Ostrá sedma: tohle jsou nejvíc badass hrdinky popkultury

12. 10. 2015 - 18:00 | Téma | Šárka Novotná

Ostrá sedma: tohle jsou nejvíc badass hrdinky popkultury zdroj: tisková zpráva

Krásky v nesnázích pasivně čekající na pomoc? Ani náhodou! Tyhle holky se o sebe umí postarat samy. A ještě si omotat miliony fanoušků kolem prstů jako bonus k tomu. Připomeňte si ty nejdrsnější hrdinky filmového světa.

Legendární Sigourney

Ostatně jedna z nejslavnějších, sama Ripley, zpestřila filmovým fandům přelom léta a podzimu, když v září na chvilku opět vletěla do tuzemských kin ve Vetřelcích. Jedničkou série právě Sigourney Weaver trend silných ženských hrdinek, i podle svých slov, koncem 70. let v podstatě odstartovala. A v pokračování z roku 1986 byla už za ostřílenou bojovnici proti emzáckému zlu, které zlikvidovalo osídlení kolonizované planety. Perlička? Sigourney Weaver původně vůbec nechtěla roli Ripleyové vzít znovu. Přesvědčil jí až vyšperkovaný scénář, a to že dostala ve snímku víc místa. Ještě že Scott neprosadil svou první verzi konce jedničky, kdy měl Vetřelec ukousnout Ripleyové hlavu... Sci fi světu by tahle bojovnice sakra chyběla.

Proti strojům

Tyhle roky ostatně zrodily i další ostřílenou hvězdu popkultury - Sarah Connor. Její charakter si navíc žije vlastním životem i v 21. století, bez ohledu na to, že Linda Hamilton bývalou servírku a matku super důležitého Johna Connora ztvárnila pouze v prvních dvou dílech Terminátora. Ostatně právě přerod Sářiny postavy mezi prvním a druhým dílem je nadmíru luxusní a Cameron na ní údajně hodně lpěl. Linda jeho očekávání splnila ve všech směrech - kromě přerodu Sáry v ženskou, která se s ničím moc nemaže, zvládla své dříve útlé hrdince pořídit i slušné svaly. V pozdějších terminátorovských počinech si Sáru zahrály Lena Headey (průměrný seriál Terminátor: Příběh Sáry Connorové) a nejnověji Emilia Clarke. Ani jedna však kultovní status Lindy H. neohrozila.

Bojovnice budoucnosti

Postava z ranku badass hrdinek byla jednoznačně životní rolí i pro Carrie-Anne Moss. Uhrančivá tmavovláska Trinity se navíc stala součástí fenoménu, který ovlivnil podobu akčního žánru. A jako hustá kyberbojovnice oslňovala kombinací bojových schopností a inteligence (a také, co si budeme povídat, pořádné porce nekonvenční atraktivity). Carrie se podrobila čtyřměsíčnímu tvrdému tréninku bojových umění, pořádně zatnout zuby však musela i během natáčení. Při vzniku jedničky si totiž poranila kotník, během přípravy Matrix Revolutions si zas zlomila nohu. Au au.

trinity matrix zdroj: Foto: Warner Bros. Pictures

Drsňačka po francouzsku

Střílečka v malých černých a podpatcích? Žádný problém pro Nikitu, řečenou brutální. Tahle dáma je totiž Francouzka! Ostatně drobné a elegantní Anne Parillaud k bezchybnému ztvárnění tajné agentky pomohlo i umění baletu, který dříve studovala a pohybové nadání. Bojové scény a střílečky si však asi příliš neužívala, neb násilí a zbraně prý fakt nemusí. Každopádně se překonala, tím spíš že natáčení se konalo v závěru jejího manželství s režisérem téhle pecky Lucem Bessonem. A Nikita jí za odměnu vynesla francouzskou obdobu Oscara – cenu César.

