Mytický Herkules by vyklepal všechny jeho filmové a seriálové inkarnace

23. 7. 2014 - 22:30 | Téma | Ladislav Loukota

Mytický Herkules by vyklepal všechny jeho filmové a seriálové inkarnace zdroj: tisková zpráva

Již podruhé v tomto roce se na filmová plátna hrne antický rek Herkules, tentokrát však ztělesněný poněkud osvědčenějším představitelem maskulinních rolí Dwaynem "The Rock" Johnsonem. Čím to, že Herkules tak urputně fascinuje filmaře? A jaká obskurní dobrodružství, na které moderní adaptace obvykle zapomínají, zažíval podle původních legend? Mrkli jsme na nejpodstatnější skutečnosti.

Při troše nadsázky lze říct, že pokud by měla vzniknout skutečně věrná předělávka Herkulova příběhu, troufnout by si na ní mohla zřejmě snad jenom produkce HBO. Žádná jiná televize - natožpak snad kinofilm - by totiž nebyla sto pojmout skutečnou tvář antického reka tak, jak ji ve starověku doopravdy sepsali. Vedle jeho exploatačních trampot však i taková Hra o trůny bledne závistí.

Herkules zdroj: tisková zpráva

Zpočátku by si moderní divák mohl myslet, že Herkules je vlastně totéž co antická variace na Supermana. Mezi základní prvky Herkula patří jeho polobožský původ, díky němuž Herkules (původně Herákles, známější výraz je výsledkem přepisu do latiny) disponoval nadlidskou sílou, ale i lstí, odvahou a rovněž enormním libidem. Už to je detail, který krásně ilustruje jinou éru – zůstaneme-li u paralely se Supermanem, spíše než Clarka Kenta připomíná Herkules satirického Hancocka říznutého Hankem Moodym z Californication.
Přesto lze říct, že Herkules byl doslova prototypem vzoru pro libovolného muže, spojením ideálu po harmonii duše a těla i dokonalým akčním hrdinou. Béčkové atrakce čpí z řady jeho výkonů. Mezi nejznámější činy patří splnění dvanácti úkolů, mezi nimiž je spoutání trojhlavého psa Kerbera, zabití nemejského lva nebo třeba... vyčištění stájí krále Augiáše od hnoje. Jak vidno, ani ve starověku autorům nechyběl smysl pro humor. Herkules však z Kavkazu zachránil i Prométhea, uvrženého sem za darování ohně lidem – budiž to důkaz, že crossovery různých příběhů rozhodně nejsou jenom moderní záležitost.

zdroj: Bioscop

Podobně jako Zeus (a vůbec leckdo ve starověkém panteonu i momo něj) však i sám Herkules platil za solidní netykavku, která by v dnešním vyvedení dost možná odradila sympatie diváků. Když mu tak například Augiáš za vyčištění chlévů nezaplatil, Herkules později přitáhl s armádou a krále zabil. Nemlich stejně dopadla i Trója. Tu bohové v příběhu nikoliv nepodobném původnímu Souboji titánů ztrestali nájezdy mořské obludy, kterou si Trojané mohli udobřit jenom obětováním své princezny.
Herkules potvory po třech dnech boje zlikvidoval - a zachránil při tom i onu princeznu - trojský král Láomedón mu však za výkon opět nezaplatil. Herkulovi tak nezbylo učinit jedinou logickou věc, znovu sestavit armádu a vyplenit s ní město dávno před tím, než někoho vůbec napadlo sestavit "Trojského koně". Vyvraždil celou královskou rodinu až na princeznu, kterou nechal jako trofej jednomu se svých mužů.

Tragédie s dobrým koncem

Zřejmě nejujetější částí Herkulova života je však vyvraždění jeho vlastní rodiny. Na to došlo poté, co na Herkulův spokojený život s princeznou Megarou začala žárlit Héra. Posedla Herka vražedným amokem, po němž zabil patero dětí včetně trojice svých. Právě kvůli snaze očistit se od této šlamastiky se nakonec Herkules vydal splnit oněch dvanácti úkolů. Nakonec však přes všechna příkoří Herkules došel věčnému životu v antickém panteonu. Přes všechny útrapy, války i dobrodružství zůstává Herkules pevně věrný touze publika po happy endingu.
Vzhledem k navýsost nadpřirozené povaze většiny Herkulových dobrodružství je Herkulova existence obecně beze vší pochybnosti přijímána jako čirý mýtus bez byť jen rámcového ukotvení v osobě existujícího člověka. Jisté kořeny v realitě však mít může. Jednou z teorií je, že na počátku mýtů byl soupis starověkých objevitelských plaveb po středomoří. Na každý pád totiž platí, že Herkulův boj s Trojou i jeho luk a šíp přímo ovlivnily pozdější Trojskou válku, která zjevně má nějaké kořeny v realitě. Faktem je, že podobných prototypů udatného hrdiny s příměsí božské krve užívali i jiné dávné národy. A svým způsobem jsou populární dodnes.

