Skyfall

24. 10. 2012 - 13:41 | Téma | red

Skyfall zdroj: tisková zpráva

Film Skyfall je už nyní adorován těmi, kteří jej viděli na některé z mnoha utajených a protekčních projekcí, jako nejlepšího Bonda s Danielem Craigem. Najdou se i tací, kteří neváhají tvrdit, že jde dokonce o nejlepší díl celé bondovské série. My jsme samozřejmě ještě novinku neměli kdy shlédnout, ale rozhodli jsme se na vznik filmu podívat tak nějak ze široka, hezky detailně.

Režisérem posledního dílu příběhů o neohroženém agentu Jamesi Bondovi se stal Brit Sam Mendes, který se pokusil o nemožné. K marketingové značce přistoupil s úctou tvůrce uznávajícího padesátileté výročí jako důkaz úspěšnosti a snímek Skyfall pojal s moderní úderností a starosvětským humorem. Takhle alespoň komentují film někteří zahraniční kritici. Na začátku září měla stovka šťastlivců jedinečnou možnost vidět Skyfall na testovací projekci.

Renomovaný režisér, nový přístup

Mendes současně poprvé představil finální verzi hlavnímu představiteli Danielu Craigovi a producentům. Sám přiznává, že teprve po těchto dvou projekcí může mít režisér pocit, že natočil film, který půjde do kin. Tedy pokud mu jej šéfové schválí a publiku se líbí. Bylo by zajímavé se dostat do mozku renomovaného režiséra, který po několika měsících příprav a natáčení musí předložit výsledek své práce a čeká na verdikt těch, kterým patří práva k filmu.

Tempo natáčení je v dnešní době neuvěřitelně rychlé. V polovině dubna štáb zrovna natáčel scény uvnitř šanghajského casina. Namalované stěny zlatou barvou, klenuté mosty a dřevo dovezené pro tyto účely až Číny. Reálie čínského casina se díky desetičlennému týmu hlavního designéra filmu Dennise Gassnera mohly v klidu natočit v anglickém studiu Pinewood. Deset týdnů se stavělo, neustále něco předělávalo, aby divák ani v nejmenším neměl pochybnosti o věrohodnosti takové scenérie. Deset týdnů tvrdé dřiny a pak následuje pět dní natáčení. Ve filmu to takhle chodí. Tempo je vražedně rychlé a nic se nesmí pokazit. Každé zdržení stojí peníze a to samozřejmě producenti nemají rádi. O dva týdny později se celý tým přestěhoval do Istanbulu. Více než 800 lidí od filmu vtrhlo do tohoto krásného města u Černého moře jako uragán, aby zavřeli náměstí Eminönü, na kterém se Mendes rozhodl natočit jednu z větších akčních scén.

Bond plný návratů

Žádné podfuky s počítačovými triky, všechno musí vypadat věrohodně! „Tenhle film v ničem nepodvádí. Všechno musí vypadat skutečně. Navíc jsem Skyfall pojal jako film, v němž skalní fanoušci naleznou opravdu zřetelné ozvěny klasických dílů. Vrací se Aston Martin DB5 a vrací se Q!,“ vysvětluje Mendes, který v jednom z mnoha rozhovorů dodává, že chtěl Skyfall vrátit do tónů, v nichž Bonda prezentoval Fleming. Jsou to samozřejmě především marketingové řeči, které mají do kin nalákat ještě více diváků. Snad každý režisér vždycky tvrdil, že zrovna on se snaží ve svém díle zachovat rysy Flemingovy knižní předlohy. Je snad těžké skalním příznivcům přiznat, že literárního otece Jamese Bonda už vlastně nikdo nepotřebuje? Není tomu tak dávno, co se na trhu objevila kniha Nula stupňů volnosti od Jefferyho Deavera. Slavný autor kriminilních sérií s Lincolnem Rhymem napsal zbrusu novou bondovku a povedla se mu. A ve svém románu učinil přesně to, co posledních deset let dělají s populární značkou i filmaři. Slavného agenta přiblížil mnohem více současnému konzumentovi. Slova Sama Mendese jsou však pochopitelná a vzhledem k dřívější tvorbě tohoto režiséra, jim snad lze i věřit.

