Lednové herečky: Keira Knightley i česká vysokoškolačka

9. 1. 2014 - 8:15 | Téma | Ladislav Loukota

Lednové herečky: Keira Knightley i česká vysokoškolačka zdroj: tisková zpráva

První měsíc nového roku značí návrat palby filmů, mnohdy i s oscarovými ambicemi. V bohatém přehledu nej hereček na leden si tak připomeneme jak několik známých ksichtíků, tak i množinu čerstvé krve (a mlíka). Pro změnu však začneme jednou nedoceněno dámou…

Emily Watson

S věkem 46 let (na 14. ledna dokonce o rok více) Emily Watson nepatří do typického věkového průběhu našeho standardního výběru. Tahle charismatická dáma ale nepřízeň času přebíjí charismatem, stejně jako baterií talentů – od psaní scénářů po podporu charity.

Může to být důsledkem skutečnosti, že úspěchu se Emily dočkala až po mnoha letech. Při studiu divadla se musela živit jako servírka i sekretářka, a v dalších letech se zazářila ve filmech jako je Gosford Park či Equilibrium.

Uvidíte v: Zlodějka knih, premiéra 16. ledna

Zajímavost: Emily v její kariéře unikly hned dvě role ve slavných filmem – byla totiž první volnou pro Amélie z Montmartru (nakonec zde hrála Audrey Tautou) i historického filmu Elizabeth (nakonec zde hrála Cate Blanchett). Lidé si ji paradoxně pletou i s Emmou Watson (Hermiona z Harryho Pottera), což ji nakonec vůbec nevadí, protože jí prý lichotí, že ji lidé tipují 21 let...

Emily-Watson zdroj: tisková zpráva

Margot Robbie

Australanka s obličejem podobným Claudii Cardinalové se nedávno vyskytla v romantické komediální sci-fi Lásky čas, nyní se však objeví v serióznější látce – dramatu Vlk z Wall Street, který je jedním z hlavních kandidátů na Oscara.

Především pro fyzickou podobnost trendy herečkám z 60. let však už dříve získala roli v solidním dobovém seriálu Pan Am, zasazeném do 60. let, kde si zahrála jako jedna z hlavních letušek.

Uvidíte v: Vlk z Wall Street, premiéra 16. ledna

Zajímavost: Na herečku účinkující v celostátní televizní a nyní i globální filmové produkci bydlela Margot několik let ve spolubydlení se svou jednou či druhou hereckou kolegyní.

margot_robbie zdroj: tisková zpráva

Eva Josefíková

Čestný "český zářez" mezi herečkami nese jméno Eva Josefíková. Původem divadelní herečka a absolventka DAMU prozatím neměla příliš štěstí na filmové role – zaperlila sice v komedii Probudím se včera či mezinárodně oceňovaných i nenáviděných Donšajni, kritický úspěch však prozatím nesklidil žádný z jejích snímků.

Letos se hned z kraje roku objeví ve filmu Vejška od Tomaše Vorela st., který působí jako volné pokračování jeho předešlého Gymplu. Přejeme více štěstí!

Uvidíte v: Vejška, premiéra 23. ledna

Zajímavost: Její rodiče z dráhy divadelní herečky nebyli dvakrát nadšeni. Samotná Eva pak nepočítala, že by se na DAMU dostala a raději si pro jistotu dala přihlášku i na mediální studia. Přesto přijímačky udělala na první pokus, a nabídku na první roli dostala už dva dny po zkouškách!

Eva Josefíková zdroj: tisková zpráva

Roxanne McKee

Původně Kanaďanka Raxanne McKee v roce 2003 po vystudování sociologie a politologie vyhrála v soutěži Hollyoaks on the Pull, jejímž smyslem bylo nabrat nové, mladé herce do mýdlové opery Hollyoaks. Po třech letech pachtění se ve zdejších vodách se talentovaná Roxanne promptně přesunula do obdobné mýdlové opery EastEnders: E20, a kdyby nezasáhlo HBO a neobsadilo ji do role prostitutky v Hře o trůny, možná by dodnes kolovala v televizních vodách...

V novém velkofilmovém pojetí bájného reka Herkula si Roxanne střihne roli královny Alkmény, Herkulovy matky. Jak to celé dopadne, se teprve uvidí – snímek má sice solidní ambice, pýsní se však "pouze" sedmdesátimilionovým rozpočtem.

Uvidíte v: Herkules: Zrození legendy, premiéra 23. ledna

Zajímavost: Byť si ve svých 33 letech zahrála vskutku jen v několika filmech a seriálech, nebrání ji to držet hned několikanásobné ocenění jako jedné z nejvíce sexy žen světa (dle mužských magazínů).  

Roxanne Mckee zdroj: tisková zpráva

Jennifer Garner

Na počátku milénia patřila Jennifer Gardner mezi vycházející hvězdy Hollywoodu – platila za hlavní herečku ve špionážním seriálu Alias od J.J. Abramse (Ztraceni, nové Star Treky), zvolila však několik ne úplně šťastných rolí, které její kariéru nakopli spíše do zadnice než do nebeských výšin. Znát ji tak můžete z obskurní teenagerské komedie Hele vole, kde mám káru, válečné kravinky Pearl Harbor či jednoho z nejhorších komiksových filmů dekády jménem Daredevil.

Teprve v posledních letech se začíná projevovat v menších, zato však kvalitnějších rolí jako je Juno, Království nebo nyní i Klubu poslední naděje. Snad jí serióznější polohy svědčí i díky jejímu ne zcela typicky krásnému obličeji. Úspěšně se tak dostala z náctiletých let a doufejme, že v budoucnu svou dávnou reputaci zcela napraví.

