela Keatona nevýrazným Valem Kilmerem, ani to, že se Batman o hrdinské skutky dělil s novým parťákem, akrobatem Dickem Graysonem alias Robinem (Chris O’Donnell). Střet hrdinů se schizofrenickým šílencem Harveyem „Two-Facem“ Dentem (Tommy Lee Jones) a enigmatickým vtipálkem Riddlerem (Jim Carrey) patřil k nejúspěšnějším filmům roku a Schumacher brzy získal příležitost svůj úspěch zopakovat.

George Clooney jako Batman Z jeho následujícího opusu, 110milionového opusu Batman a Robin (1997), by však mohl mít radost snad jen maniakální smíšek Joker. Autoři tuto bizarní podívanou poskládali z filmařsky odfláknutých scén plných klišovitých dialogů recitovaných v nevkusných kulisách. Jako by už samo osobě nestačilo, že na scénu vedle Batmana (znuděně se tvářící George Clooney) a Robina (nesympatický Chris O’Donnell) přibyla ještě Batgirl (spratkovitá Alicia Silverstoneová). S nimi pak soupeřili Mr Freeze (prkenný Arnold Schwarzenegger) a Poison Ivy (uvřískaná Uma Thurmanová). Tomuto snímku se zkrátka podařilo nečekané: zavraždil slibně rozběhnutou filmovou sérii (plánované natáčení pátého dílu Batman Triumphant bylo zrušeno) a zamotal hlavy producentů otázkou, jak z tohoto neštěstí vyváznout. Že to nebyl snadný úkol, je znát z osmileté pauzy, která předcházela natáčení dalšího celovečeráku. Neúspěch filmu však Batmanovi nebránil v dobývání televizní obrazovky. Již v roce 1992 se objevuje kreslený seriál Batman: The Animated Series a na ni navazující snímek Batman a fantom, na nichž se výrazně podílel comicsový tvůrce Bruce Timm a Jokera v nich namluvil Mark Hamill (Luke z Hvězdných válek). Série vsadila na „burtonovsky“ temnou podobu Gotham City a podle mnohých patří k tomu nejlepšímu z filmových Batmanů vůbec. Na přelomu tisíciletí se pak s animovanými projekty o Batmanovi doslova roztrhl pytel; jen jejich výčet by zabral několik řádků. Vynikla mezi nimi zejména série Batman budoucnosti (1999-2001), v níž se hrdinským životem unavený Bruce Wayne snaží své žezlo předat dál.

Batman Beyond Na lepší časy se v batmanovském vesmíru začalo blýskat na počátku třetího tisíciletí. Dlouho připravovaný projekt režiséra Darrena Aronofského Batman: Year One podle stejnojmenného comicsu Franka Millera, který měl objasnit počátky Bruce Waynea v kostýmu Netopýřího muže, se sice nekonal (řadu prvků z Millerova comicsu si však vypůjčil Christopher Nolan do snímku Batman začíná). Úspěchy několika krátkých snímků jako Batman: Dead End (2003) a na něj navazující World's Finest (2004), popřípadě Grayson (2004), vyprávějící o Robinově pátrání po vrahu Bruce Waynea, prokázaly, že o filmy s Batmanem je mezi fandy stále velký zájem. Zvláště ultralaciný, avšak atmosférou nabitý Batman: Dead End, v němž si to Temný rytíř rozdává nejen se svým klasickým protihráčem Jokerem, ale i s vetřelcem a s partičkou predátorů, se mezi fanoušky proslavil velmi chvalně. Vzniku nového celovečerního snímku pak již nezabránil ani krach hrané televizní série Birds of Prey (2002-2003), v níž proti zločinu bojuje několik vedlejších hrdinek z comicsového Batmana jako Black Canary či Huntress, ani katastrofální propad Catwoman (2004) s Halle Berryovou. Snímek Batman začíná (2005) s Christianem Balem je míněn jako nový vstup do světa Batmanových dobrodružství. Světa, který by měl být tvořen filmovou trilogií doplněnou o snímek Batman Vs. Superman.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.