Amy Adamsová

20. 5. 2009 - 7:36 | Téma | red

Amy Adamsová zdroj: tisková zpráva

Publikum si Amy Adamsové poprvé všimlo díky retru Chyť mě, když to dokážeš. Představila se tu ve své typické podobě: jako naivní dívenka s rozpačitým úsměvem

Amy Adamsová Publikum si Amy Adamsové poprvé všimlo díky retru Chyť mě, když to dokážeš. Představila se tu ve své typické podobě: jako naivní dívenka s rozpačitým úsměvem. S úsměvem rozpačitým, avšak okouzlujícím. Vždyť mu podléhá i světácký hrdina v podání Leonarda DiCapria. Kdo jiný mohl později hrát životem nedotčenou princezničku v Kouzelné romanci? Kromě komerčního úspěchu však má Adamsová i úspěch umělecký – za tragikomedii Junebug a psychologické drama Pochyby byla nominována na Oscara.

Amy Lou Adamsová se narodila 20. srpna 1974 v severoitalské Vicenze, aby krátce vyrůstala na nedaleké vojenské základně v Avianu. Z Evropy se mormonská rodina Kathryn a Richarda Adamsových a jejich sedmi dětí stěhovala do Castle Rocku v Coloradu. Ambiciózní Amy už v dětství činila vše pro budoucí hvězdnou kariéru. Spolu se sourozenci účinkovala v divadelních hrách jejich otce. Působila též v pěveckém souboru a studovala tanec. Přes všechnu snahu však seznala, že ji velká baletní kariéra nejspíš mine. Zamířila proto na dráhu muzikálové herečky, působila nejprve v Boulderu a poté v Minneapolis.

Amy Adamsová ve filmu Soukromá válka pana Wilsona K filmu nasměrovala Adamsovou buďto šťastná náhoda, anebo míra jejího nadání. Uspěla totiž už na svém prvním konkurzu, z něhož odcházela s úlohou v satiře z prostředí soutěže miss Krása na zabití (1999). Protože v Minnesotě mnoho snímků nevzniká, nezdar by nejspíš Adamsovou zatajil celému filmovému světu. Role jedné z mladičkých krásek však znamenala debut po boku Kirsten Dunstové. Už zde se Adamsová představila ve své typické podobě: hraje prostinkou Leslie, jejíž prohlášení mají odzbrojující účinky. Na první herecký úspěch Adamsová reagovala stěhováním do Los Angeles, kde žije a pracuje dodnes. Její hollywoodské počátky jsou spojeny převážně s televizními produkcemi. Spatřit jsme ji mohli kupříkladu v seriálech Buffy, zabíječka upírů (2000), Smallville anebo Západní křídlo (oba 2002). Zaznamenala též několik příležitostí v menších produkcích s lákavými názvy jako Psycho Beach Party či The Chromium Hook (oba 2000). Přiřadit k nim můžeme také televizní pokračování hitu Velmi nebezpečné známosti 2 (2000), které kompletně vytěžilo nápad přeměnit prostopášného šlechtice Valmonta ve zbohatlického synka. Adamsové nečekaně připadla role všehoschopné Kathryn Merteuilové.

Amy Adamsová ve filmu Junebug Pracovitost a poctivé sbírání hereckých zkušeností Adamsové upřít nelze. Během posledních let se připojila mezi představitelky vedlejších úloh, jež doplňují, ale nezastiňují protagonisty. Nejčastěji se objevuje v romancích, od Sloužit Sáře (2002) a Dokonalé partie (2005) až po Standing Still (2005). Netradičně zvolí třeba černou komedii (Pumpkin, 2002). Skutečně zazářit ale dokázala Adamsová jenom několikrát. K této malé skupince snímků zajisté patří Spielbergova komedie Chyť mě, když to dokážeš (2002). Zde využila svůj mladistvý vzhled a zdravotní sestřičce Brendě, jež má talent podléhat nesprávným mužům, dodala nemotornost čerstvě vylíhlého kuřátka. To Ashley z tragikomedie Junebug (2005) byla z jiného těsta: mladá a velice těhotná manželka trpí sice až nezdravým optimismem, přesto na jejím životním přesvědčení je cosi nakažlivého. Malé nezávislé produkci tehdy Adamsová učinila tu nejlepší reklamu, když byla nominována na Oscara.

