Plechový bubínek

6. 12. 2004 - 12:55 | Téma | red

Plechový bubínek zdroj: tisková zpráva

Hodně slavných filmů jsme mohli spatřit s velkým zpožděním, často v době, kdy byl jejich přínos již rozmělňován v nápodobách

Hodně slavných filmů jsme mohli spatřit s velkým zpožděním, často v době, kdy byl jejich přínos již rozmělňován v nápodobách. Jen některá díla dosáhla oné dokonalosti a neopakovatelnosti stylu, že znějí stejně mohutně jako kdysi. Plechový bubínek (1979) mezi ně určitě patří. Třebaže od jeho celosvětového triumfu uplynulo již celé čtvrtstoletí, stále dokládá, že je možné spojit diváckou atraktivitu s nejvyššímu uměleckými ambicemi.

Plechový bubínek poslouží jako příklad toho, jak přistupovat k adaptaci knihy tak, aby nevznikla pouhá pasivní ilustrace původního textu. To, co spisovatel Günter Grass postihl slovy, převádí režisér Volker Schlöndorff (s pomocí Jeana-Clauda Carrièra a Franze Seitze) s plným významovým souzněním do řeči obrazů. Zachovává rozměr podobenství a věrně zpodobňuje prostředí Gdaňsku, kde se v první půli našeho století prolíná několikero národností - Poláci, Němci, Kašubové, Židé - a kde lidé žijí ve smíru, dokud se někteří nepřikloní k ideji, že právě oni jsou lepší a že právě jim přísluší rozhodovat o ostatních.

Příběh spojuje v zásadě tragický politický vývoj s bizarně groteskními výjevy rodinného charakteru, které vytvářejí svéráznou, avšak účinnou protiváhu. Vzmáhající se tlak nacismu režisér dokumentuje několika osamostatňujícími se epizodami: vedle tragického osudu jednoho židovského obchodníčka (Charles Aznavour) je to především zoufalá obrana polské pošty před útočícími Němci, kde strhává pozornost famózní výkon Daniela Olbrychského.

Ústřední postavou vyprávění je ovšem malý Oskar (David Bennett), chlapec, jenž na protest vůči pokrytectví dospělých záměrně spadl do sklepa s přáním, aby přestal růst, a jeho prosba se skutečně naplnila. Nadále si uchovává dětské vzezření i dětskou mysl, třebaže dospívá a může si s důvěrou myslet, že se stal také otcem. Celým příběhem prochází jako katalyzátor dění, aniž mu můžeme přisoudit výraznější cílený program. Chová se jako nezúčastněný pozorovatel, jenž veškerou aktivitu váže až se mstivou zaujatostí výhradně k bíločervenému bubínku.

Tím lze vysvětlit jak groteskní výjevy, kdy svým bubnováním zcela zničí pompézní nacistickou slavnost, jejíž účastníci se začnou pohupovat do rytmu Straussova valčíku, tak tragické scény na gdaňské poště - Oskar nevnímá rachot střelby a požaduje jediné: krásný bubínek umístěný na nejvyšší polici. Oskar nepřemýšlí o svých činech, zosobňuje svého druhu podvědomou destrukci, byť v některých okamžicích - zejména ve vztahu k otci, jehož představuje Mario Adorf, ale také při prosazování svých požadavků křikem, kterým dokáže tříštit sklo - zřetelně vyjevuje pomstychtivost.

Plechový bubínek útočí na divákovu vnímavost jako rozbouřený živel. Svou výpověď splétá z množství drobných praménků, které se prolínají a slévají do stále mohutnějšího proudu, odkazujíce na časovou neuzavřenost. Oskar začíná vyprávět o dějích daleko předcházejících jeho narození a příběh ústí v těsně poválečném rozvratu, z něhož se vyděluje jen venkovská zemitost, která jakoby celý film rámuje. Lidé spjatí s půdou - jako Oskarova babička - přežijí jakoukoli pohromu. Tato elegická idea, vnášející do rozbouřených vášní a nenávistí ostrůvek smíru a vyrovnanosti, tvoří sice spodní, nicméně stále přítomnou významovou vrstvu.

Režisér natočil dílo, které se vzpírá jednoznačnému výkladu, provokuje svou neuchopitelností i mísením vážnosti s komikou. Neváhá začlenit šokující výjevy (nejen erotického rázu, ale povznášející pocity určitě nezanechá ani scéna výlovu úhořů, chytaných do odříznuté koňské hlavy), akcentuje Oskarovo nevědomí jako příznak nevinnosti v bezmála biblickém rozměru. Úchvatné je vizuální zpodobnění (Igor Luther), i hudební doprovod, který složil Maurice Jarre, se vryje do paměti. Plechový bubínek spadá mezi suverénní umělecké počiny, které se rodí zcela výjimečně. Režisér jeho závažnost nikdy předtím ani poté nepřekonal.

ČLÁNKY O FILMU

Amazing Spider-Man 2 slibuje nakročit na seriálovou strunu

Amazing Spider-Man 2 slibuje nakročit na seriálovou strunu

24. 4. 2014 | Téma | Ladislav Loukota

Albert Einstein kdysi údajně napsal, že "šílenství je dělat jednu věc znovu a znovu stejným způsobem a očekávat různé výsledky". V tomto ohledu je jenom příznačné, že nynější díl Amazing Spider-Man 2 a "starého" Spider-Mana 2 s Tobeym Maguirem od sebe dělí méně než deset let. Ačkoliv tak restartovaná série o Pavoučím muži lije stále více peněz do rozpočtu a snaží se i o mírné inovace v mezích slušnosti, jejím největším problémem je právě všeobecný dojem z nastavované kaše. 
Audrey Tautouová

Audrey Tautouová

3. 7. 2009 | Téma | red

Představitelka Amélie z Montmartru. Drobná Francouzska je a pro mnoho diváků už navždy zůstane zasněnou Amélií z Montmartru ze stejnojmenného Jeunetova snímku
Miss Potter

Miss Potter

20. 6. 2007 | Téma | red

Film Miss Potter osobně uvede herečka Renée Zellwegerová při jeho předpremiéře na karlovarském Mezinárodním filmovém festivalu
Lars von Trier

Lars von Trier

10. 3. 2007 | Téma | red

Spolutvůrce Dogma ´95 experimentuje i vychází vstřích vkusu publika. Pro Larse von Triera, jednoho z nejkontroverznějších, nejambicióznějích, ale i nejmódnějších režisérů posledních deseti let, je provokace způsobem, jak lidi přinutit přemýšlet
The Proposition

The Proposition

8. 9. 2006 | Téma | red

Dobový western Johna Hillcoata The Proposition z australského vnitrozemí nepostrádá romantické kouzlo špinavých košil přilepených potem na spálená záda, much spadaných do hrnku s domácí pálenkou a zbraní schopných odstřelit lidskou hlavu jako kdyby to byl vodní meloun

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.