John Lithgow

13. 7. 2009 - 13:05 | Téma | red

John Lithgow zdroj: tisková zpráva

Slůvko variabilní bývá u hereckých charakteristik používáno zhusta, jen málokdy je ale tak přiléhavé, jako v případě Johna Lithgowa

John Lithgow Slůvko variabilní bývá u hereckých charakteristik používáno zhusta, jen málokdy je ale tak přiléhavé, jako v případě Johna Lithgowa. Kolik jen hereckých podob už na sebe za těch třicet let před kamerami vzal. Byl transsexuální Robertou ve Světě podle Garpa (1982), vyšinutým psychopatem v Kainově výchově (1992) i potřeštěným mimozemšťanem v sitcomu Takoví normální mimozemšťané (1996-2001).

John Arthur Lithgow se narodil 19. října 1945 v Rochesteru, stát New York. Ač chtěl být zprvu malířem, nakonec v něm převládly herecké geny, jež získal po obou rodičích. Otec Arthur Lithgow působil jako režisér a producent McCarter Theatre v Princetonu. Matka Sarah Jane Princeová byla herečkou. Jejich syn vystudoval ty nejlepší americké školy; na Harvardově univerzitě absolvoval v roce 1967 s červeným diplomem, poté obdržel stipendium od Fulbrightovy nadace a zamířil na London Academy of Music and Dramatic Art a přitom působil v Royal Shakespeare Company. Velké přísliby naplnil Lithgow především na divadle. Za svůj broadwayský debut v dramatu Převlékárna obdržel cenu Tony 1973. Po boku Meryl Streepové zářil v Millerově A Memory of Two Mondays (1976), k jeho největším úspěchům patří výkony v Requiem for a Heavyweight (1985) a M. Butterfly (1988). Působí též jako divadelní režisér. V roce 2005 byl jmenován do American Theatre Hall of Fame.

John Lithgow Před kamerami patřily Lithgowovi pro jeho postavu hromotluka především úlohy nervních hrubiánů. První úlohu získal již v roce 1972, kdy v krimikomedii Dealing: Or the Berkeley-to-Boston Forty-Brick Lost-Bag Blues ztělesnil drogového dealera. Výsostné postavení má v Lithgowově životopise režisér Brian De Palma. Herec se představil hned ve třech z jeho thrillerů, aby v nich modeloval psychicky narušené charaktery s kriminální minulostí, ať už to byl sadista Lasalle v Posedlosti (1976), vrah Burke ve Výstřelu (1981), anebo schizofrenik Nix v Kainově výchově (1992). Tato série rolí zásadně ovlivnila Lithgowovu hereckou dráhu. Na jedné straně mu byly svěřovány role těkavých podivínů (vyšinutý pasažér Valentine v Zóně soumraku, 1983), na straně druhé se zejména v osmdesátých a devadesátých let stává představitelem až comicsově průzračných zlounů (Lord Whorfin ze sci-fi Dobrodružství Buckaroo Banzai napříč osmou dimenzí, 1984; šéf lupičské bandy Qualen z thrilleru Cliffhanger, 1993). Řadu završuje animovanou filmovou sérií Shrek (2001-07), kde propůjčil svůj hlas zlotřilému Lordu Farquaadovi.

John Lithgow ve filmu Svět podle Garpa John Lithgow však není stvořen jen pro úlohy násilníků. Již od konce sedmdesátých let se s ním můžeme potkávat v civilních postavách; hrává senzitivní muže stejně jako zatvrzelé a konzervativní patriarchy. V muzikálu All That Jazz (1979) se například proměnil v choreografa Sergeanta. V letech 1983 a 1984 byl dvakrát nominován na Oscara: v prvním případě za úlohu transsexuální Roberty v dramatu Svět podle Garpa (1982), v tom druhém za nesmělého úředníčka Sama Burnse v melodramatu Cena za něžnost (1983). Soustředěné a pánovité figury v Lithgowově podání, to jsou například reverend Moore bojující proti rockové muzice, v dramatu Bez dozoru (1984), zatvrzelý misionář Huben ve fresce Hráči na vinici Páně (1991) anebo maloměšťácký otec titulního hrdiny biografie Kinsey (2004). Do ranku Lithgowových paličáků patří i jeho Don Quijote v televizním filmu z roku 2000. V posledních letech hrává zapálené profesionály, kteří lavírují mezi despotizmem a uměleckým nadšením: režiséra Edwardse v Životu a smrti Petera Sellerse (2004) nebo hudebního producenta Harrise v muzikálu Dreamgirls (2006). Naposledy se objevuje v romanci Báječný svět shopaholiků (2009).

John Lithgow Ve své kariéře tíhl Lithgow převážně k charakterovým studiím, v jeho filmografii však nalezneme i několik výrazných komediálních rolí. Vůbec poprvé mu hlavní úlohu zajistila rozpustilá komedie Harry a Hendersonovi (1987), kde hraje hlavu rodiny, jež se spřátelí se sněžným mužem. Obdobně veselou figurou je i nejslavnější Lithgowova postava posledních let. Představil ji v sitcomu Takoví normální mimozemšťané (1996-2001). Jako vesmírný návštěvník v kůži učitele Dicka Solomona páchal Lithgow rozmanité potrhlosti s takovým gustem, že za své výkony obdržel tři ceny Emmy a jeden Zlatý glóbus.

Lithgow se rovněž věnuje umělecké tvorbě pro děti. Složil a nazpíval několik hudebních alb (Singin' in the Bathtub, 1999; Farkle and Friends, 2002…) a je rovněž autorem několika dětských knih, kupříkladu Micawber (2002), I'm a Manatee (2003) a Carnival of the Animals (2004). V letech 1966 až 1980 byl ženatý s učitelkou Jean Tayntonovou. Od roku 1981 žije s profesorkou historie Mary Yeagerovou. Jeho syn Ian z prvního manželství se rovněž věnuje herectví.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.