Herkules zdroj: tisková zpráva

O to více je politováníhodné, že moderní nejpopulárnější inkarnace Herkula připomínají pouze jakýsi odvar z původní ikony. Že Herkules neklátí jednu Amazonku vedle druhé a nekuchá vlastní rodinu, by jeden ještě pochopil disneyovské adaptaci z roku 1997. Avšak skutečnost, že i valná většina dalších filmů Herka rovněž ukazuje především jako trochu silnějšího skautíka (a opakuje tak problémů filmů se Supermanem), vzdor krvelačné a politicky nekorektní předloze, už vyloženě padá na hlavu scénáristů. O to zajímavější možná bude nejnovější adaptace, který začíná právě Herkulovým vyhnanstvím.

Zdroje: Vlastní

ČLÁNKY O FILMU

Herkules - recenze letního blockbusteru s Dwayne Johnsonem v hlavní roli

Herkules - recenze letního blockbusteru s Dwayne Johnsonem v hlavní roli

24. 7. 2014 | Recenze | František Fuka

Brett Ratner režítuje The Rocka (Dwaynea Johnsona) v titulní roli filmu o mytickém hrdinovi (na motivy comicsu).
Červencové herečky - pravidelná přehlídka hvězd tentokrát i s Češkami

Červencové herečky - pravidelná přehlídka hvězd tentokrát i s Češkami

7. 7. 2014 | Dokina.cz | Ladislav Loukota

Léto je tu a spolu s ním se velkofilmy i komorní dramata chytla za ruce a snaží se diváka přesvědčit, že namísto dovolené má zamířit do kina. Používají při tom i paletu výjimečně charismatických dam. A možná i proto se v červencovém přehledu netradičně dočkáme příjemné zjevení domácích hereček. 
Šest sci-fi a fantasy filmů, které vám v létě nesmí uniknout

Šest sci-fi a fantasy filmů, které vám v létě nesmí uniknout

4. 7. 2014 | Téma | Ladislav Loukota

Letošní rok je výjimečně bohatý na všelijaké sci-fi a fantasy trháky. Stoupající trend z posledních let zjevně vyvrcholí o letních prázdninách. My vám nabízíme letní souhrn všech zajímavých sci-fi a fantasy snímků.
Červencové premiéry - Herkules, Strážci Galaxie, ale i animovaný hit pro nejmenší diváky

Červencové premiéry - Herkules, Strážci Galaxie, ale i animovaný hit pro nejmenší diváky

30. 6. 2014 | Téma | Vojtěch Karlík

Strážci Galaxie, Hercules, 22 Jump Street a další hollywoodské blockbustery nás budou lákat do kina v červenci. První prázdninový měsíc tak nabídne mnohem lepší a určitě také lákavější snímky než červen, což je rozhodně pozitivní. Přinášíme vám několik tipů, které by vám určitě neměly uniknout, pokud se řadíte k pravidelným i občasným návštěvníkům kin.
A zase ten Herkules... Bude Dwayne Johnson nejvýdělečnějším antickým hrdinou?

A zase ten Herkules... Bude Dwayne Johnson nejvýdělečnějším antickým hrdinou?

18. 6. 2014 | Téma | Vojtěch Karlík

V červenci se milovníci mytologie, digitálních efektů a velkých svalů dočkají dalšího zpracování slavného antického příběhu o Herkulovi. Letos se to navíc sešlo tak příhodně, že příběh o hrdinovi, kterého počal samotný bůh Zeus s lidskou princeznou Alkménou, dorazí do kin již podruhé. Ve filmu Herkules: Zrození legendy si mýtického svalovce zahrál Kellan Lutz. V novém snímku Hercules si titulní roli střihl stále populárnější Dwayne Johnson.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.