Hvězda z pekla: nejlepší filmoví Satani, ďáblové a antikristi

11. 4. 2019 - 11:29 | Téma | Matěj Svoboda

Hvězda z pekla: nejlepší filmoví Satani, ďáblové a antikristi zdroj: tisková zpráva

Do kin vstupuje nový Hellboy, zplozenec pekla, který naštěstí kope za lidi a monstrům obvykle rozmlátí ksicht svou kamennou pěstí, nebo je rozstřílí na kusy. Hellboy ale není ani zdaleka jediný ďábel, ze kterého se stala filmová hvězda.

Malý Nicky, Satan Junior, 2000

malý nicky zdroj: tisková zpráva

Adam Sandler je specialista na komedie, u kterých člověk musí vypnout podstatnou část mozku. Někdy to je vtipné, skoro vždycky je to ale tupé, fanoušky však Sandler má. A postupem času si našli cestu i k Malému Nickymu, který v kinech moc úspěch neslavil. Sandler si tu zahrál syna Satana, jenž se vydává na Zemi zastavit svoje starší bratry, kteří by rádi tátu zničili a usedli na jeho trůn. Nás však zajímá Nickyho otec.

Vládce pekel si tu totiž zahrál Harvey Keitel, specialista na gangstery, drsné chlapy a rozhodně ne komediální herec. A i proto si to podle všeho hodně užil. Keitel má na kontě spolupráce s Quentinem Tarantinem, Martinem Scorsesem a dalšími legendami, ale upřímně, žádná z nich mu nedovolil vyřádit se tak jako Malý Nicky. Nebo znáte jiný film, v němž by Satan mučil Hitlera tak, že by ho navlékl do uniformy uklízečky a cpal mu do zadku ananas?

Ďáblův advokát, 1997

Ďáblův advokát zdroj: tisková zpráva

Které povolání má k Satanovi nejblíž? Obráběč kovů, zahradník nebo prodavačka v zelenině asi ne, ale právník, ten by už měl slušnou šanci. V Ďáblově advokátovi zjistíte, že větší, než byste si mysleli. Ambiciózní a bezskrupulózní mladý Keanu Reeves nastupuje do právnické firmy, které šéfuje charismatický Al Pacino. Svému mladému kolegovi slíbí peníze, moc a splnění těch nejtajnějších snů.

A ačkoliv je čím dál tím zářivější hvězda soudních síní zvyklá na to, že v tomhle prostředí se na nějakou tu levotu, lež nebo trochu cyničtější přístup nehledí, brzy zjistí, že na něco nemá žaludek ani on. A už je pozdě utéct. Zvlášť, když se ukáže, že jeho šéf možná není tak úplně člověk. Pacino je jako Satan šarmantní, elegantní, má nadhled, ale zároveň dovede jediným pohledem jasně naznačit, že tady se hraje podle jeho pravidel. A pokud ne, můžou z toho být ošklivé problémy.

Smlouva s ďáblem, 2000

smlouva s ďáblem zdroj: tisková zpráva

A ještě si dáme jednu čertici. Smlouva s ďáblem je předělávkou britské komedie z roku 1967, v níž si Brendan Fraser zahrál zoufalého zamilovaného sympaťáka, který neví, jak získat lásku půvabné kolegyně. A tak udělá to, co by udělal každý z nás. Poprosí o pomoc peklo a slíbí že mu upíše svou duši. Asi se dlouho nerozmýšlel, když se mu místo rohatého monstra zjevila Elizabeth Hurley, která by byla sexy i v popelářském mundúru. A moc dobře to o sobě ví.

