Cesta bojovníka - preview

7. 7. 2008 - 9:22 | Téma | red

Cesta bojovníka - preview zdroj: tisková zpráva

Hollywoodský historický velkofilm prochází v poslední době proměnou. Epické příběhy z časů antiky ( Trója, Alexander Veliký) nebo středověku ( Království nebeské) neuspěly a obdobné projekty mají nyní červenou

Hollywoodský historický velkofilm prochází v poslední době proměnou. Epické příběhy z časů antiky (Trója, Alexander Veliký) nebo středověku (Království nebeské) neuspěly a obdobné projekty mají nyní červenou. A filmaři se obracejí k hustým hvozdům, aby zde sledovali národy bezmála přírodní. Tak třeba barbarští Vikingové slaví návrat na plátna díky obnovenému zájmu o severské legendy (Beowulf, 2007). Prvotní obyvatele amerického kontinentu zase ve svých snímcích zachycují Terrence Malick (Nový svět, 2005) nebo Mel Gibson (Apocalypto, 2006). Cesta bojovníka je dobrodružstvím, jež nabízí setkání Indiánů s prvními Evropany, kteří objevili Ameriku.

SYNOPSE:

Vikingové byli lidem barbarským, krutým a dobyvačným. Drancování je jejich životem. A Cesta bojovníka nám má tyto jejich vlastnosti odhalit ve vší nahotě. Na počátku jedenáctého století dosáhli severoevropští mořeplavci pevniny, která jednou ponese název Amerika. Jedné z nordických tlup se ale „podařilo“ odputovat do Valhaly ještě dřív, než si tady na Zemi mohli vydobýt nějaké ty válečnické ostruhy. Jejich loď ztroskotala a jediným přeživším je malý chlapec. Zcela v souladu s indiánskou tradicí se nalezence, od této chvíle přezdívaného Duch, ujímá kmen rudokožců. Potrvá to jen několik málo let, kdy bude moci Duch (Karl Urban) splatit svůj dluh. Další z vikingských lodí přistávají u amerických břehů a Duch, nejsilnější z indiánských bojovníků, stane v čele odporu vůči brutálním násilníkům…

INSPIRACE:

Cesta bojovníka sama sebe vydává za remake norského filmu Stopař (1987), avšak s originálem asi nebude mít mnoho společného. Posuďte sami: dvacet let starý snímek režiséra Nilse Gaupa byl příběhem laponského mladíka Aigina, jemuž tlupa nájezdníků vyvraždí celou rodinu. A on sám byl po strastiplné honičce zotročen. Zatím Aigin sklopí zrak a bude sloužit novým pánům jako stopař, plánů na pomstu se ale nevzdává. Přijde den, kdy jeho věznitelé budou litovat, že Aigina nenechali zemřít spolu s jeho blízkými. Namísto skromného, v podstatě psychologického dramatu se před námi nyní otevírají vize epické akční podívané, jež by mohla mít hodně společného s Vikingy (1999) anebo s výše zmíněným Apocalyptem (2006).

Ještě před konečnou podobou scénáře, již má na svědomí Laeta Kalogridisová (Noční hlídka, Alexander Veliký), se úprav norského originálu ujali tři jiní scenáristé: Todd Komarnicki (thriller Neznámý svůdce, 2007) a švédský autorský pár Johannes Runeborg, Johan Brännström (horor Sleepwalker, 2000).

UPOUTÁVKA:

Podmračený trailer, vyladěný výhradně do temně zelené a šedé, se ve své první polovině pokouší těžit ze zlověstných nájezdů na nordické válečníky. Druhá, slabší polovina se pak sestává takřka výhradně z bojových scén muže proti muži. Dekorace a především stylizované kostýmy vypadají vskutku velkolepě. Tak jako mnohé z nedávných historických, fantastických a dobrodružných snímků se i Cesta bojovníka snaží co nejvíce přiblížit Pánu prstenů – některé ze záběrů jako by byly dokonce zcela identické.

