Monica Bellucciová

20. 11. 2007 - 13:09 | Téma | red

Monica Bellucciová zdroj: tisková zpráva

Italská kráska, která se stala mezinárodní hvězdou. Italská kráska, která si dokázala získat mnoho obdivovatelů ve své domovině a pobláznila celou Francii, se v posledních letech prosazuje stále více také na druhé straně Atlantiku

Italská kráska, která si dokázala získat mnoho obdivovatelů ve své domovině a pobláznila celou Francii, se v posledních letech prosazuje stále více také na druhé straně Atlantiku.

Monica Bellucciová Dnes šestatřicetiletá Monica Bellucciová vyrůstala v malé italské vísce Citta di Castello, když však s dospělostí přišla nutnost volby budoucí kariéry, Monica se rozhodla pro stěhování do Perugie, kde na místní universitě začala studovat právo. Finanční potíže jí přiměly vyzkoušet štěstí na přehlídkových molech i v ateliérech módních fotografů. Z přivýdělku se ale zanedlouho stala hlavní profese a dvacetiletá Monica se přestěhovala do Milána, Mekky italské módy. Zde získala lukrativní kontrakt u Elite Model Management. Stejně jako celá řada kolegyň z modelingu i Monica se pokusila proniknout do filmové branže - po sérii reklam (jednu z nich režíroval Giuseppe Tornatore, tvůrce oscarového Bia Ráj či Maleny) se objevila v televizním snímku Vita Coi Figli (1990).

Po dvou dalších italských filmech se poprvé účastnila natáčení filmu zahraniční produkce – v Coppolově Draculovi (1992). Upírský snímek nabídl Bellucciové příležitost zahrát si krásnou Draculovu nevěstu po boku Garyho Oldmana. Její úloha však byla spíše dekorativní a na kariéru neměla výraznější vliv. Po návratu do Itálie Bellucciová natočila několik dalších více či méně úspěšných snímků, jako jsou zlodějská komedie I Mitici (1994), komedie Paola Villaggia Sněhová koule, určená primárně dětskému publiku, či drama Il Cielo e sempre piu blu (oba 1995), přirovnávané k Altmanovým Prostřihům. Přesto ji však poměry na domácí filmové scéně zklamaly a vyrazila do světa - do Paříže.

Monica Bellucciová - Dracula Po účasti na mnohonárodní televizní koprodukci Bible - Starý zákon: Josef, v níž coby manželka faraóna měla za partnery Bena Kingsleyho a Martina Landaua, účinkovala ve francouzském dramatu Gillese Mimouniho Byt (1996). Okamžitě si získala pochvalné recenze a (zatím jedinou) nominaci na francouzskou výroční cenu César. Při natáčení se seznámila se svým budoucím manželem i častým filmovým partnerem Vincentem Casselem. Oba na svou první úspěšnou spolupráci hned o rok později navázali v komediální romanci Come Mi Vuoi a brutální gangsterkou Dobermann – válka gangů, které se nadšených ovací dostalo především od mladšího publika. I v dalších letech se Monica objevuje ve francouzských snímcích mladých tvůrců vedle hvězd tamního filmu, jakými jsou Mathieu Kassovitz (Le Plaisir (et ses petits tracas) - 1998), Tchéky Karyo (Comme un poisson hors de l'eau - 1999) či právě Vincent Cassel (s Monicou opět vytvořili filmový pár v dramatu Méditerranées – 1999).

Monica Bellucciová - Malena Od režiséra Stephena Hopkinse, kterého Bellucciová zaujala výkonem ve snímku Byt, pak přišla nabídka na úlohu manželky bohatého advokáta obviněného z vraždy (hrál ho Gene Hackman) v thrilleru Podezření. Podezření sice mezi nejúspěšnější tituly řadit nelze, přesto díky němu přišly i další hollywoodské nabídky. Paradoxně však právě v době amerického debutu získala Monica role, které ji nakonec proslaví téměř po celém světě – v Evropě. Ital Giuseppe Tornatore totiž do svého filmu Malena (2000), odehrávajícím se v roce 1941, obsadil Bellucciovou a dosahl sním (i díky jejímu výbornému hereckému výkonu) mezinárodních i domácích úspěchů. Úspěšný byl i francouzský dobrodružný snímek Společenství vlků – Hon na bestii (2001). V něm se Bellucciová coby agentka papežského státu s Vincentem Casselem na plátně „pouze“ míjí.

Monica Bellucciová, Vincent Cassel - Irreversible Asterix a Obelix: Mise Kleopatra (2002), další film podle populárního francouzského comicsu o dvojici Galů, statečně bojujících proti Římu, si Bellucciová zahrála roli, po které touží generace hereček - okouzlující egyptskou vládkyni Kleopatru. A nic na tom nemůže změnit ani fakt, že se jedná pouze o vedlejší postavu ve ztřeštěné komedii, která si tropí žerty z leckoho a lecčeho. Setkává se na plátně znovu se svým manželem: ve filmech jako Zvrácený od Gaspara Noého či v kriminálním snímku Tajní agenti (2004). Romantickou komedii Ricordati di me (2003) o setkání s dávnou středoškolskou láskou se pak Monica natáčela v rodné Itálii.

Monica Bellucciová jako zlá královna Z hollywodských nabídek si v poslední době Bellucciová vybrala průměrný akční thriller Slzy slunce (2003), v němž se po boku Bruce Willise objevuje coby humanitární pracovnice, zachraňující válkou ohrožované Nigerijce. Zahrála si i v jednom z nejambicióznějších projektů přelomu století: ve filmech Matrix Reloaded a Matrix Revolutions hraje roli Persefony. Mel Gibson Monicu Bellucciovou obsadil jako Máří Magdalénu do své verze posledních hodin Ježíšova života, snímku Umučení Krista. V něm herečka hovořící plynně italsky, francouzsky a jen o trochu hůře anglicky musela zvládnout své repliky v aramejštině, dnes již téměř zaniklém jazyce Blízkého východu. V roce 2005 se pak premiéry dočkaly další dva snímky s Bellucciovou: v Čechách natáčená fantasy Terryho Gilliama Kletba bratří Grimmů, v níž se představila v úloze zlé pohádkové královny, a tragikomedie Spikea Lee She Hate Me. Na další šanci si musela počkat až do roku 2007 - v akčním thrilleru Sejmi je všechny zosobňuje prostitutku ohrožovanou nájemnými zabijáky.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.