Jake Gyllenhaal a ti další: čtyři herci, kteří se pro film drasticky proměnili

29. 7. 2015 - 22:00 | Téma | Ladislav Loukota

Jake Gyllenhaal a ti další: čtyři herci, kteří se pro film drasticky proměnili zdroj: tisková zpráva

Zřejmě první běžec oscarového nekonečného maratonu už dorazil pro letošní rok do kin. Jmenuje se Bojovník a ukáže nám někdejšího melancholického teenagera Jakea Gyllenhaala jako namakaného boxera. I když Gyllenhaal ani předtím dlouho nebyl taková sušinka jako v Donnie Darko - největší změnou si prošel zřejmě pro Mariňáka (2006) - přesto první obrázky z filmu vyvolaly určité překvapení z toho, jak mocně se najednou vypracoval. Není ovšem rozhodně sám, kdo pro film podstoupili změny, vedle nichž nějaká kosmetická proměna jen bledne závistí. Praktice, která se dotýká i kontroverzního metodického herectví, se ostatně Hollywood věnuje už pár desetiletí a zdá se, že je na vzestupu. Ne vždy však musí přinést radikálně lepší filmový výsledek. 

Christian Bale
Nelze zmínit žádnou změnu vizáže herců pro roli bez Christiana Balea. Ten si na drastické nabírání a zase shazování váhy doslova postavil kariéru. Ještě v roce 2002 při natáčení Equilibria vážil Bale 80 kg. Dva roky na to pro Mechanika zhubl na neuvěřitelných 55 kg. Další rok poté už zase pro Batman začíná nabral původní hmotnost. Proces se pak několikrát opakoval, díky čemuž si Bale mohl střihnout jako namakaná zvířata, tak i pohublé hrdiny. Formulku pak předloni mírně narušil pro American Hustle - tentokrát totiž pro změnu nabral dvacetikilové panděro.

zdroj: Columbia Pictures

Charlize Theron
I když jsou fyzické změny často spíše doménou méně solidních herců, ne vždy musejí vést jenom ke změně pasu. Herečka jihoafrického původu Charlize Theron pro svůj doposud asi nejoceňovanější snímek Zrůda z roku 2003 zvolila mnohem méně drastickou změnu, a utržila za ni i daleko hlasitější potlesk. I přes nabrání hmotnosti čínící něco kolem 15 byla totiž hlavní změna Theronové ve vzhledu tváře. S pomocí líčení a masek - včetně falešných zubů, airbrushing kůže zředěnou tetovací barvou nebo částečného odstranění obočí - se doslova změnila k nepoznání, a oproti Baleovi si za to vysloužila i Oscara za hlavní roli.

zdroj: Archiv

Jared Leto
Bale samozřejmě není jediný herec, který si na drastické změně vzhledu postavil řemeslo. Jenže i takový Jared Leto, kterého mnozí nepovažují za "skutečného" herce, má s praktikou mnohem větší kritický úspěch. Leto například přibrali skoro třicet kil pro roli v Zavraždění Johna Lennona (2007), kterých se pak obtížně zbavoval další rok, nebo naopak drasticky zhubl pro předloňský Klub poslední naděje. Za roli zdejší transsexuální ženy s terminální diagnózou si pak odnesl i Oscara.

zdroj: Archiv

Robert De Niro
Zřejmě vůbec prvním, kdo se v moderní historii pustil na led podobně drastických proměn, však není nikdo jiný než harcovník Robert De Niro. Ten pro svůj boxerský životopisný opus Zuřící býk (1980) nejprve vypadal tak, jak na něj diváci v 70. letech byli zvyklí, a co očekávali od kultovního boxera - 65 kg svalů. Režisér Martin Scorsese chtěl však postavu zachytit i po konci její slávy. Na čtyři měsíce proto přerušil natáčení a vyslal De Nira do Itálie, aby si tu na placené dovolené nabral váhu. Když se poté vrátil, s panděrem na váze vyčaroval bratru metrák a natáčení mohlo pokračovat. De Nirovo nabrání váhy bylo zároveň asi prvním a posledním příkladem v historii, kdy si změny užil i štáb - i ten si totiž po čtyři měsíce užíval placené dovolené.

zdroj: Archiv

Zdroje: Vlastní , YouTube

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.