Padesát odstínů šedi - (asi) recenze filmu, kde slovo láska bylo definitivně pohřbeno penězi

12. 2. 2015 - 22:30 | Recenze | Vojtěch Karlík

Padesát odstínů šedi - (asi) recenze filmu, kde slovo láska bylo definitivně pohřbeno penězi zdroj: tisková zpráva

Konečně se všechny divačky dočkaly. Oblíbená hrdinka jejich opravdu hodně zamilované knihy se zjevila na filmovém plátně. Teď už si žádná opravdová dáma nemusí všechno to mluvení, slintání a hýkání představovat při čtení u lampičky, když vedle na posteli chrápe jejich Lojza. Anastasia a Christian se v Padesáti odstínech filmové šedi konečně rozdýchali a my je u toho vidíme.

Poprvé jsem se s fenoménem E.L. Jamesové setkal v předsíni na návštěvě, kdy kamarádka mé ženy jí nenápadně podstrkovala tlustou knihu s šedivo černým obalem. Šeptem jí oznamovala, že toto není červená knihovna, že je to o drsném sexu, že to málem někde bylo zakázané a že je to pecka. Kniha se pak u nás válela několik měsíců na nočním stolku. Manželka se k tomu z časových důvodů nedostala a já drsným sexem v tmavé knize raději pohrdl. Pak jsem někde v novinách viděl obrázek takové dost neforemné paní a pod tím byl popisek, že tohle je ta autorka, co vydělala strašně moc peněz a ještě víc jich dostala za filmová práva. Aha, takže slonice měla jednou velké štěstí, řekl jsem si a zapomněl na to.

zdroj: Cinemart

Před chvílí jsem TO dokoukal a ještě teď mám před očima atmosféru z kinosálu. Pár pochechtávajících se chlapíků proti ovulující přesile všelijakých ženských, které to buď dlouho neměly, nebo by to chtěly jinak a s někým jiným.

Anastasia (Dakota Johnson) je studentkou literatury.

Je to takový hodně sexy obor. Je docela možné, že většina hloupých a nanicovatých ženských, co se po základce vydrápala na tříletý učňák, sní o tom, že jednou půjdou právě dějiny literatury. Možná je to proto, že autorka knižní předlohy zcela evidentně nic takového nikdy nevystudovala.

On se jmenuje Christian (Jamie Dornan) a je opravdu hodně mladým a zazobaným podnikatelem.

Proč ne. Všichni mladí nadržení mužové vypadají jako z reklamy na vazelínu, mají velkou firmu a je jim asi třicet let. Všichni také mají rádi, když koncem svého slona mohou pomilovat mladé studentky, svázat je a prostě jim dát nějak do těla.

Padesát odstínů zdroj: tisková zpráva

Ti dva se potkají, protože Anastasia píše pro nějaký časopis a s Greyem jde udělat rozhovor. V knize je doslova napsáno v první osobě, že jde do sídla celosvětové společnosti pana Greye. Spisovatelka tím definitivně potvrzuje, že svůj intelekt zakopala v nějakém fitku při své první odtučňovací kůře. Onu celosvětovost sídla dokazují filmaři rozlehlými prostory, krásnými mladými lidmi a povýšeneckou náladou v každém záběru. 

Proti tomu všemu má najednou stát puťka z univerzity, kterou samozřejmě slabomyslné tlachání s nadrženým týpkem uhrane a musí na něj hned začít myslet. Takže nakonec se dají dohromady a dojde samozřejmě k tolik diskutovanému drsnému sexu. 

Grey nebožačku ponižuje, ona to nechce, pak najednou chce a jde se od něj nechat sexuálně jako ponížit. Grey je pitomec, manekýn, mužská animírka, zoufalec, snob a má rád prostě tvrdší sex. Na tom není nic špatného. Autorka knihy asi v životě neslyšela o koprofilii, alghedonii, autonekrofilii, belenofilii, bestialitě, douchingu, exkrementofilii a mnoha dalších filiích. Ten film prostě nic takové nenabízí. Je v něm asi dvacet minut takového hollywoodského sexu, trochu plácnutí přes zadek a ukáže se, že celosvětový milionář má rád vlastně jemnější "esemko" a jinak dost blafe nesmysly a dotyčná mu je bez nějakého většího vysvětlení a motivace prostě baští.

