Krvavý diamant

23. 1. 2007 - 19:26 | Téma | red

Krvavý diamant zdroj: tisková zpráva

Příběh z občanské války v Sierra Leone je zarámován honbou za milionovým růžovým diamantem

Příběh z občanské války v Sierra Leone je zarámován honbou za milionovým růžovým diamantem. Tak veselou zábavu jako někdejší filmové dobrodružství s Michaelem Douglasem však Krvavý diamant neslibuje.

Blood Diamond Solomon Vandy (Djimon Hounsou) žil poklidným životem rybáře a milujícího otce rodiny. A žil by tak doposud, kdyby do jeho vesnice nevtrhla banda povstaleckých vojáků a nezačala zabíjet, mrzačit a zotročovat. Solomon z jejich zvěrstev vyšel ještě docela dobře: manželka, malá dcerka i syn Dia stihli prchnout. Samotný Solomon je „pouze“ zajat a pod dohledem ďábelského kapitána Poisona (David Harewood) putuje do diamantových dolů. Od té chvíle sní Solomon o jediném, o znovushledání se svými blízkými. Jako trumf mu do budoucna může posloužit několikacentimetrový růžový diamant, včas ukrytý před zraky chtivců. Osud tomu ale chtěl, aby existence drahokamu nezůstala Solomonovým tajemstvím. Dozvídá se o něm taky Danny Archer (Leonardo DiCaprio), někdejší žoldák a dnes pašerák zbraní. Takovýto kámen by pro něj znamenal propustku ze světa dennodenního rizika. Nepravděpodobné partnerství mezi oběma muži je uzavřeno a jejich odysea napříč Sierra Leone může započít.

Tenhle snímek má ambici. Chtěl by postihnout všechna témata, o nichž byla během několikaletého válečného konfliktu v Sierra Leone napsána třeba jediná řádka. Jméno daly filmu ilegálně těžené a pašované drahokamy, které slouží jako prostředek k financování zbraní. Nechybí ukázky brutálního násilí na civilistech. Vstupuje i téma zdrogovaných dětských válečníků, od jejich výcviku až po uměle vsunutou epizodku s dobrodincem, který tato dítka léčí. Představeni jsou cizí žoldáci, kteří zde rozehrávají vlastní hry, ale taky uprchlíci a jejich koncentrace v táborech za hranicemi Sierra Leone. Objeví se váleční novináři, někdy idealističtí (ženská hrdinka Maddy v podání Jennifer Connellyové), jindy zase cyničtí a zbytečně riskující (všichni ostatní). Někdy je motiv zpracován pečlivě, někdy zběžně, často ale samoúčelně. Takto lze naplnit dvě filmové hodiny a jednu čtvrtku navrch.

Krvavý diamant chce zkrátka být angažovaným uměním, na naplnění těchto snah je ale příliš povrchní a roztěkaný. A vedle toho chce na cestě za drahokamem taky bavit a nebýt „jen“ válečně-sociálním dramatem. Už autor rčení o honu na více zajíců současně o tom ale věděl své. Vlastně ještě před několika lety mohl být Krvavý diamant snímkem průlomovým, dnes přichází s křížkem po funuse. Bídu Afriky mnohem důsledněji zachytil třeba Nepohodlný, jež je mimochodem rodným bratrem Krvavého diamantu co do myšlenky o bohatém světě tyjícím na úkor chudiny. Kšeftování se zbraněmi lépe vystihuje Obchodník se smrtí. Se snímky o válečných konfliktech v Africe se přímo roztrhl pytel (Hotel Rwanda, Střelba na psi, Někdy v dubnu). Bojování v pseudodokumentárním stylu zase dotáhl k dokonalosti už Ridley Scott a jeho Černý jestřáb sestřelen. A třeba bezvýchodnost otročících dělníků je působivěji naznačena v akční komedii(!) Vítejte v džungli. Africké akční dobrodružství, které hloubavější myšlenky zapudí, nabídla Sahara...

Snímek navíc prohrává svůj boj o realističnost (nebo aspoň jejího zdání) ve prospěch politické korektnosti. Černošský hrdina je charakter až do morku kostí, zato běloši umějí jen planě žvanit, nebo vykořisťovat, popřípadě je jim dovoleno prozřít a pochopit svou nadutost/sobeckost.

Herecké výkony naštěstí povznesly své postavy nad schematický scénář. Zosobněním bělošské špatnosti je tu pašerák Archer. Leonardo DiCaprio, který se už definitivě zbavil mladistvého image, jej představuje v duchu okoralých hrdinů, které tak mistrovsky ztělesňoval Huphrey Bogart. Jenže to je už dávno, DiCaprio tedy hledal a nacházel vzor u Harrisona Forda, Michaela Douglase nebo Stevea McQueena. Djimon Hounsou zůstal uvězněn v úloze odhodlaného afrického chlapáka. Pokud už ale Solomon Vandy takovým hrdinou být musel, pak je pro něj Hounsou bezpochyby ideálním představitelem. Třetím kolem u vozu taženého protikladným mužským duem je angažovaná reportérka Maddy Jennifer Connellyové, pohlížející na dění z morálního patra euro-amerického idealismu. Netřeba asi dodávat, jak sympaticky takové rádcování působí.

