Čtyři tváře Captain Marvel

8. 3. 2019 - 13:18 | Téma | Václav Rybář

Čtyři tváře Captain Marvel zdroj: tisková zpráva

Jít do kina na holčičí marvelovku na MDŽ je stylové. Co když ale Marvel vlastně není ani žena, ani kapitánka, a dokonce ani Marvel?

Všichni už po dvaceti filmech tak trochu tušíme, že MCU alias Marvel Cinematic Universe se od toho komiksového vesmíru poměrně dost liší. Příběhy filmových superhrdinů jsou často upletené z několika různých zápletek komiksů, které od sebe mohou dělit ne roky, ale rovnou dekády. Proti tomuhle přepisování historie a neodvratné komprimaci času nelze mít výraznějších výhrad. Však oni v tom Marvelu musí vědět, co dělají, aby jim v dalších deseti letech nedošly nápady, případně aby to celé nějak drželo pohromadě napříč sólovkami. Internet je a bude plný článků od nejrůznějších nerdů, co budou řešit změny kostýmů, odlišné originy záporáků nebo občasné prohřešky proti komiksové geografii. Kvůli tomu tu ale dneska nejsme, protože u Captain Marvel muselo komiksové vydavatelství i filmový moloch kouzlit opravdu mocně.

Ještě jednou si připomeňme, že do kin vstupuje Captain Marvel alias Carol Danvers. Rázná žena, armádní pilotka a také nedobrovolná vesmírná turistka. Nebudeme prozrazovat detaily, ale Carol se dostane na cizí planety, potká mimozemšťany – ty hodné – a zjistí, že jiní mimozemšťani – ti zlí – chtějí ovládnout Zemi. Celé se to odehrává v různých časových liniích, ale tou hlavní jsou devadesátá léta minulého století (pro někoho pravěk, pro někoho mládí), v nichž tahle marvelácká Wonder Woman zachraňuje svět s pomocí omlazeného Nicka Furyho.

Carol Danvers vypadá přesně jako ženská superhrdinka moderního střihu, ačkoliv se vám Marvel bude snažit namluvit, že ji má ve výzbroji posledních padesát let. Jak už to u marketingu bývá, je to poloviční pravda i poloviční lež. Zatím Carol se na stránkách komiksu opravdu objevila už v roce 1968, její aktuální alter-ego Captain Marvel sotva půjde do základní školy. Před premiérou filmu se internet množil dotazy zmatených pamětníků, kteří řešili, jestli je Captain Marvel od DC nebo od Marvelu, jestli je to chlap nebo ženská apod. A víte co? Všechny varianty jsou správně!

Captain Marvel, ten pravý od DC

shazam_komiks zdroj: tisková zpráva

První Captain Marvel se narodil už v roce 1939 v kolébce jménem Fawcett Comics. A dnes ho známe pod názvem Shazam! Je nadmíru velkou ironií, že před Captain Marvel poběží upoutávky na Shazam! (má premiéru o měsíc později), protože právě Billy Batson je prapůvodní Captain Marvel! A to přitom už tenkrát řval ono Shazam (je to zkratka ze jmen šesti bájných hrdinů – Šalomoun, Herkules, Achilles, Zeus, Atlas a Merkur), které mu propůjčilo sílu slavných reků.

Ve čtyřicátých letech byl Captain Marvel nejprodávanějším komiksem vůbec, dokonce byl populárnější než Superman od Detective Comics (později DC Comics). Tehdy ostatně přibyla i postava Mary Marvel, což byla tedy historicky první „kapitánka“ v marvelovském komiksu. Nutno dodat, že Marvel Comics jako takový ještě neexistoval. Tehdejší vydavatelství se jmenovalo Timely Comics a na Marvel se přejmenovalo až koncem šedesátých let. Marvel ve významu Zázrak tak nebyl žádným copyrightem.

Co naopak copyrightem bylo, alespoň podle Detective Comics, byly superschopnosti Billyho Batsona, které se v mnohém podobaly těm Supermanovým. Velké vydavatelství zažalovalo to malé už zkraje 40. let, ale k soudu se případ dostal až o sedm let později.