Bondgirl z Francie

Mendes není rutinér, je to velmi talentovaný tvůrce, který si scénáře opravdu vybírá a rozhodnutí natočit Skyfall muselo mít nějaké hlubší důvody. A jedním z nich mohla být i chuť vrátit zmodernizované značce trochu té tradice. Filmy jako Americká krása, Road to Perdition, či Všude dobře, proč být doma, určitě naznačují směr, kterým se Mendes vydal.

Skyfall zdroj: tisková zpráva

Podle reakcí nadšeného publika máme čekat svižné dílo, ale rozhodně ne frenetický střih a běsnou kameru, která mnoha lidem například u minulého dílu hodně vadila. Mendes vyznává tradičnější postupy, netají se tím a naopak dokáže svůj nemodernistický přístup dobře prodat. Bond je samozřejmě stále chlapákem. Už dávno mu nestačí jen jedna dáma, nepohrdne dvěma. „Je to pořád ten starý Bond. Ale ženy kolem něj už nejsou jen pasivními pozorovateli toho, co on dělá. Umí řídit rychlá auta, střílet a skákat,“ tvrdí tvůrci, kteří přesně takové ženy ve Skyfall Bondovi podstrkují. V novém filmu ztvárnila bondgirl začínající francouzská herečka Bérénice Marlohe. Její postava se jmenuje Sévérine a z počátku půjde o zápornou roli. Motivy jejího chování se však postupně vyjasní a kráska narozená v roce 1979 v Paříži nakonec podlehne kouzlu královského agenta.

Padouchem Bardem

Populární herečka se v počátcích své kariéry objevovala v nepříliš známých seriálech, zásadní zlom přišel až s kriminální sérií R.I.S. Police Scientifique, kde si zahrála sympatickou vědkyni vyšetřující zločiny. Francouzský projekt vznikl coby odpověď na úspěšné americké seriály z řady C.S.I. a celkem úspěšně se vysílá i v České republice. V příbězích Jamese Bonda je důležitou postavou i protivník. Sam Mendes si pro tuto zásadní roli vybral charismatického Javiera Bardema. „Filmy s Jamesem Bondem opravdu miluji. Když mi bylo 11 let viděl jsem v kině s otcem Moonraker a od té doby jsem viděl všechny další snímky.

Bez ohledu na to, zda mám Bonda rád a nebo ne, když jsem dostal do rukou scénář, dostal mne silný materiál a byl jsem opravdu fascinován tím, jak silné postavy dokáží tvůrci napsat,“ vysvětlil Bardem novinářům důvody, proč se rozhodl roli Raoula Silvy vzít. Otázky týkající se detailů v chování hlavního záporáka však logicky neodpověděl, ani nemohl. Nicméně hodně se mluví o tom, že ve Skyfall došlo k polidštění hlavního protivníka. Co si pod tímto oznámením můžeme představit, se dozvíme až za týden.

Q o šedesát let mladší?

Typickou kulisu příběhu tvořil ve starších příbězích Q, který dodával agentovi všelijaké zbraně a technické vychytávky. Bulvární a zábavní tisk s každou premiérou sestavuje všelijaké žebříčky týkající se Bonda a Top 10 nejlepších vynálezů se objevuje pokaždé. Q dlouhé roky hrál Desmond Llewelyn, který spojil s bondovkami celou svoji kariéru.

Když v prosinci 1999 zemřel, současně s jeho skonem dorazila do kin bondovka Jeden svět nestačí. Hned v dalším snímku Dnes neumírej jej nahradil solidní John Cleese, avšak s příchodem Daniela Craiga postava Q zmizela. Nastal restart celé série a našlo se i dost fanoušků, kterým právě tento pokus o časový skok zpět vadil. Q se tedy s příchodem režiséra Sama Mendese vrací a už nyní se hodně nad obsazením téhle kultovní role vedou remcavé řeči.

