Ewan McGregor

12. 5. 2009 - 9:01 | Téma | red

Ewan McGregor zdroj: tisková zpráva

Patří mezi univerzální herce své generace. Ewan McGregor patří mezi přední herce své generace. Jeho kariéra zažila na samém začátku strmý start a jeho hvězda stále stoupá

Evan McGregor Ewan McGregor patří mezi přední herce své generace. Jeho kariéra zažila na samém začátku strmý start a jeho hvězda stále stoupá. Pohledný britský herec si rozhodně nemůže stěžovat na nedostatek obdivovatelek či různorodých rolí. Přestože se objevuje v řadě hollywoodských snímků, stále dává přednost menším a nezávislým filmům.

Ewan Gordon McGregor se narodil 31. března 1971 v Crieff ve Skotsku. Herectví jej lákalo od samého dětství, výrazně k tomu přispěl jeho strýc Denis Lawson, který si zahrál v původní trilogii Star Wars jednu z vedlejších postav - pilota X-Wings Wedge Antillese. Není tedy divu, že se McGregor pro hereckou dráhu rozhodl již tak brzy a ve svých šestnácti (za vydatné podpory svých učitelských rodičů) opustil domov i střední školu a zakotvil v Perth Repertory Theatre. Tady začal pracovat jako asistent a dostal své první malé role na jevišti. Posléze začal studovat herectví na londýnské Guildhall School of Music and Drama a v roce 1993 si odbyl svůj herecký debut v televizi. Zahrál si vojáka v seriálu Lipstick on Your Collar, po němž následovaly další menší party v televizních seriálech a filmech.

Evan McGregor Trvalo jen rok, než získal hlavní roli v debutu režiséra Dannyho Boylea a scenáristy Johna Hodge; originální thriller Mělký hrob odstartoval zářivou kariéru tvůrců i samotného McGregora. Jejich další společný projekt - Trainspotting - se stal kultovní záležitostí a postava feťáka Rentona udělala z McGregora novou hvězdu britského filmového nebe. V roce 1995 se oženil s Francouzkou Eve Mavrakisovou, s níž se seznámil při práci na televizním pořadu Kavanagh QC. Svou pověst talentovaného herce stvrdil vedlejší rolí atraktivního Franka Churchilla v adaptaci románu Jane Austenové Emma. Ukázal tak, že dokáže s přehledem ztvárnit různorodé postavy. Střihl si roli v temném thrilleru Hlídač mrtvých po boku Nicka Nolteho, získal menší roli v dramatu The Pillow Book Petera Greenwaye a následovala třetí (a poslední) spolupráce s tvůrčím duem Boyle-Hodge. Jednalo se o svéráznou romantickou komedii Extra život, kde si zahrál společně s Cameron Diazovou. Do dalšího filmu svého kamaráda Dannyho Boylea již obsazen nebyl. Při obsazování role Američana Richarda si údajně studio vymínilo americkou hereckou hvězdu a volba padla na Leonarda DiCapria, čímž nebyl McGregor příliš nadšen a tak neslavně skončila plodná spolupráce.

Evan McGregor McGregor je velmi pracovitý herec a každý rok natáčí zhruba tři filmy. V roce 1998 se objevil po boku Michaela Cainea v roli nesmělého mladíka ve filmu Tichý hlas a v Sametové extázi Todda Haynese si vychutnal postavu glam rockového zpěváka. Pak přišla nabídka zahrát si mladého Obi-Wana Kenobiho v nových Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba. Roli bral velmi vážně, předtím, než se začalo natáčet, pečlivě studoval herectví Aleca Guinnesse, aby jeho "mladší verzi" působila dokonale věrohodně. Možnost stát se součástí slavné filmové série (jako jsou Star Wars) je splněným snem, přesto McGregor práci na nich nebere jako zásadní a nadále vyhledává zajímavé role v menších filmech, které jsou pro něj výzvou. Thriller Maska smrti velkou díru do světa neudělal, stejně jako drama Makléř, ale herci to nezabránilo dál točit nezávislé filmy.

Evan McGregor Rokem 2000 a konkrétně dramatem Nora, kde ztvárnil Jamese Joyce, se začal na filmu podílet také jako producent. Společně se svými kamarády Judem Lawem (jeho bývalý spolubydlící), Johnny Lee Millerem, Seanem Pertweem a Sadie Frostovou založili produkční společnost Natural Nylon Entertaiment, ve které by měly vznikat malé nezávislé snímky. McGregor je známý svým vyhraněným negativním postojem k mainstreamovým filmům, což se mu po přijetí role ve Star Wars vracelo i s úroky. Narážky od novinářů odbýval strohým: "...ale tohle jsou Hvězdné války", a natočil další díl Star Wars: Epizoda II - Klony útočí.