OBSAZENÍ:

Po pravdě řečeno: jestliže sám námět snímku neslibuje žádné velké herectví, pak při pohledu na herecké obsazení musíme mít jasno. Strnulé tváře mužných bojovníků budou dominovat. Ústřední hrdina snímku získal tvář Karla Urbana, na něhož rádi vzpomínáme jako na hrdinného Éomera z Pána prstenů. A neradi upozorňujeme, že hrál taky ve sci-fi akčňárně DOOM (2005). Zlé nordické protivníky ztělesní dva osvalení hromotluci – ten herecky lepší se jmenuje Clancy Brown (192cm) a jeho nejslavnější rolí je vraždící mašina Kurgan z Highlandera (1986). Jistého věhlasu ale dosáhl i Ralf Möller (198cm), mimo jiné Conan ze stejnojmenného televizního seriálu (1997-98). Některé zdroje pak slibují rovněž hereckou účast Japonce Kena Watabeho. Jisté je naopak angažmá několika známějších herců indiánského původu, třeba Russella Meanse (Poslední Mohykán, 1992).

TVŮRCI:

Původně klipový specialista, režisér Marcus Nispel, přechází k historickému dobrodružství od hororového žánru. My jsme měli příležitost vidět jeho vyvražďovačku Texaský masakr motorovou pilou (2003), televizní Frankenstein (2004) nám zůstal utajen. Kameraman Daniel Pearl je v posledních letech Nispelovým pravidelným spolupracovníkem, dříve se ale podílel třeba na originálu Texaského masakru (1974) – pro snímání násilných scén je přímo odborníkem.

Rozpaky vyvolává pohled na tvůrčí profese, jež se na Cestě bojovníka angažují – s historickým žánrem neměl dosud nic společného ani jeden z výtvarníků, ať už Nispelův oblíbenec Greg Blair, anebo Geoff Wallace (Catwoman, Elektra). Kostýmní návrhářka Renée Aprilová se k prestižnějším filmovým projektům probila teprve nedávno (Den poté, Fontána, Noc v muzeu). Střihačský tým tvoří akční specialista Glen Scantlebury (Armageddon, Texaský masakr motorovou pilou) a Jay Friedkin, od něhož známe pouze oba filmy o prasátku Babe. Hudbu zase skládá příkladný béčkař Jonathan Elias (Kukuřičné děti, Leprechaun 2).

ČLÁNKY O FILMU

Ze sexuologa mlátičkou - sedm momentů přerodu Liama Neesona do drsňáka

Ze sexuologa mlátičkou - sedm momentů přerodu Liama Neesona do drsňáka

1. 3. 2014 | Téma | Ladislav Loukota

Liam Neeson se po roce 2007 stal podobným etalonem drsnosti, jakým je Morgan Freeman, co se týče „osudového vypravěče“. Ať už namlouvá Aslana v Letopisech Narnie nebo hraje Dia v moderním Souboji Titánů, platí za podobnou stálici žánrového filmu jako dříve Bruce Willis nebo Arnold Schwarzenegger.
Jeremy Irons

Jeremy Irons

24. 2. 2009 | Téma | red

Jeremy Irons se v roce 2005 přestavil publiku v historickém velkofilmu Království nebeské
Eva Greenová

Eva Greenová

10. 12. 2007 | Téma | red

Do dlouhé řady krásek, které dala Francie světovému filmu přibyla v roce 2003 další – Eva Greenová
Kdo je kdo - Učitelé v Bradavicích (Brumbál, Snape, Lockhart...)

Kdo je kdo - Učitelé v Bradavicích (Brumbál, Snape, Lockhart...)

1. 12. 2005 | Téma | red

Profesor Albus Brumbál. Ředitel Školy čar a kouzel v Bradavicích patří mezi nejváženější kouzelníky moderní doby
Království nebeské - preview

Království nebeské - preview

12. 5. 2005 | Téma | red

Orlando Bloom, Eva Green a Liam Neeson v hlavních rolích historického velkofilmu z období křižáckých válek. Nejnovější film Ridleyho Scotta (GLADIÁTOR, BLADE RUNNER) zřejmě nenechá nikoho na pochybách, kdo je v tomhle žánru na světě nejlepší.• Ridley Scott se svým nejnovějším filmem vrací k žánru historického velkofilmu, kde díky Gladiátorovi zatím zaznamenal svůj největší komerční úspěch
Království nebeské

Království nebeské

5. 5. 2005 | Téma | red

Režisér Ridley Scott svým Gladiátorem před pěti lety nečekaně obnovil zájem Hollywoodu o zapomenutý žánr výpravné historické podívané, jehož hlavní atrakcí bývají velkolepé kulisy a omračující bitevní scény

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.