Transformers: Zánik - recenze čtvrtého dílu populárního sci-fi

26. 6. 2014 - 7:00 | Recenze | František Fuka

Transformers: Zánik - recenze čtvrtého dílu populárního sci-fi zdroj: tisková zpráva

Michael Bay provedl jakýsi polo-reboot filmových Transformers, spočívající v tom, že film se sice odehrává ve světě, ve kterém se odehráli první tři Transformers, ale nevystupuje v něm ani jeden z lidských hrdinů z předchozích dílů.

Hlavním hrdinou je tentokrát Cade Yeager (Mark Wahlberg), mechanik a vynálezce, který náhodou najde, opraví a oživí otlučeného Optima Prima. Ten dá dohromady partu čtyř Transformerů (z nichž si z předchozích dílů pamatuji pouze Bumblebeeho) a společně musejí bojovat jednak proti zlému C.I.A. agentovi (Kelsey Grammer) a jednak proti Lockdownovi, lovci Transformerů, který přiletěl na Zemi, aby tady "udělal pořádek". A ještě proti Megatronovi (nyní Galvatronovi) a dalším zlým Transformerům, které vyrobili lidi.

A ještě se musí zachránit Zrno, které by v případě svého odpálení zničilo Hongkong.

Nebo tak nějak.

zdroj: Archiv

Těm mladším a méně sečtělým z vás bych nejprve rád připomněl, že první Transformers dodnes považuji za téměř dokonalý film a nedávno jsem se na ně s radostí podíval znovu. Na rozdíl od dvojky a trojky.

Transformers: Zánik nejsou tak dobří, jako jednička, ale jsou lepší, než dvojka a trojka.

Především ubylo toho úplně nejdementnějšího humoru.

Dále ubylo Autobotů. Je jich ve filmu jenom pět (a půl) a poměrně snadno jdou od sebe rozlišit, hlasem i barvami.

Zápletka je poměrně jasná, jednoduchá a ve většině okamžiků je pochopitelné, kdo a proč se o co snaží.

Triky jsou pochopitelně opět špičkové, zvuky a Jablonskyho techno-rytmy strašlivě burácí a obraz je ve 3D, které slušně funguje a nebolí z něj moc oči (navíc se většina filmu odehrává ve dne, takže obraz nemusí být nepřehledně tmavý). S obrazem souvisí ta bizarnost, že při promítání v kině IMAX měly různé záběry různý formát (některé byly přes celé plátno, odshora dolů, jiné širokoúhlé) a střídalo se to zcela náhodně, bez jakéhokoliv zjevného smyslu.

transformers2 zdroj: tisková zpráva

Čekají nás scény z nitra obrovské kosmické lodě, scény s obrovskými Dinoboty a scény v exotických čínských exteriérech - tudíž docela je na co se koukat.

Přitom ale stále platí, že s ničím zásadně novým čtvrtý díl nepřichází, většina jeho pokusů o humor je trapná a některé dialogy a podzápletky jsou tak bizarní, že není jasné, proč ve filmu jsou, pokud to není sofistikovaná parodie. Což s největší pravděpodobností není.

Film má dvě a tři čtvrtě hodiny (je nejdelší ze všech čtyř) a ke konci je už docela problém neusnout. Hodně by mu prospělo zkrácení například o hodinu, tj. vystříhání většiny scén, ve kterých jsou lidi a ne roboti - protože pouze u Marka Wahlberga a Stanleyho Tucciho se dá mluvit o něčem, co vzdáleně připomíná herecký výkon. Všichni ostatní jsou jenom rekvizity a snaha o analýzu vztahů otec-dcera-nápadník ja v tomto filmu s těmito herci a s tímto scénářem opravdu zhola zbytečná.

Takže... Ano, je na co se koukat, a je nutno ocenit snahu většiny tvůrců, kteří na tomto filmu pracovali.

Ale není možné ignorovat, jak strašně promarněná šance to je a jak úžasný film by se na podobné téma s podobným rozpočtem dal natočit.

P.S: V kinech bude dabovaná i titulkovaná verze. Obě vznikaly aniž by překladatel pořádně viděl, co vlastně překládá.

