Údolí včel

29. 5. 2008 - 16:28 | Téma | red

Údolí včel zdroj: tisková zpráva

Český černobílý film s Petrm Čepkem o touze po životě a náboženském fanatismu. Dvakrát se sešel Petr Čepek s režisérem Františkem Vláčilem: poprvé v Údolí včel, podruhé ve Vláčilově následujícím snímku Adelheid

Dvakrát se sešel Petr Čepek s režisérem Františkem Vláčilem: poprvé v Údolí včel, podruhé ve Vláčilově následujícím snímku Adelheid. Údolí včel vznikalo v roce 1967 a bylo zamýšleno jako oddechový projekt po fresce Markéta Lazarová, na jejíž realizaci Vláčil strávil několik let života, přesto se musel spokojit jen s torzem původních záměrů. Zatímco do motivicky rozpínavá Markéta Lazarová předestírala obsažnou dobovou kroniku, Údolí včel se blíží komornímu, dramaticky sevřenému a do krajnosti vyostřenému dramatu. Působivý a sdělný film je považován za další režisérovo mistrovské dílo.

Vláčil se mohl plně spolehnout na nosnou předlohu Vladimíra Körnera. V expresivních černobílých obrazech (kameru vedl František Uldrich, jenž v působivých širokoúhlých panoramatech zachytil mystičnost zdrsnělé krajiny i lidských příbytků ) konfrontuje fanatismus s touhou vést poklidný rodinný život. Hrdinou příběhu, odehrávajícího se ve 13. století, je zemanský synek Ondřej (Petr Čepek), zaslíbený rytířskému řádu již v dětském věku. Pokusí se vymanit ze svého předurčení a vrátit se na rodinnou tvrz. Řád však vyšle svého dalšího člena, aby uprchlíka přiměl k poslušnosti...

Vláčil obsadil do hlavních mužských rolí tehdy začínající herce. Ti svým postavám vtiskli nebývalou vášnivost, která zůstává tajena pod vnější maskou pokory a odevzdání. Jen málokdy vybuchují v nezvladatelné emoce. Čepkův váhající Ondřej se nikdy nedokázal smířit s příslušností k řádu a dává najevo své hledání i pochybnosti. Zatímco Kačerův Armin vystupuje jako nositel závazné přísnosti, jako ten, kdo má zbloudilou ovečku navrátit do ovčína. Jestliže Markéta Lazarová zdůrazňovala téměř pudové jednání plné živelnosti a vášní, Údolí včel předestírá obraz prostředí, které aspiruje na "vyšší" hodnoty a přibližuje duchovně strnulou středověkou mentalitu. Fascinující je Vláčilova schopnost postihnout nejniternější pohnutky svých mlčenlivých, do sebe uzavřených hrdinů, uvažováním i prioritami vzdálených dnešní uspěchanosti i povrchnosti. Vytváří působivý kontrast mezi příslušností protagonistů a prostým světem těžce pracujících venkovanů.

Údolí včel je meditativním zamyšlením nad údělem člověka, sevřeného závaznými dogmaty, z nichž není úniku. Z filmu vyzařuje vášnivá spiritualita, jakoby ovlivněná Bergmanovými existenciálními dramaty, jejich ponurostí, mysticismem i iracionalitou lidského jednání. V tomto směru vyprávění dosahuje výrazně nadčasového zakotvení, neboť síla fanatismu spojeného s mocí rozbíjí jakoukoli lidskou přirozenost, ať se jedná o dávnou minulost či současné příklony k nejrůznějším mozek vymývajícím hnutím. Jan Žalman v knize Umlčený film o Údolí včel napsal, že Vláčilův snímek staví na střetu protikladných abstraktních idejí: "Vznikl jakýsi modelový příběh raného evropského křesťanství, které si ve své nejbojovnější formě razilo cestu doslova přes mrtvoly."

SPECIÁL k FINÁLE PLZEŇ 2005

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.