Chápu, že mnoho žen miluje knihu, že se těšilo na film, protože konečně jim někdo na plná ústa řekl, že když má chlap hodně peněz, tak za to prostě nepříjemný sex stojí. Že spát s boháčem za prachy je v pořádku, i když chce něco, co dámám zrovna nevoní. A vlastně jim jemně doloží, že je nesmysl uspokojovat stálého partnera pusou už po půl roce.

Anastasia je studentka, je taková nesmělá, ale především je to úplně obyčejná štětka, kterou rajcuje, že si to konečně dává s někým, kdo má moc. Kdo má prachy a je jí podle mne úplně jedno, že ten tupec všechen sex provází strašlivým kecáním. Ona se na něj kouká, jihne, ale nakonec mu vždycky ráda dá.

Film je naivní, hloupoučký, prostinký a vlastně existuje celá řada snímků z kategorie červená knihovna, který tento škvár převyšují. 

Padesát zdroj: tisková zpráva

Padesát odstínů šedi se veze na vlně nadrženosti všech ošklivých žen z celého světa, kterým konečně někdo ukázal, že existují knihy, že i přes svoji ohavnost mohou vyrazit do kina mezi své a zavzdychat si u filmu.

Celý snímek je o těch dvou, ostatní jsou jen méně podstatným komparzem. Oni dva mluví, mluví a chodí, sedí, korzují a milují se. A všechno to jejich mluvení je tak nepřirozené, přehrávané a trapné, že se našinec s IQ 80 začíná smát už po pěti minutách filmu.

Nepochopil jsem, proč, když se česká verze jmenuje Padesát odstínů šedi, český překladatel nevyužil anglické dvojsmyslnosti a nedal hrdinovi jméno Šeď. Bylo by to takové víc fantasy a člověk by se mohl smát i ve chvílích, kdy se mu chtělo spíš brečet.

Hodnocení: 20 %

Zdroje: Vlastní

ČLÁNKY O FILMU

Nahota ve filmu? Pořád táhne

Nahota ve filmu? Pořád táhne

24. 9. 2015 | Trailery | Ladislav Loukota

Nahota táhne - tohle zlaté pravidlo filmu i reklamy nyní znovu zní k premiéře snímku Love režiséra Gaspara Noé, popisujícího notně explicitními scénami svérázný milostný trojúhelník. Laťka erotiky ve filmu se však posouvá do značné části jenom domněle. Nahé scény se totiž na velkém plátně objevovaly už od počátku kinematografie. Jedním z prvních filmů, který bořil hranice, ostatně pocházel i z prvorepublikového Československa.
Padesát odstínů šedi v nejvtipnějších trailerech

Padesát odstínů šedi v nejvtipnějších trailerech

10. 3. 2015 | Téma | Vojtěch Karlík

Komedie, tedy vlastně pardon, romantické drama Padesát odstínů šedi se prohnalo kiny jako uragán. To bylo něco! V dámách a slečnách s výučními listy zanechalo rozněžněné dojmy, v jiných pak chuť a potřebu natočit také něco svého. Jiní však nelenili a vytvořili vlastní verze traileru k úspěšnému filmu o milionáři, co rád mluvil a pleskal dívčí zadnice.
Padesát odstínů šedi - trochu analytický pohled na ženskou romantiku

Padesát odstínů šedi - trochu analytický pohled na ženskou romantiku

16. 2. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Romantický hit Padesát odstínů šedi zlomil velký rekord v návštěvnosti. Více než čtvrt miliónů po vztahu toužících žen vyrazilo v České republice do kin. Nabízíme vám trochu analytičtější pohled na tuto úspěšnou romantiku s náznaky sexu.
V únoru na plátnech zazáří herci Waltz, Gleeson i nadsamec Dornan

V únoru na plátnech zazáří herci Waltz, Gleeson i nadsamec Dornan

3. 2. 2015 | Téma | Ladislav Loukota

Charakterní herci, akční hrdinové i sexy playboy - to je nabídka herců v rámci únorových filmových premiér. Mrkněte na výběr herců, kteří v těchto týdnech čekají v přítmí kinosálů.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.