Hodnocení: 70 %

Zdroje: FFFILM

ČLÁNKY O FILMU

Transformers 5 - co všechno víme o chystaném pokračování

Transformers 5 - co všechno víme o chystaném pokračování

29. 6. 2015 | Téma | Vojtěch Karlík

Studio Paramount prý již pracuje na pátém pokračování úspěšné série Transformers a to i přesto, že čtvrtá epizoda vydělala nejméně peněz. Vesmírní roboti jsou totiž stále sympatickou značkou, na které se dobře vydělává. Neudělat pátý díl by bylo proti logice filmových studií.
Nejúspěšnějším filmům roku 2014 v USA zatím kralují Strážci Galaxie s hrdinou mývalem

Nejúspěšnějším filmům roku 2014 v USA zatím kralují Strážci Galaxie s hrdinou mývalem

31. 8. 2014 | Téma | Vojtěch Karlík

Konec prázdnin nás přivedl na myšlenku podívat se za oceán, jak si stojí nejúspěšnější letošní hity. Nabízíme vám pohled na první desítku, která ukazuje, že americké publikum ze všeho nejvíc přitahují trikové filmy a komiksové adaptace. Do první desítky nepostoupil žádný thriller, či jakékoliv vážnější téma. 
Transformers: Zánik ukáže dinoboty a nastartuje novou trilogii

Transformers: Zánik ukáže dinoboty a nastartuje novou trilogii

25. 6. 2014 | Téma | Ladislav Loukota

Výbuchy, výbuchy a navrch ještě další výbuchy. Byť si z předešlých filmů značky Transfromers pamatujeme především detonace, čtvrtý snímek v řadě jménem Transformers: Zánik slibuje přinést více novinek než jen další megatunu třaskavin. Pokud jste transformující se plecháče doposud měli spojené se jménem Shia LaBeoufa, zřejmě vás překvapí, že se v novém snímku dočkáte zcela nových lidských hrdinů. Za kormidlem natáčení však stále stojí režisér Michael Bay, jehož benzínem prosycený um v Zániku navíc projde i zkouškou z historie původního animáku Transformers. 
Nový film o Transformers se blíží - připomeňte si celou sérii

Nový film o Transformers se blíží - připomeňte si celou sérii

17. 6. 2014 | Téma | Vojtěch Karlík

Transformers jsou opět tady! Je to restart, kterým se evidentně filmové studio společně s režisérem a producentem Michaelem Bayem snaží dokonale vydělávající stroj trochu promazat a udržet jej i nadále při životě. A jestli někdo tvrdí, že jde o poslední díl, pak se velmi pravděpodobně bude plést. My vám přinášíme pro připomenutí přehled všech filmů z celé "Bayovské" série.
Červnové herečky - Emily Blunt ve sci-fi hitu a Nicole Kidman ve filmu o monacké kněžně

Červnové herečky - Emily Blunt ve sci-fi hitu a Nicole Kidman ve filmu o monacké kněžně

6. 6. 2014 | Téma | Ladislav Loukota

Nicole Kidman, Charlize Theron i "ta holka, co hrála v Posledním vládci větru" – tahle skupinka se v červnu popere o přízeň diváků. S přelomem poloviny roku začnou letní trháky atakovat všechny naše smysly, přesto se paradoxně vybrané červnové dámy svou variabilitou drží zkrátka. Najdeme mezi nimi jenom hrst představitelek blockbusterů, a v podstatě žádnou "sázku na jistotu
Červnové filmy – akční sci-fi, fekální komedie i populární animák

Červnové filmy – akční sci-fi, fekální komedie i populární animák

2. 6. 2014 | Téma | Vojtěch Karlík

Do kin míří v červnu o poznání méně novinek, což je možná dáno prostě jen tím, že začíná nejteplejší období v roce a lidé raději tráví čas mimo města a filmová studia s tím dopředu počítají. Nebojte se, rozhodně narazíte i na dobré a zajímavé filmy. Pár tipů na šestý měsíc v roce nám rozhodně nedělalo problém sestavit.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.