Amy Adamsová Nejsvětlejší okamžiky své kariéry zažívá Amy Adamsová právě teď. Čerstvě se propracovala do úloh hlavních. V jedné z nich se představila též tuzemskému publiku – v příjemné pohádce Kouzelná romance (2007) získala svěží úlohu zasněné princezny Giselle, která se dosud takřka nesetkala s lidmi, zato o lásce ví naprosto vše. Adamsová navíc ve své úloze osvědčila nejen komediální, ale též pěvecký talent, načež byla odměněna nominací na Zlatý glóbus.

Zalíbení Adamsová nalézá převážně v komediích; připomeňme sportovní snímek Ricky Bobby: Nejrychlejší jezdec (2006) s Willem Ferrellem, krátké působení v sitcomu The Office (2006) anebo comicsovou parodii Superpes (2007), v níž namluvila fenku Polly. Výjimku z tohoto pravidla činí politická tragikomedie Soukromá válka pana Wilsona (2007) a v něm oddaná asistentka pana kongresmana Bonnie.

A další ze zmiňovaných hlavních rolí? Jednu nabídla komedie Sunshine Cleaning (2008), kde spolu s Emily Bluntovou ztělesňují sestry, jež načerno poklízejí toxický odpad. Následovala satirizující tragikomedie Miss Pettigrew Lives for a Day (2008) či psychologické drama Pochyby (2008) – úloha mladé, ještě naivňoučké jeptišky James jí přinesla druhou oscarovou nominaci. Do hlavního hollywoodského proudu se vrací úlohou v dětské komedii Noc v muzeu 2 (2009), aby tu ztělesnila milovnici dobrodružství a létání Amelii Earhartovou.

ČLÁNKY O FILMU

Ewan McGregor

Ewan McGregor

12. 5. 2009 | Téma | red

Patří mezi univerzální herce své generace. Ewan McGregor patří mezi přední herce své generace. Jeho kariéra zažila na samém začátku strmý start a jeho hvězda stále stoupá
James Franco

James Franco

10. 2. 2009 | Téma | red

Jen málokdy se u herce můžeme spolehnout na jeho intenzivní a silně emotivní výkon jako v případě mladého a pohledného Jamese Franca
Oscar 2006: herec a herečka v hlavní roli

Oscar 2006: herec a herečka v hlavní roli

29. 8. 2008 | Téma | red

Claire Danesová

Claire Danesová

19. 9. 2007 | Téma | red

Hereček, pro které by diváci v posledních deseti letech prolili víc slzí, asi nenajdeme mnoho
Zlatý glóbus 2006 - vítězové a nominovaní

Zlatý glóbus 2006 - vítězové a nominovaní

9. 2. 2007 | Téma | red

Vyvrcholení se 64. ročník Zlatých Glóbů nastalo 15. ledna 2007 v losangelském hotelu Beverly Hilton.
Krvavý diamant

Krvavý diamant

23. 1. 2007 | Téma | red

Příběh z občanské války v Sierra Leone je zarámován honbou za milionovým růžovým diamantem
Zlatý glóbus 2006 - přehled nominací

Zlatý glóbus 2006 - přehled nominací

16. 1. 2007 | Téma | red

Svého vyvrcholení se 64. ročník Zlatých Glóbů dočká až 15. ledna 2007 v losangelském hotelu Beverly Hilton
Sarah Michelle Gellarová

Sarah Michelle Gellarová

11. 1. 2007 | Téma | red

Patří k nejpopulárnějším teenagerským hvězdám posledních let. Proslula hlavně zásluhou televizních seriálů, soap-opery All My Children a parodicky laděné hororové série Buffy, přemožitelka upírů
Zlatý glóbus 2006 - přehled nominací

Zlatý glóbus 2006 - přehled nominací

15. 12. 2006 | Téma | red

Svého vyvrcholení se 64. ročník Zlatých Glóbů dočká až 15. ledna 2007 v losangelském hotelu Beverly Hilton

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.