Skyfall

Ben Whishaw je další britskou hvězdičkou, která do téhle imperiální série vstupuje. Nikomu by to asi nevadilo, kdyby se nenarodil v roce 1980, což je asi skutečnost, která mnoho skalních příznivců přivádí od zvěřejnění této informace k šílenství. Nicméně oživení mladou krví může celé sérii jen prospět. Producenti si jsou sakramentsky vědomi potenciálu i úskalí, které v sobě James Bond nese. Diváci v kinech se prostě mění, rostou nové generace a i těm lze Bonda prodat. Jen musí být svižnější, rychlejší a upraven pro chutě mladých fanoušků. Skyfall se prý povedl. Prý je to nejlepší film, co kdy s Bondem vznikl. Nechme se tedy překvapit, s čím na nás oscarový režisér Sam Mendes za týden vyrukuje.

ČLÁNKY O FILMU

James Bond na oficiálních trailerech díl 6. - Daniel Craig

James Bond na oficiálních trailerech díl 6. - Daniel Craig

1. 11. 2015 | Trailery | Vojtěch Karlík

Daniel Craig je momentálně aktuálním Bondem. Je také velmi populárním Bondem a musíme uznat, že i dobrým Bondem. Craig byla trefa do černého. Do kin nyní míří jeho nejnovější bondovka s názvem Spectre. Připomeňte si všechny jeho "sedmičkové" filmy v trailerech.
Táhlé tóny i éterické siluety: to nabízí sedm nejlepších znělek bondovek

Táhlé tóny i éterické siluety: to nabízí sedm nejlepších znělek bondovek

22. 8. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Úvodní titulkové znělky jsou u bondovek skoro tak ostře sledovanou částí, jako vzhled hlavního geroje nebo přítomnost jeho technických udělátek. 23 oficiálních filmů ale nabídlo pěknou pálku znělek, někdy i vydařených méně, než na co jsou fanoušci zvyklí. Vybrali jsme sedmero z těch, které patří do lepší kategorie - mezi nimi i jednu, jejíž tóny zazněly v traileru na Spectre.
Na čínské premiéře nové bondovky se podepsali cenzoři

Na čínské premiéře nové bondovky se podepsali cenzoři

22. 1. 2013 | Téma | Michal Burkoň

V Číně měla premiéru nová bondovka Skyfall. Snímek byl v zemi uveden s tříměsíčním zpožděním a neunikl zásahům cenzorů. Informoval o tom zpravodajský server BBC.
James Bond se v USA vrátil do čela žebříčku návštěvnosti

James Bond se v USA vrátil do čela žebříčku návštěvnosti

10. 12. 2012 | Téma | Michal Burkoň

Nejnovější bondovka Skyfall láká diváky i měsíc po uvedení do severoamerických kin. Podle dnes zveřejněných odhadů filmových studií se Skyfall vrátil do čela žebříčku návštěvnosti s víkendovými tržbami 11 milionů dolarů (215 milionů korun).
Bondovka Skyfall opět vede žebříček návštěvnosti kin

Bondovka Skyfall opět vede žebříček návštěvnosti kin

6. 11. 2012 | Dokina.cz | Michal Burkoň

Na čtvrt milionu lidí během dvou týdnů v českých kinech zhlédlo nejnovější bondovku Skyfall. O víkendu si na konto připsala 75.344 diváků, kteří v pokladnách nechali 11,1 milionu korun. Druhé místo obsadil podle informací Unie filmových distributorů americký animovaný snímek Zvonilka: Tajemství křídel, jemuž stačilo 11.630 lidí.
Skyfall - recenze

Skyfall - recenze

26. 10. 2012 | Recenze | red

Třiadvacátá bondovka je zde, aby filmovému publiku nabídla další dobrodružství neohroženého agenta 007. A jak už tomu bývá zvykem u každého dílu série z posledních let, tvůrci i tentokrát přispěchali s několika změnami, které provázejí restart s Danielem Craigem v hlavní roli.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.