V roce 1948 se tedy začal táhnout tříletý spor, na jehož konci soudce rozhodnul, že DC si nedostatečně pohlídalo Supermanova práva, když zveřejnilo první komiksové stripy, a pro tuto lenost rozhodnul, že Captain Marvel má nárok na autorskou inspiraci. Neslýchané? DC se okamžitě odvolalo a o rok později vyhrálo u vyšší instance, kdy mu soud přiřknul nárok na některé vypůjčené prvky.

shazam_vs_dc zdroj: tisková zpráva

Fawcett Comics se rozhodl s DC vyrovnat mimosoudně. Sám neměl na další tahanice peníze, protože zatímco za druhé světové se Captain Marvel prodával skvěle, po jejím skončení opadly prodeje komiksů obecně a u Fawcettů už nevěděli kudy kam. Mimosoudních 400 tisíc dolarů bylo posledním hřebíkem do rakve.

Fawcett vyhlásil bankrot a propuštění kreslíři odešli pracovat pro DC, na čem jiném než na Supermanovi. Aby byla ironie osudu dokonána, dočkal se o dvě dekády později Billy Batson restartu, tentokrát už pod křídly DC Comics. A protože tehdy už existoval Marvel Comics, musel se celý titul přejmenovat. Volba padla právě na ikonické Shazam!

Mar-Vell

mar_vell zdroj: tisková zpráva

Jedním z důvodů, proč se DC nemohlo vrátit k původnímu názvu, byl i fakt, že Marvel Comics si okamžitě povědomý titul urval pro sebe a na konci šedesátých let spustil vlastního kapitána Marvela. A aby to nevypadalo jako self-promo nebo maskot z reklamy na prací prášek, udělali z něj mimozemšťana rasy Kree jménem Mar-Vell. Jedna pomlčka, písmeno navíc a hned to vypadá vznešeněji.

Mar-Vell je klíčovou osobností celé rasy a s Kree se musíme zmínit i o Skrullech, což je konkurenční rasa, jejíž členové se umí proměnit v kohokoliv. Ano, přesně o tom je ta slibovaná invaze na planetu Zemi. Kree mají naštěstí solidní genový fond a jejich běžné schopnosti bychom na Zemi považovali za superschopnosti. Není divu, že když se Mar-Vell mimo svou rodnou hroudu zatoulá, může měřit síly s mnoha soupeři zvučných jmen a bez problémů získat frčky v samotných Avengers.

mar_vell_2 zdroj: tisková zpráva

Jenže… to pořád ještě nejsme u naší hrdinné kapitánky, že? Mar-Vell v šedesátých letech se svým zeleným kostýmem připomínal spíš kopii Green Lanterna a moc lidí neoslovil. Sice se objevil na Zemi, ale byl to mimozemšťan a jeho aféry byly na hony vzdálené problémům běžných lidí. Aby uspěl, nutně potřeboval lidské kamarády, nebo nějaký ten milostný objekt. Tady na scénu vstupuje Carol Danvers a začíná tradiční jiskření.

Carol Danvers z komiksu

carol_komiks zdroj: tisková zpráva

Je vlastně jedno, jestli vycházíte z komiksu nebo ne, Carol Danvers získá superschopnosti velmi rychle a je to samozřejmě Mar-Vellovým přičiněním. Protože však tímto skutkem Captain Marvel nepřestane existovat, přijímá Carol přezdívku Ms. Marvel a vydává se na sólovou kariéru. Vydavatelství ji už tehdy tlačí dopředu jako bojovnici za práva žen a zajišťuje jí členství hned v několika prestižních superhrdinských týmech. S přeskakováním z jedné party do druhé se mění i rozsah jejích schopností a občas dokonce i jméno – blonďatá střela byla známá jako Warbird nebo Binary.

Jako Binary se mimochodem stala jednou z nejsilnějších bytostí marveláckého vesmíru, takže ty zvěsti o tom, že ve filmovém MCU bude nejsilnějším avengerem vlastně vůbec nejsou přehnané. Komiksová Carol hrála důležitou roli v mnoha velkých komiksových eventech, ale měla i temnou stránku. Podobně jako Tony Stark se totiž občas ráda napila. To je ovšem rys osobnosti, který se ve filmovém MCU rozhodně pitvat nebude.

captain_marvel_ms_marvel zdroj: tisková zpráva

V roce 2012 Marvel definitivně Carol restartoval jako Captain Marvel a rovnou jí dal hlavní roli v agentuře S.W.O.R.D. a také z ní udělal klíčovou postavu druhé Občanské války. Její nejnovější charakter už se samozřejmě v mnohém překrývá s filmovým alter-egem.

