Kdo je kdo - Učitelé v Bradavicích (Brumbál, Snape, Lockhart...)

1. 12. 2005 - 21:03 | Téma | red

Kdo je kdo - Učitelé v Bradavicích (Brumbál, Snape, Lockhart...) zdroj: tisková zpráva

Profesor Albus Brumbál. Ředitel Školy čar a kouzel v Bradavicích patří mezi nejváženější kouzelníky moderní doby

Profesor Albus Brumbál. Ředitel Školy čar a kouzel v Bradavicích patří mezi nejváženější kouzelníky moderní doby. Má na svém kontě několik vítězných soubojů se zlými čaroději, je také autorem mnoha alchymistických studií. Brumbál je považován za jediného čaroděje, kterého se bál i temný lord Voldemort. Harry Potter, kterého si dobrosrdečný Brumbál od začátku oblíbil, vzhlíží k muži s dlouhým stříbrným plnovousem a brýlemi ve tvaru půlměsíce s úctou a považuje ho za svého mentora. Brumbál má pro Harryho dobrodružství mnohem větší pochopení než ostatní členové profesorského sboru, v nejednom případě dokonce Harrymu a jeho přátelům aktivně pomohl.

Richard Harris (Albus Brumbál) V prvních dvou dílech série si Brumbála zahrála herecká legenda Richard Harris. Muž, který byl dvakrát nominovaný na Oscara a který se objevil ve filmech jako Vzpoura na lodi Bounty (1962), Ohrožení Britannicu (1974) či Nesmiřitelní (1992), podlehl na sklonku roku 2002 Hodgkinově nemoci. Ve třetím a čtvrtém dílu pak Harrise nahradil Sir Michael Gambon. Hvězda britské divadelní scény účinkovala také v televizním seriálu Inspektor Maigret (1991) či ve filmech Hračky (1992) a Ospalá díra (1999).


Profesor Severus Snape, ředitel Zmijozelu, nemá Harryho i ostatní nebelvírské příliš v lásce a s potěšením jim dělá drobné naschvály. Jak se později ukáže, za Snapeovou nevraživost mohou události z dob, kdy byli Snape a Harryho otec James spolužáky. Snape se dříve zajímal o černou magii a sloužil Voldemortovi, později se však přiklonil na Brumbálovu stranu. Ten po Voldemortově pádu Snapea zaměstnal v Bradavicích coby učitele lektvarů. Brumbál má ve Snapeovi dodnes věrného spojence. Snape je snadno rozpoznatelný díky svým havraním vlasům na ramena, bledému obličeji a černému hábitu, který za ním vlaje po bradavických chodbách.

Alan Rickman ve filmu debutoval v roce 1988, kdy si ho všimli tvůrci Smrtonosné pasti. Zápornou roli si zopakoval i v Králi zbojníků Robinu Hoodovi (1991). Objevil se v životopisech Mesmer (1994) a Rasputin (1996), zahrál si také ve sci-fi parodii Galaxy Quest (2000).


Profesor Quirrell učil Harryho v prvním ročníku obranu proti černé magii. Jako čerstvý absolvent cestoval Quirrell po Evropě a sbíral praktické zkušenosti. Podle legend zde zažil nepříjemné setkání, po kterém se z něj stal vystrašený uzlíček nervů. Typický byl pro něj jeho nachový turban. Quirrella Voldemort využil ve svých plánech na znovunabytí lidské podoby a po krachu těchto snah ho bez slitování zavraždil.

Ian Hart si již dvakrát zahrál svého liverpoolského rodáka Johna Lennona (v Hours and Times a Backbeat), často účinkuje ve filmech Neila Jordana (Michael Collins, Malý řezník, Hranice lásky). K vidění byl i ve snímcích Země a svoboda (1995), Nepřítel státu (1998) či Hledání Země Nezemě (2004).


Profesor Zlatohlav Lockhart nahradil Quirrella a stal se učitelem obrany proti černé magii. Pohledný blonďatý kouzelník je od zveřejnění svých dobrodružství v autobiografii Mé kouzelné já mediální hvězdou. Brzy po zahájení školního roku se ukázalo, že Lockhart je nebezpečný hlavně sám sobě a studentům a rozhodně není oním neohroženým bojovníkem proti temným silám. Vydával totiž cizí úspěchy za své vlastní. Poté, co se pokusil očarovat Harryho a Rona zlomenou hůlkou, ztratil Lockhart paměť a musel být nahrazen novým učitelem. V současnosti se Zlatohlav Lockhart léčí v Nemocnici svatého Munga pro kouzelnické choroby a úrazy.

Kenneth Branagh je známý jako režisér filmových adaptací dramat Williama Shakespeara. Jeho zásluhou vznikly snímky Jindřich V. (1989), Mnoho povyku pro nic (1993), Hamlet (1996) a Marná lásky snaha (2000). Režíroval a hrál také ve Frankensteinovi (1994). Branagh patřil i mezi hlavní kandidáty na post režiséra snímku Harry Potter a vězeň z Azkabanu.


