Prometheus 2 by se měl začít natáčet už v lednu 2016

4. 8. 2015 - 10:45 | Novinky | Adam Homola

Prometheus 2 by se měl začít natáčet už v lednu 2016 zdroj: tisková zpráva

Natáčení je sice ještě daleko, ale Vetřelec 5, na kterém pracuje Neil Blomkamp (District 9, Elysium, Chappie), se velmi pomalu probouzí k životu. Ještě než se ale na další sci-fi se Sigourney Weaver zajdeme do kina, budeme se moct podívat na druhého Promethea. Ten to má k plátnům kin mnohem blíž - natáčení by mělo totiž začít už za pár měsíců.

Kamery se prý spustí už v lednu příštího roku, jak reportuje magazín Total Film (zdroj). Režie se opět ujme Ridley Scott, otec Vetřelců, který má už v současné době dokončenou trochu komornější sci-fi The Martian podle stejnojmenné knižní předlohy. Marťan vtrhne do českých kin už 1. října 2015 a v hlavní roli uvidíme Matta Damona.

Prometheus 2 by měl nabídnout některé staré známé postavy a pokud jste jedničku neviděli, tak pozor na spoiler - vrátit by se měla jak Noomi Rapace coby vědátorka Elizabeth Shaw, tak Michael Fassbender jako android David. Jde také v podstatě o jediné dvě postavy, které Prometheus přežily, nikdo jiný by se tak logicky vrátit neměl.

Jakkoliv bude Prometheus 2 pokračováním jedničky, mělo by jít pořád o děj, který se odehrává před událostmi prvního Vetřelce z roku 1979. Bude to právě až Blomkampův Vetřelec 5, který bude pokračováním - nikoliv čtyřky, ale dvojky od Camerona. Tvůrci by si u pětky hráli na to, že trojka a čtyřka neexistují, nejsou kánon a v podstatě by nám chtěli naservírovat ukončení trilogie. Jakkoliv divně to v kontextu všech dílů zní.

O produkci Vetřelce 5 by se měl postarat sám Ridley Scott, který by si produkoval i Prometheus 2, ale je otázkou, zda jedno studio bude chtít investovat nemalé peníze do dvou filmů ze stejné série takhle blízko sebe. Čistě teoreticky by se mohl víc vyplatit Blomkampův možná ne až tak drahý Vetřelec 5, vzhledem k nepříliš oslnivým výdělkům Promethea.

Ten nebyl úplně nejlevnější (střízlivé odhady hovoří o 130 - 150 milionech dolarů) a i když si z kin nakonec odnesl 400 milionů dolarů, trvalo mu to velmi dlouho. 400 milionů je sice pořád největší komerční zářez v celé Vetřelčí sérii, ale při takových nákladech není podobná částka v dnešní době považována za kdovíjakou výhru, alespoň ze strany studií. Nicméně o průšvih v žádném případě nešlo a po sci-fi je stále hlad.

Dnešní novinka o Prometheus 2 není ani zdaleka první zmínkou o filmu. Spekulace a střípky o pokračování jedničky internetem kolovaly už dříve, včetně Scottova odmítnutí použití původního vetřelce:

"Ta potvora je už odepsaná. Hotová. Měl jsem štěstí, když jsem před všemi těmi lety potkal Gigera. Teď to je už velice těžké zopakovat. Oni tvrdili že to je obscénní, ale já byl náhodou ten, kdo to protlačil. Tvrdil jsem že to chci, že to je fantastické, zatímco oni to nechtěli. Ale myslím si, že po čtyřech dílech to už diváky omrzelo. Nemůžete to vrčení dělat donekonečna. Myslím, že se musíte vrátit s něčím zajímavějším. A věřím, že jsme to našli - Tvůrci byli dobrým začátkem," řekl tehdy Scott Yahoo Movies, jak reportuje Comingsoon.

alien_concept zdroj: tisková zpráva

Concept art z pátého Vetřelce. Zdroj: Instagram

Je pravdou, že už v prvním Prometheovi žádný typický vetřelec nebyl, i když ho potvora úplně na konci filmu nápadně připomínala a z původních návrhů očividně vycházela. Osobně bych se nezlobil, kdyby se, co do designu příšer, ubíral Prometheus 2 trochu jinou cestou. Pro klasického vetřelce by bylo pořád místo v Blomkampově pátém Vetřelci, pokud projekt nakonec dostane zelenou.