Vypíchnout si zasluhují životné, i když nikoli nutně realistické figury zastupující jednotlivé válečné strany: kruťácký kapitán Poison (David Harewood), postavou drobný velitel Zero (Percy Matsemela), toužící po satelitní televizi – a sledování Pobřežní hlídky, bezpáteřní vojenský profík plukovník Coetzee v podání Arnolda Voslooa (Mumie), ale taky malí představitelé odduševněných dětských válečníků.

Zkušený řemeslník na režisérské stoličce Edward Zwick si s tématem válek ve všech podobách pohrává během celé své kariéry (Glory, Odvaha pod palbou, Poslední samuraj). Krvavým diamantem navazuje především na svůj – jak se později ukázalo vizionářský – thriller z New Yorku obsazeného teroristy Stav obležení (1998). Týká se to šíře tematického záběru, ale i režijního pojetí akčních scén, jež jsou motivovány vlnou naturalismu a reportážnosti (jakkoli pak v takových záběrech vypadá neprůstřelnost hlavních hrdinů ještě komičtěji než za časů, kdy byl divák s žánrovou nadsázkou plně srozuměn). Kamera Eduarda Serry (Křídla vášně) dovede být stejně nerozhodná jako film samotný. Je melodramaticky romantická a poklidná i akčně rozevlátá. Barvotiskové ladění ale převládá, často v kontrastu se zachycenými násilnostmi.

Když si na Krvavý diamant pořádně posvítíme, odražené světlo dopadne do mnoha směrů a odhalí celou řadu jednotlivostí. Někdy pohled na takový odlesk přináší zklamání, řada detailů může potěšit. Otázkou ale je, zda si vůbec Krvavý diamant najde jednoho konkrétního diváka. V úsilí oslovit milovníky akce zanedbává publikum toužící po realistickém vhledu do zákulisí války, mnohé okamžiky zase popudí fandy popcornové zábavy. A scény určené milovníkům romantiky zase rozmrzí oba předchozí tábory.

ČLÁNKY O FILMU

Amy Adamsová

Amy Adamsová

20. 5. 2009 | Téma | red

Publikum si Amy Adamsové poprvé všimlo díky retru Chyť mě, když to dokážeš. Představila se tu ve své typické podobě: jako naivní dívenka s rozpačitým úsměvem
Ewan McGregor

Ewan McGregor

12. 5. 2009 | Téma | red

Patří mezi univerzální herce své generace. Ewan McGregor patří mezi přední herce své generace. Jeho kariéra zažila na samém začátku strmý start a jeho hvězda stále stoupá
James Franco

James Franco

10. 2. 2009 | Téma | red

Jen málokdy se u herce můžeme spolehnout na jeho intenzivní a silně emotivní výkon jako v případě mladého a pohledného Jamese Franca
Oscar 2006: herec a herečka v hlavní roli

Oscar 2006: herec a herečka v hlavní roli

29. 8. 2008 | Téma | red

Claire Danesová

Claire Danesová

19. 9. 2007 | Téma | red

Hereček, pro které by diváci v posledních deseti letech prolili víc slzí, asi nenajdeme mnoho
Zlatý glóbus 2006 - vítězové a nominovaní

Zlatý glóbus 2006 - vítězové a nominovaní

9. 2. 2007 | Téma | red

Vyvrcholení se 64. ročník Zlatých Glóbů nastalo 15. ledna 2007 v losangelském hotelu Beverly Hilton.
Zlatý glóbus 2006 - přehled nominací

Zlatý glóbus 2006 - přehled nominací

16. 1. 2007 | Téma | red

Svého vyvrcholení se 64. ročník Zlatých Glóbů dočká až 15. ledna 2007 v losangelském hotelu Beverly Hilton
Sarah Michelle Gellarová

Sarah Michelle Gellarová

11. 1. 2007 | Téma | red

Patří k nejpopulárnějším teenagerským hvězdám posledních let. Proslula hlavně zásluhou televizních seriálů, soap-opery All My Children a parodicky laděné hororové série Buffy, přemožitelka upírů
Zlatý glóbus 2006 - přehled nominací

Zlatý glóbus 2006 - přehled nominací

15. 12. 2006 | Téma | red

Svého vyvrcholení se 64. ročník Zlatých Glóbů dočká až 15. ledna 2007 v losangelském hotelu Beverly Hilton

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.