The Proposition

8. 9. 2006 - 9:29 | Téma | red

The Proposition zdroj: tisková zpráva

Dobový western Johna Hillcoata The Proposition z australského vnitrozemí nepostrádá romantické kouzlo špinavých košil přilepených potem na spálená záda, much spadaných do hrnku s domácí pálenkou a zbraní schopných odstřelit lidskou hlavu jako kdyby to byl vodní meloun

Dobový western Johna Hillcoata The Proposition z australského vnitrozemí nepostrádá romantické kouzlo špinavých košil přilepených potem na spálená záda, much spadaných do hrnku s domácí pálenkou a zbraní schopných odstřelit lidskou hlavu jako kdyby to byl vodní meloun.

The Proposition Blíží se konec devatenáctého století a australským vnitrozemím řádí Burnsův gang. Střílí a vypaluje, krade a vraždí. Burnsovi jsou tři: Charlie (Guy Pearce), mladý Mike (Richard Wilson) a ďábelský Arthur (Danny Huston). Jejich posledním velkým excesem je vražda + znásilnění (v opačném pořadí) těhotné ženy. Do úvodní přestřelky vrhají scénárista Nick Cave s režisérem Hillcoatem obecenstvo jako kotě do kýblu. Měl jsem pocit, že některá z kulek trefí i mě. Charlie s Mikem se ve tmavé chýši brání divoké přesile, střely proděraví její stěny jak řešeto a Charliemu nezbývá, než se vzdát. Místní šerif, anglický kapitán Stanley (Ray Winstone), potom podnikne odvážný tah. Pro mnohé nepochopitelný a neslýchaný. Navrhne pohublému dlouhovlasému Charliemu, že ho sprostí viny a z Mika sundá oprátku, pokud mu do Vánoc (za pár dní) přinese hlavu Arthura Burnse, šéfa gangu. Charlie nemá na výběr. Bere koně + pušku a jede vstříc skalám, kam se neodváží ani domorodci. Arthur je napůl legenda, napůl mýtus. Snad i proto se k němu Charlie dostane až přes samý práh smrti. Bratr a jeho družina jej zachrání a Charliemu nastává těžké rozhodování: přijme nabízené odpuštění starých hříchů, nebo zůstane věrný rodině?

The Proposition Kapitán Stanley zatím zatýká domorodce, miluje svou ženu Marthu (Emily Watsonová) a doufá, že ubrání Mikea před rozvášněným davem, který o Stanleyho dohodě s Charliem nic neví a chce nechat Mikea zbičovat. Když ale i Martha vystoupí za zlosynovo potrestání, upustí Stanley zlomeně klíče a v předtuše bouře zabední okna ve svém domku.

Hillcoat (Ghosts... of the Civil Dead, také s Cavem jako scenáristou) se v The Proposition snaží o antiwestern Peckinpahova, nebo Leoneho typu, kdy napjaté a tiché segmenty kvasí do nespoutaných erupcí násilí a krve. Problém je, že v Caveově scénáři chybí (anti)hrdina s morálním rozměrem. Charlie se o své vykoupení nesnaží, ono k němu přišlo a nabídlo se jako jediná možná cesta. Charlie navíc Stanleyho návrh nebere jako možnost odpuštění. On chce zachránit bratra.

The Proposition Hillcoat potom nepracuje tak zkušeně s detailem, jak to nedávno udělal Tommy Lee Jones v Třech pohřbech Melquiadese Estrady a tak je Charlieho bloudění občas jen výplní k soundtracku. Kapitolou samou pro sebe jsou Caveovy dialogy, často literární a verneovské, jak čas příběhu káže.

Guy Pearce ladí s Charliem do detailu a díky své vizáži je nezapomenutelný stejně, jako byl například Christian Bale v Mechanikovi (The Machinist). John Hurt zahustí plátno jako pomatený Jellon Lamb a Danny Huston svolal do Arthura všechny svoje démony. Ray Winstone pracuje ze všech nejvíc s charakterem postavy. Stanleye bohužel rozmělňuje Martha, a proto se k jeho nitru těžko dostaneme.

The Proposition Spolu se spoluhráčem Warrenem Ellisem vytvořil Cave k filmu i soundtrack, který svými smyčci a perkusemi ze všeho nejvíc evokuje rozpálený tetelivý vzduch. Hillcoat klade velký důraz na bezešvé splynutí obrazu s hudbou. Nejlépe se mu to daří, když Burnsovi zrychleně ujíždějí do západu slunce směrem k městečku. Tady dostává The Proposition na pár momentů skutečně mystický rozměr.

Kamera Benoîta Delhommea stylizuje australskou pustinu do bělostně žhavé výhně a nekompromisně tak dotváří vizuální dojem z filmu.

ČLÁNKY O FILMU

Amazing Spider-Man 2 slibuje nakročit na seriálovou strunu

Amazing Spider-Man 2 slibuje nakročit na seriálovou strunu

24. 4. 2014 | Téma | Ladislav Loukota

Albert Einstein kdysi údajně napsal, že "šílenství je dělat jednu věc znovu a znovu stejným způsobem a očekávat různé výsledky". V tomto ohledu je jenom příznačné, že nynější díl Amazing Spider-Man 2 a "starého" Spider-Mana 2 s Tobeym Maguirem od sebe dělí méně než deset let. Ačkoliv tak restartovaná série o Pavoučím muži lije stále více peněz do rozpočtu a snaží se i o mírné inovace v mezích slušnosti, jejím největším problémem je právě všeobecný dojem z nastavované kaše. 
Audrey Tautouová

Audrey Tautouová

3. 7. 2009 | Téma | red

Představitelka Amélie z Montmartru. Drobná Francouzska je a pro mnoho diváků už navždy zůstane zasněnou Amélií z Montmartru ze stejnojmenného Jeunetova snímku
Miss Potter

Miss Potter

20. 6. 2007 | Téma | red

Film Miss Potter osobně uvede herečka Renée Zellwegerová při jeho předpremiéře na karlovarském Mezinárodním filmovém festivalu
Lars von Trier

Lars von Trier

10. 3. 2007 | Téma | red

Spolutvůrce Dogma ´95 experimentuje i vychází vstřích vkusu publika. Pro Larse von Triera, jednoho z nejkontroverznějších, nejambicióznějích, ale i nejmódnějších režisérů posledních deseti let, je provokace způsobem, jak lidi přinutit přemýšlet
Plechový bubínek

Plechový bubínek

6. 12. 2004 | Téma | red

Hodně slavných filmů jsme mohli spatřit s velkým zpožděním, často v době, kdy byl jejich přínos již rozmělňován v nápodobách

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.