Evan McGregor Jednou z nejvýraznějších postav v McGregorově filmografii se stal Christian ve výtečném muzikálu Moulin Rouge, v němž Ewan předvedl i své pěvecké nadání, když všechny písně společně s Nicole Kidmanovou sami nazpívali. Po této větší hollywoodské produkci přijal roli ve výborném válečném snímku Ridleyho Scotta Černý jestřáb sestřelen a následně se uchýlil ke komediálnímu žánru. Romantická komedie Kašlu na lásku, kde Ewan ztvárnil neodolatelného a ženami obletovaného novináře Catchera Blocka, je stylovou podívanou. Poté jsme jej mohli vidět v dramatu Roucho Adamovo, v novém snímku Tima Burtona Velká ryba, velkofilmu Michaela Baye Ostrov anebo v artistním thrilleru s motivy madpřirozena Hranice života. A samozřejmě si zahrál hrdinného rytíře Jedi Obi-Wana Kenobiho ve Star Wars: Epizodě III - Pomstě Sithů. A příliš nemusí litovat ani odmítnutí nabídky na roli Jamese Bonda - vždyť si roli tajného agenta bondovského střihu vyzkoušel ve vydařené akřní komedii Stormbreaker. Střídání žánrů, rolí i časů jej nasměrovalo do životopisu Miss Potter o autorce dětských knih z viktoriánské éry a dobrodružně-akční thriller Andělé a démoni, v němž představuje démonického kněze s andělskou tváří Patricka McKennu.

Přestože je jednou z největších britských hereckých hvězd současnosti, zůstává stále obyčejným chlapcem, který okouzluje divačky v romantických filmech. Ale ani temnější postavy mu nejsou cizí. Jeho herecký rejstřík je široký a jeho výkony vždy nezapomenutelné. Svůj čas rozděluje mezi práci, manželku a své dvě dcery. Ewan McGregor je ve svých dvaatřiceti letech velkou hereckou osobností, se kterou se musí i do budoucna počítat jak na poli britských nezávislých filmů, tak v hollywoodských blockbusterech.

ČLÁNKY O FILMU

Amy Adamsová

Amy Adamsová

20. 5. 2009 | Téma | red

Publikum si Amy Adamsové poprvé všimlo díky retru Chyť mě, když to dokážeš. Představila se tu ve své typické podobě: jako naivní dívenka s rozpačitým úsměvem
James Franco

James Franco

10. 2. 2009 | Téma | red

Jen málokdy se u herce můžeme spolehnout na jeho intenzivní a silně emotivní výkon jako v případě mladého a pohledného Jamese Franca
Oscar 2006: herec a herečka v hlavní roli

Oscar 2006: herec a herečka v hlavní roli

29. 8. 2008 | Téma | red

Claire Danesová

Claire Danesová

19. 9. 2007 | Téma | red

Hereček, pro které by diváci v posledních deseti letech prolili víc slzí, asi nenajdeme mnoho
Zlatý glóbus 2006 - vítězové a nominovaní

Zlatý glóbus 2006 - vítězové a nominovaní

9. 2. 2007 | Téma | red

Vyvrcholení se 64. ročník Zlatých Glóbů nastalo 15. ledna 2007 v losangelském hotelu Beverly Hilton.
Krvavý diamant

Krvavý diamant

23. 1. 2007 | Téma | red

Příběh z občanské války v Sierra Leone je zarámován honbou za milionovým růžovým diamantem
Zlatý glóbus 2006 - přehled nominací

Zlatý glóbus 2006 - přehled nominací

16. 1. 2007 | Téma | red

Svého vyvrcholení se 64. ročník Zlatých Glóbů dočká až 15. ledna 2007 v losangelském hotelu Beverly Hilton
Sarah Michelle Gellarová

Sarah Michelle Gellarová

11. 1. 2007 | Téma | red

Patří k nejpopulárnějším teenagerským hvězdám posledních let. Proslula hlavně zásluhou televizních seriálů, soap-opery All My Children a parodicky laděné hororové série Buffy, přemožitelka upírů
Zlatý glóbus 2006 - přehled nominací

Zlatý glóbus 2006 - přehled nominací

15. 12. 2006 | Téma | red

Svého vyvrcholení se 64. ročník Zlatých Glóbů dočká až 15. ledna 2007 v losangelském hotelu Beverly Hilton

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.