Profesor Remus John Lupin je v Bradavicích již třetím učitelem obrany proti černé magii za poslední tři roky. Na rozdíl od předchůdců patří mezi kvalitní a u studentů oblíbené pedagogy. Mezi svými kolegy si však Lupin hledá přátele obtížně. Důvodem je patrně nehoda z dětství, která mu téměř zabránila v dostudování bradavické školy a která se s ním táhne až do dnešních dnů. Za úplňku se totiž proměňuje ve vlkodlaka. Lupin během studií kamarádil s Harryho otcem Jamesem, Harry se od něj dozví mnoho nového o svých rodičích.

David Thewlis zazářil v dramatu Mikea Leigha Nahý (1993) či jako Paul Verlaine v Úplném zatmění (1995). V našich kinech byl k vidění ve snímcích Ostrov Dr. Moreau (1996), Sedm let v Tibetu (1997) nebo Království nebeské (2005).


Alastor Moody Profesor Alastor Moody si pro svou pověstnou podezřívavost a ostražitost vysloužil od ostatních kouzelníků přezdívku Pošuk. Starý čaroděj však ví své. Jako čtvrtý z Harryho učitelů obrany proti černé magii je totiž mužem na svém místě: žádný jiný bystrozor – kouzelnický policista – totiž neposlal do Azkabanu tolik zločinců co on. Jeho dřevěná protéza namísto nohy navíc dokazuje, že život bystrozorů není peříčko a že Moody dobře věděl, co dělá, když si pořídil speciální kouzelné oko, před kterým se neskryje ani Harry ve svém neviditelném plášti. Moody je ale zároveň Brumbálovým blízkým přítelem, a tak nehrozí, že by mohl chtít Harrymu nějak uškodit. Tu a tam mu dokonce svou radou vypomůže v klání tří kouzelnických škol…

Brendan Gleeson se řadí k předním irským hercům, v Hollywoodu však získává spíše úlohy vedlejší. Vidět jsme ho mohli například v historických snímcích Statečné srdce (1995), Troja (2004) či Království nebeské (2005), popřípadě v dramatu Vesnice (2004). K jeho nejvýraznějším úlohám patří legendární irský zloděj Martin Cahill v tragikomedii Johna Boormama Generál (1998).


Profesor Kratiknot. Maličký postarší učitel se často ztrácí za objemnými stohy knih ležících na katedře v jeho učebně. Je odborníkem na kouzelné formule a zároveň zastává funkci ředitele Havraspáru, v mládí však prý býval přeborníkem v kouzelnických soubojích.

Pouhý jeden metr a sedm centimetrů měří Warwick Davis, který na filmovém plátně debutoval jako vůdce Ewoků Návratem Jediho (1983). Byl obsazen do titulních rolí ve fantasy Willow (1988) a v hororové sérii Skřítek. V poslední době se představil též v životopisném dramatu Ray (2004) či v kostýmu depresivního robota Marvina ve sci-fi komedii Stopařův průvodce po Galaxii (2005). Ve filmu Harry Potter s Kámen mudrců si zahrál i jednoho ze skřetů v Gringottově bance.

ČLÁNKY O FILMU

Ze sexuologa mlátičkou - sedm momentů přerodu Liama Neesona do drsňáka

Ze sexuologa mlátičkou - sedm momentů přerodu Liama Neesona do drsňáka

1. 3. 2014 | Téma | Ladislav Loukota

Liam Neeson se po roce 2007 stal podobným etalonem drsnosti, jakým je Morgan Freeman, co se týče „osudového vypravěče“. Ať už namlouvá Aslana v Letopisech Narnie nebo hraje Dia v moderním Souboji Titánů, platí za podobnou stálici žánrového filmu jako dříve Bruce Willis nebo Arnold Schwarzenegger.
Jeremy Irons

Jeremy Irons

24. 2. 2009 | Téma | red

Jeremy Irons se v roce 2005 přestavil publiku v historickém velkofilmu Království nebeské
Cesta bojovníka - preview

Cesta bojovníka - preview

7. 7. 2008 | Téma | red

Hollywoodský historický velkofilm prochází v poslední době proměnou. Epické příběhy z časů antiky ( Trója, Alexander Veliký) nebo středověku ( Království nebeské) neuspěly a obdobné projekty mají nyní červenou
Eva Greenová

Eva Greenová

10. 12. 2007 | Téma | red

Do dlouhé řady krásek, které dala Francie světovému filmu přibyla v roce 2003 další – Eva Greenová
Království nebeské - preview

Království nebeské - preview

12. 5. 2005 | Téma | red

Orlando Bloom, Eva Green a Liam Neeson v hlavních rolích historického velkofilmu z období křižáckých válek. Nejnovější film Ridleyho Scotta (GLADIÁTOR, BLADE RUNNER) zřejmě nenechá nikoho na pochybách, kdo je v tomhle žánru na světě nejlepší.• Ridley Scott se svým nejnovějším filmem vrací k žánru historického velkofilmu, kde díky Gladiátorovi zatím zaznamenal svůj největší komerční úspěch
Království nebeské

Království nebeské

5. 5. 2005 | Téma | red

Režisér Ridley Scott svým Gladiátorem před pěti lety nečekaně obnovil zájem Hollywoodu o zapomenutý žánr výpravné historické podívané, jehož hlavní atrakcí bývají velkolepé kulisy a omračující bitevní scény

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.