Miniprofily tvůrců filmu Marta

23. 8. 2006 - 15:36 | Téma | red

Miniprofily tvůrců filmu Marta zdroj: tisková zpráva

MARTA NOVÁKOVÁ (1975) – scénář, režie V dětství si osamocená hrávala s krásně lesklými barevnými fotografiemi tehdejších politiků, vesměs východního bloku a Kuby, jimž vévodil snímek polibku Leonida Brežněva a Gustáva Husáka

MARTA NOVÁKOVÁ (1975) – scénář, režie

V dětství si osamocená hrávala s krásně lesklými barevnými fotografiemi tehdejších politiků, vesměs východního bloku a Kuby, jimž vévodil snímek polibku Leonida Brežněva a Gustáva Husáka. Ve stínu svého umělecky talentovanějšího bratra si vymodelovala bustu Vladimira Iljiče Lenina a rozpačitou námitku rodičů o jisté podobnosti s prvním československým prezidentem rázně odmítla pádným argumentem, že Masaryk střílel do dělníků! V osmi letech se začala sama učit rusky. Pionýrský slib skládala na bratislavském Slavíně. Dojímala se u československé i sovětské státní hymny, u Písně práce i Internacionály. Ve třinácti letech propálila svůj pionýrský šátek, když potřebovala červené světlo na výrobu fotek. Z této nehody se dodnes nevzpamatovala. Je jednou z posledních členek Radima. Je křtěná a ve svém věku má stále ještě tři mléčné zuby. Miluje své astma a nejraději chodí v kroji.

Filmografie: Spát a spát (absolventský film na Filmové škole Zlín, adaptace stejnojmenné povídky A. P. Čechova, 1996), Bez práce nejsou koláče (paradokument, Česká televize Ostrava, 1997), Úděl svobody (1998), Výheň (1999), Nejlepší čtenářka na světě (1999-2001), V noci (bakalářský film na FAMU, inspirováno novelou Bílé noci F. M. Dostojevského, v hlavní roli Petra Špalková, 2000), Duše ruská (zpověď Evy Břešťákové, 2000), Milion rudých růží (videoklip k písni Ally Borisovny Pugačevy, 2001), Marta (absolventský film na FAMU, celovečerní debut, 2006)

JAN COUFAL (1978) – scénář

Kinař z Telče. Absolvent Vyšší odborné školy v Písku a pražské FAMU (katedra scenáristiky a dramaturgie). Pracuje také jako dramaturg České televize v oddělení vizuální prezentace, dramaturg festivalu Zlínský pes a občas napíše nějakou tu recenzi do časopisu Premiere. Poměrně čerstvý otec a majitel psa.

MATĚJ CIBULKA (1978) – kamera

Mlčenlivý samorost z Kladna. Pobýval v Japonsku, vystudoval filmovou školu v Písku, ale FAMU furt není schopen dodělat (i když už snad konečně…někdy). Vyniká svým absolutním nasazením při natáčení provázeným šílenými kaskadérskými kousky. Dle vlastních slov je nejšťastnější ve vodě.

DOROTA BAROVÁ (1975) – hudba

Děvucha ze Severu. Chodila do školy i do té hudební. Hraje na cello, k tomu si zpívá a snaží se žít, jak nejlépe to jde, i když to někdy nejde. Je plnohodnotnou polovičkou éterického "čelového dua" Tara Fuki (CD Piesonky do snu - 2001, Kapka - 2003), které sklízí úspěchy po celém světě. Hudebně spolupracuje s divadelním souborem neslyšících.

ŠIMON ŠPIDLA (1980) – střih

Pochází z Jindřichova Hradce. V letech 1999 - 2001 vystudoval filmovou školu ve Zlíně obor kamera. Od roku 2003, již jako četař ve výslužbě studuje střihovou skladbu na FAMU. Stříhal například filmy Jana Bušty - Byt, Iluminace (2004), Adama Oľhy - Smrt lesní (2003), Světlík (2005), s Janem Šiklem Nízký let (2005) z cyklu Soukromé století. S Janem Buštou vytvořili trailer k filmu Marta. Jako režisér natočil sérii kontemplačních filmů: Na náplavce (2003), Posun (2004), Josef Božek (2005) a krátkou studii o samopalu Sa 58 Jen pro vnitřní potřebu (2006). Na rozdíl od svých filmů vyniká přílišnou verbálností.

JIŘÍ STERNWALD (1960) – výprava

Filmový architekt a divadelní scénograf (žák a asistent profesora Josefa Svobody). Držitel Českého lva za nejlepší výtvarný počin (1999, film Je třeba zabít Sekala). Více na www.sternwald.cz

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.