Uvidíte v: Klub poslední naděje, premiéra 23. ledna

Zajímavost: Jennifer pochází z rodiny inženýra chemie, a tak i ona před dráhou herectví původně měla zasvětit život periodické tabulce.

Jennifer_Garner_ zdroj: tisková zpráva

Yvonne Strahovski

Mohlo by se zdát, že Yvonne Strahovski platí za marginální herečku určenou především televizním rolím – nejznámější je ostatně pro roli tajné agentky v geekovském seriálu Chuck, která ji sice katapultovala do reflektorů zanícené minority, nýbrž ji zavřela dveře před důležitějšími rolemi.

Yvonne se však více než úspěšně adaptovala a přijala svou identitu mezi geeky. Objevila se tak v seriálu Dexter a propůjčila svůj hlas i podobnost do videohry Mass Effect 2 a 3. Hatrick žánrových filmů pak úspěšně zakončuje letos v trikové podívané Já, Frankenstein.

Uvidíte v: Já, Frankenstein, premiéra 30. ledna

Zajímavost: Skutečným příjmením se Yvonne jmenuje Strzechowski, je totiž dcerou polských imigrantů v Austrálii.

yvonne-strahovski zdroj: tisková zpráva

Keira Knightley

Povrchní anorektička – právě takovou nálepkou nesla ještě před několika lety britská herečka Keira Knightley. Nelze se moc divit, svého času totiž její Piráti z Karibiku lezli na nervy celé generaci škarohlídů.

Nejpozději od Pokání se však Keira vyšvihla a začala zkušeně odpálkovávat i narážky na svou štíhlou postavu (velmi známé je ostatně její odmítnutí vyfotošopované postavy na plakátech Krále Artuše). V dalších letech její kariéra strmě stoupala se jmény jako Vévodkyně i Anna Karenina. Jack Ryan: V utajení, v němž si střihne partnerku hlavní postavy, sice možná nebude úplně oscarovým nářezem, charismatická Keira se však díky němu opět proběhne po plátně – a to je bonus, který stojí za to!

Uvidíte v: Jack Ryan: V utajení, premiéra 30. ledna

Zajímavost: Keira od mala trpěla dyslexií. I proto raději skočila po hereckých příležitostech – poprvé ostatně před kamerou stanula už v sedmi letech.

Keira-Knightley-017 zdroj: tisková zpráva

ČLÁNKY O FILMU

Jake Gyllenhaal a ti další: čtyři herci, kteří se pro film drasticky proměnili

Jake Gyllenhaal a ti další: čtyři herci, kteří se pro film drasticky proměnili

29. 7. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Zřejmě první běžec oscarového nekonečného maratonu už dorazil pro letošní rok do kin. Jmenuje se Bojovník a ukáže nám někdejšího melancholického teenagera Jakea Gyllenhaala jako namakaného boxera. I když Gyllenhaal ani předtím dlouho nebyl taková sušinka jako v Donnie Darko - největší změnou si prošel zřejmě pro Mariňáka (2006) - přesto první obrázky z filmu vyvolaly určité překvapení z toho, jak mocně se najednou vypracoval. Není ovšem rozhodně sám, kdo pro film podstoupili změny, vedle nichž nějaká kosmetická proměna jen bledne závistí. Praktice, která se dotýká i kontroverzního metodického herectví, se ostatně Hollywood věnuje už pár desetiletí a zdá se, že je na vzestupu. Ne vždy však musí přinést radikálně lepší filmový výsledek. 
Oscary 2014  vyhrálo drama 12 let v řetězech

Oscary 2014 vyhrálo drama 12 let v řetězech

3. 3. 2014 | Téma | Vojtěch Karlík

Oscary 2014 jsou rozdány. A bez ohledu na výsledek a radost oceněných lze konstatovat, že letošní ročník prestižních cen byl předvídatelný. Příběh o otroctví 12 let v řetězech se stal filmem roku, Vlk z Wall Streetu Martina Scorseseho pohořel a vizuálně nádherná Gravitace posbírala sedm sošek, ale především těch takzvaně technických.
Klub poslední naděje a další filmové hity o AIDS

Klub poslední naděje a další filmové hity o AIDS

20. 1. 2014 | Téma | Karel Drda

Vynikající Dallas Buyers Club (Klub poslední naděje) nás přiměl zamyslet se nad tím, jak problematika AIDS prostoupila do světa filmu. Nabízíme vám proto přehled těch nejzajímavějších snímků, z nichž některé určitě znáte, u jiných se naopak zarazíte. Budete asi překvapeni, ale není jich mnoho.
Klub poslední naděje - recenze

Klub poslední naděje - recenze

20. 1. 2014 | Recenze | Karel Drda

Snímek Klub poslední naděje má všechny rysy klasického lepšího televizního filmu. Patří však do kin. Ne kvůli vážnému tématu, jakým bezesporu AIDS je. A už vůbec ne proto, že je to příběh jednoho napraveného chlápka, který začal páchat dobré skutky. Tím nejsilnějším zaklínadlem jsou jména Matthew McConaughey a Jared Leto.
Co napověděly Zlaté glóby o favoritech letošních Oscarů?

Co napověděly Zlaté glóby o favoritech letošních Oscarů?

13. 1. 2014 | Téma | Karel Drda

Zlaté glóby jsou rozdány a novináři mohou začít spekulovat nad tím, jak moc se rozhodování amerických kritiků odrazí na březnových Oscarech. Překvapení se letos žádné nekonalo. Snad jen zamrzí, že Martin Scorsese neproměnil ve více kategoriích s Vlkem z Wall Streetu a výhra 12 let v řetězech pak jen naznačuje, co točit, když chcete zaujmout alespoň porotce.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.