Clive Owen

4. 5. 2009 - 10:24 | Téma | red

Clive Owen zdroj: tisková zpráva

V domovské Velké Británii se sympatický čtyřicátník prosadil hlavními úlohami v dramatu Krupiér (1998) a v detektivním seriálu Vyšetřování naslepo (2000)

V domovské Velké Británii se sympatický čtyřicátník prosadil hlavními úlohami v dramatu Krupiér (1998) a v detektivním seriálu Vyšetřování naslepo (2000). V Americe proslul jako protagonista série krátkých snímků Hire (2001-2002) či v titulní roli historického opusu Král Artuš (2004). Za psychodrama Na dotek (2004) získal Owen Zlatý glóbus a byl rovněž nominován na Oscara. V posledních letech bývá často pasován mezi nejvážnější kandidáty na úlohu Jamese Bonda v některém z jeho příštích dobrodružství.

Clive Owen Rodák z anglického Coventry Clive Owen přišel na svět 3. října 1964 jako čtvrtý z pěti bratrů v rodině countryového zpěváka. Ten sice rodinu opustil, když byly Cliveovi tři roky, svým potomkům však alespoň předal své muzikantské geny. Alan i Lee jsou dnes úspěšnými zpěváky a ani v Cliveově případě nepadlo jablko příliš daleko od stromu. Již od dětských let totiž toužil po herecké dráze a toto přání jen podpořil svým výkonem ve školním představení muzikálu Oliver! Od třinácti let tak Clive začal sbírat zkušenosti na nejrozmanitějších divadelních scénách a jeho další osud se velmi podobal příběhu titulního hrdiny ze snímku Billy Elliot. Přes všeobecný výsměch, avšak s podporou jednoho z učitelů, který Owenovi zařídil konkurs na Mountview College a dokonce mu koupil jízdenku do Londýna, vyrazil mladý Clive za štěstím do britské metropole. A hned napoprvé byl na prestižní hereckou školu přijat. Zde se však situace komplikuje: Owen brzy shledal studium ztrátou času a raději se vrátil domů, k životu ze sociálních dávek a občasné spolupráci s místními divadelníky. V roce 1984 však přeci jen dal škole šanci a přihlásil se ke studiu na Royal Academy of Dramatic Art. O tři roky později již Owen nastupuje do divadelního souboru Young Vic Theatre Company, aby se zde coby Romeo zamiloval do herecké představitelky Julie (a své nynější manželky) Sarah Jane Fentonové. A také se začíná poohlížet také po filmových a televizních příležitostech.

Clive Owen ve filmu Gosford Park Slibně vyhlížející filmový debut – jedna z hlavních úloh po boku Davida Thewlise v road-movie Vroom (1988) o dvojici mladíků vyrážejících na cesty po Anglii – mezi hity nezamířil, a tak jsou první větší úspěchy Clivea Owena spojeny až s následným účinkováním v televizi. Krutý Gideon v kostýmním dramatu Precious Bane (1989), romantický hrdina v adaptaci literární klasiky od R. D. Blackmorea Lorna Doone (1990) a především šarmantní Stephen Crane z televizní série Chancer (1990) zajistili Owenovi pozici vycházející hvězdy televizní obrazovky. Jednou z mála příležitostí na filmovém plátně pak bylo drama Zavři mé oči (1991), kde se Owen stal pohledným svůdcem a zároveň pronásledovatelem své sestry. Publikum však z přerodu Owena, jehož si zamilovalo jako charakterního hrdinu, v psychopatického lumpa příliš nadšené nebylo, a tak další Owenovy kroky vedly zpět na divadlo a do televize. Následné příležitosti na filmovém plátně, první setkání s americkou kinematografií, kterým byl thriller s Halle Berryovou Zločin z vášně (1995), či drama z koncentračního tábora Bent (1997), ovace rovněž příliš nesklízely.

Clive Owen ve filmu Hranice zlomu Ani v případě nízkorozpočtového dramatu Krupiér (1998) to zpočátku na velkou slávu nevypadalo. Owenův cynický zaměstnanec kasina, který se nechá svést k loupeži, si ale po uvedení na videu začal získávat stále více příznivců na obou stranách Atlantiku a dnes patří k jeho nejslavnějším postavám. Ještě předtím, než se na Owena začaly hrnout nabídky z Hollywoodu, přišla poslední z velkých příležitostí na televizní obrazovce: popudlivý detektiv Ross Tanner, který postupně přichází o zrak, v seriálu Vyšetřování naslepo (1999-2000). Další z rolí, které měly posléze rozhodnout o Owenově hvězdné budoucnosti, pak byl tajemný řidič v sérii krátkých snímků Hire (2001-2002), které pro automobilku BMW natočili tvůrci jako Guy Ritchie, John Woo či Ang Lee. Své pověsti ale Owen rozhodně neublížil ani úlohou komorníka v Altmanově dramatu Gosford Park (2001) či jako pronásledovatel hlavního hrdiny v thrilleru Agent bez minulosti (2002). Rozpačitě přijatá romance Hranice zlomu (2003) s Angelinou Jolieovou o lásce dvojice humanitárních pracovníků pak znamenalo první ústřední roli v Hollywoodu.

Clive Owen V roce 2003 si pak Clivea Owena všimli také producenti z první hollywoodské ligy. O herci, jenž se zatím jen letmo dotkl hvězdného nebe, se tak najednou mluvilo jako o jednom z uchazečů o roli Jamese Bonda. Producent Jerry Bruckheimer pak Owena angažoval do titulní role svého velkofilmu Král Artuš (2004). Historický snímek sice nenabídl zajímavou podívanou ani přesvědčivé výkony protagonistů, i to však stačilo, aby se pohledný Angličan proslavil téměř po celém světě. Herecké renomé si pak Owen výrazně zvedl komorním dramatem Mikea Nicholse Na dotek (2004), v němž jako sexu holdující Larry podal jeden z nejlepších výkonů své kariéry. Odměnou mu za to byl Zlatý glóbus, k němuž se připojila i nominace na Oscara. Že mu sluší také poloha akčního hrdiny, pak Owen předvedl v adaptaci kultovního comicsu Sin City – město hříchu (2005), kde se představil coby soukromý detektiv Dwight, drsný, avšak čestný hrdina povídky Velká tučná zabijačka. Na neúspěch v podobě thrilleru Hra s nevěrou (2005) se naštěstí pro všechny zúčastněné rychle zapomnělo a Owen se mohl do akce se ctí vrátit v krimi Spojenec (2006) anebo ve futuristické sci-fi Potomci lidí (2006). Svému současnému image drsňáka se nezpronevěřil ani jako mořeplavec Walter Raleigh v historické Královně Alžbětě: Zlatém věku (2007) a ani jako záhadný pan Smith v akčním thrilleru Sejmi je všechny (2007). Hrdiny (rádoby) bondovského střihu hrává stále častěji, připomeňme thriller The International (2008) či komedii Dvojí hra (2009).

Herec, který nikdy nebyl řazen k talentovaným nadějím, ale díky své píli a zarputilostí – a v neposlední řadě také díky svému charismatu – dnes strčí do kapsy celou řadu opěvovaných hvězdiček. Clive Owen je zkrátka jedním z herců, které si možná nezamilujete na první pohled, o to více se vám však dostanou pod kůži při opětovném shledání.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.