Říjnové pokoukání: sedmero ženských hvězd v říjnových filmech

9. 10. 2013 - 20:00 | Téma | Ladislav Loukota

Říjnové pokoukání: sedmero ženských hvězd v říjnových filmech zdroj: tisková zpráva

I takhle vypadá „Hitlerova sekretářka“ Alex Marie Lara, kterou můžete aktuálně pozorovat v Rivalech. Pro dalších šestici skvostných říjnových hereček uvidíte v našem přehledu.

Alexandra Maria Lara

Pokud je vám obličej Alex Marie Lary povědomý, pak pravděpodobně patříte mezi občasné diváky internetových videí, v nichž "Adolf Hitler" nemlich stejně komentuje ledajaké společenské události od festivalů po rychlé občerstvení. Alexanda Marie Lara si totiž zahrála roli Hitlerovy osobní sekretářky Traudl Jungeové.

Alexandra však ani po premiéře Pádu třetí řáše neusnula na vavřínech. Pravidelně se objevuje v německých filmech od Předčítače přes Baader Meinhof Komplex až po aktuální Rivaly. Dáváme ruku do ohně, že tato průkopnice vedlejších rolí se dříve či později sama dočká Oscara...

Uvidíte v: Rivalové, v kinech od 3. října

Zajímavost: Ačkoliv hraje ve filmech německé provenience, Alex se narodila v Rumunsku. Její otec, rovněž herec, se rozhodl s rodinou emigrovat před Ceauşescovým režimem v roce 1983.

Alexandra Maria Lara Height, Weight and Age zdroj: tisková zpráva

Sandra Bullock

Prosím pozor! Můžeme si o Sandřiných rozličných rolích, včetně účasti v bijácích jako je Slečna drsňák, myslet cokoliv, Bullocková však už mnohokrát prokázala nesporné herecké schopnosti a navíc - chvilka napětí - je jí fenomenálních 49 let!

Její průlomová role přitom přišla již před dvaceti lety s Demolition Manem (první nominace na Zlatou malinu). O rok později překvapila akční jednohubkou Nebezpečná rychlost, poté však její kariéra i počet kriticky-více-oceňovaných snímků již klesal. Až teprve v posledních letech obnovila svůj počet serióznějších rolí, velkolepou jízdu pak nyní dotáhla u Gravitace.

Uvidíte v: Gravitace, v kinech od 3. října
Zajímavost: Jedná se o jedinou herečku, která ve stejném roce (!) utržila jak Oscara, tak i Zlatou malinu (za odlišné role).

Sandra_Bullock,_The_Heat,_London,_2013_(crop) zdroj: tisková zpráva

Scarlett Johansson

Ačkoliv začala tato newyorská rodačka svou kariéru jako herečka v komerčních i kritických propadácích Bruce Willise i Seana Conneryho (kdo by se chtěl přesvědčit, jde o filmy Vražedné alibi a Všude dobře, doma nejlíp), rychle si vydobyla uznání – nejprve v tradičních žánrovkách, pak v roce 2003 přišlo Ztraceno v překladu. Kultovní snímek, pro jedné milován kvůli pomalému tempu, pro jiné nenáviděn z téhož důvodu, ukázal, že Scarlett se nebojí ani vážných rolí.

...a tak z ní na několik let udělal miláčka ujetých intelektuálů, především Woodyho Allena, pro něhož se stala doslova dvorní představitelkou. O to více někoho zarazilo její kývnutí na představitelku Black Widow v marvelovském světě (Iron Man 2, Avengers). Není se však čemu divit, každý musíme nějak platit hypotéku - Scarlett navíc na podobné vlně začínala dávno před Ztraceno v překladu.

Uvidíte v: Don Jon, premiéra 17. října

Zajímavost: Několikrát zvolená jako "nejvíce žijící sexy žena", naposledy letos - primárně díky účinkování v romantické komedii Don Jon!

