Zahraniční ohlasy filmu King Kong

21. 12. 2005 - 7:46 | Téma | red

Zahraniční ohlasy filmu King Kong zdroj: tisková zpráva

Nový King Kong Petera Jacksona vstoupil do světových kin 14. prosince. Většina kritiků srovnává remake s původním King Kongem z roku 1933

Nový King Kong Petera Jacksona vstoupil do světových kin 14. prosince. Většina kritiků srovnává remake s původním King Kongem z roku 1933. Srovnání i přes řadu výhrad k délce a přehnané míře počítačových triků vyznívá pro Jacksonův opus většinou příznivě. Přinášíme výběr citací z některých referátů.

Vše co má původní film z roku 1933, má i Jacksonův King Kong – stonásobně… Nový King Kong je sice megalomanský, ale přitom skutečně velkolepý, zejména svou působivou evokací New Yorku 30. let. Rozhodně se vyrovná a v lecčem i předčí cokoli, čeho Jackson dosáhl v Pánovi prstenů. Přiznávám, že když jsem zaslechl, že chce Jackson opět zasadit děj do doby světové krize, považoval jsem to spíš za nedostatek tvůrčí odvahy. První King Kong se odehrává v roce 1933, v roce 1933 byl ovšem také natočen. Zachycoval tehdy žhavou současnost. Byla snad představa ničivé síly ohrožující budovy na současném Manhattanu roku 2005 z evidentních příčin příliš znepokojivá – zvláště vzpomeneme-li si, že v podprůměrném remaku z roku 1976 se obří lidoop drápal právě na Dvojčata? Možná. A přece Jackson vdechnul každému detailu svého velkoměsta tak krystalickou dokonalost, že člověk musí místo hledání much padnout na zadek. (Peter Bradshaw, The Guardian)

V nové verzi se Jackson víceméně dosti věrně drží originálu… změny, které provádí, však mění vyznění původního filmu. Především jde ovšem o změnu měřítka. Oproti původním 100 minutám originálu má nová verze přes tři hodiny a překypuje detaily, akcí a nekonečným množstvím počítačové animace. (Philip French, The Observer)

Postrádal jsem tu cokoli podobného evokaci onoho kouzelného ostrova z prvního filmu. Ovšem halit do záhadného oparu počítačovou grafiku by asi nemělo smysl, vzhledem k tomu, že platíme právě abychom viděli to, co v životě nespatříme... Opakováním čeho již dosáhl Spielberg v Jurském Parku se Jackson chytil do pasti. Podívaná musí být čím dál ohromivější, jinak namísto údivu vyvolá smrtelnou nudu… Dokonce i dětem bude možná připadat, že už to všechno někde viděly. Jaksonův „King Kong“ je sice nadupaná zábava, ale režisér příliš tlačí na pilu a ztrácí na tříhodinové ploše tempo. Příběh sám nikdy nebyl víc než potrhlou, lehkonohou povídačkou – v tom je také jeho půvab – a každá dobře vyprávěná povídačka ví, kdy skončit. (David Denby, The New Yorker)

Režisér se možná vyřádil na vypůjčeném snu, zato ale využil do posledního veškerý technický pokrok posledních dvaasedmdesáti let, aby stominutový černobílý originál přetavil do tříhodiového ohňostroje barev a trikových záztraků. (Peter Travers, Rolling Stone)

Navzdory všemu očekávání je Jacksonův dobový remake King Konga obrovský úspěch. (Philip French, The Observer)

Již v Pánovi prstenů Jackson dokázal, že umí mistrovsky natočit příběhy, jejichž syžet divák zná do nejmenších podrobností. Jeho mistrovství spočívá především v tom, že ačkoli formálně ponechává děj beze změny, jakoby lehkým mávnutím ruky příběhu dodává hlubší rozměr a vnitřni bohatost a přitom jej zároveň přibližuje svému vidění. (Roman Kornějev, www.kinokadr.ru)

Ohlasy ze serveru www.polit.ru:

- Tak strašidelný a zároveň legrační film už tu dlouho nebyl. Režisérův talent, umocněný počitačovou grafikou a klasickým filmovým syžetem přinesl velice působivý výsledek.

- Základním prostředkem Petera Jacksona je rychlé střídání žánrových schémat. Film začíná stylovou črtou New Yorku odkazující k poetice Světel velkoměsta, děsuplná dobrodružství hrdinů na ostrově zase připomínají Jurský Park a scéna střemhlavého úprku dinosaurů po úbočí je natočená ve stylu Doby ledové. Režisér obratně a s viditelným potěšením žongluje zcela protichůdnými styly, ani jednou však nezaškobrtne a nevypadne z tempa.

- Ačkoli má film kolem tří hodin, shlédnte jej jedním dechem.

- Zážitek lze nejlépe vyjádřit slovy jistého proletářského básníka, který byl svého času unešen kolosálními rozměry a krásou New Yorku: „Ano, King Kong – to je tedy něco!“ ("Да, Кинг Конг – это вещь!")

ČLÁNKY O FILMU

King Kong

King Kong

7. 5. 2009 | Téma | red

Od druhé půli sedmdesátých let – po mimořádném úspěchu Spielbergových Čelistí – začali američtí filmaři hromadně vyhledávat nejrůznější nebezpečná, zpravidla přerostlá zvířata (ale také útočná hejna či roje), která ohrožovala nic netušící lidi
Co obsahuje DVD King Kong: Deník režiséra (Peter Jackson)

Co obsahuje DVD King Kong: Deník režiséra (Peter Jackson)

23. 2. 2009 | Téma | red

Jak Peter Jackson natáčel svého King Konga a co se všechno kolem toho událo. USA 2005 recenze filmu King Kong Vydal: Levné knihy a Bonton Film Region: 2 Obrazový formát: 1
Přichází King Kong - potřetí

Přichází King Kong - potřetí

30. 9. 2008 | Téma | red

Jack Black

Jack Black

29. 8. 2008 | Téma | red

Prvním velkofilmem, v němž tento zavalitý komik získal jednu z hlavních rolí, je až King Kong režiséra Petera Jacksona
James Newton Howard: King Kong (2005) – soundtrack

James Newton Howard: King Kong (2005) – soundtrack

25. 1. 2008 | Téma | red

James Newton Howard byl za skladatele hudby ke King Kongovi, dalšímu tříhodinovému opusu Petera Jacksona, vybrán na poslední chvíli
Adrien Brody

Adrien Brody

11. 1. 2008 | Téma | red

Herce, který v průběhu devadesátých let ztvárnil několik výrazných vedlejších postav, můžeme bez nadsázky řadit k objevům režiséra Romana Polanského
King Kong

King Kong

14. 3. 2006 | Téma | red

Snímek King Kong přinesl svým tvůrcům Oscara v kategoriích nejlepší zvuk, nejlepší střih zvukových efektů a nejlepší vizuální efekty
Peter Jackson

Peter Jackson

16. 12. 2005 | Téma | red

Začínal jako samouk, během necelých dvou desetiletí se ale vypracoval mezi nejvýraznější filmaře dneška
King Kong - preview

King Kong - preview

19. 10. 2005 | Téma | red

Kong je Král. Naomi Watts, Adrien Brody a Jack Black v hlavních rolích remaku klasiky od Petera Jacksona. Nejostřejší filmovou kampaň letos nerozpoutala Epizoda III., ani Válka světů (War of the Worlds)

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.