Herkules - recenze letního blockbusteru s Dwayne Johnsonem v hlavní roli

24. 7. 2014 - 22:00 | Recenze | František Fuka

Herkules - recenze letního blockbusteru s Dwayne Johnsonem v hlavní roli zdroj: tisková zpráva

Brett Ratner režítuje The Rocka (Dwaynea Johnsona) v titulní roli filmu o mytickém hrdinovi (na motivy comicsu).

První provinění: I když Dwayne Johnson strašlivě zamakal na své fyzičce, v tomto filmu prostě nevypadá nijak moc impozantně a má většinou takový přehnaně dobrácký kukuč (viz například obrázek výše).

zdroj: Archiv

Druhé provinění: Trailer i propagační materiály sprostě lžou. V tomto filmu se nestane zhola nic nadpřirozeného! Titulní hrdina není Diovým synam (jen se za něj vydává), není nezranitelný, jen je hodně silný. A v celém filmu se nedočkáme vůbec žádných kouzel ani nadpřirozených bytostí! Ta monstra v traileru se vyskytují buď v něčích snech, nebo v něčím (smyšleném) vyprávění - nikoliv v rámci hlavní zápletky. Dočkáme se jen tří vlků, kteří jsou o trochu větší, než obvykle (a jsou CGI).

A ještě jedna zajímavost: Vidíte ke konci traileru ten ohnivý bič? Tak v samotném filmu ten bič není ohnivý! Je z malých kostí, nebo velkých zubů, nebo něčeho takového. A je pak dost divné, že jedna jeho rána dostane Herkula na kolena.

Hercules zdroj: tisková zpráva

Ale to je jen jedna z mnoha věcí, které jsou v tomto filmu divné. Úplně oukej mi nepřišla ani ta scéna, kdy se objeví zástupy kentaurů a o pár záběrů později zjistíme, že jsme je celou dobu náhodou viděli pod takovým úhlem, že vypadali jako kentauři, ale ve skutečnosti to byli normální jezdci na normálních koních (kteří se nikterak nesnažili vydávat se za kentaury). Nebo ta scéna, kdy překocením dvou mís s uhlím spontánně vzplane veliké kamenné schodiště.

A můžeme se zastavit také u zvratu, spočívajícího v tom, že se (hodný) Herkules dozví, že vědomě zabil stovky nevinných poddaných (které měl za nepřátele), a nic to s ním neudělá, jedeme dál.

Herkules zdroj: tisková zpráva

Brett Ratner režíruje zcela nenápaditě, nic nepůsobí ani trochu cool, všechno se to dá přežít, ale znovu a znovu jsem si pokládal otázku, proč mě to celé vůbec nebaví, přestože mám Rocka za velkého sympaťáka. Všechny postavy jsou strašlivě předvídatelné a klišoidní, takže pokus o "realitu" (tzn. žádná magie, žádná monstra) je v takovémto druhu filmu velmi nešťastným rozhodnutím. Mohla to být aspoň zábavná blbost.

Jistě to celé bylo dost drahé, ale nepůsobí to nikterak exoticky (natáčelo se většinou v Maďarsku).

Typická pro celkové vyznění filmu je skutečnost, že český distributor se v presskitu chlubí tím, že ve filmu hraje supermodelkovská partnerka nějakého slavného sportovce (asi minutu) a že je nadabována (všech pět slov) nějakou českou pseudocelebritou...

Hodnocení: 40 %

Zdroje: FFFILM

ČLÁNKY O FILMU

Mytický Herkules by vyklepal všechny jeho filmové a seriálové inkarnace

Mytický Herkules by vyklepal všechny jeho filmové a seriálové inkarnace

23. 7. 2014 | Téma | Ladislav Loukota

Již podruhé v tomto roce se na filmová plátna hrne antický rek Herkules, tentokrát však ztělesněný poněkud osvědčenějším představitelem maskulinních rolí Dwaynem "The Rock" Johnsonem. Čím to, že Herkules tak urputně fascinuje filmaře? A jaká obskurní dobrodružství, na které moderní adaptace obvykle zapomínají, zažíval podle původních legend? Mrkli jsme na nejpodstatnější skutečnosti.
Červencové herečky - pravidelná přehlídka hvězd tentokrát i s Češkami

Červencové herečky - pravidelná přehlídka hvězd tentokrát i s Češkami

7. 7. 2014 | Dokina.cz | Ladislav Loukota

Léto je tu a spolu s ním se velkofilmy i komorní dramata chytla za ruce a snaží se diváka přesvědčit, že namísto dovolené má zamířit do kina. Používají při tom i paletu výjimečně charismatických dam. A možná i proto se v červencovém přehledu netradičně dočkáme příjemné zjevení domácích hereček. 
Šest sci-fi a fantasy filmů, které vám v létě nesmí uniknout

Šest sci-fi a fantasy filmů, které vám v létě nesmí uniknout

4. 7. 2014 | Téma | Ladislav Loukota

Letošní rok je výjimečně bohatý na všelijaké sci-fi a fantasy trháky. Stoupající trend z posledních let zjevně vyvrcholí o letních prázdninách. My vám nabízíme letní souhrn všech zajímavých sci-fi a fantasy snímků.
Červencové premiéry - Herkules, Strážci Galaxie, ale i animovaný hit pro nejmenší diváky

Červencové premiéry - Herkules, Strážci Galaxie, ale i animovaný hit pro nejmenší diváky

30. 6. 2014 | Téma | Vojtěch Karlík

Strážci Galaxie, Hercules, 22 Jump Street a další hollywoodské blockbustery nás budou lákat do kina v červenci. První prázdninový měsíc tak nabídne mnohem lepší a určitě také lákavější snímky než červen, což je rozhodně pozitivní. Přinášíme vám několik tipů, které by vám určitě neměly uniknout, pokud se řadíte k pravidelným i občasným návštěvníkům kin.
A zase ten Herkules... Bude Dwayne Johnson nejvýdělečnějším antickým hrdinou?

A zase ten Herkules... Bude Dwayne Johnson nejvýdělečnějším antickým hrdinou?

18. 6. 2014 | Téma | Vojtěch Karlík

V červenci se milovníci mytologie, digitálních efektů a velkých svalů dočkají dalšího zpracování slavného antického příběhu o Herkulovi. Letos se to navíc sešlo tak příhodně, že příběh o hrdinovi, kterého počal samotný bůh Zeus s lidskou princeznou Alkménou, dorazí do kin již podruhé. Ve filmu Herkules: Zrození legendy si mýtického svalovce zahrál Kellan Lutz. V novém snímku Hercules si titulní roli střihl stále populárnější Dwayne Johnson.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.