Scarlett-Johansson-scarlett-johansson-8836765-1600-1200 zdroj: tisková zpráva

Michelle Rodriguez

Ačkoliv se narodila na americké půdě, značnou část dětství pobyla u matky v Dominikánské republice. Michelle však nikdy neměla ambice na to se stát hollywoodskou celebritou – casting pro svou první významnou roli ve filmu Boxerka zahlédla omylem a primárně se chtěla stát scénáristkou a řežisérkou...

Typ drsňačky s ní už zůstal – zahlédnout jsme ji tak mohli ve filmech Resident Evil (jako vojandu speciálního komanda), S.W.A.T. (jako vojandu speciálního komanda), Rychle a zběsile (jako drsnou závodnici), Avatar (jako pilotku speciálního komanda) či Světová invaze (jako vojandu speciálního komanda). Nejaktuálněji zazáří v pokračování megaujeté Machete.

Uvidíte v: Machete zabíjí, premiéra 24. října. Turbo, premiéra 17. října

Zajímavost: Bitkařku nezapře ani mimo film – celkově se mladá Michelle dočkala vyloučeníi z pěti škol! Gratulujeme!

michelle-rodriguez-smiling zdroj: tisková zpráva

Jessica Alba

A i druhá žena našeho výběru účinkuje v Machete zabíjí! Jesicca Alba se však nemůže pochlubit podobně barvitou minulostí jako Michelle Rodriguez, za to se objevuje v podobně zacykleném typů rolí. U Jessicy ovšem ubylo na ránách a přibylo na... něžnosti.

Působí tak skoro jako protipól Michelle. Jen uznejte: jedna z jejích výrazných rolí byla ta v seriálu Delfín Flip, kritickým průlomem bylo hraní de facto prostitutky v dramatu Se slovníkem v posteli, a nejvíce ji zřejmě známe pro striptérku Nancy v Sin City. Uvidíme, jestli se ji podaří se vymanit v Machete zabíjí.

Uvidíte v: Machete zabíjí, premiéra 24. října

Zajímavost: Jessica chtěla naopak být herečkou již od útlého dětství, a obětovala tomu i plné křivky – aby se vymanila z jídelníčku svých plnoštíhlých rodičů, začala si vařit výhradně sama.

Jessica Alba on the Sea zdroj: tisková zpráva

Abigail Breslin

Hvězda posledního velkého sci-fi tohoto roku Abigail prorazila díky jinému sci-fi, snímku Zmanení od M. Night Shyamalana. Její uječená role tehdy konsternovala všechny diváky napříč rasou, národem i společenským postavením – zdá se však, že Abigail umožnila uchytit se ve světě větších rolí.

V následujících letech se totiž objevila v jako titulní dítko v socdramatu Malá miss Sunshine, a dále pak i v Zombielandu či skrze sůvj hlas animáku Rango. Dnes sedmnáctiletá Abigail tak patří mezi špičku hollywoodské omladiny a je jí prorokována velká budoucnost.

Uvidíte v: Enderova hra, premiéra 31. října

Zajímavost: Poprvé se před kamerou objevila ve třech letech! Tou dobou však ještě pouze v reklamě...

Abigail-Breslin-2 zdroj: tisková zpráva

Julianne Moore

Mohli bychom vypíchnout i Chloë Grace Moretz, která si s Julianne střihne v jednom z filmů tohoto měsíce (Carrie), ale jelikož Chloë si své odbyla už v Kick Ass 2, je třeba uvolnit místo dámě se čtyřmi nominacemi na Oscara. Julianne Moore má i ve dvaapadesáti letech na versatilní výkony!

Dovedla perfektně sehrát stárnoucí pornoherečku v Hříšných nocích, agentku FBI v Hannibalovi i Sarah Palin v Prezidenských volbách. Má status superhvězdy, avšak žije až překvapivě přízemně, alespoň ve srovnání s turbulentními vztahy celebrit – svého současného manžela poznala už v roce 1996, dodnes jsou svoji a mají spolu dvojici dcer. Většina Hollywoodu může závidět´.