Tahle ďáblice je sice pořádná mrcha, to ale neznamená, že u toho nemusí vypadat dobře. Na place vystřídala devatenáct různých sexy kostýmků a uniforma školačky byla údajně její vlastní. Hugh Grant, jenž se s ní tehdy po třinácti letech rozešel, asi docela litoval…

Constantine, 2005

constantine zdroj: tisková zpráva

Chcete zloducha? Zavolejte Petera Stormarea, ten je umí jako málokdo v Hollywoodu, takže není žádné překvapení, že se povedl i jeho Satan. Ten si na konci comicsovky Constantine chce vyříkat pár věcí s umírajícím Keanu Reevesem a jeho výkon je naprosto boží. Stormare je v bílém obleku neskutečně cool, především se mu ale daří skvěle vybalancovat předstíraný stoický klid s agresivitou, kterou tak tak drží na uzdě.

Tenhle pán pekel ví, že v jednadvacátém století dělá dojem především profesionální vystupování, ale zároveň mu je jasné, že není nad to v oběti občas vyvolat regulérní děs. Obojí zvládá skvěle.

Králové ro(c)ku, 2006

králové rocku zdroj: tisková zpráva

Jack Black je nejen herec, ale i muzikant a spolu s kámošem Kylem Gassem mají kapelu Tenacious D. A v roce 2006 si řekli, že jim koncertování nestačí a natočili spolu film, ve kterém hledají trsátko osudu, což je (logicky) dotlačí až k hudebnímu souboji se samotným Satanem. Králové ro(c)ku kombinují bláznivou komedií s rockovým muzikálem a právě finále, v němž změří síly s pánem pekel, je komediálním i hudebním vrcholem filmu.

I proto, že Blackův a Gassův protivník má čtyři metry a hraje ho Dave Grohl, frontman Foo Fighters a bubeník Nirvany. A umí to pořádně rozjet na kytaru i bicí. Jo a navíc chce hrdinům dělat opravdu odporné věci… s tímhle Satanem byste asi věčnost v pekle strávit nechtěli, i když by tam asi hrála parádní muzika.

Přichází Satan!, 1976

přichází satan zdroj: tisková zpráva

Podle názvu byste to možná nehádali, ale zrovna v tomhle filmu na Satana nenarazíme. Jeho synáček se však taky povedl, i když se dost snaží kalamat tělem. Před lety ho adoptoval americký diplomat v Římě, když jeho manželka porodila mrtvé dítě. Damien zpočátku vypadal jako obyčejný kluk, ale pak se kolem něj začaly dít podivné věci.

Zvířata se ho bála, během oslav jeho pátých narozenin se oběsila jeho chůva a on sám ublíží i své adoptivní matce. Náhodou? Rozhodně to tak vypadá, čím dál tím víc lidí má ovšem pocit, že kolem Damiena je těch náhod nějak moc. Obvinění, že Damien je ve skutečnosti Antikrist a syn samotného Satana, zní možná absurdně, ale jeho blízcí brzy zjistí, že na nich něco bude. A že zastavit jeho řádění nebude vůbec snadné.

Legenda, 1985

legenda zdroj: tisková zpráva

Fantasy Legenda natočil režisér Vetřelce, Gladiátora a Blade Runnera Ridley Scott a zahrál si v ní Tom Cruise. Ve filmografiích obou pánů ji však člověk snadno přehlédne. Natočili zkrátka i lepší věci než tuhle kýčovitou pohádku o boji s démonem, který chce zabít posledního jednorožce, oženit se s princeznou a nastolit vládu nekonečné noci.

Ale právě ten démon za pozornost stojí. Tim Curry, jenž si zahrál třeba i klauna Pennywise v televizní verzi hororu To, záporáky umí a tady navíc dostal možnost ztvárnit čiré zlo. Je velký, má temně rudou kůži, je hlasitý a jeho čelo zdobí dva metrové rohy. Prostě přesně tohle si většina lidí vybaví, když se řekne ďábel. Curry musel strávit v maskérně každý den šest hodin, aby vypadal jako absolutní zloduch. Nikoho asi nepřekvapí, že z toho byla oscarová nominace za Masky.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.