Plné plátno pomsty

Opulentní scény, potoky krve - to je styl nejslavnější drsňačky počátku tisíciletí. Nevěstu Umu Thurman z dvoudílného blockbusteru Kill Bill žene nevysychající touha po pomstě a cestu si umetá dokonalou znalostí zbraní a bojových umění svých (ne)přátel. A divákům tak servíruje jednu násilnou scénu za druhou ve vizuálně vyšperkovaném balení. Nevěsta v podání se v žebříčku Empire Magazine, dostala mezi 100 nej filmových hrdinek a hrdinů všech dob (konkrétně skončila na 66. pozici). A rozhodně i jednou z nejlepších rolí Umy Thurman.

kill-bill-uma-thurman-sword-264537 zdroj: tisková zpráva

Zachránit planetu

Pro strach uděláno má i Rita Vrataski v loňském fajnovém sci fi překvapení Na hraně zítřka. Vojanda, která v bitvách o budoucnost lidstva zlikvidovala nejvíc nebezpečných emzáků ze všech pozemských bojovníků (a bojovnic). Má svaly i mozek. A také osobitý šmrnc chameleonské Emily Blunt, která dokáže výtečně zahrát vyhublou neurotičku (Ďábel nosí Pradu), nadrtit obtížnou taneční choreografii (Správci osudu) i nabrat slušnou svalovou hmotu, táhnout speciální oblek, co váží 40 kilo a v pohodě se vyrovnat matadorovi akčních filmů Tomu Cruisovi. Respekt.

Zběsilá cesta

Charlize Theron I letošek stvořil ženskou akční ikonu. Když na jaře vletělo do kin pokračování Šíleného Maxe, leckomu spadla brada nikoliv z (i tak slušného) Toma Hardyho, ale famózní Imperátorky Furiosy v podání Charlize Theron. Jásali nejen fandové Charlize Theron, feministky a feministi.... Přelomová byla prý totiž i proto, že se nejednalo pouze o samotnou drsnou hrdinku v mužském světě, ale také osobu intenzivně pomáhající jiným ženám, které navíc také nebyly žádná ořezávátka. A nic naplat. Furiosa řítící se nehostinnou pouští v supersilném autě a opravující ten bourák za jízdy je super hustá. Novinářka Claudia Puig v USA Today se dokonce nebála označit Furiosu za nejlepší akční hrdinku od dob Ripleyové.

FuriosaArm_PIC4 zdroj: tisková zpráva

Zdroje: Vlastní

ČLÁNKY O FILMU

Všechno nejhorší 2 a kouzlo časových smyček

Všechno nejhorší 2 a kouzlo časových smyček

4. 3. 2019 | Téma | Václav Rybář

Cestování časem může nejednomu divákovi pěkně zamotat hlavu
Terminator 2 se vrací do kin, tentokrát ve 3D

Terminator 2 se vrací do kin, tentokrát ve 3D

11. 7. 2017 | Trailery | Adam Homola

Druhého Terminátora jste v kinech asi neviděli. Pokud jste to štěstí měli, tak vám za prvé závidím a za druhé si na něj budete moct skočit znova. Terminátor 2: Den zúčtování půjde do kin ještě jednou, tentokrát v restaurované a naleštěné 3D verzi.
Terminator Genisys - recenze dalšího restartu slavné sci-fi série

Terminator Genisys - recenze dalšího restartu slavné sci-fi série

11. 7. 2015 | Recenze | Vojtěch Karlík

Arnold Schwarzenegger se vrátil ve své nejslavnější roli. Jeho robot z budoucnosti otevřel v osmdesátých letech kariéru Jamesi Cameronovi, následně v těch devadesátých ukázal správnou cestu pro digitální efekty, aby s ní nakonec v roce 2003 dal Arnie sbohem herectví, než se stal guvernérem. Teď se vrací znovu ve filmu Terminator Genisys a není to vůbec špatné.
Téma - Vzestup a pád série Terminátor

Téma - Vzestup a pád série Terminátor

8. 7. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Slíbil, že se vrátí, a znovu tak i učinil - jméno Terminátor s podtitulem Genisys tento čtvrtek znovu udeří na naše kina. Po delší době se spolu s ním vrací se i Arnold Schwarzenegger, hlavním cílem filmu jsou ostatně primárně fanoušci prvních dvou filmů. První ohlasy na Genisys ale nejsou zrovna úžasné a je dokonce možné, že Genisys bude na dlouhou dobu posledním dílem letité série. 
Terminator: Genisys - vrátí se Arnold Schwarzenegger?

Terminator: Genisys - vrátí se Arnold Schwarzenegger?

25. 2. 2015 | Novinky | Vojtěch Karlík

Bude hrát v chystaném pokračování Terminatora jeho největší hvězda? Vrátí se k sérii Arnold Schwarzenegger? Slavný herec se před nedávnem ke svému případnému skoku do nově chystané série vyjádřil a budete překvapeni.
Božský Evan

Božský Evan

20. 8. 2007 | Téma | red

Televizní redaktor Evan Baxter ( Steve Carell) vyhraje volby se sloganem „Chci změnit svět“ a stane se kongresmanem

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.