Uvidíte v: Carrie, premiéra 17. října. Don Jon, premiéra 17. října

Zajímavost: Moore nejenom hraje, ale i píše – konkrétně je autorkou knih pro děti. K tvorbě ji inspirovalo její dětství, kdy byla dobírána pro své husté pihy. První knížka v sérii se ostatně jmenuje Freckleface Strawberry. Následovaly další čtyři, jak dobře prodávané, tak i ceněné kritikou.

Julianne Moore Hot zdroj: tisková zpráva

ČLÁNKY O FILMU

4 nejrealističtější sci-fi filmy ukazují, že věda nemusí být nuda

4 nejrealističtější sci-fi filmy ukazují, že věda nemusí být nuda

9. 10. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Snímek Marťan režiséra Ridleyho Scotta minulý týden překonal veškerá očekávání a o víkendu zaznamenal rekordní tržby, pro tento měsíc vůbec. Příběhu astronauta zapomenutého na Rudé planetě pomáhá jak nečekaně lehká a komediálně veden režie, tak i zápletka držící se vědeckých skutečností. Podobných sci-fi není mnoho. Mezi nejvěrnější snímky zaobírající se cestami do vesmíru samozřejmě patří především ty postavené na skutečných událostech jako Apollo 13 nebo Správná posádka. I spekulativní leč realistické sci-fi však vznikají, a paradoxně ke svým zápletkám mají často znatelný dopad na realitu.
Oscary 2014  vyhrálo drama 12 let v řetězech

Oscary 2014 vyhrálo drama 12 let v řetězech

3. 3. 2014 | Téma | Vojtěch Karlík

Oscary 2014 jsou rozdány. A bez ohledu na výsledek a radost oceněných lze konstatovat, že letošní ročník prestižních cen byl předvídatelný. Příběh o otroctví 12 let v řetězech se stal filmem roku, Vlk z Wall Streetu Martina Scorseseho pohořel a vizuálně nádherná Gravitace posbírala sedm sošek, ale především těch takzvaně technických.
Co napověděly Zlaté glóby o favoritech letošních Oscarů?

Co napověděly Zlaté glóby o favoritech letošních Oscarů?

13. 1. 2014 | Téma | Karel Drda

Zlaté glóby jsou rozdány a novináři mohou začít spekulovat nad tím, jak moc se rozhodování amerických kritiků odrazí na březnových Oscarech. Překvapení se letos žádné nekonalo. Snad jen zamrzí, že Martin Scorsese neproměnil ve více kategoriích s Vlkem z Wall Streetu a výhra 12 let v řetězech pak jen naznačuje, co točit, když chcete zaujmout alespoň porotce.
Filmová hudba: výběr pěti soundtracků na říjen

Filmová hudba: výběr pěti soundtracků na říjen

14. 10. 2013 | Téma | Ladislav Loukota

Film se řadí mezi audiovizuální média – avšak ačkoliv kamera platí za mnohdy oslavovanou součást ledajakého filmu, často se zapomíná na její klíčový doprovod, totiž onu metafyzickou hudební stopu. Zaměřili jsme se proto na čtveřici zajímavých soundtracků z přelomu září a října a přinášíme jak naši dojmologii, tak i samotnou audio ochutnávku.
Gravitace - recenze

Gravitace - recenze

6. 10. 2013 | Recenze | Karel Drda

Gravitace je přesně tím filmem, na který jsme čekali několik let. Tedy minimálně od uvedení snímku Sunshine v roce 2007 jde o takovou menší událost. Gravitace je sci-fi snímkem roku a nezmění na tom nic ani výtky k poněkud jednoduchému příběhu.
Pět filmů o vesmíru, kterými můžete doplnit oslavovanou Gravitaci

Pět filmů o vesmíru, kterými můžete doplnit oslavovanou Gravitaci

5. 10. 2013 | Téma | Ladislav Loukota

Recenze jsou ve vzácné shodě – tento týden uváděný snímek Gravitace režiséra Alfonse Cuaróna se zařadí mezi nejlepší filmy tohoto roku a potěší jak milovníky fantastična, tak ty, kteří vyznávají přízemnější látky.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.