Jde o Mavericka v sukních pro dnešní generaci holek (ačkoliv autoři mluví spíš o Chucku Yeagerovi), tj. ostré armádní pilotce, která se o sebe umí postarat. Paralela s Wonder Woman je zjevná – Diana přichází z bájného ostrova amazonek do „moderního“ světa plného lidských barbarů, Carol pro změnu z válečného prostředí planety Kree přichází slabé a bezbranné lidi zachránit před invazí rasy profesionálních vojáků.

Carol Danvers ze stříbrného plátna

captainmarvel_3 zdroj: tisková zpráva

Filmová Carol Danvers v podání Brie Larson tento víkend ovládne kina, takže nemá smysl ji dlouze představovat, nebo vám snad prozrazovat další detaily. Jenom zmíním, že i Mar-Vell je ve filmu chytře schovaný, takže původní DNA tu bezesporu najdete. Fanoušci se ale trochu bojí, že Captain Marvel bude typická Mary Sue – termín pro nepříliš zajímavou, ale extrémně silnou a v podstatě bezchybnou postavu, která vždy přijde na poslední chvíli a zachrání všechno a všechny. Tenhle problém se hodně skloňoval v souvislosti s Rey z nových Star Wars.

Teď se všude rozhlašuje, že Carol Danvers bude nejsilnějším z Avengers a na konci dubna přijde odrovnat Thanose v Avengers: Endgame. Moc nevěřím tomu, že by Kevin Feige fialového titána deset let budoval, a pak ho nechal knokautovat nováčkem, ale snaha tlačit Captain Marvel dopředu jako idol cílovky, na kterou komiksy doposud moc nezabíraly, je evidentní. Tak se nechme překvapit, jak tohle velké komiksové finále dopadne. Protože ve své sólovce Captain Marvel dokazuje, že rány umí nejen přijímat, ale i rozdávat.

zdroj: Archiv

Zdroje: Vlastní

ČLÁNKY O FILMU

Druhý díl Shazam! napíše scénárista jedničky

Druhý díl Shazam! napíše scénárista jedničky

12. 4. 2019 | Novinky | Redakce Dokina.cz

Shazam! se v kinech ještě ani pořádně neohřál a filmová společnost Warner Bros se již údajně pustila do přípravy druhého dílu. Scénáře by se měl opět chopit Henry Gayden, v souvislosti s režií pak určité zdroje hovoří o Davidu F. Sandbergovi.
Dwayne Johnson: sólovka Black Adam se začne točit příští rok

Dwayne Johnson: sólovka Black Adam se začne točit příští rok

10. 4. 2019 | Novinky | Adam Homola

Do kin se sice chystá Hellboy a hned za ním Avengers: Endgame, ale teď v nich řádí Shazam! Sympaťák, co se učí se svými schopnostmi zacházet a chová se jako dítě (protože dítě je), má teď za hlavního záporáka Marka Stronga, ale dříve či později se popere s přeci jen trochu vyšší ligou: Dwaynem „The Rock“ Johnsonem.
Komiksové reparáty, aneb když vám první průšvih superhrdinské dveře nezavře

Komiksové reparáty, aneb když vám první průšvih superhrdinské dveře nezavře

9. 4. 2019 | Téma | Matěj Svoboda

Když to nevyjde poprvé, je potřeba zkoušet to znovu. Napravit si reputaci po roli v nepovedené comicsovce není nic těžkého. Filmů se superhrdiny je totiž čím dál víc, někdy ale ani druhá šance nepomůže...
Shazam! - recenze nového superhrdiny se smyslem pro humor

Shazam! - recenze nového superhrdiny se smyslem pro humor

3. 4. 2019 | Recenze | Matěj Svoboda

Comicsovka Shazam! zkouší do superhrdinského žánru přinést víc nadhledu a humoru. Jak se jí to povedlo? A stojí za to u toho být?
Nejdřív Aquaman, teď Shazam!? DC tahá z rukávu superhrdiny se smyslem pro humor

Nejdřív Aquaman, teď Shazam!? DC tahá z rukávu superhrdiny se smyslem pro humor

21. 1. 2019 | Trailery | Adam Homola

DC je teď v zajímavé situaci. Liga spravedlnosti jim epicky vyhořela, z Flashe a Cyborga asi jen tak něco nebude a kdo ví kdy a v jaké formě se dočkáme dalšího Batmana.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.