Jestli se nestane něco nečekaného a Prometheus 2 se skutečně začne natáčet v lednu 2016, mohli bychom si na něj zajít do kina třeba ještě na konci příštího roku, nebo spíše v první polovině 2017. A i když mám k jedničce spoustu výhrad, stejně bych dvojkou nepohrdl. Obzvláště v případě, kdy by se scénáře nedotkl Damon Lindelof. Což zatím asi nehrozí. Scénář pro dvojku totiž napsal Michael Green.

Green napsal nepříliš povedeného Green Lanterna s Ryanem Reynoldsem, i když samotný scénář nebyl ten hlavní problém filmu. Vedle toho se ale Green podílí také na novém Blade Runnerovi a chystaném Wolverine 3.

Zdroje: ComingSoon , Total Film

ČLÁNKY O FILMU

7 filmových sérií, které končí příliš pozdě

7 filmových sérií, které končí příliš pozdě

17. 6. 2019 | Téma | Václav Rybář

V nejlepším se má přestat. Jenže je to umění, které hollywoodští producenti a tvůrci televizních i filmových seriálů málokdy ovládají.
Další prequel Vetřelce se už píše, natočí ho zase Ridley Scott

Další prequel Vetřelce se už píše, natočí ho zase Ridley Scott

28. 5. 2019 | Novinky | Adam Homola

Nad budoucností Vetřelce visel ještě do nedávna velký otazník, neboť celá značka spadla kvůli nákupu studia Fox pod Disney. A jak známo, Disney moc drsných hororových filmů pro dospělé nedělá.
6 netradičních filmů s vánočním motivem

6 netradičních filmů s vánočním motivem

21. 12. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Každoroční šílenství vánočních svátků je na spadnutí, a bude tomu odpovídat i program některých kin, o jeho televizním protipólu nemluvě. Filmy, které se snaží vánoce pojmout dojemně a láskyplně budou převládat, leckde bude k nalezení i snímek, který si z vánoc spíše utahuje, třebas známý Santa je úchyl. Jsou však filmy, které se vzdor využití motivu vánoc vyhýbají první i druhé škatulce. Vybrali jsme šest z nich, kterými můžete rebelantsky oživit svůj kinematografický jídelníček, aniž byste se zcela vzdálili nynější atmosféře.
Alien: Covenant dostane asi nového vetřelce

Alien: Covenant dostane asi nového vetřelce

13. 12. 2015 | Novinky | Vojtěch Karlík

Minulý týden studio 20th Century Fox potvrdilo, že Ridley Scott bude točit další díl Promethea pod názvem Alien: Covenant. My se samozřejmě těšíme na nějaký pofidérní přeložený český název, ale mnohem důležitější je, že se na světlo dostávají první návrhy nového Vetřelce.
Prometheus dostane více než jedno pokračování

Prometheus dostane více než jedno pokračování

30. 9. 2015 | Novinky | Vojtěch Karlík

Ridley Scott zamýšlí se svým projektem Prometheus skutečně velké věci. Jak jinak si totiž vysvětlit jeho nedávný výrok, v němž prohlásil, že příběh Promethea se připojí samozřejmě více k univerzu Vetřelců, ale až tak ve třetím nebo čtvrtém filmu.
Pátý Vetřelec nenaruší přípravy filmu Prometheus 2

Pátý Vetřelec nenaruší přípravy filmu Prometheus 2

24. 3. 2015 | Novinky | Vojtěch Karlík

Jakmile se objevila zpráva, že Neill Blomkamp bude točit páté Vetřelce, komunita fanoušků lehce znejistěla nad slíbeným pokračováním Promethea, který je také zasazen do vetřelčího univerza a vysvětluje nám, kde se vzala ona mimozemská raketa z prvního filmu.
Prometheus Ridleyho Scotta vede tabulku návštěvnosti kin

Prometheus Ridleyho Scotta vede tabulku návštěvnosti kin

12. 6. 2012 | Téma | red

Akční sci-fi Prometheus režiséra Ridleyho Scotta se hned po premiéře dostala do čela tabulky nejnavštěvovanějších filmů českých kin. O víkendu ji zhlédlo 48.078 diváků.
Prometheus

Prometheus

1. 6. 2012 | Téma | red

Proslulý filmař legendárního Vetřelce Ridley Scott se ve svém novém filmu Prometheus vrací k žánru, kterému pomáhal psát pravidla. Prometheus dává divákům rozluštit řadu otázek týkajících se původu Vetřelce. Kdo to byl? Kde se vzal? Jaké bylo jeho poslání? Jaké technologie jeho druh vlastní?

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.