Království nebeské

5. 5. 2005 - 11:00 | Téma | red

Království nebeské zdroj: tisková zpráva

Režisér Ridley Scott svým Gladiátorem před pěti lety nečekaně obnovil zájem Hollywoodu o zapomenutý žánr výpravné historické podívané, jehož hlavní atrakcí bývají velkolepé kulisy a omračující bitevní scény

Režisér Ridley Scott svým Gladiátorem před pěti lety nečekaně obnovil zájem Hollywoodu o zapomenutý žánr výpravné historické podívané, jehož hlavní atrakcí bývají velkolepé kulisy a omračující bitevní scény. Filmy, které se vydaly ve stopách Gladiátora – jako Troja, Král Artuš či Alexander – byly ale o poznání méně úspěšné, a tak se zdálo, že éra dějepisných spektáklů je opět na ústupu. Ridley Scott přesto nyní přichází s dalším z nich, tentokrát na téma křižáckých tažení.

Hrdinou Království nebeského je francouzský kovář Balian (Orlando Bloom), který se po tragické smrti své ženy nechá zlákat možností nalézt mír v duši prostřednictvím pouti do Jeruzaléma. Ve Svaté zemi v té době (1186-1187) panuje ticho před bouří. Právě tu končí éra mírumilovného soužití křesťanů, muslimů a židů. Churavému králi se ještě daří držet zkrátka bojechtivé fanatiky všeho druhu i vyznání, je ale zřejmé, že po jeho nadcházející smrti dojde ke krvavému střetu o nadvládu nad městem. Balian se ve své nové vlasti mezitím osvědčuje jako moudrý hospodář, pod jehož rukama zděděné panství jenom vzkvétá. Získává si královu důvěru i náklonnost jeho sestry Sibylly. Po králově smrti pak stane v čele obránců Jeruzaléma, na jehož bedrech leží nesplnitelný úkol – s hrstkou mužů město uchránit před dvousettisícovou armádou Saracénů…

Filmy Ridleyho Scotta vždy bývají přehlídkou nádherných obrazů a tak je tomu i tentokrát. Úchvatný je pohled na Balianův rodný kraj, jehož chladnou nehostinnost zdůrazňuje pár poletujících sněhových vloček, přístav v Messině, zalidněný poutníky všech národností, stejně jako na kamenný, prašný a sluncem vyprahlý Jeruzalém, v jehož uličkách se žije téměř stejně jako za Kristových časů. Ještě více strhující jsou akční scény: z potyčky několika mužů v lese dokáže režisér udělat stejné drama, jako když tisíce vojáků v ohnivém dešti zlézají městské hradby.

Království nebeské však trpí určitými dramaturgickými nedostatky, způsobenými hlavně tím, že klíčové postavy s výjimkou hlavního hrdiny nemají dostatek prostoru na rozvinutí svých motivací (není divu, že již ohlášená režisérská verze filmu na DVD má být téměř o hodinu delší!). Film tak především postrádá ústředního padoucha. Nejblíže k této úloze má bojechtivý templář Guy de Lusignan (Marton Csokas), manžel královy sestry, který je hlavním strůjcem vyprovokovaného konfliktu se Saracény. Balian se s ním však nikdy přímo nekonfrontuje a Guy posléze skončí v rukou muslimů. I další figury jsou spíše jen rychle nahozené, byť výrazné skicy: Liam Neeson coby Balianův otec, David Thewlis v roli moudrého bratra johanity, Eva Greenová jako vášnivá Sibylla, Jeremy Irons jako Tiberias nebo Edward Norton (k nepoznání pod kovovou maskou) v bizarní úloze malomocného panovníka. Pro roli vůdce Saracénů, moudrého Saladina, režisér objevil uhrančivý zjev syrského herce Ghassana Massouda.

Velmi příjemným překvapením je výkon Orlanda Blooma, který se po vedlejších rolích v Pirátech z Karibiku, Troje či Pánovi prstenů poprvé ocitl v postavení hlavního tahouna celého ansámblu. Vypořádal se s ním velmi poctivě; jeho Balian není typický válečník ani vůdce davů, má v sobě řemeslnickou zemitost a poklidné charisma člověka, který vždy hledá spíše mírová řešení.

Pro filmy Ridleyho Scotta je charakteristické, že milostná zápletka v nich není zrovna nejvydatnějším zdrojem emocí. Tentokrát je navíc poněkud nečitelná. Blesková osudová přitažlivost mezi Balianem a Sibyllou působí vykonstruovaně, stejně jako jejich pozdější roztržka. Naopak nejemotivnější momenty jsou ty, v nichž přichází ke slovu mužný patos; když Balian všechny muže v Jeruzalémě hromadně pasuje na rytíře, hrdlo se svírá i ostříleným milovníkům filmové akce.

ČLÁNKY O FILMU

Ze sexuologa mlátičkou - sedm momentů přerodu Liama Neesona do drsňáka

Ze sexuologa mlátičkou - sedm momentů přerodu Liama Neesona do drsňáka

1. 3. 2014 | Téma | Ladislav Loukota

Liam Neeson se po roce 2007 stal podobným etalonem drsnosti, jakým je Morgan Freeman, co se týče „osudového vypravěče“. Ať už namlouvá Aslana v Letopisech Narnie nebo hraje Dia v moderním Souboji Titánů, platí za podobnou stálici žánrového filmu jako dříve Bruce Willis nebo Arnold Schwarzenegger.
Jeremy Irons

Jeremy Irons

24. 2. 2009 | Téma | red

Jeremy Irons se v roce 2005 přestavil publiku v historickém velkofilmu Království nebeské
Cesta bojovníka - preview

Cesta bojovníka - preview

7. 7. 2008 | Téma | red

Hollywoodský historický velkofilm prochází v poslední době proměnou. Epické příběhy z časů antiky ( Trója, Alexander Veliký) nebo středověku ( Království nebeské) neuspěly a obdobné projekty mají nyní červenou
Eva Greenová

Eva Greenová

10. 12. 2007 | Téma | red

Do dlouhé řady krásek, které dala Francie světovému filmu přibyla v roce 2003 další – Eva Greenová
Kdo je kdo - Učitelé v Bradavicích (Brumbál, Snape, Lockhart...)

Kdo je kdo - Učitelé v Bradavicích (Brumbál, Snape, Lockhart...)

1. 12. 2005 | Téma | red

Profesor Albus Brumbál. Ředitel Školy čar a kouzel v Bradavicích patří mezi nejváženější kouzelníky moderní doby
Království nebeské - preview

Království nebeské - preview

12. 5. 2005 | Téma | red

Orlando Bloom, Eva Green a Liam Neeson v hlavních rolích historického velkofilmu z období křižáckých válek. Nejnovější film Ridleyho Scotta (GLADIÁTOR, BLADE RUNNER) zřejmě nenechá nikoho na pochybách, kdo je v tomhle žánru na světě nejlepší.• Ridley Scott se svým nejnovějším filmem vrací k žánru historického velkofilmu, kde díky Gladiátorovi zatím zaznamenal svůj největší komerční úspěch

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.